Permethrine toxicose bij katten: oorzaken, tekenen & behandeling

Permethrinetoxicose bij katten is een veel voorkomende toxiciteit die optreedt door het per ongeluk of ongepast gebruik van bepaalde vlooien, teken en andere ongediertebestrijdingsproducten op of rond katten.

Hoewel de effecten ernstig zijn, is er een zeer succesvol herstelpercentage met een snelle en geschikte behandeling. In dit artikel leert u wat permethrinetoxiciteit veroorzaakt, hoe u tekenen bij uw kat kunt herkennen, hoe deze toxicose wordt behandeld en voorkomen en enkele veelgestelde vragen.

Voordat u verder gaat, als u vermoedt dat uw kat mogelijk is blootgesteld aan een permethrineproduct, is het het beste om onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of de Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Snel overzicht: samenvatting van de ziekte

Wat is permethrine toxicose bij katten?

Let goed op een kat waarvan u denkt dat deze is blootgesteld aan permethrinen voor eventuele symptomen van toxiciteit.

Pyrethrinen zijn natuurlijke chemicaliën met insecticide eigenschappen. Ze zijn afgeleid van de chrysantenplant, met name, Chrysant cinerariaefolium.

Omdat natuurlijke pyrethrinen minder stabiel zijn bij blootstelling aan licht, werden synthetische chemicaliën met dezelfde eigenschappen genaamd pyrethroïden ontwikkeld. Dit omvat permethrin, flumethrin, deltamethrin en anderen.

Pyrethrin insecticiden werken door het verstoren van natrium-gated zenuwkanalen in geleedpotige zenuwcellen. Dit leidt tot verlamming en de dood van insectenplagen zoals vlooien en teken.

Deze producten zijn meestal zeer veilig te gebruiken rond veel zoogdieren, vooral honden. Katten verschillen echter sterk van honden in hun metabolisme. Het is dit verschil dat deze producten zeer giftig voor hen maakt.

Er zijn twee stofwisselingsprocessen waar katten niet zo goed in zijn. De ene heet glucuronidering en de andere esterhydrolyse. Beide zijn nodig om pyrethrinen veilig door het lichaam te verwijderen, wat katten niet kunnen doen.

Wanneer katten worden blootgesteld aan pyrethroïde verbindingen zoals permethrine, hetzij topisch op hun huid of door inname, ontwikkelen ze vaak neurologische tekenen van toxiciteit. Symptomen zijn onder meer spiertrillingen, epileptische aanvallen, abnormale loop- / evenwichtsproblemen en andere effecten.

Lees ook: De 6 beste vlooienshampoos voor katten

Oorzaken van permethrine toxicose bij katten

Permethrinetoxicose bij katten gebeurt meestal door accidentele blootstelling of gebruik van de verkeerde plaagbehandeling.

Er zijn drie hoofdwegen van permethrinetoxicose bij katten.

 • Een vlooien/teken spot-on product dat een pyrethroïde bevat Chemische stoffen zoals permethrine (meestal een product dat is gelabeld voor honden en niet voor katten) worden ten onrechte rechtstreeks op een kat aangebracht, hetzij per ongeluk of opzettelijk (door een kattenouder die zich niet bewust is van de gevaren).
 • Een vlooien-/tekenproduct dat permethrine bevat wordt op de juiste manier toegepast op een hond in het huishouden, maar door het verzorgen van de hond of nauw contact, wordt een kat in huis blootgesteld aan het product.
 • Een willekeurig aantal andere ongediertebestrijdingsproducten die een pyrethroïde verbinding bevatten In de vorm van sprays of andere binnen/buiten ongediertebestrijdingsproducten worden in of buiten het huis aangebracht en een kat wordt blootgesteld.

De meeste actuele vlooien / teken producten worden verkregen over de toonbank zonder een recept. Hoewel dit ze toegankelijk en betaalbaarder maakt, kunnen er veel fouten optreden bij de aankoop en het gebruik ervan, wat gevaarlijk is voor katten.

Veelgebruikte spot-on producten voor honden die permethrine bevatten zijn (maar niet beperkt tot) Advantix, K9 Advantix II, Vectra 3D voor honden en sommige vlooien- / tekenhalsbanden voor honden. Dit zijn vrij verkrijgbare producten en er zijn ook veel generieke vormen beschikbaar.

