Waarom haat mijn kat andere katten?

 

Wanneer je graag je huis deelt met één kat, is het moeilijk om te weerstaan aan het toevoegen van nog meer kattenvrienden aan het gezin. Je moet echter niet vergeten dat je kat misschien niet hetzelfde voelt.

Katten zijn sociale wezens, maar ze kunnen niet allemaal met elkaar opschieten. Het is niet ongebruikelijk dat katten zich agressief verzetten tegen samenwonen met andere leden van hun soort. Zelfs katten die van mensen houden en overweg kunnen met honden, vogels, knaagdieren en andere dieren, waarderen een andere kat in het gezin misschien niet.

Als je kat niet overweg kan met andere katten, kan het teleurstellend zijn. Het zal echter helpen om te begrijpen waarom je kat zich voelt zoals ze zich voelt. Met een beetje meer voorkennis kun je meer empathisch zijn voor haar gevoelens, en er is zelfs een kans om haar op andere gedachten te brengen.

Lees ook: 10 oorzaken van agressie bij katten en hoe te helpen

Vergeet echter niet dat je moet doen wat het beste is voor je huidige kat. Als ze onvermurwbaar is over het niet accepteren van andere katten, heb je geen andere keuze dan haar beslissing te accepteren.

Hier zijn een paar veel voorkomende redenen waarom sommige katten niet van andere katten houden.

1. Gebrek aan socialisatie

De meest voorkomende reden waarom een volwassen kat opgroeit om niet met andere katten om te gaan, is dat ze tijdens de kittentijd vitale socialisatie hebben gemist

De meest voorkomende reden waarom een volwassen kat opgroeit om niet met andere katten om te gaan, is dat ze tijdens de kittentijd vitale socialisatie hebben gemist. Alle kittens gaan door een fase waarin ze het meest ontvankelijk zijn voor nieuwe ervaringen.

Lees ook: Waarom verzorgen katten elkaar? Redenen waarom katten sociaal trimmen

Dit gebeurt voor de meeste kittens van 2-7 weken oud en kan soms oplopen tot ongeveer 14 weken oud. Tijdens dit belangrijke venster hebben de zich ontwikkelende hersenen meer kans om permanente associaties en gehechtheden te vormen.

Dit betekent dat de lessen die kittens leren en de ervaringen die ze tegenkomen hen zullen bijblijven tot in de volwassenheid. Een kitten dat bijvoorbeeld die vitale weken doorbrengt met het genieten van tijd met mensen, honden en andere katten, zal waarschijnlijk opgroeien om van die ervaringen te blijven genieten.

Als het gaat om andere katten, heeft een kitten dat opgroeit met haar nestgenoten en tijd doorbrengt met andere katten een goede kans om op volwassen leeftijd vriendelijk te zijn tegenover andere katachtigen. Veel katten die uiteindelijk een hekel hebben aan andere katten, werden op te jonge leeftijd gescheiden van hun nestgenoten.

Zonder vroege positieve associaties om op terug te vallen, kan de kat resistent worden tegen die nieuwe ervaringen nadat dat venster van socialisatie is gesloten. Angst voor het onbekende is een krachtige invloed.

We moeten ook niet vergeten dat socialisatie beide kanten op gaat. Het sleutelwoord in het bovenstaande scenario is ‘positief’. Zelfs als een kitten opgroeit rond andere katten, als de algemene ervaring negatief is, of als ze iets traumatisch doorstaan, zoals aangevallen worden door een andere kat, zal die herinnering bij hen blijven en hun gedrag tot ver in de toekomst beïnvloeden.

Het is mogelijk voor een volwassen kat om nieuwe associaties te vormen en hun sociale vaardigheden te verbeteren. Het is echter meestal moeilijker en kan meer tijd en geduld kosten.

2. Hun routine beschermen

gevoelige kat

Het op welke manier dan ook veranderen van een vaste routine kan een negatieve reactie van een gevoelige kat uitlokken.

Je kat kan opspringen en willekeurige sprintjes door de gang doen of je enkels uit het niets aanvallen, maar katachtigen zijn over het algemeen geen spontane wezens. Ze gedijen op voorspelbaarheid en routine. Het hebben van een vast schema helpt hen zich zelfverzekerder te voelen en controle te hebben over hun omstandigheden. Het op welke manier dan ook veranderen van een vaste routine kan een negatieve reactie van een gevoelige kat uitlokken.

Er zijn weinig gebeurtenissen die verontrustender zijn dan dat een vreemdeling je leven binnendringt. Voor uw kat verstoort een nieuw huisdier dat het huis binnenkomt elke routine die ze zijn gaan waarderen. Van hoe en wanneer ze worden gevoed, hoeveel aandacht ze krijgen en zelfs hun vrijheid om te dutten waar ze maar willen – een nieuwe kat verandert alles.

Er zijn zeker katten die verandering kunnen accepteren en verder kunnen gaan. Anderen vinden het echter buitengewoon schrijnend. Als uw kat andere katten lijkt te haten, kan het zijn dat ze gewoon haten dat hun routine en comfort in gevaar wordt gebracht door een nieuwkomer.

