Waarom plast mijn kat in de wasmand? 8 veelvoorkomende redenen

Wanneer je kat ergens plast waar hij niet hoort te plassen, kan dit zowel verontrustend als volledig verbijsterend zijn. U kunt er zeker van zijn dat uw kat dit niet doet uit wrok of om u te irriteren – overal buiten de kattenbak plassen kan het gevolg zijn van verschillende problemen, maar het is zeker niet kwaadaardig.

Allereerst is het cruciaal dat je je kat niet straft voor het plassen in de wasmand. Om te beginnen werkt het gewoon niet. Ten tweede kan het het probleem zelfs verergeren door ervoor te zorgen dat uw kat nog meer gestrest raakt. Lees verder om erachter te komen waarom uw kat misschien in de wasmand plast en hoe u dit gedrag kunt aanpakken.

3 katten gezichtsverdeler

De 8 redenen waarom mijn kat in de wasmand plast

1. De kattenbak stinkt

Dit hangt samen met ons eerste punt, maar zelfs als de kattenbak van uw kat vrij is van klonten en “emissies”, betekent dit niet dat het niet zal beginnen te ruiken als u het niet vaak genoeg verwisselt. Dit kan een kat afschrikken om zijn kattenbak te gebruiken en op zoek te gaan naar fris ruikende gebieden , zelfs als dat je vuile was is!

Je kunt dit aanpakken door het nest regelmatig te verwisselen en gebruik te maken van geurverwijderaars zoals zuiveringszout of kattenbakvulling deodorants. Een truc is om een fijn laagje zuiveringszout op de bodem van een schone kattenbak te strooien voordat je het vult met strooisel. Strooi vervolgens zuiveringszout over het strooisel en roer het erdoor met de strooiselschep.

man schoonmaak stinkende kattenbak
Afbeelding Credit: xamnesiacx84, Shutterstock
thematische pauze

2. De kattenbak is niet schoon

Een van de meest voorkomende redenen waarom katten in de wasmand plassen of ergens waar niet hun kattenbak is, is dat hun kattenbak niet schoon genoeg is. Katten zijn erg kieskeurig en als hun kattenbak niet aan hun normen voldoet, vinden ze ergens anders hun behoefte.

U kunt dit bestrijden door gedurende de dag regelmatig steekproeven uit te voeren en eventuele klonten of… weet je wat. Wanneer de klonten zijn verwijderd, roer je met de schep door het nest om te controleren of je er geen hebt gemist en spreid je het nest uit zodat het gelijkmatig is. Voeg wat vers strooisel toe om het indien nodig bij te vullen.

Het nest dat u gebruikt, is ook een cruciale factor – sommige nesten absorberen geuren en urine beter dan andere. We hebben de beste resultaten gehad met klonterend dennenstrooisel, want zolang je de klonten dagelijks verwijdert, lijkt het langer vers te blijven. We hebben de slechtste ervaringen gehad met stoffig kleistrooisel van lage kwaliteit.

Minstens één keer per week (afhankelijk van het soort nest dat je gebruikt), moet je al het strooisel verwijderen en de doos grondig schoonmaken voordat je hem weer vult met nieuw strooisel.

thematische pauze

3. Uw kat houdt niet van het nest

Je bent dus zorgvuldig bezig met het schoonmaken van je kattenbak en het regelmatig vervangen, maar je kat plast nog steeds in de wasmand. Wat geeft?! Het kan zoiets simpels zijn als dat je kat het soort nest dat je gebruikt niet leuk vindt.

Als je bijvoorbeeld geparfumeerd zwerfvuil gebruikt, kan de geur ze afschrikken met behulp van de doos. Of misschien vindt uw kat de textuur van het nest gewoon niet leuk. Mogelijk moet u een paar verschillende soorten kattenbakvulling testen om erachter te komen wat voldoet aan de goedkeuring van uw kat.

oranje kat naast kattenbak
Afbeelding Credit: jamesjoong, Shutterstock
thematische pauze

4. De kattenbak bevindt zich niet in de juiste positie

Misschien is je kattenbak te hoog voor je kat om comfortabel in te stappen of te springen. Of de kattenbak wordt te dicht bij bepaalde gebieden geplaatst, zoals de voer- en waterbakken van uw kat. Probeer de doos in een rustige, rustige omgeving te plaatsen, zoals in of net buiten de badkamer.

thematische pauze

5. Niet genoeg kattenbakken

Als je meer dan één kat thuis hebt, moet je idealiter proberen om één kattenbak per kat plus één extra te hebben. Katten zijn territoriaal en houden er niet van om kattenbakken te delen. Bovendien kan het ongelooflijk stressvol zijn voor een bijzonder verlegen kat om dezelfde doos te moeten gebruiken als de alfakat.

Twee katten met behulp van een zelfreinigende kattenbak
Afbeelding Credit: Lightspruch, Shutterstock
thematische pauze

6. Je kat plast het liefst staand

Dit klinkt misschien bizar, maar hoor ons uit – we hebben met dezelfde situatie te maken gehad met een van onze katten. Sommige katten voelen zich niet op hun gemak om hun beide poten in de kattenbak te plaatsen en doen hun zaken liever met hun voorpoten uit de doos. Als je nu een gesloten kattenbak of een kortzijdige open kattenbak hebt, kan dit lastig zijn.

In ons geval hebben we een grote, “jump-in” kattenbak binnengebracht, die is ingesloten maar heeft een brede opening aan de bovenkant. Nu kan de kat in kwestie opstaan en zijn voorpoten op de bovenkant van de doos laten rusten met hun hoofd naar buiten terwijl ze “gaan”.

thematische pauze

7. Stress

Een andere veel voorkomende oorzaak van katten die in de wasmand plassen, is stress. Als er onlangs een verandering in routine is geweest, de kattenbak niet op de beste plaats staat of andere katten de kat in kwestie pesten, kan dit hen angstig maken en ervoor zorgen dat ze een plek zoeken die minder eng aanvoelt.

Volgens Dr. Cathay Lund zorgt de geur van hun eigen urine ervoor dat een kat zich veiliger voelt. Dit is de reden waarom sommige katten een rustige, privéplek vinden om te plassen als ze gestrest zijn. Houd uw kat in de gaten om te proberen vast te stellen wat zijn triggers zijn – het kan het delen van een doos met meerdere katten, pesten, harde geluiden dicht bij de kattenbak of een vuile kattenbak zijn, naast andere mogelijke oorzaken.

gestreste kat
Afbeelding Credit: yvonneschmu, Pixabay
thematische pauze

8. Ziekte

Zieke katten plassen soms buiten de kattenbak.

Enkele van de medische aandoeningen die dit gedrag kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

3 katten gezichtsverdeler

Wanneer moet ik een dierenarts zien?

Als je hebt vastgesteld dat de kattenbak niet het probleem is of als je kat pijn of ongemak lijkt te hebben of symptomen vertoont van onwel zijn, is het tijd om hem naar de dierenarts te brengen om erachter te komen wat er aan de hand is.

kat in een kattenbak
Afbeelding Credit: Lilia Solonari, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Een kat kan om verschillende redenen in de wasbak plassen in plaats van in zijn kattenbak – de oorzaak kan gedragsmatig, medisch of gerelateerd aan de toestand of plaatsing van de kattenbak zijn. Als veranderingen aan de kattenbak (reinigingsfrequentie, soorten zwerfvuil, enz.) het probleem niet oplossen, raden we u aan een praatje te maken met uw dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia Commons