Waarom likken katten aan ramen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Het is het begin van een gloednieuwe dag en je trekt de luxaflex open om de zon binnen te laten als je je kleine kat op de vensterbank ziet springen.

Je denkt bij jezelf, “Oh, mijn kleine katachtige vriend gaat kijken wat er in de buurt aan de hand is of misschien naar wat vogels kijken. “

In plaats daarvan likt uw kat krachtig de ramen en negeert alle buitenactiviteiten! Als dit klinkt als jouw ochtend, ben je niet alleen!

Maar waarom likken katten aan ramen? De meest waarschijnlijke reden is dat katten graag het vocht van de ramen likken. In het wild kan stilstaand water gevaarlijk zijn, dus zoeken katten instinctief naar vers, bewegend water en het vocht op ramen is een perfecte bron. In andere gevallen kunnen katten zich gewoon vervelen of genieten van de textuur op hun tong.

Hoewel het vinden van een unieke waterbron de meest waarschijnlijke reden is, is het zeker niet de enige! Laten we eens kijken naar alle mogelijke redenen waarom onze katachtige vrienden aan ramen likken en of we ons al dan niet zorgen moeten maken over hun vreemde gedrag.

Reden 1: Uw kat houdt van unieke bronnen van bewegend water

Wanneer de temperaturen buiten uw huis dalen, komt de warme lucht binnen in contact met het koele glas en laat vocht achter op het raam. Dit proces wordt condensatie genoemd en het resultaat zijn kleine waterdruppeltjes op uw raam. Als uw huis bijzonder vochtig is, kunt u verwachten dat er meer water wordt gevormd, maar ongeacht de hoeveelheid vocht, zullen katten het graag opsporen en oplikken!

Maar waarom zouden onze katten raamwater willen drinken in plaats van het verse water in hun bakje?

Het heeft alles te maken met de wilde instincten van onze katten die hen waarschuwen voor de gevaren van stilstaand water. Stilstaand water bevat meer kans op parasieten en ziekteverwekkers die schadelijk kunnen zijn voor onze katten, tenminste in het wild. Hoewel dat niet langer een reëel gevaar is voor een kat die alleen binnenshuis leeft, blijft het instinct bestaan en worden katten van nature aangetrokken door bewegende waterbronnen.

Ook al stroomt het water op onze ramen niet op dezelfde manier als een zoetwaterstroom, het is nog steeds een geweldige bron van fris en duidelijk niet stilstaand water. Het is een beetje het binnenkatenequivalent van het likken van de ochtenddauw van het gras.

Maar zelfs als katten andere bronnen van stromend water tot hun beschikking hebben (ik gebruik deze Catit waterfontein op Amazon om mijn kat de stromend water “ervaring” te geven) zullen katten vaak nog steeds andere bronnen van water nastreven. Studies van de mensen van Royal Canin ondersteunen dit idee dat katten van variatie in hun waterbronnen houden, concluderend dat “katten blijkbaar graag verschillende drinkopties gebruiken, en daarom verschillende mogelijkheden moeten worden aangeboden.” De studie toonde ook aan dat “katten er de voorkeur aan geven dat hun water wordt aangeboden in een klein bakje dat uit de buurt van hun etensbak staat”, dus de locatie van het waterbakje van uw kat zou ook een factor kunnen zijn die uw kat motiveert om aan de ramen te likken.

Tot slot kan het likken van het raam uw kat een kans geven om te genieten van water met een andere smaak. Hoewel de smaak van raamwater voor u misschien niet aantrekkelijk klinkt, biedt het zeker wat afwisseling waar onze kat van zou kunnen genieten.

Reden 2: Uw kat geniet van de textuur en de temperatuur

Wat als er heel weinig of zelfs geen water op het raam staat?

In die gevallen kunnen katten gewoon genieten van de textuur en de temperatuur van het raam op hun tong. Ik weet het, het lijkt een beetje vreemd, maar het glas van een raam biedt een unieke textuur die interessant kan aanvoelen op de tong van een kat. Bovendien zijn ramen vaak koeler en sommige katten vinden dat ook prettig.

In de meeste gevallen zijn katten waarschijnlijk begonnen met het likken van ramen om wat van het vocht op te vangen, maar hebben misschien ontdekt dat ze het gevoel van het likken van ramen ook leuk vonden als er geen water meer is! Hetzelfde lijkt te gebeuren met katten die de gewoonte oppikken om aan douchegordijnen te likken.

Reden 3: Je kat houdt van de aandacht

Hoewel het likken van ramen misschien begonnen is als een nieuwe manier om wat vers water te krijgen, kan je kat genoten hebben van de aandacht die ze van jou kregen toen ze het raam likten. Hoewel dit niet verklaart waarom katten een dom gedrag beginnen, denk ik dat het wel kan verklaren waarom veel katten ermee doorgaan.