Verwarring over zeer vergelijkbare producten voor katten ontstaat vanwege vergelijkbare productnamen en/of verpakkingen. Voordeel II voor katten kan lijken op Advantix II voor honden. Vectra 3D wordt geleverd in producten voor zowel honden als katten, maar alleen het hondenproduct bevat permethrine terwijl het kattenproduct dat niet doet. Deze details worden gemakkelijk over het hoofd gezien door eigenaren van gezelschapsdieren.

Hondenproducten die permethrine bevatten, hebben vaak percentages van meer dan 45%. Er zijn enkele producten goedgekeurd voor katten die permethrine bevatten, maar met niveaus lager dan 1%.

Het splitsen van een enkele dosis van een actueel product voor honden over meerdere huisdieren, waaronder katten, is gevaarlijk. Het verminderen van het volume van het product vermindert de concentratie van het medicijn niet. Als een kat wordt blootgesteld aan zelfs een kleine hoeveelheid permethrine in een hondenproduct, is het waarschijnlijk dat er nog steeds toxiciteit optreedt.

Vanwege het hoge niveau van gevaar dat wordt gevormd voor katten van deze producten, mDierenartsen zijn van mening dat de verkoop ervan moet worden beperkt of dat ze alleen op recept verkrijgbaar moeten zijn.

De afgelopen jaren zijn stappen ondernomen om productetikettering duidelijk te maken, inclusief prominente meldingen dat een product niet op katten kan worden gebruikt, duidelijke foto’s van een hond versus een kat op de productverpakking en andere voorzorgsmaatregelen.

Ondanks deze wijzigingen komt er echter nog steeds ongepast gebruik voor. In een artikel uit 2020 in de Israel Journal of Veterinary Medicine getiteld “Retrospectieve evaluatie van factoren geassocieerd met de morbiditeit en uitkomst van permethrintoxicose bij katten”, ontdekten de auteurs dat hoewel Advantix het meest geschikte gelabelde product was met de meest waarschuwende boodschap, het nog steeds het product was dat het meest geassocieerd werd met toxiciteit.

Lees ook: Vlooien- en tekenmedicatievergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Tekenen van permethrine toxicose bij katten

Bruine tabby kat met blauwe ogen kat aanvallen

Als u de symptomen van permethrinetoxicose bij uw kat waarneemt, is veterinaire interventie essentieel.

De meest gemelde klinische symptomen van permethrinetoxicose bij katten zijn tremoren, gezichts- en oortrekkingen, spierspasmen, epileptische aanvallen en ongepast lopen of incoördinatie, wat ataxie wordt genoemd.

Er zijn veel andere symptomen van permethrinevergiftiging, waaronder kwijlen / hypersalivatie, verwijde pupillen (mydriasis), verhoogde lichaamstemperatuur, snelle ademhaling en hyperexcitement. Paradoxaal genoeg vertonen sommige katten symptomen van lagere lichaamstemperatuur, lethargie en immobiliteit.

In ernstige gevallen zonder passende behandeling zijn coma en de dood helaas mogelijk.

Het begin van toxiciteitsverschijnselen na blootstelling aan permethrine is variabel, maar gebeurt meestal gemiddeld binnen een paar uur. In een Briefing van de clinicus artikel uit 2012 getiteld “Managing Exposure to Permethrin”, de kat in de casestudy ontwikkelde tekenen in slechts 30 minuten na het aanbrengen van een permethrineproduct op de huid. Het kan wel 72 uur duren voordat tekenen verschijnen.

Als een kat vermoedelijk is blootgesteld aan permethrine, maar geen tekenen van ziekte vertoont en de juiste stappen zijn genomen, houd de kat dan nog steeds gedurende ten minste drie dagen nauwlettend in de gaten.

Lees ook: 8 beste vlooienbehandelingen voor katten – Knock-out vlooien met deze veilige behandelingen

Behandeling van permethrine toxicose bij katten

Onmiddellijke behandelingsstappen die moeten worden genomen met blootstelling aan permethrine thuis, zijn afhankelijk van het feit of een kat zichtbare tekenen van ziekte vertoont of niet.

1. Recente blootstelling en geen tekenen van ziekte

De prognose voor katten die zijn blootgesteld aan permethrinen is over het algemeen zeer goed, zolang ze tijdig en op de juiste manier worden verzorgd.

Als een permethrineproduct topisch is aangebracht of als een kat per ongeluk in contact is gekomen met een product op zijn huid, maar er zijn nog geen tekenen van ziekte opgetreden, baad de getroffen gebieden dan grondig met warm water.

