Waarom fluiten katten bij vogels?

Katten maken soms vreemde geluiden, nietwaar? In feite hebben ze een breed repertoire van geluiden en vocalisaties die ze gebruiken om met ons, hun roofdieren en andere katten te communiceren. Dus, heb je ooit gemerkt dat je kat bij het raam rare geluiden maakt naar vogels of eekhoorns? Laten we eens kijken waarom katten kletsen, kakelen en tjilpen, en welke andere geluiden ze maken.

Waarom fluiten katten bij vogels?

Kakelen, kletsen of tsjilpen naar vogels, eekhoorns of andere prooien kan voor het ongetrainde oor gewoon een ander raar kattengedrag lijken. Dus, wat betekent het?

Ze zijn klaar om te jagen

Tjilpen is een prooigedreven gedrag. Wanneer uw kat prooien zoals vogels, eekhoorns of knaagdieren door het raam kan zien, tsjilpen ze als reactie op hun jachtinstincten. Natuurlijk tsjilpen ze alleen als ze door een barrière van hun prooi worden gescheiden. Als ze het lawaai maakten tijdens het jagen, zouden ze hun locatie weggeven en hun jacht zou niet succesvol kunnen zijn!

Lees ook: Hoe jagen katten?

Ze zijn gefrustreerd

Wanneer je kat zijn prooi kan zien en wil jagen, maar dat niet kan vanwege een fysieke barrière zoals een raam of deur, tsjilpen ze uit frustratie. Dit geluid kan fungeren als een manier om frustratie te ventileren en stress te verlichten.

Het is instinctief

Soms, hoewel het gedrag van een kat voor ons niet logisch is, is het intrinsiek en natuurlijk voor alle katten. Tjilpen is daar een voorbeeld van. Hoewel het gedrag geen voor de hand liggend doel lijkt te dienen, is het een vorm van kattencommunicatie en -gedrag die alle katten delen. Dat klopt – grote katten, kleine katten, oud en jong, wilde katten en huiskatten zullen dit gedrag allemaal vertonen in bepaalde situaties.

Welke andere geluiden maken katten?

Katten maken een breed scala aan vocalisaties anders dan eenvoudig miauwen.

Spinnen

Als katten gelukkig zijn, spinnen ze vaak. Dit is een zacht rommelend of ratelend geluid dat in hun keel ontstaat. Maar wist je dat spinnen niet alleen een teken van geluk is? Katten kunnen ook spinnen als een zelfverzachtende methode wanneer ze nerveus, gestrest of onwel zijn.

Miauw

Een miauw betekent vaak dat je kat nieuwsgierig, tevreden is of interactie wil. Je kunt hun humeur echter meestal zien aan de toon van hun miauw. Soms voelt het alsof je een heel gesprek hebt met je kat, waarbij hij op de juiste plaatsen reageert met een “miauw”.

Joggen

Een jowl is een luide, langwerpige miauw die vaak klinkt alsof je kat pijn of ernstige nood heeft. In plaats van een teken van pijn te zijn, wordt joggen geassocieerd met paringsgedrag en komt het vaak voor bij vrouwtjes in het seizoen.

Grommen

Katten die grommen, kunnen ook sissen en hun rug buigen, die allemaal de boodschap sturen om weg te blijven.

Grommen is een laag, agressief geluid dat katten maken als ze geïrriteerd, geïrriteerd of bang zijn. Het is een duidelijk teken dat je kat ongelukkig is met zijn situatie. Dit kan betekenen dat ze in een gevecht zijn of worden bedreigd door een andere kat, ze hebben pijn of zijn onwel, of ze hebben gewoon genoeg menselijke interactie gehad.

Sissen

Katten zullen sissen om te proberen een bedreiging weg te jagen of te waarschuwen. Het is echter niet alleen het lawaai van het gesis dat een afschrikmiddel is. Als ze sissen, gaat hun mond wijd open en ontbloten ze hun tanden. Dit helpt hen er bedreigend uit te zien en ontmoedigt mensen of andere katten om te naderen.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Conclusie

Als je je kat buiten hebt horen tsjilpen, kletsen of kakelen tegen dieren, vraag je je misschien af waarom ze het doen. Net als veel ander kattengedrag is het een beetje een mysterie. Toch zou de bovenstaande informatie u inzicht moeten geven in enkele mogelijke redenen. Immers, hoe meer je de lichaamstaal en het gedrag van je kat begrijpt, hoe sterker je band zal zijn.

Veelgestelde vragen

Waarom maakt mijn kat rare geluiden bij het kijken naar vogels?

Wanneer katten hun prooi kunnen zien, maar niet op ze kunnen jagen, kakelen of kletsen ze vaak, ook wel tjilpen genoemd. Dit geluid kan een teken van frustratie zijn wanneer de instincten van je kat hem vertellen om te jagen, maar hij niet in staat is om ernaar te handelen.

Zijn katten blij als ze tsjilpen?

Katten zijn meestal niet blij als ze tsjilpen, omdat het een teken van frustratie wordt gevonden. Zowel binnen- als buitenkatten zullen tsjilpen wanneer ze prooien vanuit het huis kunnen zien. Het is een teken dat ze buiten willen jagen, maar dat kunnen ze niet. Als uw kat een binnenkat is, is het essentieel om hem zijn normale jachtgedrag te laten vertonen door te spelen, zodat de frustratie niet leidt tot verveling of stress.

Waarom kakelen katten naar vogels?

Katten kakelen vaak naar vogels en andere prooidieren zoals knaagdieren en eekhoorns. Dit komt omdat ze instinctief willen stalken, achtervolgen, springen en jagen, en ze voelen zich gefrustreerd dat ze dat niet kunnen. Als uw kat regelmatig kakelt, zorg er dan voor dat hij voldoende fysieke en mentale stimulatie krijgt door middel van speelgoed en activiteiten en overweeg om ramen te verduisteren waar ze veel dieren in het wild kunnen zien.