De kans is groot dat wanneer je je kat een raam ziet likken, je niet gewoon verder gaat met je dag- in plaats daarvan neem je een paar momenten om naar je katachtige vriend te kijken en waarschijnlijk praat je met hem of op zijn minst een beetje lacht. Je kat zal snel leren dat het likken van ramen niet alleen een interessante waterbron oplevert, maar ook wat extra aandacht krijgt van hun favoriete mens!

Reden 4: je kat verveelt zich en is nieuwsgierig

Katten hebben eerlijk gezegd niet veel reden nodig om domme dingen te doen en het likken van een raam zou zomaar het nieuwste katachtige experiment van je kat kunnen zijn. Veel katten lijken gewoon alles te likken wat ze kunnen vinden en voor sommige katten omvat dit zelfs het likken van mensen, dus het is niet vergezocht om je voor te stellen dat deze likkende katten bereid zouden zijn om het raam een kans te geven!

Wat kan zijn begonnen als een bevlieging kan vervolgens worden aangemoedigd door een van de andere redenen op deze lijst. De katten kunnen bijvoorbeeld besloten hebben om het raam voor de lol een likje te geven en ze genoten van de aandacht die u hen gaf omdat ze zo onnozel waren, samen met een beetje water. Al deze redenen kunnen samenwerken om een toegewijde raamlikker te creëren!

Kunststof ramen veranderen alles!

De meeste ramen zijn gemaakt van glas, maar het is niet ongewoon om ook plastic ramen te vinden. Hoewel katten aan plastic ramen likken om dezelfde redenen als hierboven, kunnen er ook een paar extra motivaties zijn.

Sommige plastic, zoals het soort dat in plastic zakken wordt gevonden, kan rundvet bevatten, wat sommige katten zal aanmoedigen om te likken, terwijl anderen gewoon gelukkig op de zak zullen zitten en zullen genieten van de essentie van rundvet om hen heen. Hoewel plastic zakken heel anders lijken dan plastic ramen, zouden beide in veel gevallen met hetzelfde smeermiddel op basis van talg worden behandeld. Terwijl onze menselijke zintuigen geen kans hebben om dit op te pikken, is het een koud kunstje voor de supersterke reukzin van onze kat.

Andere kunststoffen, zoals die van douchegordijnen, kunnen maïszetmeel bevatten, waarvan sommige katten kunnen genieten. Het lijkt misschien vergezocht dat onze vleesetende katten maïszetmeel lekker zouden vinden, maar als je kijkt naar de op maïs gebaseerde ingrediënten van populaire goedkope kattenvoer zoals Meow Mix, lijkt het toch redelijk redelijk!

Tenslotte kunnen sommige kunststoffen feromonen nabootsen die onze katten interessant vinden. Dit zou een grote factor kunnen zijn in het verklaren waarom sommige katten zo dol zijn op rolgordijnen likken en terwijl katten verschillend zullen reageren op deze feromoongeuren en likken een gemeenschappelijke reactie is bij meerdere soorten plastic.

Moet je je zorgen maken over je kat die aan ramen likt?

Hoewel het een beetje vreemd kan zijn, is het likken van ramen normaal gesproken geen probleem voor katten. Echter, als u een bijzonder giftig schoonmaakmiddel gebruikt of uw raam is erg koud, dan moet je je misschien zorgen maken.

Laten we eens een kijkje nemen.

Raamreinigingsprodukten en Katten

Als uw kat uw ramen likt, zullen ze er waarschijnlijk niet geweldig uitzien, dus u zult ze misschien wat vaker moeten schoonmaken als uw kat deze gewoonte aanleert.

Maar moet je je zorgen maken dat je kat glazenwassers binnenkrijgt?

Volgens de Pet Poison Helpline zijn de meeste schoonmaakmiddelen voor algemeen gebruik (zoals Windex en 409) meestal veilig en zou het risico laag moeten zijn, tenzij uw kat aan deze schoonmaakmiddelen likt direct van het raam. Maar in de meeste gevallen besproeit u het raam en veegt u het af, waardoor het meeste van het raam wordt verwijderd. Het is nog steeds een goed idee om deze reinigingsmiddelen te vermijden als uw kat aan de ramen likt of ervoor te zorgen dat ze er niet direct bij kunnen direct nadat u ze hebt schoongemaakt.

Als je azijn en water gebruikt, wat een populair milieuvriendelijk alternatief is, zal het risico afhangen van hoe je de azijn verdunt. Volgens de ASPCA kan onverdunde azijn irritatie, diarree en overgeven veroorzaken bij katten. Je zou echter niet echt schoonmaken met onverdunde azijn en de meeste mensen raden een veel veiliger 1 deel azijn op 10 delen water aan voor het schoonmaken van ramen.

Als je aan de andere kant van het spectrum zit en je gebruikt een krachtiger schoonmaakmiddel, zoals bleek, dan is het risico een stuk groter, hoewel ik niet verwacht dat iemand dit soort producten op zijn ramen gebruikt.

