Waarom miauwt mijn kat plotseling hees? – 9 mogelijke redenen


Katten kunnen heel wat verschillende geluiden maken. Ze miauwen, kletsen, trillen, spinnen en sissen. Al deze verschillende geluiden zijn unieke manieren waarop katten met ons en met andere dieren communiceren (en soms praten ze gewoon tegen zichzelf). Maar wat als het gemiauw van uw kat plotseling anders klinkt, bijna schorre?

Katten hebben net zo goed kans op keelontsteking om enkele van dezelfde redenen als wij. Het wordt meestal niet door iets ernstigs veroorzaakt, maar er zijn bepaalde symptomen waar je op moet letten.

Hier behandelen we enkele van de oorzaken van het feit dat uw kat klinkt alsof hij zijn miauw kwijt is en wat u kunt doen om te helpen.

3 kat gezicht verdeler

9 redenen waarom uw kat schor miauwt

1. Gespannen stembanden

Soms kunnen katten een zwakkere miauw krijgen door overmatig gebruik van hun stem.

Als een kat bijvoorbeeld per ongeluk is opgesloten in een kamer of kast of anderszins ergens vastzit, zal hij miauwen om iemands aandacht te krijgen. Dit belast de stembanden van de kat, wat ertoe kan leiden dat het gemiauw heser klinkt dan normaal.

Als u uw kat onophoudelijk hoort miauwen en dit is geen typisch gedrag, controleer dan uw kat. Katten miauwen meestal naar mensen als ze iets willen of nodig hebben.

In dit soort gevallen zal de stem van je kat weer normaal worden, zolang ze die stembanden niet blijven belasten met constant miauwen.

boze kat miauwt buiten
Image Credit: Piqsels
thematische onderbreking

2. Laryngitis

Een kat die zijn miauw verliest door te veel miauwen is een vorm van keelontsteking, maar in dit geval komt het meer voort uit een gezondheidsprobleem. Behalve dat het begint met overmatig vocaliseren, kan het ook ontstaan door chronisch hoesten, longontsteking, tonsillitis, of allergieën.

Elementen die vaak leiden tot keelontsteking zijn vochtophoping en zwelling. Beide aandoeningen kunnen leiden tot de obstructie van de bovenste luchtweg, wat normaal vocaliseren verhindert.

kat miauw
Image Credit: Pixabay
thematische onderbreking

3. Infectie van de bovenste luchtwegen

Een veel voorkomende oorzaak voor een kat om hees te klinken is wanneer ze een infectie van de bovenste luchtwegen hebben. Verschillende infecties kunnen de bovenste luchtwegen van uw kat aantasten, zoals het feline herpesvirus en het feline calicivirus, die het meest voorkomen. Maar er zijn ook chlamydiose, bordetellose en mycoplasmose – en een kat kan er meer dan één tegelijk hebben.

De symptomen van een infectie van de bovenste luchtwegen lijken vrij veel op een gewone verkoudheid en omvatten:


 • Niezen

 • Hoesten

 • Afscheiding uit de neus en ogen

 • Raspende miauw

 • Zweren in de mond

 • Gebrek aan eetlust (wat ook kan duiden op koorts)

 • Verstopte neus, wat leidt tot ademhalingsmoeilijkheden

 • Het maken van piepende of fluitende geluiden

 • Meer slapen dan gewoonlijk

Ga met uw kat naar de dierenarts als u vermoedt dat hij een infectie heeft. Als het bacterieel is, krijgt uw kat antibiotica voorgeschreven, maar als het viraal is, behandelt u de symptomen thuis.

Als je andere katten in huis hebt, is het aan te raden de zieke kat in quarantaine te plaatsen, omdat de infectie zeer besmettelijk is. De symptomen duren meestal ongeveer 7 dagen. Zodra uw kat beter wordt, zou hun normale gemiauw moeten terugkeren!

nebelung kat in dierenkliniek
Image Credit: Juice Flair, Shutterstock
thematische onderbreking

4. Zwelling en inademing

Als de nek van een kat een traumatische verwonding oploopt, binnen of buiten het huis, ontstaat er een zwelling, die het gebied rond de stembanden vernauwt en leidt tot een schorre stem.

