Een Senior Cat adopteren? 10 belangrijke dingen die u moet weten!

Beslissen om een kat te adopteren is een enorme beslissing in iemands leven. Wanneer je naar een lokaal dierenasiel of opvang gaat, zul je tientallen kostbare gezichten vinden die je aanstaren. Waar je misschien van schrikt, is het aantal oudere katten dat beschikbaar is voor adoptie en dat over het hoofd lijkt te worden gezien.

Wanneer de meeste mensen denken aan het adopteren van een kat, denken ze meteen aan het schattige kitten of de onstuimige jonge kat die de kinderen of hun andere huisdieren scherp houdt. Voor degenen die hun huis en hun hart willen openen voor oudere katten, kan de ervaring niet vreugdevoller zijn, maar er zijn een paar belangrijke dingen om te weten bij het adopteren van een oudere kat. Laten we er een paar hieronder bekijken, zodat je klaar bent als je een oudere kat in je leven brengt.

3 katten gezichtsverdeler

De 10 belangrijke dingen die u moet weten bij het adopteren van een oudere kat

1. Oudere katten zijn zachter

kat die op schoot van mensen ligt
Afbeelding Credit: Piqsels

In vergelijking met honden zijn katten minder onderhoud. Wanneer je ze echter vergelijkt met kittens of jongere katten, zijn oudere katten meestal vrij zachtaardig. Ze zullen niet op alle uren van de nacht jeugdige energie kwijtraken. In plaats daarvan kruipen ze graag op en genieten ze net als jij van de dag. Wanneer ze klaar zijn om te spelen en je aandacht willen, weet de emotionele veiligheid van een oudere kat je te laten zien.

thematische pauze

2. Senioren hebben speciale accommodaties nodig

blauwe tabby maine coon zittend in kattenbak
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Oudere katten hebben meer kans op artritis. Pijnlijke gewrichten betekenen dat ze speciale accommodaties nodig hebben om het leven voor hen gemakkelijker te maken. Het kopen van een therapeutisch bed voor uw kat dat ondersteunend is, zal helpen om eventuele pijn die ze ervaren te verlichten. Je moet er ook voor zorgen dat kattenbakken, speelgoed, bedden, voedsel en water allemaal gemakkelijk toegankelijk zijn en niet hoeven te klimmen.

thematische pauze

3. Senior katten slapen meer

slaperige kat die op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding Credit: Alena Ozerova, Shutterstock

Wanneer je een oudere kat adopteert, verwacht dan dat ze behoorlijk slapen. Dit betekent dat u mogelijk meer dan één bed of een toegankelijk slaapgedeelte nodig heeft. Normaal gesproken kunnen oudere katten 15 tot 18 uur per dag slapen. Hoewel je misschien meer tijd met je kat wilt doorbrengen dan ze toestaan, is deze slaap goed voor hem of haar.

thematische pauze

4. Senioren hebben hun eigen ruimte nodig

kat die in bed slaapt
Afbeelding Credit: Deyan Georgiev, Shutterstock

Een oudere kat heeft een plek nodig waar hij weg kan komen wanneer dat nodig is. Dit geldt vooral als je andere huisdieren in huis hebt. Het hebben van een eigen ruimte biedt uw senior een veilige plek om zich te verbergen voor jongere broers en zussen of situaties waarin ze zich niet op hun gemak voelen.

thematische pauze

5. Geef uw senior de tijd om zich aan te passen

grijze schotse vouw in een krabpaal
Image Credit: 美智子, Pixabay

Oudere katten hebben, net als elk dier, tijd nodig om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving. Wanneer u uw nieuwe kat na adoptie mee naar huis neemt, moet u een ruimte in uw huis voorbereiden op wanneer de kat arriveert. Zodra u aankomt, laat u uw kat een paar uur alleen, zodat hij kan wennen aan het huis en zijn omgeving.

thematische pauze

6. Kies de juiste dierenarts

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

De juiste dierenarts is belangrijk voor elk huisdier, maar dit geldt vooral voor oudere dieren. Voordat u uw oudere kat naar huis brengt, moet u een dierenarts kiezen waar u zich prettig bij voelt. Bel ze, plan een bezoek aan hun kliniek en stel vragen over het soort zorg dat uw kat zal ontvangen. Stel dan het eerste bezoek in en wees bereid om uw kat minstens twee keer per jaar naar de dierenarts te brengen om zijn gezondheid en welzijn in de gaten te houden.

thematische pauze

7. Senioren hebben het juiste dieet nodig

grijze kat die voedsel eet
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

De voedingsbehoeften van een kat veranderen wanneer ze 7 jaar oud zijn. Ze veranderen weer op 11-jarige leeftijd. Zodra u de dierenarts hebt gekozen die u voor uw oudere kat wilt, kunnen zij bespreken welk type dieet uw kat moet volgen. Als u wilt dat uw kat gelukkig en gezond blijft, moet u de aanbevelingen van uw dierenarts nauwgezet opvolgen.

thematische pauze

8. Senioren hebben meer water nodig

Kat die uit keramische kom drinkt
Afbeelding Credit: Pattysan, Shutterstock

Oudere katten kunnen problemen hebben met hun nieren naarmate ze ouder worden. Dit betekent ze hebben meer water nodig. Gezien hun leeftijd, moet je zowel warm als koud water proberen om te zien welke je kat verkiest. Ze kunnen zelfs de voorkeur geven aan stromend water boven stilstaand water. Houd er rekening mee dat u natvoer kunt aanbieden als onderdeel van het dieet van uw kat om hem van meer vocht te voorzien.

thematische pauze

9. Introduceer langzaam nieuwe huisdieren

Aziatische vrouw die met katten speelt in een kattencafé
Afbeelding Credit: Boyloso, Shutterstock

Hoe ouder uw kat wordt, hoe groter de kans dat u meer huisdieren in huis haalt. Houd echter rekening met de leeftijd van uw kat. Ze hebben niet alleen een plek nodig om aan de jongere huisdieren te ontsnappen, maar ook een plek waar ze zich veilig voelen en mogelijke conflicten kunnen vermijden. Wanneer je introducties maakt, doe ze dan langzaam, zodat je senior niet te gestrest raakt.

thematische pauze

10. Verwacht veel liefde

kat rust met eigenaar op bank thuis
Afbeelding credit: U__Photo, Shutterstock

Oudere katten zijn volwassener en begrijpen hoe leeftijd hen beïnvloedt. Je zult merken dat ze de liefde en vriendelijkheid die je ze toont zeer zullen waarderen. Wees bereid om deze liefde en genegenheid te accepteren. Je zult ook overweldigd worden door de band die jullie tweeën zullen vormen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Een oudere kat mee naar huis nemen is een van de vriendelijkste dingen die je kunt doen. Je zult snel merken dat deze katten heel dankbaar zijn voor je vrijgevigheid en veel liefde te geven hebben. Door andere aspecten van het leven met een oudere kat te kennen, kunt u uw huis en leven voorbereiden voordat uw nieuwe huisdier arriveert. Dit zal dingen gemakkelijker maken en de hechting onmiddellijk laten beginnen. Binnenkort zijn jullie twee beste vrienden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: evrymmnt, Shutterstock