Hoewel het risico misschien klein is, moet je opletten of je kat wel aan de ramen likt en ervoor zorgen dat ze niet te snel aan de ramen likken nadat je ze hebt schoongemaakt. U kunt ook overwegen uw raam schoon te maken met gewoon water als uw kat er gewoon van houdt het raam te likken.

Vastzittende tongen en bevroren ramen

Oké, het risico hierop is vrij klein, maar het is wel iets om rekening mee te houden als je in een zeer koude omgeving woont waar het oppervlak van het raam bevroren kan zijn. Wanneer een natte tong een bevriezend oppervlak raakt, wordt de salvia op de tong bevroren aan dat oppervlak. We kennen allemaal de verhalen over tongen die aan vlaggenmasten blijven hangen… en het is waar! Dit kan absoluut gebeuren!

Maar kan het ook met onze katten gebeuren?

Het is mogelijk, maar onwaarschijnlijk. Het oppervlak van het raam zou onder het vriespunt moeten zijn. Het is ook waarschijnlijker dat het op metaal gebeurt, dan op glas. Hoewel bijna alle ramen metaal bevatten, is het meestal niet op de plekken waar katten likken. Ook al kunnen ramen erg koud worden, het is ook onwaarschijnlijk dat ze de temperaturen onder het vriespunt bereiken die nodig zijn om dit te laten gebeuren.

Toch, als je kat graag ramen likt en je woont in een noordelijke regio, kan dit iets zijn om te overwegen.

Hoe kan ik mijn kat stoppen met ramen likken?

Het is zelden eenvoudig om een kat te laten stoppen met een bepaald gedrag; in plaats daarvan is het veel gemakkelijker om te denken in termen van het ombuigen van het gedrag. Met andere woorden, we willen uitvinden waarom onze kat het gedrag vertoont, een manier vinden om het te vervangen en het ongewenste gedrag te ontmoedigen.

Bijvoorbeeld, katten die op aanrechten springen kunnen handelen uit het katachtige instinct om hoogtes te vinden. In plaats van ze te straffen voor het volgen van hun instinct, kunnen we ze een kattenboom geven die hoger is dan het aanrecht, zodat ze een meer geschikte plaats hebben om de perfecte uitkijkplaats te krijgen. Bovendien kunnen we een manier vinden om katten te ontmoedigen om op het aanrecht te springen en het gebied minder aantrekkelijk te maken, zodat ze nog meer geneigd zijn om de kattenboom te gebruiken.

Hetzelfde geldt voor een raam likken gewoonte, hoewel het een beetje moeilijker kan zijn om vast te pinnen wat onze katten motiveert. Zoals we al hebben besproken, is de meest waarschijnlijke reden dat katten geïnteresseerd zijn in het likken van de ramen een nieuwe bron van water. Als u uw kat momenteel slechts één traditionele staande waterbak aanbiedt, is dit nog waarschijnlijker, omdat we weten dat katten graag water uit verschillende bronnen verplaatsen. Overweeg om een fonteinbakje in huis te halen (ik raad het Catit bakje op Amazon aan) of zet gewoon meer bakjes in huis op verschillende plaatsen. In het ideale geval plaatst u een waterbakje in de buurt van het hoofdraam waar aan gelikt wordt, zodat uw kat dat gebied nog steeds met water kan associëren.

Ten slotte wil je de toegang tot de ramen verminderen om te proberen de gewoonte te doorbreken. Je kunt dit doen door de jaloezieën te sluiten, een barrière op de vensterbank te plaatsen, of de toegang van je kat te beperken tot de kamer waar ze het meest aan de ramen likken. Het idee hier is niet om dit permanent te doen, maar gewoon totdat de gewoonte is omgeleid naar meer geschikte gebieden.

Als je denkt dat je kat wordt gemotiveerd door een aantal van de andere redenen op deze lijst, dan kunnen de dingen een beetje ingewikkelder zijn. Toch is het waarschijnlijk dat water je kat op een bepaald punt heeft gemotiveerd, dus het toevoegen van extra waterlocaties is een goed begin.

Afsluitende gedachten

We kunnen het likken van ramen toevoegen aan de lange lijst van rare dingen die onze katten doen. Hoewel het een volkomen onpraktisch en dwaas gedrag lijkt, is het, als katten aan ramen likken voor water, eigenlijk een betrekkelijk praktisch gedrag, omdat het vinden van bewegend zoet water de oude voorouders van onze kat zou hebben geholpen te overleven.

Hoewel er andere redenen zijn om aan ramen te likken, is het een veilige gok dat het gedrag gewoonlijk begon met het proeven van een beetje raamwater. Maar vanaf daar, kan het gedrag veranderd zijn in een verscheidenheid van motivaties.

Naast het hebben van viezere ramen, is het meestal geen probleem om onze katten aan ramen te laten likken, zolang ze maar niet direct worden blootgesteld aan een glazenwasser!

Wat denk jij? Welke reden verklaart het meest waarschijnlijk waarom jouw kat ramen likt?