Waarom likt mijn kat mijn hond?

in Behavior laatst bijgewerkt februari 2021

kat die een hond likt en verzorgt

Als je een katteneigenaar bent, heb je waarschijnlijk een zitje op de eerste rij gekregen bij een of meer van hun verzorgingsrituelen. Katten staan bekend om hun standvastige verzorgingsgewoontenHet zal de gemiddelde katteneigenaar dan ook niet verbazen dat ze zich meerdere malen per dag bezighouden met een goede verzorgingssessie.

Maar wist je dat katten ook andere dieren verzorgen, waaronder honden? Het antwoord op de vraag waarom ze dat doen zou u wel eens kunnen verrassen!

Maar waarom zou mijn kat mijn hond verzorgen?

Katten kunnen honden likken en borstelen voor sociale binding of genegenheid, omdat de hond interessant ruikt, of als een daad van dominantie en het vaststellen van de hond als hun eigendom. Het likken wordt over het algemeen als veilig beschouwd en helpt bij het opbouwen van een goede relatie tussen uw kat en hond.

Hieronder gaan we dieper in op alle mogelijke redenen waarom uw kat uw hond likt of verzorgt, alsook informatie over wanneer het OK is voor uw kat om uw hond te verzorgen en informatie over wanneer het waarschijnlijk is niet OK voor uw kat om uw hond te likken.

Reden 1: Sociale Verzorging

Het concept van social grooming (ook wel aangeduid als allogrooming) breidt meer dan alleen katten en hondenMaar eigenaars van huisdieren die beide soorten harige vrienden in hun huishouden hebben, zullen de twee waarschijnlijk op een bepaald moment bezig zien met sociale verzorging. Katten en honden, ondanks het feit dat het verschillende soorten zijn, kunnen en doen sociale banden met elkaar vormen. Sociaal verzorgen is één manier waarop katten kunnen helpen een band met een hond op te bouwen.

Als je nadenkt over waarom je kat je hond zou kunnen verzorgen, kan een reden zijn dat je kat een vriendschap met je hond probeert te vormen. Als je een nieuwe hond mee naar huis hebt genomen, kan je kat nieuwsgierig worden en beginnen met het onderzoeken van deze potentiële viervoeter.

Uw kat kan beginnen met likken of zelfs knabbelen aan de hond. Katten zullen vaak het gezicht en de oren van een hond likken, maar je kunt ze ook andere delen van het lichaam van de hond zien verzorgen. Sommige katten kneden hun nieuwe hond zelfs op dezelfde manier als ze bij jou doen.

In tegenstelling tot wat men denkt, zijn katten sociale wezens en ze vertonen niet altijd een beeld van een solitaire houding! Hoewel ze geïnteresseerd zijn in het vormen van een band met andere dieren, moeten ze het doen op hun voorwaarden. Wederzijds verzorgen is één manier om vertrouwen op te bouwen met een hond die in hun huishouden leeft. In veel gevallen kan de hond ook beginnen met het likken en verzorgen van uw kat! Dit wederzijds verzorgen zorgt voor een nog hechtere band tussen de twee dieren.

Reden 2: Affectie

Terwijl er niet genoeg onderzoek is om definitief te zeggen dat katten en honden “liefde” op dezelfde manier begrijpen als een mens, ze doen begrijpen gehechtheid en genegenheid en kunnen hun liefde op verschillende manieren tonen. Katten die vaak naar honden toegaan en de hond beginnen te likken en te verzorgen terwijl ze spinnen, hun poten kneden, en andere ontspannen lichaamstaal kan de hond laten zien dat hij op hem gesteld is en geïnteresseerd is in interactie met hem.

Omdat katten de neiging hebben zeer voorzichtig te zijn in het grootste deel van hun dagelijks leven, is zich zo kwetsbaar opstellen bij een hond een goede indicator dat de kat zich zeer op zijn gemak voelt om in de buurt van de hond te zijn. Als een kat zich los genoeg maakt om een middagje een hond te verzorgen, is dat een groot teken van vertrouwen!

Reden 3: Territorium vestigen

Katten zijn territoriale wezens en kunnen fel zijn over wat zij als hun eigendom beschouwen en dit omvat alles van waterbakjes tot kattenbomen. Katten zullen proberen hun territorium en wat zij “bezitten” vast te stellen door krabben, sproeien, wrijven tegen, of door te likken waarvan zij denken dat het van hen is.

U zult misschien merken dat wanneer uw kat uw hond begint te likken, hij ook begint te wrijven en zijn kop periodiek tegen de hond aan te stoten. Zowel het likken en wrijven tegen de hond zou kunnen zijn van uw kat poging om eigendom te claimen over de hond. Zijn likken en wrijft zeggen, “dit is van mij!” aan andere katten.

Terwijl uw hond zich waarschijnlijk geen zorgen maakt over het feit dat hij het eigendom van de kat is, kunnen andere katten die uw kat aan uw hond ruiken er anders over denken en ofwel uw kat respecteren en uw pup met rust laten, of ze kunnen besluiten dat ze uw hond helemaal voor zichzelf willen!

Reden 4: Je hond ruikt lekker!

