Waarom ligt mijn kat ineens op mij? – 13 mogelijke redenen


Als je een afstandelijke kat hebt of eentje die gewoon niet van knuffelen houdt, kan het bijzonder zijn als je kat plotseling probeert op je te liggen of met je te knuffelen. Het kan echter ook verontrustend zijn. Er zijn immers meerdere redenen die mensen kunnen aanvoeren waarom je kat plotseling zo dicht bij je wil zijn, van zwangerschap (jij of zij) tot een medisch probleem.

Om je te helpen het ongewone nieuwe gedrag van je kat beter te begrijpen, hebben we de meest waarschijnlijke redenen voor je kat om dit te gaan doen op een rijtje gezet.

verdeler-kattenklauw1

De 13 redenen waarom uw kat op u ligt

1. Vertrouwen

Huiskat liggend op schoot van eigenaar
Image Credit: evrymmnt, Shutterstock

Plotseling op je willen liggen en bij je in de buurt zijn kan een teken zijn dat je kat een sterk gevoel van vertrouwen voor je heeft ontwikkeld. De kans hierop is het grootst als je kat geadopteerd is of een trauma heeft meegemaakt en ze je eindelijk hebben leren associëren met een veilige en vertrouwde plek. Voor sommige katten kan het lang duren om mensen te vertrouwen, en sommige katten zullen u nooit volledig op deze manier vertrouwen. Om het vertrouwen van uw kat te verdienen, moet u tijd besteden aan het creëren van positieve associaties door middel van maaltijden, traktaties en spel.

thematische onderbreking

2. Affectie

Sommige katten zijn veel aanhaliger dan andere, en het kan zomaar zijn dat jouw kat besloten heeft dat op je liggen de manier is waarop ze genegenheid gaan tonen. Katten hebben een goed gevoel voor onze emoties, en als uw kat zich realiseert dat u geluk of rust lijkt te ervaren als ze op u liggen, kan ze dat blijven doen als een manier om u genegenheid te tonen en meer van uw genegenheid te verdienen. Als uw kat ervoor kiest om u op deze manier genegenheid te tonen, zorg er dan voor dat u het moment niet verpest, bij wijze van spreken, door dingen te doen die uw kat irriteren of frustreren.

thematische onderbreking

3. Warmte

man met kat en laptop
Image Credit: New Africa, Shutterstock

Katten hebben een hogere baseline lichaamstemperatuur dan mensen, daarom zoeken ze altijd warme, gezellige plekjes op, zoals zonnestralen en open haarden. Sommige katten kiezen ervoor om op mensen te gaan liggen om extra warmte te verwerven, omdat dit voor hen een gemakkelijke manier is om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Als het lijkt alsof uw kat regelmatig bij u kruipt om warmte te krijgen, kunt u overwegen andere warme plekken aan te bieden of de temperatuur van uw huis te verhogen. U bent immers niet altijd beschikbaar om uw kat te helpen warm en knus te worden.

themapauze

4. To Comfort You

Katten zijn intelligente en sociale wezens, en ze zijn in staat om in te spelen op onze emoties en hoe we ons in het algemeen voelen. Als je ziek bent of een moeilijke tijd doormaakt, kan je kat ervoor kiezen om op je te gaan liggen als een manier om je te troosten en te kalmeren. Het zachte spinnen van een kat op uw borst kan een geruststellende en rustgevende ervaring zijn, en hoe positiever u zich hierdoor lijkt te voelen, hoe groter de kans dat uw kat dit zal blijven doen wanneer u gestrest of overstuur bent of zich niet goed voelt.

thematische onderbreking

5. Je bent zwanger

furry-tabby-cat-lying-on-zijn-eigenaars-lap
Image Credit: Impact Photography, Shutterstock

Dit is misschien op zijn best anekdotisch, maar veel mensen zweren dat hun katten knuffeliger werden toen ze zwanger waren. Sommige mensen zweren zelfs dat hun katten leken te weten dat ze zwanger waren voordat ze het zelf wisten. Het is zeker mogelijk dat katten de veranderingen in hormonen en feromonen tijdens de zwangerschap aanvoelen, waardoor ze een gevoel van bescherming of genegenheid voor jou en je ongeboren baby krijgen.

thematische onderbreking

6. They’re Pregnant or In Heat

Als je een intacte poes hebt die plotseling knusser wordt, dan kan ze zwanger zijn of haar krolse periode doormaken. Zwangere of krolse katten ervaren snelle veranderingen in hun hormonen, en ze kunnen ongewoon gedrag gaan vertonen. Ze kunnen ongelukjes krijgen buiten de kattenbak, sproeien, miauwen, of meer knuffelig en ingetogen worden. Als u een intacte poes heeft die knusser begint te worden, kan het de moeite waard zijn om de gedragsverandering met uw dierenarts te bespreken om haar krolse cyclus of een zwangerschap uit te sluiten.

thematische onderbreking

7. Pijn

kat op schoot
Image Credit: rock-the-stock, Shutterstock

Als uw kat pijn of ongemak ervaart, kan hij uw genegenheid opzoeken in een poging hem te helpen zich beter te voelen. Net zoals onze katten ons kunnen troosten als we ons niet goed voelen, kunnen sommige katten hun mensen opzoeken als ze zich niet goed voelen. Knuffelen met hun mensen kan in de hersenen van uw kat vrolijke chemicaliën vrijmaken, waardoor ze zich minder ongemakkelijk voelen. Als u echter vermoedt dat uw kat pijn heeft, is een bezoek aan de dierenarts op zijn plaats om de oorzaak vast te stellen.

