Waarom plaste mijn kat op mij? 8 veelvoorkomende redenen voor dit gedrag

Waarom plaste mijn kat op mij?

Ben je wel eens door je kat geplast? Misschien zaten ze op je schoot en ontdekte je daarna een verdachte natte plek op je kleding, of misschien sprongen ze op je schoot en deden ze een beetje kneden en friemelen voordat ze hurkten om op je te plassen?

Snel overzicht

01

Katten spuiten urine om hun territorium te markeren met hun geur, maar kunnen ook plassen op ongepaste plaatsen wanneer ze gestrest, angstig of bang zijn.

02

Katten voelen zich misschien niet in staat om hun kattenbak te gebruiken als ze onwel, bang of met pijn zijn, wat ertoe kan leiden dat ze op hun eigenaar plassen.

03

Als uw kat op u plast, raadpleeg dan een dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten en gedragsredenen te identificeren.

Het is niet erg prettig om bedekt te zijn met kattenurine, maar voordat je boos wordt op je kat, moet je je ervan bewust zijn dat dit kattengedrag om veel verschillende redenen kan optreden, en het kan zelfs een teken zijn van een gezondheidsprobleem.

Lees ook: De ultieme gids voor kattenplas

Waarom plassen katten op hun baasjes?

Of een kat nu urine lekt tijdens het rusten of expres plast, het vinden van de oorzaak zal helpen het probleem op te lossen.

Katteneigenaren denken misschien dat hun kat hatelijk is als ze op hen plassen, of dat ze een beetje irritant zijn en niet om hun eigenaren geven. Er zijn echter tal van redenen waarom uw kat urine op u kan doorgeven, en het is onwaarschijnlijk dat dit komt omdat ze u niet leuk vinden.

#1 Ze markeren hun territorium

Katten gebruiken verschillende methoden om hun speciale mensen te markeren, waaronder het wrijven van hun gezicht op hen en, minder wenselijk, plassen op of in de buurt van hen.

Naast geurklieren op hun lichaam, gebruiken katten ook hun urine om hun territorium te markeren. Als je een niet-gecastreerde kater hebt gehad, heb je meer kans dat je je kat hebt zien spuiten, maar elke kat kan op ongebruikelijke plaatsen plassen als ze zich onzeker voelen en omringd willen worden door hun vertrouwde geur terwijl ze andere katten en roofdieren waarschuwen.

Als je kat het gevoel heeft dat de band die hij met je deelt wordt bedreigd, of dat hij niet de tijd met je krijgt waar hij naar hunkert, kan hij ervoor kiezen om je met zijn urine te markeren om te laten zien dat je bij hem hoort. Hoewel het niet prettig is, is het sentiment erachter best lief! Je kunt dit gedrag opmerken als je onlangs een nieuwe baby hebt gekregen of een ander huisdier in huis hebt verwelkomd.

Als je denkt dat je kat zich misschien een beetje behoeftig voelt, probeer dan meer een-op-een tijd met hem door te brengen ergens rustig en stil, weg van nieuwe toevoegingen aan het gezin. Hoe meer quality time je met ze doorbrengt, of het nu speeltijd of knuffeltijd is, hoe meer ze zich gerustgesteld moeten voelen. Als uw kat aan het spuiten is en ze zijn nog niet gecastreerd, kan het laten castreren van de urine helpen verminderen.

Lees ook: Top 11 beste kattenurineverwijderaars

#2 Ze zijn gestrest

Kat in wasmand

Katten kunnen plassen op je vuile of schone was, of direct op je kleding terwijl je ze nog draagt.

Wanneer katten gestrest zijn, is een van de meest voorkomende tekenen ongepast urineren. Dit kan betekenen dat je moet plassen in de badkuip, op je wasstapel, op het tapijt achter de televisie of op schoot.