Er kunnen ook vreemde voorwerpen vastzitten in het strottenhoofdgebied van de keel van uw kat, zoals het inademen van gras, touw, rook of stof. Als er iets vastzit in de keel, kan dat leiden tot een hese stem, en moet uw kat onmiddellijk door uw dierenarts worden gezien.

kat onderzocht door dierenartsen
Image Credit: Kzenon, Shutterstock
thematische onderbreking

5. Kanker of gezwellen

Er zijn gezwellen die zich in de keel van een kat kunnen ontwikkelen, zoals nasofaryngeale poliepen (meestal goedaardig), keelkanker, of andere tumoren. Afhankelijk van het gezwel kunnen ze behandeld worden, maar de prognose varieert afhankelijk van de aandoening.

kat hoest terwijl hij ligt
Image Credit: Ramy kabalan, Pixabay
thematische onderbreking

6. Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie treedt op wanneer een goedaardige tumor de schildklier, die zich in de nek van de kat bevindt, vergroot. Dit is geen gebruikelijke manier voor katten om hun stem te verliezen, maar het is mogelijk, vooral als de tumor vrij groot is.

De behandeling bestaat meestal uit orale of transdermale medicatie om de synthese van schildklierhormoon te remmen, maar soms kan radiojodiumtherapie en, in nog zeldzamere gevallen, chirurgische verwijdering van de schildklier worden overwogen.

kat miauwen
Image Credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock
thematische onderbreking

7. Laryngeal Nerve Paralysis

Strottenhoofdverlamming is een ernstige aandoening die ontstaat wanneer de spieren in het strottenhoofd van de kat niet meer goed werken, wat leidt tot een belemmering van de luchtstroom.

Symptomen zijn onder andere:


 • Lethargie

 • Hoesten

 • Luidruchtige ademhaling

 • Schorre miauw

 • Snelle en/of moeizame ademhaling

 • Gewichtsverlies

 • Problemen met slikken

Het belangrijkste is om uw kat onmiddellijk naar uw dierenarts of een spoedkliniek te brengen als u ademhalingsproblemen opmerkt. Zonder behandeling kan een kat stikken, maar zou met de juiste behandeling moeten herstellen.

kat en dierenarts
Beeld Krediet: Stock-Asso, Shutterstock
thematische onderbreking

8. Chirurgie

Als uw kat onlangs is geopereerd en werd geïntubeerd, kan dit de luchtpijp van de kat hebben geïrriteerd. Tijdens een operatie wordt een buisje in de luchtpijp gebracht, zodat de dierenarts de kat verdoving en zuurstof kan geven. Dit veroorzaakt waarschijnlijk een schorre miauw, maar dat duurt maar een paar dagen.

kat steriliseren op de operatietafel van de dierenarts
Image Credit: Simon Kadula, Shutterstock
thematische onderbreking

9. Leeftijd

Veel van deze genoemde aandoeningen houden verband met leeftijd. Hyperthyreoïdie kan katten van alle leeftijden treffen, maar het is waarschijnlijker dat het oudere katten treft. In sommige gevallen, als een kat ouder wordt, verliezen de spieren veerkracht, wat betekent dat het stemhokje minder goed werkt.

kat liggend op mensen schoot
Image Credit: Piqsels

kattenpoot verdeler

Conclusie

Als uw kat een schorre miauw heeft, maar al het andere normaal lijkt, hoeft u zich meestal geen zorgen te maken. Als de schorre stem echter aanwezig is naast andere symptomen, moet u naar uw dierenarts gaan.

U kent uw kat het beste, en het is meestal gemakkelijk te ontdekken wanneer er iets mis is met hen. Onnodig te zeggen dat als uw kat gewicht verliest of moeite heeft met ademhalen, dit een noodsituatie is, en dat uw kat onmiddellijk medische hulp nodig heeft. Met de juiste behandeling en genoeg tijd, zal uw kat weer zijn gebruikelijke luide groeten doen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: New Africa, Shutterstock