thematische onderbreking

8. Markering grondgebied

Uw kat wil weinig dingen meer in het leven dan dat u ruikt alsof u van hen bent. De reden dat katten voortdurend over ons en onze spullen wrijven, is om hun territorium af te bakenen. Katten hebben meerdere geurklieren verspreid over hun lichaam, waarmee ze gemakkelijk en snel hun territorium kunnen afbakenen. Door met u te knuffelen, kan uw kat proberen veel van hun geur en feromonen achter te laten om andere katten in de buurt te laten weten dat u bij hen hoort.

thematische onderbreking

9. Onveiligheid

harige tabby kat liggend op zijn eigenaars schoot
Image Credit: Impact Photography, Shutterstock

Net als bij mensen kunnen katten onzekerheid ervaren. Dit komt vooral voor als er belangrijke veranderingen in het huishouden zijn geweest, zoals de komst van een baby of nieuw huisdier, of als je kat een trauma heeft meegemaakt en onzeker is over zijn positie in huis. Een onzekere kat kan met u willen knuffelen om zich ervan te verzekeren dat hij veilig is, en om u ervan te overtuigen vriendelijk en liefdevol met hem om te gaan. U kunt onzekerheid en onzekerheid ook zien bij kittens die onlangs van hun moeder en nestgenoten zijn gescheiden.

thematische onderbreking

10. Ouderdom

Oudere katten kunnen om verschillende redenen knuffeliger worden. Niet alleen hebben oudere katten meer kans op pijn, ongemak en stijfheid, maar ze willen misschien ook gewoon een comfortabele en geruststellende plek om tijd door te brengen. Ouder worden kan voor uw kat veel belangrijke veranderingen met zich meebrengen, en het vinden van veiligheid en comfort op uw schoot kan hun favoriete manier zijn om hun onzekerheid over hun veranderende lichaam en situatie te beheersen.

Houd echter in gedachten dat leeftijd geen ziekte is, en dat pijn en lijden geen normaal onderdeel zijn van het ouder worden. Als u vermoedt dat uw kat moeite heeft met het ouder worden, praat dan met uw dierenarts over de mogelijkheden om de levenskwaliteit van uw kat te behouden.

thematische onderbreking

11. Ze zijn ziek

senior tabby kat zittend op persoon
Image Credit: Debra Anderson, Shutterstock

Op ongeveer dezelfde manier dat je kat met je kan knuffelen als je je niet goed voelt, kunnen ze je ook opzoeken voor knuffels als ze zich niet goed voelen. Dit kan een combinatie zijn van veel van de bovenstaande factoren, zoals pijn, onzekerheid, vertrouwen en warmte. Verschillende ziekten kunnen bij katten uiteenlopende symptomen veroorzaken, en het kan verwarrend en moeilijk zijn voor uw kat om met een ziekte om te gaan, zelfs als die van korte duur is. Door met u te knuffelen, laat uw kat zien dat hij op u vertrouwt als leverancier van positieve dingen, zoals liefde, genegenheid en zorg.

thematische onderbreking

12. Aandacht zoeken

Sommige katten hebben nooit het gevoel dat ze genoeg aandacht krijgen, zelfs als je elke dag uren met ze doorbrengt. Andere katten brengen het grootste deel van de dag uit vrije wil alleen door. Beide soorten katten kunnen u opzoeken voor aandacht. Een van de gemakkelijkste manieren voor uw kat om uw aandacht te krijgen, is op uw schoot te klimmen. Een kat die aandacht zoekt, kan meer tijd met u nodig hebben, of hij kan nieuw of ander speelgoed, puzzels en spelletjes nodig hebben om zich te vermaken. Hoe dan ook, wees bereid om wat veranderingen aan te brengen, zelfs kleine, als u denkt dat de plotselinge knuffelzucht van uw kat verband houdt met aandachtzoekend gedrag.

thematische onderbreking

13. Angst

persoon die gewonde kat vasthoudt
Image Credit: Elena11, Shutterstock

Als je kat je heeft leren vertrouwen en je associeert met een veilige en comfortabele plek, dan kan een angstige kat je opzoeken om te knuffelen. Dit kan gebeuren bij angst en bezorgdheid op korte termijn, zoals werknemers in uw huis, of bij problemen op lange termijn, zoals gedragsangst of een huiselijke omgeving met veel stress. Hoe dan ook, het is belangrijk dat u manieren vindt om de angst van uw kat te verminderen. Medicijnen van uw dierenarts kunnen nuttig zijn om de angst van uw kat te beheersen, maar u moet ook kijken naar veranderingen die u in uw huis kunt aanbrengen om uw kat te helpen zich veiliger en minder angstig te voelen, zoals het bieden van meer gezonde uitlaatkleppen voor energie, meer rustige ruimtes, en hoge plekken waar uw kat tijd kan doorbrengen.

kat + scheidingslijn

Conclusie

Als uw kat plotseling uit het niets knuffelig wordt, dan wilt u misschien andere aanwijzingen evalueren van problemen die aanwezig kunnen zijn. Sommige katten kunnen gewoon leren u te vertrouwen, of misschien is het weer veranderd en zoeken ze gewoon een warm plekje.

Veel katten die voorheen niet knuffelig waren, kunnen plotseling knuffelig worden als ze te maken hebben met ziekte, angst, onzekerheid, pijn, of moeite met het verouderingsproces. Dit zijn allemaal redenen om contact op te nemen met uw dierenarts voor een diagnose, behandelingsmogelijkheden en een goede levenskwaliteit van uw kat.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Kuiper, Shutterstock