Waarom ligt mijn kat ineens op mij?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer u een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Waarom ligt mijn kat plotseling op mij?

Ondanks wat sommige mensen misschien denken, zijn katten in staat om op meerdere manieren liefde te tonen aan hun medemens.

Natuurlijk zijn er katten die liever hun genegenheid tonen terwijl ze toch hun afstand bewaren.

Sommigen zullen misschien liefdevol tegen je been borstelen; anderen zullen er altijd voor kiezen om in de kamer te slapen waar je bent en laten we het langzame knipperen van de liefde niet vergeten.

Maar wat als je kat op een dag besloot dat hij meer wilde, en jij jezelf afvroeg:

Waarom ligt mijn kat plotseling op mij?

Je kat kan op je gaan liggen als ze het gevoel hebben dat ze je eindelijk kunnen vertrouwen, of om je aandacht te krijgen. Op je gaan liggen is meestal een teken van liefde, maar angstige en oudere katten kunnen ook plotseling aanhankelijk worden.

Laten we eens uitzoeken waarom de liefdestaal van je kat onverwacht is veranderd, en waarom ze plotseling op zoek zijn naar je schoot om op te liggen!

Waarom ligt mijn kat ineens op mij?

De meeste katten zijn voorspelbare dieren, dus wanneer hun gedrag plotseling verandert, kan dit een paar verschillende dingen betekenen, sommige van de meer positieve dan anderen.

Dus, laten we eens kijken waar dit allemaal over gaat!

Reden 1: Ze tonen genegenheid

Katten krijgen een slechte rap voor het zijn afstandelijke en vermijdende wezens, maar elke kat ouder zal u vertellen dat hun harige lordlings tonen hen hun liefde in hun eigen onvoorstelbare en unieke manieren.

Maar om dat stadium te bereiken moet je kat je vertrouwen en zul je eerst een sterke band moeten opbouwen.

Mijn beste vriendin adopteerde onlangs twee kittens en ze was er kapot van toen ze ontdekte dat de twee broertjes haar gewoon bleven negeren en vermijden.

Natuurlijk vertelde ik haar dat ze met tijd en geduld haar gezelschap zullen gaan zoeken, maar naarmate de weken verstreken, begon ook ik me zorgen te maken dat dit misschien nooit zou gebeuren. Gelukkig lieten de twee kittens uiteindelijk hun waakzaamheid varen en nu gebruiken ze mijn vriendin als hun eigen persoonlijke bank.

Sommige katten hebben gewoon meer tijd nodig om zich te binden aan hun baasjes, en als je een kat hebt geadopteerd die rechtstreeks van de straat komt of een kat die PTSS heeft van hun vorige baasjes, dan is het niet meer dan normaal dat het zo lang duurde voordat ze bij je kwamen liggen.

Je kunt ook merken dat je kat ander gedrag vertoont dat meestal wordt geassocieerd met liefde, zoals constant spinnen als ze bij je in de buurt zijn, of kopstoten.

Dit zijn allemaal positieve signalen die laten zien hoe comfortabel uw kat zich voelt en als uw kat plotseling op zoek is naar uw schoot, of uw gezelschap zorg er dan voor om hun liefde te beantwoorden door met hen te knuffelen en hen te aaien.

Reden 2: Het is een veilige plek

Katten kunnen er lang over doen om zich veilig te voelen in hun nieuwe omgeving. Voordat ze je huis als hun eigen huis kunnen beschouwen, moeten ze het verkennen en elk geluid, geur en voorwerp vertrouwd maken.

Op dezelfde manier hebben ze tijd nodig om zich veilig te voelen in jouw aanwezigheid, vooral als je fysiek contact tot stand wilt brengen.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat elke kat van bepaalde soorten omgang kan houden of er een hekel aan kan hebben.

Volgens Debra Horwitz, DVM, “om de kat te leren lichamelijk contact van mensen te accepteren en ervan te genieten, is het van cruciaal belang dat de menselijke hand alleen worden geassocieerd met positieve ervaringen en dat fysieke straffen niet worden gebruikt.”

Dus, als je probeert een positieve omgeving te creëren en je altijd probeert te luisteren naar de behoeften van je kat, win je ook hun vertrouwen. Als gevolg daarvan zal uw kat fysiek contact met u gaan zoeken om zich veilig te voelen, zoals op u gaan liggen of over uw hoofd slapen en zelfs uw kleren kneden als u weg bent.

