Huidtumoren bij katten – Histiocytoom uitgelegd


Huidbulten en gezwellen bij katten komen niet zo vaak voor als bij honden, maar ze komen wel vaak genoeg voor om er wat meer over te weten. Een tumor wordt gedefinieerd als een ongewenst gezwel. Sommige mensen denken automatisch aan kanker, maar een tumor kan ook bestaan uit niet-kankercellen, zoals vet.

3 kat gezicht verdeler

Wat is een Histiocytoom?

Een histiocytoom is een gezwel dat voorkomt in de lagen van de huid. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen: benen, nek, hoofd of romp. Over het algemeen zijn ze niet pijnlijk, en groeien ze als enkele of solitaire massa’s. Ze zien er vaak uit of voelen aan als een (vaak onbehaarde) bult die op de huid van uw kat groeit.

Ze zijn afkomstig van een type cel dat een histiocyt wordt genoemd, die normaal functioneert als onderdeel van het immuunsysteem. Bij katten veroorzaken solitaire histiocytomen over het algemeen geen onwelbevinden of andere klinische verschijnselen. Ze worden dan ook beschouwd als goedaardige gezwellen. Omdat ze heel klein kunnen beginnen, kunnen ze in een vroeg stadium van groei moeilijk te ontdekken zijn. Meestal zien ze eruit als haarloze knobbels of bulten, maar ze bloeden niet, ruiken niet, of veroorzaken geen reactie van de kat als je ze aanraakt.

Histiocytomen kunnen bij alle diersoorten voorkomen, niet alleen bij katten. Ze worden niet beschouwd als een van de meer voorkomende huidgezwellen waar katten mee te maken kunnen krijgen. Er is geen specifiek kattenras dat meer vatbaar is voor het ontwikkelen van histiocytomen, hoewel, in het algemeen, oudere katten meer kans hebben om huidgezwellen te ontwikkelen dan jongere.

kat die aan de huid krabt
Image Credit: rihaij, Pixabay

Wat zijn de oorzaken van Histiocytomen?

De huid bevat een verscheidenheid aan verschillende celtypes. Sommige vormen lagen van de huid, andere leggen bloedvaten en haarvaten aan, en weer andere geven structurele steun aan het gebied. Het immuunsysteem heeft ook cellen in de huid, en één type heet een histiocyt.

Omdat gezwellen vaak genoemd worden naar het type cel dat ze veroorzaakt, wordt een massa gevormd door histiocyten beschouwd als een histiocytoom. Het is niet helemaal zeker waardoor deze cellen in een massa veranderen, hoewel van veel andere huidmassa’s bij katten en andere diersoorten bekend is dat ze ontstaan door verschillende genetische mutaties – het is dus mogelijk dat genetica een rol speelt bij hun ontwikkeling.

Uiteindelijk is er niet veel bekend over de oorzaak van de vorming van histiocytomen bij katten. In tegenstelling tot andere gezwellen, of ziekten van de kattenhuid, zijn er geen factoren bekend waardoor deze ontstaan, zoals blootstelling aan de zon, of trauma aan de huid.

Witte kat ligt op droog gras
Image Credit: MabelAmber, Pixabay

Waar zijn de tekenen van Histiocytomen?

Beschouw een histiocytoom als een huidknobbel. In principe beginnen ze klein, vaak maar een millimeter of zo groot, en worden ze na verloop van tijd iets groter – vaak tot een centimeter of twee. Ze ontstaan uit cellen in de huid, zodat ze er visueel uitzien als een duidelijke knobbel, bult of massa.

U kunt voor het eerst een bult in de huid opmerken terwijl u uw kat aait, of u kunt merken dat een deel van hun vacht vervormd is, of minder haar lijkt te hebben.

Histiocytomen hebben niet de neiging katten zich ziek te laten voelen, dus typische tekenen van ziekte, zoals niet eten, overmatig slapen, braken of diarree zijn niet te verwachten bij een histiocytoom. Ook klinische tekenen van huidproblemen, zoals overmatig likken, jeuk, haarverlies, of verandering in de textuur of kleur van de vacht worden over het algemeen niet gezien bij katten met een histiocytoom.