Gebruik gewoon afwasmiddel, zoals Dawn afwasmiddel.  Omdat deze producten olieachtig zijn, is het gebruik van afwasmiddel een veilig en effectief item om te gebruiken dat direct beschikbaar is.

2. Actieve tekenen van ziekte

Breng uw kat onmiddellijk naar de dierenarts als u actieve tekenen van permethrinetoxicose bij uw kat ziet.

Als een kat tekenen van ziekte vertoont, vooral spiertrekkingen, tremoren of epileptische aanvallen, is er geen thuisbehandeling die effectief is. Veterinaire zorg moet onmiddellijk worden gezocht. Vermijd op dit punt het baden van de kat, omdat de stress van het baden de tremoren eigenlijk verergert.

Er is geen specifiek tegengif voor permethrinetoxiciteit. Stappen die in een dierenkliniek worden genomen, zijn symptomatisch, gericht op ondersteunende zorg om de spiertrillingen en / of epileptische activiteit te behandelen. De aangetaste vacht wordt getrimd en de kat wordt gebaad. Orale ontgifting kan gebeuren als een aanzienlijke hoeveelheid werd afgelikt / ingenomen.

Het opwekken van braken om iets te verwijderen dat is ingenomen, is erg uitdagend bij katten en is niet altijd nuttig. Probeer nooit om zelf thuis braken op te wekken met waterstofperoxide. Hoewel dit soms werkt bij honden, werkt het zelden bij katten en zal het alleen maar bijdragen aan verdere stress en de juiste behandeling vertragen.

Tremoren en epileptische aanvallen worden behandeld met injecteerbare benzodiazepinen zoals diazepam (Valium) of midazolam. Meer recent is gebleken dat methocarbamol, een spierverslapper, zeer succesvol is in het verlichten van tekenen van spiertrillingen en intraveneus wordt gebruikt als een continue infusie. Methocarbamol wordt geassocieerd met kortere ziekenhuisopnametijden, een bevinding die wordt ondersteund in het artikel uit 2020 van de Israel Journal of Veterinary Medicine, evenals een artikel uit 2022 in Giftige stoffen getiteld “Behandeling van permethrine toxicose bij katten door intraveneuze lipide-emulsie.”

Aanvullende of krachtigere anticonvulsieve medicatie kan nodig zijn als er meer ernstige aanvalsactiviteit is.

Intraveneuze vloeistoffen helpen ook bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, die vaak verhoogd is en fluctueert met aanvallen en spiertrillingen.

Zeer recent is een behandeling genaamd intraveneuze lipide-emulsie (ILE) zeer succesvol gebruikt. De Giftige stoffen artikel beschrijft een zeer recente studie waarbij ILE werd gebruikt bij negen katten uit een kolonie waarin een permethrineproduct ten onrechte onder hen was verdeeld. Met lipideninfusie verdween spiertrilling na ongeveer 10 minuten. Zeven van de katten werden binnen 24 uur ontslagen. De andere twee werden ongeveer een dag later ontslagen.

Over het algemeen is de hoeveelheid tijd die nodig is voor een succesvolle behandeling 24 uur, tot 2-3 dagen. De kat in het Clinician’s Brief-artikel uit 2012 werd al na 26 uur ontslagen. Bij het bekijken van andere behandelingsmethoden die ILE en methocarbamol uitsloten, is de Giftige stoffen De auteurs van het artikel ontdekten dat de gemiddelde ziekenhuisopnameperiode ongeveer drie dagen was.

Behandelingsperioden van maximaal zeven dagen zijn gebruikelijk in ernstigere gevallen of in gevallen waarin geen snelle behandeling werd gezocht.

Bewaar de verpakking van recent aangebrachte vlooien-/tekenproducten. Dit zal een expert van een antigifcentrum of uw dierenarts helpen begrijpen welke vorm van blootstelling aan geneesmiddelen heeft plaatsgevonden.

Lees ook: 15 menselijke voedingsmiddelen die giftig en giftig zijn voor katten

Hoe permethrine toxicose bij katten te voorkomen

Waakzaamheid en bewustzijn bij het gebruik van de juiste ongediertebehandelingen op uw huisdieren zijn uiterst belangrijk om vergiftiging te voorkomen.

Voorkom permethrine toxicose bij katten door volledig op de hoogte te zijn van de vlooien/ tekenproducten die u in uw huis gebruikt. Houd rekening met eventuele pesticidenbehandelingen die in of rond de buitenkant van uw huis worden gebruikt.