Het voelt misschien alsof het plotseling is gebeurd, maar als je hebt gewerkt aan het opbouwen van jullie band, en je hebt je kat niet onder druk gezet of weggeduwd, dan is het een natuurlijke progressie.

Reden 3: Je bent warm

Mijn katten en ik hebben een onuitgesproken pact gesloten. In de zomer vermijden we zoveel mogelijk lichamelijk contact, maar zodra het weer begint te veranderen, wordt mijn schoot hun favoriete plekje.

Ik denk dat ze deels op mijn schoot zitten, omdat ze van me houden, maar ook van de warmte, en de troost die dat met zich meebrengt.

U ziet, onze katachtige metgezellen moeten harder hun best doen als ze hun normale lichaamstemperatuur willen handhaven, die 38,3 tot 39,2°C (101,0 tot 102,5°F) bedraagt, hoger dan de normale menselijke temperatuur, die 37°C (98,6°F) bedraagt.

Natuurlijk zijn katten in staat hun eigen lichaamstemperatuur te regelen door een proces dat thermoregulatie wordt genoemd, waarbij uw kat zijn haarzakjes zal verplaatsen om ze ofwel dichter bij elkaar te brengen als ze het koud hebben, ofwel verder uit elkaar te plaatsen als ze het warm hebben.

Maar volgens de American Veterinary Medical Association, “net als bij mensen, kan de koude tolerantie van huisdieren variëren van huisdier tot huisdier op basis van hun vacht, lichaamsvet opslag, activiteitsniveau, en gezondheid.”

Dus, ook al heeft uw kat een weelderige vacht over zijn lichaamtoch op zoek naar een warme plek om zich op te krullen en te slapen, en uw schoot is zeker de warmste en veiligste plek om te zijn.

Laten we ook niet vergeten dat als we thuis zijn we meestal een comfortabele zachte pyjama dragen, die mijn katten persoonlijk graag kneden!

Reden 4: Je voelt je niet lekker

Hoewel veel mensen geloven dat katten asociaal zijn, is dit niet helemaal waar, want ze kunnen niet alleen sociale relaties aangaan met hun eigen soortgenoten, maar ze kunnen het ook met bepaalde huisdieren en mensen.

Wat nog fascinerender is, is dat katten onze emoties kunnen aanvoelen.

Volgens een recente studie “integreren katten visuele en auditieve signalen om menselijke en soortgenoten emoties te herkennen en lijken zij hun gedrag te moduleren naar gelang de valentie van de waargenomen emotie.”

Dit betekent dat je kat plotseling op je gaat liggen omdat ze aanvoelen dat je je emotioneel benauwd voelt. Je zou ook hun spinnen kunnen gebruiken om je te helpen ontspannen.

Mijn katten zitten vaak op mijn schoot of zoeken knuffels wanneer ik me verdrietig of angstig voel iets dat zeker mijn geest elke keer opheft, dus misschien doet je kat hetzelfde omdat ze ook weten dat het werkt.

Reden 5: Je bent zwanger

Katten zijn slimme dieren, en ze kunnen gemakkelijk veranderingen opmerken, of het nu onze eigen stemmingswisselingen zijn of dat deze veranderingen hun routine hebben beïnvloed.

Er is anekdotisch bewijs dat nauwelijks het idee kan ondersteunen dat katten kunnen aanvoelen of je zwanger bent, maar als je inderdaad zwanger bent dan is het zeer waarschijnlijk dat je kat een verandering in je gedrag aanvoelt waardoor ze zich plotseling aanhankelijk gedragen.

Je kat merkt waarschijnlijk dat er gebieden of voorwerpen in huis zijn die verboden terrein zijn, zoals de babykamer of de wieg. Het kan zijn dat je meer tijd van je kat weg bent, omdat je je voorbereidt op de komst van de baby.

Dat kan de reden zijn waarom je kat ineens op je gaat liggen, ook al waren ze voorheen minder aanhankelijk. En als uw kat zich gerealiseerd heeft dat dit de manier is om uw aandacht te krijgen, dan zal hij dat plekje op uw schoot blijven opeisen en misschien zelfs jaloers zijn op de pasgeboren baby als die geboren is.