Waar de locatie ook is, dit veroorzaakt vaak ook stress bij huisdierouders, wat het oorspronkelijke probleem erger kan maken, dus probeer kalm te blijven. Als je problemen hebt met het plassen van je kat op ongebruikelijke plaatsen, bekijk dan Waarom plassen en poepen katten in schoenen? en Top 5 redenen waarom uw kat blijft plassen op de dingen van uw man.

Stress bij katten kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt, van een nieuwe kat in de stad tot een nieuwe baby in huis. Je kunt niet alles in de omgeving van je kat controleren en alles hetzelfde houden is onmogelijk, rekening houden met mogelijke triggers kan nuttig zijn als je kat gevoelig is voor veranderingen in routine.

Als u echter merkt dat uw kat symptomen heeft die stressgerelateerd kunnen zijn, probeer dan anti-angst of kalmerende feromoonproducten en volg het advies van een dierenarts en gekwalificeerde kattengedragsdeskundige.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

#3 Ze zijn bang

Bange kat

Als iets je kat uit zijn kattenbak heeft gejaagd, kan hij een ongeluk krijgen omdat hij alles vasthoudt.

Als je kat bang is, voelt hij zich misschien niet veilig om met zijn kattenbak de kamer in te gaan. Als ze een buitenkat zijn en meestal urine en uitwerpselen buiten doorgeven, kunnen ze ervoor kiezen om te staan wanneer iets buiten je huis hen bang maakty binnen voor een tijdje.

Dit kan hun toiletgewoonten een beetje uit de hand laten lopen. Uiteindelijk, als uw kat zich extreem bang voelt en een van de weinige plaatsen waar uw kat zich veilig voelt, bij u is opgerold, is het mogelijk dat ze op u kunnen plassen.

Dit soort angst bij katten is meestal van korte duur en je kat moet er op de lange termijn niet bij stilstaan. Als uw kat echter blijft plassen op plaatsen waar hij dat niet zou moeten doen, moet u een afspraak maken bij de dierenkliniek.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

#4 Ze hebben blaasontsteking of een urineweginfectie

Katten die frequente ongelukken hebben, moeten worden beoordeeld op medische problemen met betrekking tot de blaas.

Als uw kat blaasontsteking heeft, waarbij de blaaswand ontstoken is, of een urineweginfectie, kan hij de drang hebben om plotseling te plassen. Evenzo kan de constante irritatie van hun blaaswand ervoor zorgen dat ze veel belasten.

Daarom is het mogelijk dat ze een eenmalig urine-ongeluk kunnen krijgen terwijl ze op uw schoot zitten. Veelbetekenende tekenen van cystitis of een urineweginfectie zijn constante overbelasting, het passeren van kleine hoeveelheden urine of bloed in de urine. Als u niet zeker weet of uw kat zich inspant, lees dan Hoe u kunt zien of een kat zich inspant om te poepen of te plassen.

Cystitis tekenen bij katten kunnen worden veroorzaakt door stress, urinekristallen, infectie, of, af en toe, een tumor of groei. Uw dierenarts kan de waarschijnlijke oorzaak van de symptomen bepalen met behulp van een urinemonster en kan antibiotica, ontstekingsremmende medicijnen, chirurgie of kalmerende en angstremmende producten aanbevelen. Meer gecompliceerde gevallen van kattenstress kunnen de input van een veterinaire gedragsdeskundige vereisen.

Lees ook: De 7 beste supplementen voor de gezondheid van kattenurines

#5 Ze hebben pijn

Als uw kat zich te pijnlijk voelt om naar de kattenbak te gaan, kan hij overal naartoe gaan waar hij ligt.

Als uw kat een verwonding heeft of pijn heeft, heeft hij misschien geen zin om te gaan van waar hij is om voedsel, water of urine en uitwerpselen te krijgen. Natuurlijk zijn sommige verwondingen en oorzaken van pijn duidelijk, zoals een gebroken been of een grote wond. Andere oorzaken van pijn, zoals artritis bij oudere katten, zullen echter subtielere tekenen hebben.

