Waarom kwijlt mijn kat ineens? 13 mogelijke redenen


Onze katachtige vrienden kunnen soms behoorlijk rare dingen doen, dus je weet misschien niet altijd wat normaal kattengedrag is en wat niet. Eén katachtig gedrag waarover je je misschien afvraagt is kwijlen. Als u uw kat plotseling ziet kwijlen, moet u zich dan zorgen maken, of is het prima en normaal?

Kwijlen kan beide kanten opgaan; het hangt af van de reden waarom je kat kwijlt of je je al dan niet zorgen moet maken of een bezoek aan de dierenarts moet overwegen. Helaas wijst kwijlen in de meeste gevallen wel op een ziekte. Hieronder vindt u 13 mogelijke redenen waarom uw kat plotseling kwijlt en welke redenen reden tot bezorgdheid zijn!

verdeler-kattenklauw1

De redenen waarom uw kat plotseling kwijlt

1. Tandbederf of andere tandziekte

tandarts reinigt kattentanden in dierenkliniek
Image Credit: Burdun Iliya, Shutterstock

Wist je dat 50-90% van de katachtigen boven de 4 jaar een vorm van tandziekte heeft? En dat kan de oorzaak zijn van het kwijlen van je kat. Gebitsaandoeningen die kunnen leiden tot kwijlen zijn onder meer tandsteen dat tegen de binnenkant van de bek schuurt, gingivitis, gaatjes, stomatitis en feline oral resorptive lesions (of FORL). Als een tandziekte de oorzaak is van het kwijlen van uw huisdier, zult u echter ook andere symptomen zien, zoals:

  • Moeite met eten
  • Voedsel laten vallen als je probeert te eten
  • Zacht voedsel verkiezen boven hard voedsel
  • Bruine tanden
  • Rood of bloedend tandvlees
  • Slechte adem

Als u naast het kwijlen deze andere tekenen opmerkt, zult u uw kat naar de dierenarts willen brengen voor een gebitsbehandeling.

thematische onderbreking

2. Vreemd materiaal in de mond

Als uw kat kwijlt en u kunt geen teken van gebitsproblemen vinden, blijf dan naar hun gebit kijken, want er kan een of ander vreemd voorwerp in hun mond vastzitten. Katten eten soms dingen die ze niet zouden moeten eten, zoals touw; deze dingen kunnen tussen de tanden of achter in de bek vast komen te zitten en ongemak veroorzaken. Als u iets vindt, haal het er dan niet zelf uit! Breng uw kat naar de dierenarts om het vreemde materiaal veilig te laten verwijderen.

thematische onderbreking

3. Iets giftigs gegeten

Zieke kat medicijnen
Image Credit: een foto, Shutterstock

Weet je nog dat we net zeiden dat katten soms dingen eten die ze niet zouden moeten eten? Dat komt deels door hun nieuwsgierige aard en deels omdat een van de manieren waarop ze de wereld verkennen via hun mond is. Dat betekent echter dat ze het risico lopen om iets giftigs te eten.

Neem bijvoorbeeld planten. Er zijn een heleboel planten die giftig zijn voor onze katachtige vrienden, dus als die van u aan een paar bladeren of bloemen knabbelt die hij niet zou moeten eten, kan het tot kwijlen komen.

Een ander veelvoorkomend voorwerp waar katten in gaan zitten? Huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Deze producten bevatten meestal chemicaliën die de mond van uw huisdier kunnen verbranden, wat kwijlen kan veroorzaken.

thematische onderbreking

4. Angst

Als uw huisdier erg angstig of gestrest is, kunt u merken dat hij kwijlt samen met andere tekenen van stress, zoals afgeplatte oren, grommen, een houding die laag bij de grond is, en agressie. Dit kan het gevolg zijn van angst, zoals een gevreesd bezoek aan de dierenarts, of omdat er een nieuw huisdier of persoon in huis is gekomen. Als u denkt dat het kwijlen van uw kat door stress komt, kunt u een paar dingen doen om hem te helpen minder angstig te worden.

thematische onderbreking

5. Misselijkheid

een kat die zich ziek voelt en lijkt over te geven
Image Credit: chie hidaka, Shutterstock

Als je kat te maken heeft met een maagkwaal van welke aard dan ook die gepaard gaat met misselijkheid, kan dat leiden tot kwijlen. Hetzelfde geldt als de kat ook veel braakt. Als uw huisdier last heeft van maagklachten of spijsverteringsproblemen, ziet u andere symptomen zoals minder eetlust of diarree. Ook hier is een bezoek aan de dierenarts op zijn plaats!

thematische onderbreking

6. Happy & Chill

Heb je ooit gemerkt dat je kat kwijlt als hij helemaal op zijn gemak en ontspannen is? Dit gebeurt waarschijnlijk wanneer hij iets zachts en knuffels kneedt. Hoe komt dat? Er wordt aangenomen dat een kat kwijlt tijdens het kneden vanwege de herinnering aan het anticiperen op voedsel toen hij als kitten mama kat om melk kneedde. Dit kwijlen kan een beetje vies zijn, vooral als het over u of uw zachte, knuffelige voorwerp komt, maar het is geen reden tot bezorgdheid.