Reden 6: Je kat is zwanger

Als je niet zwanger bent dan is het mogelijk dat je poes in plaats daarvan zwanger is of ze is krols. Natuurlijk kan deze mogelijkheid alleen worden toegepast als je kat niet is gesteriliseerd.

Ryan Llera, DVM, legt uit dat “de meest opvallende tekenen van oestrus bij katten gedragsmatig zijn. De meeste katten worden erg aanhankelijk, zelfs veeleisend; ze wrijven aanhoudend tegen hun baasjes (of objecten zoals meubels), constant op zoek naar aandacht.”

Evenzo stelt Krista Williams, DVM, dat sommige poezen liefdevoller kunnen worden tijdens hun zwangerschap, terwijl anderen zich juist agressiever kunnen gedragen.

Dus, het is mogelijk dat als je katje krols is of ze is al zwanger, ze plotseling op je kan gaan liggen of vaker je aandacht zoekt.

Als je niet zeker weet welke van de twee op jouw kat van toepassing is, stel ik voor om met haar naar de dierenarts te gaan. Misschien moet je haar laten steriliseren om toekomstige zwangerschappen te voorkomen, of als ze al zwanger is kan de dierenarts je helpen met het proces en de zwangerschap zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Reden 7: Om je aandacht te krijgen

Plotselinge aanhankelijkheid kan ook verklaard worden door je eigen afwezigheid.

Als je langere uren bent gaan werken, of je hebt het druk gehad met andere aspecten van je leven dan kan je kat zich verwaarloosd voelen. In dit geval kunnen zelfs katten die voorheen niet aanhankelijk waren, op zoek gaan naar uw gezelschap en aandacht als ze niet hun gebruikelijke dosis menselijke affectie krijgen.

Sommige katten kunnen ook destructief gedrag gaan vertonen, vooral als jouw aandacht in beslag is genomen door een ander huisdier of zelfs een persoon in huis.

Uw kat kan beginnen met plassen op ongewenste plaatsen, zoals het bed van de hond, of ze kunnen beginnen met overmatig krabben aan de kattenbak.

Als je kat plotseling op je gaat liggen omdat ze je aandacht zoeken, moet je je kat niet negeren of straffen. Onderzoek in plaats daarvan de redenen waarom ze je aandacht nodig hebben en hoogstwaarschijnlijk zul je zien dat ze een punt hebben en dat je hun behoeften moet aanpakken.

Ik wil ook vermelden dat je kat misschien je aandacht zoekt als je onlangs het dieet van je kat hebt veranderd. Volgens een recente studie over het dieet van katten vertoonden katten die op dieet werden gezet meer affectie, zelfs al na slechts vier weken dieet.

Dit zou kunnen betekenen dat uw kat niet tevreden is met hun voedsel, iets wat u met uw dierenarts zou kunnen bespreken, zodat u het soort voedsel kunt vinden dat de honger van uw kat kan stillen en hen kan helpen gewicht te verliezen.

Reden 8: Ze markeren je

Katten zijn net als veel andere dieren territoriale wezens en ze kunnen gebieden, voorwerpen, en zelfs hun eigenaar markeren om ze als hun eigen te claimen.

Je bent misschien meer bekend met urinemarkering, maar volgens Debra Horwitz, DVM, zijn “wangwrijven (bunting) en krabben (met zowel de geur van de klieren in de voetkussentjes als de visuele markering) beide vormen van markering.”

Als uw kat plotseling op uw schoot zit, kan hij de behoefte voelen om zijn geur over u achter te laten. Deze behoefte kan getriggerd zijn door een ander huisdier of een andere kat door wie ze zich bedreigd voelen.

Maar katten markeren ook hun territorium, in dit geval je schoot, om zich weer veilig te voelen en om wat van de stress te verlichten die Horwitz uitlegt “kan optreden bij een verandering in huishoudelijke routine, samenstellingen, woonarrangementen, nieuwe woonlocaties, en andere omgevings- en sociale veranderingen.”

Reden 9: Uw kat is angstig

Als je kat zich angstig voelt, zal hij verschillende manieren zoeken om zijn gestreste geest te kalmeren en om te gaan met de bron van zijn frustratie.

