Als de kattenbak plotseling stinkt: Redenen & tips om geuren te neutraliseren

Als de kattenbak stinkt, is dat bijzonder onaangenaam voor baas en kat(!). De redenen en oorzaken voor de kattenbakgeur in huis kunnen velerlei zijn.

Ontdek hier hoe u de geur van kattenbakvulling kunt neutraliseren en er voorgoed vanaf kunt komen:

Stinkt je kattenbak? De 4 meest voorkomende oorzaken

Als de kattenbak van uw kat plotseling onaangenaam ruikt, kan dat veel verschillende oorzaken hebben:

4 meest voorkomende redenen waarom de kattenbak stinkt

 • U maakt het te zelden schoon (en bent er helaas reukblind voor)
 • Je gebruikt de verkeerde kattenbakvulling
 • Je gebruikt te veel chemicaliën
 • Je geeft de verkeerde kattenvoeding

De kattenbak wordt te zelden schoongemaakt

Hoewel ik 99% zeker ben dat dit niet de reden is waarom de kattenbak van uw kat een slechte geur verspreidt, mag deze oorzaak niet worden onderschat.

Het schoonmaken van de kattenbak is een van de niet zo aangename taken van een katteneigenaar en wordt helaas door velen verwaarloosd.

“Katteneigenaren zijn vaak reukblind voor de kattenbakgeur in hun huis.”

Ik ben in zoveel huishoudens met katten geweest waar ik een kattenbakgeur in huis kon ruiken – zonder dat de eigenaren het wisten.

Veel katteneigenaren zijn reukblind voor de geur van hun kat(ten). Helaas ligt dit meestal echt aan de zorgvuldigheid waarmee en de frequentie waarmee de kattenbak wordt schoongemaakt en de kattenbakvulling wordt weggegooid.

Verkeerde kattenbakvulling, minderwaardig voedsel en te weinig luchtcirculatie in huis kunnen ook bijdragen tot de stank.

Ook al is het vervelend, het is belangrijk om de uitwerpselen van de kat dagelijks uit de kattenbak te verwijderen. Veel katteneigenaren verwijderen alleen de “worstjes”, terwijl zich steeds meer urine verzamelt in het achterste kattenbakgedeelte. Als je hier niet voorzichtig bent, is het moeilijk om van de stank af te komen!

Verkeerde kattenbakvulling

Het gebruik van de verkeerde kattenbakvulling is de meest voorkomende oorzaak van kattenbakgeur.

Toen ik Tommy 7 jaar geleden bij me liet wonen, was ik totaal onervaren in het omgaan met platte katten en belangrijke hulpmiddelen zoals kattenbakvulling.

Ik heb twee jaar lang goedkope Betonit kattenbakvulling (klonterende kattenbakvulling) gebruikt en heb alleen maar last gehad van de stinkende ammoniakachtige geur van de kattenbak. Helaas merkte ik ook geen verbetering met silicaatstrooisel.

“Pas toen een vriend me Cats’s Best kattenbakvulling aanraadde, maakte ik eindelijk een einde aan de stank.”

De redding

Ondanks dagelijkse schoonmaak en ook al leek het schoon, mijn flat rook altijd naar een kattenbak.

Toen raadde een bevriende katteneigenaar me gelukkig Cat’s Best eco litter* aan.

Het is een kattenbakvulling gemaakt van plantaardige vezels die 100% biologisch afbreekbaar is. De kattenbakvulling zelf ruikt neutraal (niet geparfumeerd of dergelijke) en slaagt erin geuren (urine, ammoniak, enz.) perfect te neutraliseren dankzij de plantaardige vezels.

Cat’s Best heeft mijn probleem met stinkende kattenbakken voor eens en voor altijd opgelost, en daarom raad ik het hier op mijn blog altijd aan.

Te veel chemie om te neutraliseren

Ik weet uit eigen ervaring hoe onaangenaam het is als de kattenbak plotseling stinkt en je de stank maar niet kwijt kunt raken.

Veel katteneigenaren zijn zo wanhopig dat ze hun toevlucht nemen tot chemische middelen zoals een kattenbakontgeurder, sprays, actieve-koolstofkorrels of soortgelijke geurneutraliserende producten.

Typische remedies voor katteneigenaren die worden aangeprezen als geurneutraliserend zijn:

 1. Kattenbak deodorant
 2. Kattenbakvulling met geur
 3. Kattenbakgeur neutralisator (spray)
 4. Actieve koolstoffilter
 5. Poeder & Geur Parels

Verkeerd / inferieur kattenvoer

Kattenvoer kan ook van invloed zijn op de geur van kattenbak- of kattenpoep.

Kattenvoer van lage kwaliteit (natvoer en droogvoer) bevat vaak granen en soortgelijke ingrediënten die voor katten moeilijk te verteren zijn.

“Hoogwaardig kattenvoer verwijdert automatisch onaangename geurtjes”.

Dit zorgt ervoor dat de kattenuitwerpselen en dus de hele kattenbak stinken.

Als u voedsel van hoge kwaliteit geeft (natvoer heeft over het algemeen de voorkeur boven droogvoer), zult u minder problemen hebben met stinkende kattenuitwerpselen.

Onze tip: Het hoogwaardige kattenvoer van Almo Nature!

Kattenbak stinkt: Tips, remedies & huismiddeltjes om het te neutraliseren

De beste tips en remedies om de geur van de kattenbak in huis te verhelpen vindt u hierboven in de tekst (keuze van het strooisel, kwaliteitsvoeding, hygiëne van de kattenbak). Wij raden geen deodorants voor kattenbakken, actieve koolfilters en soortgelijke producten aan!

Huismiddeltjes om de geur te neutraliseren?

Als de kattenbak van uw kat plotseling stinkt (ondanks dagelijks schoonmaken), zijn er verschillende remedies en huismiddeltjes die zouden moeten helpen.

“Baking soda als een huis remedie – nee bedankt!”

Baking soda wordt vaak genoemd als huismiddeltje tegen stinkende kattenbakken. Ik kan het gebruik van zuiveringszout als huismiddeltje alleen sterk afraden.

Ik weet niet wie met deze mythe begonnen is, maar doe het alsjeblieft niet! Geen enkele kat wil dat er zuiveringszout over zijn kattenbakvulling wordt gegooid, alleen omdat de eigenaar te lui is om de kattenbak nauwgezet schoon te maken!

Trouwens, het doet absoluut geen goed!

Tip: Een uitgebreide gids over zindelijkheidstraining voor katten vindt u hier.

Onze tip: een remedie die echt helpt!

Voor al diegenen voor wie het verversen van kattenbakvulling niet tot het gewenste resultaat leidt, raden wij de Catit Magic Blue* luchtreiniger aan.

Het is een niet-giftige geurverwijderaar die gemakkelijk in de kattenbak kan worden geplaatst.

 • Vrij van chemische toevoegingen
 • Niet-giftige luchtzuiveraar
 • Vermindert ammoniakgassen
 • Goedkope navulling pads
 • Helpt snel en efficiënt

Met 4,99 euro is de Catit luchtreiniger echt heel betaalbaar.

Bijzonder positief: katten accepteren het filter zeer snel en zonder problemen, omdat het geen onnatuurlijke geuren verspreidt.