thematische onderbreking

7. Tumoren

gele trieste zieke kat
Image Credit: Nikolay Bassov, Shutterstock

Net als bij tandziekten kan kwijlen voorkomen als uw katachtige een tumor in de bek heeft ontwikkeld. Waarschijnlijk zal een tumor op de tong of achter in de keel verschijnen, en hoewel er een mogelijkheid is dat het operatief verwijderd kan worden, hangt die mogelijkheid af van waar het zich bevindt. Als uw huisdier te maken heeft met een tumor in de bek, zult u waarschijnlijk ook zien dat hij moeite heeft met eten of slikken. Misschien ziet u ook bloed in de bek of heeft uw kat problemen met het volledig sluiten van de bek. Dit is absoluut een geval waarin u en uw kat naar de dierenarts moeten gaan om te zien wat er gedaan kan worden.

thematische onderbreking

8. Trauma aan de mond

Een gebroken tand of breuk in de kaak kan leiden tot kwijlen (en pijn) bij onze kattenvrienden. Hetzelfde geldt als uw kat iets heeft gegeten dat hij niet had mogen eten en dat zijn mond op een of andere manier heeft beschadigd. Als uw huisdier kwijlt en u hebt geen tekenen van ziekte opgemerkt of uw kat lijkt niet gelukkig te zijn met kwijlen, wilt u kijken of er trauma aan de bek is opgetreden. Dan is het (u raadt het al) een bezoek aan de dierenarts!

thematische onderbreking

9. Ziekte

dierenarts controleert toestand kat in dierenkliniek
Image Credit: didesign021, Shutterstock

We hebben al vermeld dat spijsverteringsproblemen, tandziekten en kanker kunnen leiden tot kwijlen bij onze harige vrienden, maar er zijn verschillende andere ziekten die hetzelfde kunnen doen. Een belangrijke is infecties van de bovenste luchtwegen, omdat die soms zweren in de bek veroorzaken, wat kan leiden tot kwijlen, niezen, en oog- en neusuitvloeiing. Neurologische aandoeningen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor kwijlen, samen met problemen met het bewegen van de tong, moeite met eten en evenwichtsproblemen. En elke gezondheidstoestand die misselijkheid kan veroorzaken, zoals diabetes, nierziekte of leverziekte, kan leiden tot kwijlen. Dus, als uw kat andere ziektesymptomen vertoont terwijl hij kwijlt, moet u hem onmiddellijk naar een dierenarts brengen om de oorzaak te achterhalen.

thematische onderbreking

10. Tenen

Dit geldt alleen voor kittens, maar als ze tandjes krijgen, kunnen ze gaan kwijlen. Onze kleine harige vrienden verschillen in dat opzicht niet veel van menselijke baby’s. Maar niet alle kittens kwijlen tijdens het doorkomen van de tandjes, dus of de jouwe dat nu wel of niet doet, het is normaal. Als uw kitten echter overmatig kwijlt, kan dat komen doordat er iets tussen zijn tanden zit, dus controleer de mond voor de zekerheid!

thematische onderbreking

11. Insectensteek

kat gestoken door bij-pixabay2
Krediet: tereza_vasnovska, Pixabay

Dit valt technisch gezien onder de categorie “trauma aan de mond”, maar als je huisdier een insect eet, kan het gestoken worden. En deze steek kan ontsteking, zwelling en pijn veroorzaken, wat allemaal kan leiden tot kwijlen. Dat betekent dat als uw huisdier kwijlt zonder andere aanwijsbare reden, en u controleert de mond om te zien of er een probleem is, insectensteken ook iets zijn om op te letten. En als u er een vindt, ga dan naar uw dierenarts.

thematische onderbreking

12. Bittere Smaak

Het lijkt misschien vreemd, maar als een kat iets bitters proeft, kan dat leiden tot extreem kwijlen. Als je je huisdier ooit medicijnen via de mond hebt gegeven, heb je dit misschien zien gebeuren. Waarschijnlijk komt dit omdat katachtigen minstens 12 genen hebben die te maken hebben met bitterheid, dus het eten van iets bitters is een onaangename ervaring. In dit geval van kwijlen, kunt u proberen uw huisdier water, een traktatie of voedsel te geven om hem te helpen de vieze smaak kwijt te raken. Dat zou moeten helpen om de dingen op te helderen!

thematische onderbreking

13. Hitteberoerte

Zieke kat
Image Credit: George Hodan, Public Domain Pictures

Als uw kat tijdens de warmere maanden tijd buiten doorbrengt, wilt u hem in de gaten houden om ervoor te zorgen dat hij geen hitteberoerte krijgt. Hoe graag katachtigen het ook warm hebben, ze zijn net zo vatbaar voor een hitteberoerte als wij mensen. Tekenen dat de hitte uw huisdier begint te irriteren zijn kwijlen, hijgen, rusteloosheid, overmatig borstelen, snelle ademhaling, braken en lusteloosheid. Als uw kat oververhit raakt, moet u hem afkoelen door hem te weken met koel water, en vervolgens met uw huisdier naar de dierenarts gaan.

kat + scheidingslijn

Conclusie

Onze katachtige vrienden kwijlen is niet ongewoon, maar vaak kan het een reden tot bezorgdheid zijn. Dit komt omdat het merendeel van de keren dat een kat kwijlt, te wijten is aan een tandziekte, ziekte, schade aan de mond, of iets vreemds in de mond, enz. Er zijn gelegenheden waarbij uw kat niet hoeft te kwijlen, zoals kwijlen bij het vrolijk kneden op uw schoot of na het eten van iets bitters.

Meestal zult u echter moeten kijken of er andere symptomen zijn die samengaan met het kwijlen, zodat u de dierenarts een idee kunt geven waar hij zijn onderzoek moet beginnen als u uw huisdier meeneemt.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Ling_Chen, Shutterstock