Het belangrijkste is dat uw kat op zoek gaat naar veiligheid, en meestal, in hun gedachten, is hun kattenouder die veiligheidsfiguur waar ze op kunnen vertrouwen.

Dus, als er iets veranderd is in het dagelijks leven van uw kat, of dat nu een verhuizing naar een nieuw huis is, de adoptie van een nieuw huisdier, of een verandering in hun dieet, dan kan het zijn dat ze aanhankelijker worden.

Als je kat plotseling op je gaat liggen of ze doen het vaker en je vermoedt dat je kat gestrest is dan moet je op zoek naar andere tekenen.

Volgens Lisa Maciorakowski, DVM, is “gedragsmatig over-grooming, ook bekend als “psychogene alopecia,” een vorm van stress-verlichting voor veel katten.”

Naast overgrooming, of het hebben van een slechte vacht, kunt u opmerken dat er meer gekrabd wordt rond het huis, wat ook een coping mechanisme kan zijn bij bepaalde katten.

Sommige katten zullen minder eten, weinig energie hebben, terwijl anderen misschien luidruchtiger worden en zich agressiever gedragen.

Aangezien stress kan worden veroorzaakt of gezondheidsproblemen kan veroorzaken, kunt u het beste uw dierenarts raadplegen om te zien of er een onderliggende aandoening is die deze geestelijke onrust veroorzaakt, en misschien is de aanhankelijkheid van uw kat daar een neveneffect van.

Reden 10: Een teken van onzekere gehechtheid

Katten worden vaak geprezen om hun onafhankelijke aard, maar dat betekent niet dat ze geen hechte band met hun medemens kunnen of willen vormen.

Uit een studie van Dr. Kristyn R. Vitale blijkt dat katten zich op dezelfde manier kunnen hechten aan menselijke verzorgers als kinderen en honden.

De meerderheid (65%) van de katten in het onderzoek bleken zich veilig te hechten aan hun eigenaar, maar als uw kat aanhankelijk is of ze schakelen tussen overdreven aanhankelijk en ontwijkend zijn dan kan het zijn dat ze een onzekere gehechtheid aan u hebben ontwikkeld.

Met andere woorden, uw kat kan last hebben van verlatingsangst. Volgens PetMD, “veroorzaakt het ervaren van een verandering in routine vaak verlatingsangst of veroorzaakt het een verergering ervan.”

Zoals ik al eerder heb gezegd kan dit worden veroorzaakt door het verhuizen naar een nieuw huis, of misschien is je eigen schema veranderd en dwingt je nieuwe baan of bepaalde levensgebeurtenissen je om minder tijd met je kat door te brengen.

Katten die wees zijn geworden of vroeg zijn gespeend kunnen ook tekenen van verlatingsangst vertonen, maar als je kat plotseling op je is gaan liggen dan is het hoogstwaarschijnlijk een nieuw aangeleerd gedrag veroorzaakt door de omgeving van je kat, andere huisdieren, of jou.

De beste manier om met verlatingsangst om te gaan is natuurlijk om “te proberen een voorspelbare routine te creëren (zorg ervoor dat hun etenstijden elke dag hetzelfde zijn, plan speeltijd in op dezelfde tijd, etc.),” suggereert de PDSA.

Kortom, maak je huis zo katvriendelijk mogelijk. Maar vergeet niet om ook een deel van je vrije tijd met ze door te brengen, door te spelen en te knuffelen met je bontkindje.

Reden 11: Je kat is oud

Je kat is aanhankelijker voorschotten kan ook worden toegeschreven aan hun leeftijd.

Natuurlijk gebeurt oud worden niet van de ene op de andere dag en is het waarschijnlijker dat uw kat zich geleidelijk aan liefdevoller is gaan gedragen, een verandering die voor de meeste eigenaren onopgemerkt zou blijven. Maar in sommige gevallen kan dit een plotselinge en onverwachte verandering zijn geweest.

In dit geval, kan het een teken zijn van katachtige cognitieve achteruitgangiets dat meer dan de helft van de katten tussen de leeftijd van 11 en 15 jaar treft.