Oranje kat likt zijn kont
Image Credit: cocoparisienne, Pixabay

Wat zijn de mogelijke gevaren van histiocytomen?

Over het algemeen worden histiocytomen niet gevaarlijk geacht. Het is mogelijk dat als er een gekrabd of getraumatiseerd wordt, het oppervlak vatbaarder is voor bloedingen. In tegenstelling tot andere soorten massa’s en gezwellen bij katten, hebben deze niet de neiging zich te verspreiden naar andere delen van het lichaam (zoals interne organen). Ze zijn ook niet besmettelijk, dus als je er een aanraakt, krijgt een andere kat of persoon in huis het niet.

Chirurgische verwijdering is vaak een aanbevolen behandeling voor huidbultjes bij katten – zelfs degenen die niet gevaarlijk zijn. Dit is om een paar redenen. Ten eerste, als een gezwel te groot wordt, kan het beweging, lopen of liggen belemmeren. Het is dus vaak beter om bulten te verwijderen voordat dat gebeurt. Ook is het een veel gemakkelijkere operatie als de massa klein is, dan wanneer deze groter wordt.

kat steriliseren op de operatietafel van de dierenarts
Image Credit: Simon Kadula, Shutterstock

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Als ik een Histiocytoom bij mijn kat vind, wat moet ik dan doen?

Leg idealiter uw vinger over het vermoedelijke histiocytoom, en maak een foto waarop u kunt zien waar op uw kat het zich bevindt. Dit is vaak een van de moeilijkste dingen voor dierenartsen – kleine huidbultjes vinden die thuis zijn gevonden, en schijnbaar verdwenen zijn tegen de tijd dat de kat bij de dierenarts komt! Een foto van het algemene gebied kan zeer nuttig zijn!

Hoe worden Histiocytomen gediagnosticeerd?

Een dierenarts zal ofwel een klein monster nemen met een naald, genaamd een “fijne naald aspiratie”, of een biopsie. Een andere mogelijkheid is om de massa gewoon te verwijderen, en het monster op te sturen voor onderzoek door een patholoog.

Wat is de behandeling?

Er zijn twee behandelingsmogelijkheden: het histiocytoom in de gaten houden, of het operatief laten verwijderen.

kat onderzocht door dierenartsen
Image Credit: Kzenon, Shutterstock

Wat houdt monitoring in?

Controle omvat een visuele inspectie van de massa, minstens een paar keer per week. Even voelen of de massa niet veranderd is in grootte, of vorm, of merkbaar groter geworden is, is belangrijk om op te letten. U wilt ook geen plotselinge verandering in kleur of geur. En, als het uw kat begint te hinderen, is dat een ander punt van zorg!

Wat houdt het operatief verwijderen van een histiocytoom in?

Chirurgische verwijdering betekent dat een kleine ingreep wordt uitgevoerd die “massaverwijdering” wordt genoemd. Deze wordt meestal onder narcose uitgevoerd, waarbij de massa en het omringende weefsel waarin deze groeide, worden verwijderd. De meeste procedures nemen minder tijd in beslag dan een typische sterilisatie, en over het algemeen gaan katten dezelfde dag als de procedure naar huis. Bij het herstel kunnen enkele hechtingen nodig zijn, die later verwijderd moeten worden, maar de meeste katten voelen zich daarna snel weer normaal!

Kun je histiocytomen bij katten voorkomen?

Helaas niet dat we weten.

kat liggend op mensen schoot
Image Credit: Piqsels

kattenpoot verdeler

Conclusie

Hoewel histiocytomen bij katten zeker niet een van de meer gediagnosticeerde massa’s zijn, zijn ze de moeite waard om over te weten. Ze benadrukken ook het belang van regelmatige controles van uw kat om te voelen of er veranderingen in de huid zijn, omdat het vroegtijdig vinden van veranderingen de behandeling vaak veel gemakkelijker maakt! Huidmassa’s benadrukken ook het belang van jaarlijkse veterinaire controles, om iets ongewoons bij uw kat op te sporen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: RJ22, Shutterstock