Een van de meer ongebruikelijke redenen waarom uw kat uw hond likt en verzorgt, kan zijn dat uw kat denkt dat uw hond interessant ruikt! Als uw hond onlangs gerold in iets of was rond iets dat goed ruikt (althans voor de kat), kunt u zien uw kat likken, verzorgen, en wrijven over de hele hond.

Soms kan de hond gewoon iets op hen hebben dat de kat wil proeven, maar andere keren kan de geur van uw hond zo overweldigend aantrekkelijk zijn voor de kat dat uw kat in een bijna bedwelmde toestand komt, zoals wat u zou zien als ze werden blootgesteld aan catnip. Dus, terwijl u misschien denkt dat uw hond een beetje stinkend is en een bad nodig heeft, kan uw kat absoluut van zijn geur houden!

Wat je kat die aan je hond likt waarschijnlijk niet is….

Laten we eens kijken naar een paar opties die waarschijnlijk niet achter het verlangen van uw kat om de hond te verzorgen en te likken.

Het is waarschijnlijk geen moederinstinct

Terwijl vrouwelijke katten de neiging hebben om extreem sterke moederinstincten hebben tegenover hun kittensis het onwaarschijnlijk dat uw kat diezelfde instincten ten opzichte van uw volwassen hond vertoont terwijl ze hem verzorgt. Moederkatten likken en verzorgen hun kittens om ze te helpen schoon, droog en warm te blijven.

Een van de grootste redenen waarom een moederpoes haar kittens kan likken is om te helpen hen te stimuleren om naar de badkamer te gaan kittens kunnen bij hun geboorte nog niet zelfstandig naar het toilet en hebben de hulp van mama nodig om hen te helpen. De kans is groot dat uw kat uw hond niet likt om hem te helpen naar het toilet te gaan!

Het is waarschijnlijk niet omdat uw kat is uw hond verwarren met een andere kat

Katten en honden zijn heel verschillend in hoe ze met elkaar communicerenen het is onwaarschijnlijk dat uw kat denkt dat uw hond iets anders is dan een hond.

Terwijl katten en honden kunnen het gedrag van andere soorten kunnen oppikken en kunnen ze imiteren, zij erkennen de verschillen tussen henzelf en andere diersoorten. Uw kat herkent uw hond misschien als lid van zijn gezin en huishouden, maar hij ziet uw hond waarschijnlijk niet als een andere kat.

Waarom begint mijn kat mijn hond te bijten tijdens het verzorgen?

U merkt misschien dat uw kat begint te bijten uw hond tijdens het verzorgingsproces en het is niet ongewoon voor katten om mensen te likken en vervolgens te bijten. Katten kunnen dit doen omdat zij aan de hond proberen aan te geven dat de kat een hogere sociale status heeft, of de “dominante” van het stel is.

Katten kunnen ook bijten als ze overprikkeld raken en bijten is hun manier om overtollige energie kwijt te raken en een indicatie dat ze de interactie willen stoppen (zelfs als zij in de eerste plaats degenen waren die het initiatief namen).

Meestal zijn de beten niet bedoeld om pijn toe te brengen aan de hond en zullen ze geen letsel veroorzaken, maar eigenaren moeten de twee scheiden als een van beide huisdieren gestrest of overstuur lijkt.

Waarom u uw kat moet toestaan uw hond te likken

Met likken en verzorgen kan een kat aan de hond communiceren dat hij zich op zijn gemak voelt en erop vertrouwt dat de hond hem geen pijn zal doen. Het toestaan van uw kat om uw hond te likken en te verzorgen helpt hen een relatie op te bouwen en met elkaar te communiceren. Wederzijds verzorgen stelt de kat en hond ook in staat om hun sociale status uit te zoeken om zo de rust en kalmte in het huishouden te bewaren.

Wanneer u uw kat niet moet toestaan uw hond te likken

Er zijn momenten waarop het beter is om uw kat uw hond niet te laten likken. Bepaalde vlooien- en tekenproducten die voor honden worden gebruikt, zijn giftig voor katten als ze ze innemen. Dit geldt zowel voor behandelingen met chemische middelen als voor natuurlijke behandelingen (zoals Tea Tree Olie). Als u een vlooien- en tekenbehandeling op uw hond toepast, is het waarschijnlijk het veiligst om uw kat niet toe te staan hem te verzorgen.

Afhankelijk van wat voor soort hond je hebt, kunnen katten ook te veel vacht of haar van je hond binnenkrijgen en haarballen ontwikkelen. Hoewel de meeste katten zonder problemen een flinke haarbal kunnen ophoesten, kunt u, als u merkt dat uw kat kampt met een buitensporig aantal haarballen, de hoeveelheid tijd die uw kat besteedt aan het verzorgen van uw hond beperken of uw kat een haarbalbehandeling geven.

Conclusie

Hoewel het misschien een beetje vreemd lijkt om je kat je hond te zien likken en verzorgen, is de waarheid dat het een GOED ding kan zijn! De manier waarop katten omgaan met honden is net zo uniek als de katten zelf. Als je betrapt je kat het geven van uw hond een snel bad, neem een moment om te waarderen dat uw kat misschien wel proberen om een goede relatie met uw pup vast te stellen.