Er zijn veel vlooien/teken producten verkrijgbaar. Als u zowel katten als honden in huis heeft (evenals vissen, die ook erg gevoelig zijn voor permethrinen), bespreek dan met uw dierenarts welke alternatieve producten u op uw honden moet gebruiken om het gebruik van permethrine in huis volledig te voorkomen.

Hier zijn enkele andere tips om deze gevaarlijke toxische blootstellingen bij uw kat te voorkomen.

 • Koop producten voor uw kat met een foto van een kat op de doos. Als dit niet aanwezig of duidelijk is, zoek dan naar eventuele waarschuwingen tegen het gebruik van het product op katten.
 • Gebruik nooit actuele producten oraal bij huisdieren. Als een product als vloeistof in een kleine injectieflacon met één dosis wordt geleverd, is het onwaarschijnlijk dat het een oraal product is.
 • Gebruik nooit het product van uw hond op uw kat, zelfs als het product voor kleine honden is. Voorkom dat u de producten per ongeluk door elkaar haalt door ze op aparte plaatsen te bewaren, zoals in aparte kasten of laden.
 • Bewaar altijd de verpakkingsdozen voor eventuele vlooien-/tekenproducten. De injectieflacons of buisjes in de dozen hebben vaak geen waarschuwingslabels.
 • Als u een permethrineproduct op uw hond gebruikt, zorg er dan voor dat katten gedurende ten minste 24 uur contact hebben met de pup. Sommigen raden tot 72 uur aan voor de beste veiligheid.
 • Over het algemeen, splits geen actuele producten voor gebruik op meerdere huisdieren. Zelfs zeer kleine hoeveelheden van een hondenproduct kunnen giftig zijn voor katten.
 • Wees je altijd bewust van tuinsprays of andere chemicaliën die in of rond je huis worden gebruikt.
 • Neem altijd contact op met uw dierenarts als u in de war of onzeker bent over het gebruik van een product voor uw kat.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te bezitten in 2022

Laatste gedachten

Houd uw kat minstens 24 uur gescheiden van uw hond als u een vlooien-/tekenbehandeling op de hond gebruikt om kruisbesmetting te voorkomen.

Permethrinetoxicose is een veel voorkomend risico in huishoudens met zowel honden als katten waar hondenvlooien- / tekenproducten worden gebruikt. Hoewel tekenen van toxiciteit zoals tremoren en epileptische aanvallen eng zijn, resulteert een snelle veterinaire behandeling vaak in een volledig herstel. Constante waakzaamheid en consumentenbewustzijn zijn de sleutel tot het voorkomen van permethrinetoxicose bij katten.

Lees ook: Kunnen katten high worden van het inademen van rook?

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt permethrinetoxiciteit bij katten?

Bij een goede behandeling herstellen de meeste katten binnen drie dagen. In meer ernstige gevallen kunnen sommige katten tot zeven dagen behandeling nodig hebben. Helaas verergeren zonder behandeling vaak tekenen van toxiciteit en kunnen ze leiden tot coma en de dood. “Wacht het niet af” en hoop niet dat de tekenen vanzelf voorbij zullen gaan.

Overleeft mijn kat een permethrinevergiftiging?

Er is een hoge overlevingskans bij katten die snel worden behandeldly en goed na permethrine toxicose. Zonder de juiste en tijdige behandeling verergeren de symptomen vaak, wat kan leiden tot coma en de dood.

Hoe lang duurt pyrethrinetoxiciteit bij katten?

Hoewel het een natuurlijk product is, is pyrethrine net zo giftig voor katten als zijn synthetische neef, permethrine, en andere pyrethroïden zoals het. Net als bij permethrinetoxiciteit kan pyrethrinetoxiciteit gemiddeld ongeveer 3 dagen duren met de juiste zorg. Sommige katten herstellen eerder en een paar hebben tot zeven dagen nodig om volledig te herstellen. Zonder de juiste behandeling overleeft een kat de toxische blootstelling mogelijk niet.

Kunnen katten herstellen van pyrethrinevergiftiging?

Ja, katten kunnen volledig herstellen van pyrethrinevergiftiging. Hoewel de behandeling een paar dagen kan duren, leidt snelle en juiste veterinaire zorg meestal tot een volledig herstel zonder blijvende effecten.

Als de juiste veterinaire zorg niet wordt gezocht of wordt uitgesteld, kunnen effecten op het lichaam van continue spiertrillingen en epileptische aanvallen leiden tot coma en de dood. Als een kat nog steeds herstelt, zijn enkele blijvende effecten van stress op het lichaam mogelijk.