Pijn bij katten kan ervoor zorgen dat ze niet veel bewegen en van hun eten afgaan. Ze zullen zich waarschijnlijk ook terugtrekken en kunnen chagrijniger zijn dan normaal. Als u denkt dat uw kat pijn heeft, of u nu wel of niet de oorzaak kunt achterhalen, is het belangrijk om hem door een dierenarts te laten controleren.

Lees ook: 10 manieren om te zien of je kat pijn heeft

#6 Ze hebben de controle over hun blaas verloren

Oude kat op stoel

Katten kunnen de controle over de blaas verliezen om verschillende redenen, waaronder ouderdom en staarttrekletsels.

Sommige gezondheidsproblemen of traumatische verwondingen kunnen incontinentie (een gebrek aan blaascontrole) bij katten veroorzaken. Als de zenuwen die de blaas en sluitspieren van uw kat besturen beschadigd zijn of niet goed functioneren, kan uw kat incontinent worden of niet in staat zijn om te plassen.

Een voorbeeld hiervan is een staarttrekletsel, waarbij de staart van een kat ergens vast komt te zitten en gedeeltelijk loskomt van de wervels van de onderste wervelkolom. De zenuwbeschadiging veroorzaakt door dit type letsel kan een slappe, slappe staart veroorzaken die niet beweegt en een blaas die niet kan legen.

Sommige katten krijgen hun blaasfunctie terug als de verwonding geneest; Velen blijven echter niet in staat om te plassen of urine te lekken als hun blaas overloopt.

Als u vermoedt dat uw kat de controle over zijn blaas heeft verloren, of hij nu niet in staat is om te plassen of dat hij urine lekt, moet u hem naar een dierenarts brengen.

Lees ook: Hoe vaak plassen katten?

#7 Ze zijn onwel

Met bepaalde gezondheidsproblemen kunnen katten zoveel water drinken dat ze hun blaas niet lang genoeg kunnen vasthouden om de kattenbak te bereiken.

Als uw kat zich slecht voelt, kan hij misschien niet bij zijn kattenbak komen of naar buiten gaan en dus kunnen ze op u plassen. Sommige medische aandoeningen, zoals diabetes mellitus, en nier- en leveraandoeningen veroorzaken een toename van dorst en urineren, dus uw kat moet mogelijk ook veel meer plassen, waardoor een ongeluk waarschijnlijker wordt.

Als uw kat zich niet gedraagt als zijn gebruikelijke zelf en urine op u heeft doorgegeven, is het een goed idee om een afspraak met de dierenarts te maken, vooral als ze andere symptomen hebben.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

#8 Hun kattenbak is vies

kat met kattenbak

Als de kattenbak niet schoon genoeg is voor uw kat, kunnen ze ergens anders plassen, ook op u.

Katten haten Het hebben van een vuile kattenbak, vooral als deze wordt gedeeld met een andere kat. Als je een binnenkat hebt die meestal een kattenbak gebruikt, maar de bak is vies of stinkt, zullen ze het gebruik ervan vermijden en in plaats daarvan ergens anders naartoe gaan!

Als uw kat ergens onverwachts plast, is het de moeite waard om voor de hand liggende redenen te controleren waarom ze niet de plek hebben gebruikt die ze normaal zouden gebruiken. Een beetje speurwerk geeft je misschien wel de oplossing!

Om ongepast urineren als gevolg van slechte kattenbakhygiëne te voorkomen, is een goede vuistregel voor huishoudens met meerdere katten om één kattenbak te bieden voor elke kat die u bezit, plus één extra, en ervoor te zorgen dat ze regelmatig worden schoongemaakt.

Lees ook: Hoe vaak moet je kattenbakvulling vervangen?

Moet u zich zorgen maken als uw kat of kitten op u plast?