Uw kat is niet alleen afhankelijker, maar kan af en toe ook gedesoriënteerd en verward lijken. Misschien merk je dat ze vergeten te eten, of dat ze de weg kwijt zijn als ze naar de kattenbak gaan.

Maar zelfs als je geen grote veranderingen opmerkt en je kat alleen maar plotseling op je is gaan liggen dan is het nog steeds een goed idee om hem of haar naar de dierenarts te brengen.

Senior katten kunnen een scala aan gezondheidsaandoeningen ontwikkelen, en ziektes zoals we later zullen bespreken kunnen ervoor zorgen dat uw kat aanhankelijker wordt.

Reden 12: Uw kat is ziek

De meeste katten zijn geëvolueerd om tekenen van ziekte en pijn te verbergen, daarom kan het moeilijk zijn om op te merken dat je kat zich niet goed voelt, maar dit betekent niet dat er geen subtiele tekenen kunnen zijn die je kunt oppikken.

Tammy Hunter DVM, stelt dat “Zieke katten worden meestal teruggetrokken en kunnen zich verstoppen, hoewel dit wel afhangt van de persoonlijkheid van de individuele kat. Sommige katten worden aanhankelijker of vragen meer aandacht, terwijl anderen gewoon chagrijnig worden.”

Als je kat plotseling op je gaat liggen, dan moet je misschien opletten en letten op andere tekenen, zoals rusteloosheid, lusteloos zijn, en verminderde eetlust.

Dus, als je het gevoel hebt dat het aanhankelijke gedrag van je kat ongewoon is en het is iets dat uit het niets kwam, dan moet je hem of haar meenemen naar de dierenarts voor een onderzoek.

Moet je je zorgen maken als je kat opeens meer knuffelt?

Elke gedragsverandering bij onze katachtige metgezellen kan zorgelijk zijn, zelfs die welke positief lijken. Maar voordat je je zorgen gaat maken over de plotselinge knuffelige persoonlijkheid van je kat zijn er een paar dingen die je moet onderzoeken.

Onze eigen houding en gedrag kunnen onze katten op positieve en negatieve manieren beïnvloeden. Volgens een studie gedaan in 2011, kunnen katten gedragskenmerken van hun eigenaars aannemen. Mensen die extrovert of neurotisch waren, hadden een effect op hun katten die een soortgelijk temperament vertoonden.

Dus, het eerste wat je jezelf moet afvragen, is of je zelf aanhankelijker bent geweest en dat je kat ertoe heeft aangezet zich van zijn zachtere kant te laten zien.

Hetzelfde kan gezegd worden als je meer afstandelijk bent geweest, wat de verlatingsangst van je kat heeft uitgelokt.

Aandacht krijgen van je kat en ze op je laten liggen kan een natuurlijke vooruitgang van jullie relatie zijn en het resultaat van een sterkere band.

Echter, als je denkt dat je kat te aanhankelijk is, je constant volgt, op je schoot springt op het moment dat je gaat zitten, en je verhindert om taken te voltooien, dan kunnen ze angstig zijn, of zelfs ziek.

Wat moet u doen als uw kat plotseling aanhankelijk is?

Als je denkt dat dit gedrag genoeg is om je zorgen te maken, dan zijn er genoeg dingen die je kunt doen om je katachtige metgezel te helpen!

Stap 1: Breng uw kat naar de dierenarts

Ik denk echt dat op het moment dat je een verandering in het gedrag van je kat opmerkt, of ze nu aanhankelijk of afstandelijk zijn, je ze naar de dierenarts moet brengen.

Een simpele check-up kan echt een verschil maken. Een vroege diagnose kan u helpen vooruit te plannen en de beste beslissing te nemen voor de toekomstige verzorging en behandeling van uw kat.

Zelfs als uw kat niet ziek is, kan uw dierenarts u advies geven over hoe om te gaan met de angst van uw kat of hij kan u in plaats daarvan doorverwijzen naar een professionele gedragstherapeut voor huisdieren.

Uw kat kan ook perfect gezond zijn en als een dierenarts u geruststelt dat er niets mis is met uw kat, kan dat u helpen u te concentreren op het verbeteren van andere aspecten van hun leven.

Stap 2: Geef uw kat meer aandacht

Als uw gezonde kat uw schoot bezet om uw aandacht te krijgen, of ze zijn gewoon gestrest omdat ze u niet zo vaak zien, dan is het belangrijk dat u werkt aan het valideren van hun gevoelens.

