Waarom hebben katers tepels?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

waarom hebben katers tepels

Oké, laten we het over tepels hebben.

Beginnend met tepels bij katers.

Helaas kon ik geen tactvollere manier bedenken om dit artikel te beginnen, maar schrijven over tepels bij katers is zeker de moeite waard, omdat ik met tientallen (en tientallen) katteneigenaren heb gesproken die oprecht verward zijn over dit onderwerp.

Dus waarom hebben katers tepels? Net als bij veel andere zoogdieren zijn tepels bij katers het gevolg van een evolutionaire gril. Tepels worden ontwikkeld voordat het eigenlijke geslacht van de foetus wordt bepaald, ook al hebben katers ze eigenlijk niet nodig.

U kunt meer te weten komen over de details van de ontwikkeling van de katachtige foetus in dit artikel van PawPeds, maar net als bij mensen zijn tepels bij katers rudigiale structuren die eigenlijk geen enkel doel dienen.

Maar dat is meestal alleen het eerste vraag die gesteld wordt over tepels bij katers.

Laten we een beetje dieper graven en alles behandelen wat je ooit wilde weten over tepels bij katers… maar bang was om te vragen!

Wacht eens even…Hebben katten tepels?

Ja! Alle katten hebben tepels! In feite hebben bijna alle zoogdieren tepels zodat ze hun jongen kunnen voeden met melk. Hoewel er enkele opmerkelijke uitzonderingen zijn (kijk naar je vogelbekdier) op de zoogdiertepel regel, hebben de meeste mannelijke zoogdieren ook tepels.

Maar als je nog nooit tepels opgemerkt hebt bij elke kat niet verbaasd zijn. Je bent niet de enige.

Het is duidelijk dat katten veel vacht hebben die hun tepels kan verdoezelen en verbergen, maar een andere factor is of uw poes al dan niet gesteriliseerd is. Als poezen op jonge leeftijd gesteriliseerd zijn en nooit een nestje hebben gehad, ontwikkelen hun tepels zich niet op dezelfde manier. Als gevolg daarvan kunnen ze heel moeilijk te zien zijn.

Kunnen katers melk produceren?

Hoewel katers tepels hebben, kunnen ze niet echt melk produceren. Ze hebben wel tepels (en zelfs borstklieren), maar net als alle andere mannelijke zoogdieren kunnen ze niet echt melk produceren.

Met andere woorden, de tepels van je kater zijn allemaal voor de show!

Hoeveel tepels hebben katten?

Hier is een van de meest interessante katachtige tepelfeiten…katten hebben eigenlijk een variërend aantal tepels! Het zijn meestal tussen de 6 en 8 tepels in paren langs de buik, maar het is volkomen normaal dat dit aantal varieert tussen katten. Dat is waar voor beide katers en poezen!

Er is zelfs een zeldzaam geval van een kat die de regels breekt en een oneven aantal tepels heeft!

Als u even wilt stoppen met het lezen van dit artikel en de tepels van uw kat wilt tellen, begrijp ik dat volkomen. Uw kat kan immers een van de zeldzame katachtigen zijn die een oneven aantal heeft!

Hoeveel tepels hebben katers?

Katers hebben hetzelfde aantal tepels als poezen, meestal tussen de 6 en 8 in paren langs hun buik. Maar net als vrouwtjeskatten kunnen sommige katten een oneven aantal tepels hebben!

Kunnen katers borstkanker krijgen?

Ja, het is mogelijk, maar gelukkig is het vrij zeldzaam. Feline specialist Dr. Arnold Plotnick legt uit dat “Katers zelden borstkanker ontwikkelen. In feite zijn minder dan 1% van de katten die borstkanker ontwikkelen katers.”