Kat op schoot

Als een plasincident meer dan eens voorkomt of als u andere tekenen ziet dat uw kat onwel is, laat ze dan zo snel mogelijk controleren door een dierenarts.

Hieronder staan enkele situaties waarin u zich wat meer zorgen zou moeten maken over het feit dat uw kat op u plast. In deze situaties kun je het beste meteen contact opnemen met de dierenarts.

1. Er is geen duidelijke trigger

Als geen van de hierboven genoemde redenen lijkt te verklaren waarom uw kat op u plast, is het een goed idee om advies in te winnen bij een dierenarts of veterinaire gedragsdeskundige.

2. Er zit bloed in hun urine

Als er bloed in de plas van uw kat zit, kunnen ze blaasontsteking, blaasstenen, een urineweginfectie of een tumor hebben. Daarom is het een goed idee om naar de dierenkliniek te gaan met een monster van de urine van uw kat, zodat de dierenarts het probleem kan vinden en behandelen.

3. Ze hebben zich ingespannen

Als uw kat zich heeft ingespannen om te plassen, kan hij blaasontsteking, een urethrale spasme of een geblokkeerde urethra hebben. Het is belangrijk om zo snel mogelijk veterinair advies in te winnen, vooral als je ze onlangs geen urine hebt zien passeren.

4. Ze kunnen hun staart niet bewegen

Als uw kat zijn staart niet in de positie houdt die hij normaal zou hebben, hij kan hem niet bewegen of als hij koud aanvoelt, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts. De dierenarts kan controleren op tekenen van trauma en zenuwbeschadiging.

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

5. Ze bewegen niet

Als uw kat niet beweegt van waar hij ligt, zelfs om te eten, drinken of plassen en uitwerpselen door te geven, kan er iets ernstiger mis zijn.

6. Ze hebben andere symptomen of tekenen van letsel

Als uw kat urineert op u, maar zich normaal gedraagt, is dit veel minder een zorg dan wanneer ze andere symptomen hebben van gewond of onwel zijn. Als er iets niet in orde is, moet u met uw dierenarts praten.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

Laatste gedachten

kattenstress

Door de reden waarom je kat op je plast te achterhalen, kun je een einde maken aan dit ongewenste gedrag.

Het is gemakkelijk om gefrustreerd te raken als je kat op je plast, vooral als ze regelmatig plassen op plaatsen waar ze dat niet zouden moeten doen. Vergeet echter niet dat ongepast urineren een teken kan zijn van veel verschillende medische problemen en gedragsproblemen, en een sterke negatieve reactie van u kan uw kat nog meer stress bezorgen en het probleem verergeren.

Lees ook: De 5 beste tapijtreinigers voor kattenurine

Veelgestelde vragen

Waarom zou mijn kat ineens op mij plassen?

Katten kunnen op ongebruikelijke plaatsen plassen omdat ze medische problemen hebben zoals blaasontsteking of diabetes, of gedragsproblemen zoals stress en angst. Katten gebruiken echter ook hun urine om hun territorium te markeren, dus het kan zijn dat ze andere katten laten weten dat je helemaal van hen bent.

Waarom plassen katten op de kleding van hun eigenaar?

Katten zullen de geur van hun eigenaar herkennen omdat hun reukvermogen zo goed is. Wanneer uw kat u ruikt aan de kleding in uw wasstapel, kunnen ze urine spuiten om hun territorium te markeren.

Hoe disciplineer je een kat om buiten de kattenbak te plassen?

Het is erg belangrijk om je kat niet te disciplineren voor het plassen buiten zijn kattenbak. Controleer eerst of de kattenbak schoon is en niet sterk ruikt naar reinigingschemicaliën, gebruik vervolgens positieve bekrachtiging zoals traktaties en aandacht om ze te belonen voor het feit dat ze in de buurt zijn van en uiteindelijk de kattenbak gebruiken.