Waarom niest mijn kitten? 5 door de dierenarts goedgekeurde redenen

Kittens zijn enkele van de meest schattige wezens op aarde. Ze wegen vaak slechts een paar ons bij de geboorte en groeien snel uit tot zoete bundels van katachtige perfectie. Maar kittens, net als menselijke baby’s, niezen soms, weigeren te eten en voelen zich minder dan geweldig.

Niezen bij kittens is vaak normaal, vooral als het maar af en toe gebeurt. Kleine katten niezen soms na het krijgen van een vleugje van iets irritants zoals parfum of sigarettenrook. Maar als uw kitten vaak niest, is het waarschijnlijk een goed idee om het verder te onderzoeken, omdat dit erop kan wijzen dat uw buddy hulp nodig heeft. Hieronder vindt u vijf veelvoorkomende redenen waarom kittens niezen en een paar suggesties om met de situatie om te gaan.

cat + lijnverdeler

De 5 redenen waarom uw kitten niest

1. Omgevingsgevoeligheden

Kittens niezen vaak vanwege omgevingsfactoren zoals pollen, mijten, stof en zelfs sterke geuren zoals sigarettenrook en parfum. Meestal zijn reacties op deze triggers bij kittens geen volledige gebeurtenissen van het immuunsysteem die vaak resulteren in jeukende huid en andere systemische reacties. Het zijn gevoeligheden die met een paar eenvoudige stappen kunnen worden beheerd, zoals meer stofzuigen of kattenbakreiniging om alles te elimineren waardoor uw kitten niest.

Stofzuig regelmatig de gebieden in uw huis waar uw kitten de meeste tijd doorbrengt om stof, mijten en andere mogelijke triggers te verwijderen. Vermijd het wassen van het beddengoed van uw huisdier of dingen die ze vaak tegenkomen met geparfumeerd wasmiddel. Kittens stoppen meestal met niezen zodra de trekker is verwijderd.

een kitten dat niest tijdens het spelen met balvormig speelgoed
Afbeelding credit: Elizabett, Shutterstock
thematische pauze

2. Gesnuffelde vreemde voorwerpen

Katten en kittens eindigen soms met voorwerpen die hun neus omhoog steken nadat ze naar binnen zijn gegaan voor een goede snuffel om meer over een item te weten te komen. Gras en stukjes plant zijn veel voorkomende boosdoeners. Kittens met dingen die vastzitten in hun neus schudden vaak hun hoofd, poten naar hun gezicht, niezen en kwijlen in pogingen om het aanstootgevende object te verwijderen.

Als het vreemde voorwerp niet snel wordt verzorgd, ontwikkelen katten vaak geïrriteerde en ontstoken sinussen, wat ideale omstandigheden kan creëren voor de ontwikkeling van secundaire bacteriële infecties die vaak antibiotica nodig hebben om zich te ontdoen van. Neem contact op met uw dierenarts voor advies als u vermoedt dat uw kat iets in zijn neus heeft zitten.

thematische pauze

3. Bovenste luchtweginfecties

Kittens niezen vaak wanneer ze lijden aan infecties van de bovenste luchtwegen, zoals feline virale rhinotracheïtis (FVR) en feline calicivirus (FCV), waardoor katten kunnen niezen en verstopte neuzen hebben. Beide virussen komen veel voor en zijn gemakkelijk te vangen voor katten in asielen en pensionfaciliteiten.

Kittens met infecties van de bovenste luchtwegen hebben vaak een verminderde eetlust, omdat ze vaak moeite hebben met het ruiken van voedsel. Conjunctivitis gaat vaak gepaard met dit soort infecties.

Er is geen remedie voor een van deze veel voorkomende virussen, maar er zijn vaccinaties voor beide, die de kans op overdracht kunnen verminderen. Gevaccineerde katten die eindigen met een van de virussen hebben vaak mildere symptomen. Kittens kunnen worden ingeënt wanneer ze 6 tot 8 weken oud zijn. Neem contact op met uw dierenarts voor advies over de beste tijd om uw kitten te vaccineren.

kitten wordt gecontroleerd door de dierenarts in de kliniek
Afbeelding credit: Maria Sbytova, Shutterstock
thematische pauze

4. Tandheelkundige problemen

Gebitsproblemen kunnen ervoor zorgen dat sommige kittens niezen, meestal omdat de mond- en neusholten van katten dicht bij elkaar zitten. Kittens worden, net als mensen, geboren zonder tanden. Katachtige melktanden verschijnen wanneer kittens ongeveer 2 of 3 weken oud zijn. Hun volwassen tanden zijn over het algemeen op hun plaats wanneer katten tussen de 6 en 8 maanden oud zijn.

Hoewel het tandjesproces meestal soepel verloopt, hebben katten soms melktanden behouden die niet uitvallen als hun volwassen tanden ingroeien, wat leidt tot tandinfecties. Maak een afspraak met uw dierenarts als u vermoedt dat uw kat niet goed tandjes krijgt. Vroege behandeling van behouden tanden kan de ontwikkeling van ernstige aandoeningen voorkomen die verband houden met de problemen die gepaard gaan met het vrij houden van overvolle tanden, tandplak en tandsteen. Gebitsproblemen worden vaker gezien bij volwassen katten dan bij kittens.

thematische pauze

5. Vaccinaties

Als uw kitten net thuiskwam van de dierenarts nadat hij was ingeënt en plotseling begon te niezen, reageert hij mogelijk op de vaccinatie. Het komt relatief vaak voor dat kittens niezen en verschijnen onder het weer na het zijnING gevaccineerd, omdat immunisaties het immuunsysteem stimuleren en bij sommige huisdieren kleine reacties kunnen veroorzaken.

Neusvaccins zorgen er vaak voor dat katten niezen. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als uw kitten een jeukende huid, diarree die niet weggaat of zwelling van het gezicht ontwikkelt, omdat deze tekenen erop kunnen wijzen dat uw kitten ergens een negatieve reactie op heeft. Uw dierenarts kan specifieke informatie geven over vaccinaties en eventuele bijwerkingen om op te letten.

dierenarts geeft kittenvaccin
Image Credit: Ilike, Shutterstock

3 kat face divider

Conclusie

Kittens niezen om allerlei redenen, maar het is meestal niets om je zorgen over te maken zolang het maar een of twee keer gebeurt. Ze niezen vaak wanneer ze worden blootgesteld aan irriterende geuren zoals rook of sterke parfum. De meesten stoppen met niezen wanneer de trekker wordt verwijderd. Kittens kunnen ook plotseling niezen nadat ze zijn gevaccineerd of als ze iets in hun neus hebben gestoken.

Omdat babykatten zo kwetsbaar zijn en veel aandoeningen niezen kunnen veroorzaken, kunt u overwegen contact op te nemen met uw dierenarts voor begeleiding als uw kitten voedsel begint te vermijden of lusteloos wordt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Gaby Vieira, Shutterstock