Komt kanker veel voor bij katten? Alles wat u moet weten!


Helaas kunnen katten kanker krijgen, net als elke andere diersoort – mens of dier. Net als bij mensen komt kanker bij katten minder vaak voor bij jongere katten, en vaker naarmate katten ouder worden, vooral na de leeftijd van 10 jaar.

Het is belangrijk te begrijpen dat er twee hoofdtypen kankergezwellen zijn – kwaadaardig, wat betekent dat de kanker de neiging heeft invasief te zijn, of negatieve gevolgen te hebben voor het lichaam, en goedaardig, wat staat voor een gezwel dat misschien niet normaal is, maar de neiging heeft niet-invasief te zijn en over het algemeen niet schadelijk voor het individu.

Over het algemeen staat kanker in de top 10 van ziekten die worden gezien bij katten ouder dan 10 jaar. Er zijn verschillende soorten, en het is een goed uitgangspunt om de meest voorkomende te begrijpen. Laten we ze dus eens bekijken.

3 kat gezicht verdeler

Lymfoom

Dit is een vorm van kanker die meestal het maag-darmkanaal aantast, dat wil zeggen de maag of de darmen. De ernst ervan kan variëren. Zo kan een laaggradig lymfoom reageren op een paar verschillende medicijnen en therapie, hoewel niet onbeperkt. Hooggradig, of meer kwaadaardig, lymfoom kan een intensieve behandeling vereisen en helemaal niet zo goed op behandeling reageren.

Andere behandelingsmogelijkheden zijn vitaminesupplementen (in het bijzonder B12), of probiotica. Uw dierenarts kan bespreken hoe deze een rol kunnen spelen in de therapie van uw kat.

dierenarts controleert de kat
Image Credit: Andrey_Kuzmin, Shutterstock

Huidkanker

Huidkanker bij katten is misschien niet de meest voorkomende vorm van kanker, maar het komt vaak genoeg voor – vooral in zonnige omgevingen – dat het de moeite waard is om erover te weten.

Plaveiselcelcarcinomen ontstaan voornamelijk door blootstelling aan de zon, en komen daarom vaker voor in gebieden waar katten, vooral witte of lichtgecoate katten, veel aan de zon worden blootgesteld.

Mastceltumoren zijn een andere veel voorkomende vorm van huidkanker bij katten. Dit zijn cellen die normaal voorkomen in de kattenhuid, maar die problemen kunnen veroorzaken met jeuk, of zich gedragen als gezwellen of massa’s, vooral rond het gezicht, maar ook rond de romp/armen van het lichaam.

Veel mestceltumoren bij katten zijn goedaardig, maar sommige kunnen wijdverspreide problemen veroorzaken, dus het is het beste om ze vroegtijdig te identificeren.

Huidziekte bij een kat
Image Credit: Vlamin, Shutterstock

Nierkanker

Niet altijd een veel voorkomend probleem bij katten, maar omdat katten vatbaar zijn voor nierproblemen in het algemeen, is het er een om bewust van te zijn.

De meest voorkomende nierkanker bij katten is lymfoom, waarbij de ene nier groter is dan de andere. Dit heeft dan invloed op de nierfunctie. In het algemeen is dit één van de moeilijkere kankers bij katten om te behandelen.

Vette Kanker – Lipomen

Hoewel vettige kanker, of lipomen, onder de noemer kanker vallen, zijn het over het algemeen vetwoekeringen die geen reden tot zorg geven. Ze komen vaker voor bij honden, maar worden zeker ook gezien bij katten, vooral naarmate ze ouder worden.

Longkanker

Longkanker bij katten kan vrij ernstig zijn, en presenteert zich vaak met weinig waarschuwing. Sommige katten vertonen tekenen van hoesten, terwijl andere katten gewichtsverlies vertonen.

Veel katten vertonen helemaal geen klinische verschijnselen, en de longkanker wordt vastgelegd op röntgenfoto’s die geheel om andere redenen worden gemaakt. Sommige van deze kankers kunnen dus lang duren voordat ze daadwerkelijk ziekte veroorzaken. Over het algemeen zijn ze moeilijk te behandelen.

dierenarts onderzoekt kat in röntgenkamer
Image Credit: PRESSLAB, Shutterstock

Mondkanker

Mondkankers bij katten lijken toe te nemen, hoewel ze over het algemeen problemen veroorzaken bij oudere katten. De kankers in de mond zijn vaak zeer invasief, zelfs tot in het kaakbot, en veroorzaken vaak ernstige pijn bij katten.

Jonge katten kunnen kanker ontwikkelen die verband houdt met virussen. De kans hierop hangt af van de geografische locatie van de kat, en van zijn of haar voorgeschiedenis. Buitenkatten, vooral die in gebieden waar vaccinatie niet gebruikelijk is, lopen meer kans om deze problemen te ontwikkelen. Het kattenleukemievirus is een goed voorbeeld van een virus dat bij jonge katten kanker veroorzaakt, vooral in het lymfeweefsel.

Wat zijn tekenen dat mijn kat kanker heeft?

Enkele van de meest voorkomende klinische tekenen bij katten met kanker zijn:


  • Gewichtsverlies

  • Verlies of afname van eetlust

  • Kwijlen

  • Braken

  • Afname van activiteit/lethargie

  • Slechte adem
Kattenbraken
Image Credit: Nils Jacobi, Shutterstock

kattenpoot verdeler

Conclusie

Niemand wil ooit horen dat zijn kat kanker heeft. Maar, met regelmatige dierenartscontroles om het gewicht te controleren en een goed lichamelijk onderzoek, kunt u bovenop de gezondheid van uw kat blijven zitten.

Veel vormen van kanker kunnen vroeg worden ontdekt, waardoor uw kat een betere kans heeft om ze te bestrijden. Kanker is iets dat verrassend eerder ontdekt kan worden dan de meeste huisdiereigenaren op prijs stellen. Dus proactief zijn, uw kat laten onderzoeken, en eventuele zorgen delen met uw dierenarts zijn geweldige opties die een lange weg gaan in het gezond houden van uw kat!

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Elpisterra, Shutterstock