3. Bescherming van hun grondgebied en hulpbronnen

Samen met routine waarderen katten territorium. Als territoriale wezens brengen katten meestal hun hele leven door binnen wat zij beschouwen als hun geografische grenzen. Zelfs verwilderde katten wagen zich zelden te ver van wat zij beschouwen als hun thuisbasis. Het is mogelijk voor katten om territoria te delen. Velen zullen zich echter verzetten tegen elke kat (en soms mens of ander dier) die eenttempts om binnen te dringen.

Territorium is vooral belangrijk voor katten die niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn. In veel gevallen is het gewoon onmogelijk voor twee intacte (niet gecastreerde) katers om dicht bij elkaar te komen. Hetzelfde kan ook gelden voor intacte vrouwtjes. Hun hormonen verhinderen hen om in vrede te leven.

Naast fysieke ruimte kunnen katten ook sociaal territoriaal zijn. Dit betekent dat ze bezitterig worden van de mensen om wie ze geven. Het is onduidelijk of katten echte jaloezie kunnen voelen, maar niettemin kunnen hun territoriale gevoelens voor een favoriet mens aanzienlijke strijd veroorzaken wanneer een andere kat het huis binnenkomt.

Katten hebben vergelijkbare gevoelens over voedsel en water. Het delen van een territorium betekent het splitsen van die vitale hulpbronnen. Natuurlijk zorg je ervoor dat al je huisdieren alles hebben wat ze nodig hebben. Het toevoegen van een andere kat betekent niet dat de eerste kat minder voedsel krijgt, maar een bezorgde katachtige is misschien niet overtuigd.

Lees ook: Hoe katten kennis te laten maken met een nieuw huis

4. Persoonlijkheidsverschillen

Katachtige persoonlijkheden variëren net zo veel als menselijke persoonlijkheden. Het is oneerlijk om aan te nemen dat je kat de beste toppen kan zijn met elk persoonlijkheidstype.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft uw kat geen zeggenschap over de mensen en dieren die hun huis binnenkomen. We kunnen proberen nieuwe huisdieren te kiezen waarvan we denken dat ze bij de huidige gezinsleden passen, maar we doen het niet altijd goed. Katachtige persoonlijkheden variëren net zo veel als menselijke persoonlijkheden. Het is oneerlijk om aan te nemen dat je kat de beste toppen kan zijn met elk persoonlijkheidstype.

Soms haten katten alleen bepaalde andere katten. Een gevoelige katachtige die bijvoorbeeld waarde hecht aan tijd alleen, zal waarschijnlijk niet naar een onstuimige extravert gaan. Ze kunnen zich anders voelen over een kat die ook het rustige leven waardeert.

Lees ook: Welk persoonlijkheidstype heeft jouw kat?

Het matchen van persoonlijkheden is niet eenvoudig. Je kat kan niet gaan zitten en potentiële huisgenoten interviewen, en je kunt ze niet vragen welke eigenschappen ze zoeken in een potentiële vriend. Als je verkeerd kiest, kan het lijken alsof je kat alle katten haat, terwijl ze in feite alleen de kat haten die je hebt gekozen.

5. Niet-gerelateerde stress

Naast ziekte kan stress ook het gedrag van een kat beïnvloeden.

Voordat je je kat ervan beschuldigt asociaal te zijn, moet je overwegen wat er nog meer met hem aan de hand is. In sommige gevallen beginnen katten zich te gedragen rond andere katten vanwege volledig ongerelateerde situaties. Een goed voorbeeld hiervan is wanneer een kat zich ziek voelt. Niemand is blij en vriendelijk als ze zich niet goed voelen. Als uw kat ziek of gewond is, is het begrijpelijk dat hij zich agressief gedraagt tegenover een onbekende katachtige.

Naast ziekte kan stress ook het gedrag van een kat beïnvloeden. Het introduceren van een nieuw huisdier is op zich al stressvol, maar als er iets anders aan de hand is, is er praktisch geen kans op een positieve ervaring. Misschien voelt je kat zich niet goed sinds je laat bent gaan werken. Of misschien heb je hun voedsel of nest veranderd.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Niet-gerelateerde stress is vaak de boosdoener wanneer twee katten die eerder met elkaar konden opschieten, plotseling ruzie maken.

Is het mogelijk om de gevoelens van een kat over andere katten te veranderen?

Of u uw kat realistisch kunt helpen andere katachtigen te accepteren, hangt af van de reden achter hun ongemak. Ten eerste kan sterilisatie of castratie de sleutel zijn tot een rustiger huishouden.

Als dat het niet is, kunnen langzame introducties in combinatie met positieve bekrachtiging twee katten helpen om met elkaar om te gaan. Het zijn misschien nooit knuffelmaatjes, maar je kunt misschien een zekere mate van wederzijdse tolerantie bereiken. Als uw kat zich blijft verzetten, kan praten met een katachtige gedragstherapeut de situatie helpen.