In plaats van een aanhankelijke kat weg te duwen, is het het beste om daadwerkelijk tijd met ze door te brengen, vooral wanneer ze niet aanhankelijk zijn.

Je moet niet altijd ja zeggen tegen je kat, want dat kan dit gedrag versterken, maar in plaats van ze urenlang je schoot te laten claimen, kun je ervoor kiezen om interactie met ze te hebben door middel van spel en andere activiteiten, zodat ze zich voldaan genoeg voelen om je schoot een paar uur met rust te laten.

Stap 3: Verwijder stressoren

De aanhankelijkheid van uw kat kan ook worden veroorzaakt door externe stressoren en het is belangrijk om te identificeren wat deze kunnen zijn.

Natuurlijk suggereer ik niet dat je het pas geadopteerde huisdier of de kat moet verwijderen als je kat je schoot heeft opgezocht vanwege hen. Maar je kunt werken aan het herintroduceren van hen en het creëren van een positieve associatie tussen de twee dieren.

Als je een andere kat hebt geadopteerd, zorg er dan voor dat ze niet één kattenbak delen, dat ze hun eigen kattenbedden en verborgen plekjes in huis hebben.

PDSA stelt ook voor om feromoonverspreiders te proberen, “als je iets verwacht waarvan je weet dat het je kat stress kan bezorgen, maar het is onvermijdelijk, zoals het krijgen van een baby of een verhuizing, gebruik dan een feromoonverspreider.

Ik heb het vaak gehad over de Feliway diffusers, omdat ze sommige katten zeker kunnen helpen tijdens echt stressvolle situaties, zoals reizen in een auto.

Als u geïnteresseerd bent kunt u de Feliway Classic diffuser op Amazon bekijken, en de 20.000+ beoordelingen van kattenouders bekijken die dit product nuttig vonden.

Stap 4: Maak uw huis katvriendelijk

Als je bang bent dat je kat te aanhankelijk wordt, probeer je huis dan eens door hun katachtige ogen te bekijken en kijk wat er misschien ontbreekt in hun leven.

Het toevoegen van een kattenboom bij het raam, een paar verborgen speeltjes hier en daar, en ze achterlaten met een puzzelvoerbakje terwijl je weg bent, kan ze helpen elders vermaak te zoeken en niet alleen op jouw aandacht te vertrouwen.

Door ineens op je te gaan liggen kan een kat, vooral een oudere kat, ook op zoek zijn naar warmte, in dit geval, daarom moet je ervoor zorgen dat er andere comfortabele en warme plekken zijn waar ze op kunnen slapen.

Precies om deze reden ben ik dol op het ultrazachte en warme Furahven ThermaNap kattenbed. Het is een veilige en electriciteitsvrije oplossing en het werkt door de lichaamswarmte van uw kat terug te reflecteren naar hen. U kunt er alles over lezen op Amazon door hier te klikken!

Je moet onthouden dat er meerdere manieren zijn waarop je je kat onafhankelijker kunt laten voelen. Het kan een gelegenheid zijn om een doe-het-zelf project te doen, zoals een draagbare behuizing voor buiten of investeren in kattenplanken en kattenbomen.

Deze toevoegingen hoeven niet van de ene op de andere dag te ontstaan, maar met de tijd kun je bouwen, en een huis ontwerpen dat de behoeften van je kat en jouw liefde weerspiegelt!

Afsluitende gedachten

Het is duidelijk dat je kat genoeg redenen kan hebben om ineens op je te gaan liggen.

Het zou een aandachtzoekende techniek kunnen zijn, ze zouden jaloers of bedreigd kunnen zijn door een andere kat of zelfs een baby, of ze hebben zich gewoon ineens gerealiseerd hoeveel ze van je houden.

Natuurlijk moeten plotselinge gedragsveranderingen niet onopgemerkt blijven, of ongecontroleerd, dus als je denkt dat je kat misschien ziek of angstig is, bel dan je dierenarts en plan een controle.

Als dit niet het geval is voor uw gezonde kat, geniet dan gewoon van deze plotselinge uiting van liefde!

Weet je waarom je kat plotseling op je gaat liggen?