Het is ook vermeldenswaard dat u het risico op borstkanker bij vrouwelijke katten sterk kunt verminderen door ze ook te steriliseren. Dr. Plotnick legt uit “Intacte poezen lopen een verhoogd risico op borstkanker. Het steriliseren van een poes, vooral voor de eerste krolsheid, vermindert dit risico aanzienlijk. Bij honden is een hormonale invloed bekend, en het is duidelijk dat oestrogeen en progesteron een vergelijkbare rol spelen bij de ontwikkeling van tumoren bij katten, hoewel deze rol nog niet zo goed wordt begrepen.”

Het is weer een reden om uw kat altijd te steriliseren!

Waar zitten de tepels van je kat?

Ik weet zeker dat je al weet dat de tepels van je kat op hun buik zitten.

Maar uitvinden waar ze zitten precies kan een beetje lastig zijn. U kunt de tepels van uw kat links of rechts van het midden van uw kat vinden (ook wel de middellijn van uw kat genoemd). Deze foto van een moederpoes die haar kittens verzorgt, geeft u een goed idee van waar u moet zoeken.

hoe de tepels van uw kat te vinden

Het kan zijn dat je wat vacht moet verplaatsen om ze te vinden. Het kan makkelijker zijn om eerst te voelen en dan het haar te verdelen om ze te vinden. Katten die zwanger zijn of borstvoeding geven, hebben veel duidelijker zichtbare tepels, waardoor ze makkelijker te vinden zijn.

Hoe voelt een kattentepel aan?

Katten die gesteriliseerd zijn of niet zwanger zijn geweest, hebben kleinere tepels die aanvoelen als een insectenbeet met een duidelijke punt (dat is de tepel). Ze zijn over het algemeen vrij zacht aan de rand en een beetje stevig in het midden.

Hoe ziet een kattentepel eruit?

De meeste mensen zouden ze omschrijven als een klein, roze, en licht verhoogd bultje. Het heeft bijna dezelfde vulkaan-achtige vorm als een puistje heeft. Bij een kater of poezen zonder nest zijn ze vrij klein.

Het is ook vermeldenswaard dat als u iets opmerkt dat aanvoelt als een tepel waar het niet hoort te zijn, zorg er dan voor uw dierenarts te raadplegen.

Hoe werken tepels precies?

Tepels zorgen ervoor dat melk vanuit een complex systeem binnen het borstweefsel van je kat rechtstreeks naar de mond van haar kittens wordt getransporteerd. Na miljoenen en miljoenen jaren evolutie weten kittens instinctief een tepel te vinden en er aan te zuigen om voedsel te krijgen. Met andere woorden, het is niet iets wat ze moeten leren.

Maar het zijn ook niet bepaald de meest precieze kleine wezentjes! Kittens zuigen heel snel aan alles wat ook maar een beetje op een tepel lijkt, inclusief je vinger of de voet van een nestgenootje! Helaas is het een groot probleem dat kittens hun nestgenootjes zogen, vooral wanneer kittens te vroeg bij hun moeder worden weggehaald. Zo zie je maar hoe sterk het instinct is van kittens om te zogen!

Cat You Tell The Difference Between Genders Based On Nipples?

In de meeste gevallen kun je het geslacht van een kat niet strikt op basis van hun tepels bepalen. Echter, als een poes kittens krijgt, zal ze waarschijnlijk grotere tepels hebben voor de rest van haar leven na de zwangerschap en het borstvoedingsproces. Niet alleen wordt het borstweefsel van uw kat volgezogen met melk, maar doordat een roedel hongerige kittens meerdere keren per dag borstvoeding geeft, veranderen de tepels van uw kat permanent van grootte.

Toch is dit geen betrouwbare methode, omdat een poes die vroeg gesteriliseerd is, tepels zal hebben die erg lijken op die van een kater. Als je het geslacht van een kat moet bepalen, moet je vertrouwen op het controleren van hun genitaliën aan de achterkant. Dit artikel van de Washington State University geeft een goede beschrijving van waar u op moet letten.

That’s It On Nipples In Male Cats!

Oké, ik denk dat we zo’n beetje alles hebben behandeld wat er te weten valt over tepels bij katers.

Wat denk jij?

Wist je dat er zoveel te vertellen was over tepels bij katers?!