Waarom leven katten langer dan honden? 6 Veelvoorkomende redenen

Heb je je ooit afgevraagd of katten langer leven dan honden, en zo ja, waarom? Hier is het korte antwoord: katten hebben meestal een langere levensduur dan honden. De gemiddelde hond leeft ergens tussen de 8-11 jaar, afhankelijk van het gewicht van het dier.

Grotere honden hebben meestal een kortere levensduur dan kleinere honden. Aan de andere kant leeft de gemiddelde binnenkat ergens tussen de 10-15 jaar. Het leven van katten is gemiddeld 25% langer dan dat van hun honden. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom? Lees verder voor zes redenen waarom katten langer leven dan honden.

3 kattenverdeler

6 veelvoorkomende redenen waarom katten langer leven dan honden

1. Katten zijn solitair

Een theorie suggereert dat katten langer leven omdat ze niet genieten van het gezelschap van andere katten. En omdat katten solitaire wezens zijn die niet met anderen hoeven samen te werken om succesvol te jagen, komen ze niet regelmatig in contact met andere katten, waardoor de overdracht van infectieziekten wordt verminderd.

Maar de theorie houdt geen rekening met een paar katachtige realiteiten, zoals het bestaan van verwilderde katten die in kolonies leven en regelmatig met andere katten omgaan. En de meeste honden leven of jagen niet meer in roedels. Honden zijn over het algemeen gezelschapsdieren die binnenshuis een comfortabel leven leiden met een menselijke familie.

Maar katten kunnen wel eens langer leven omdat ze om een andere reden dan de theorie suggereert niet in contact komen met infectieziekten. Het is misschien nauwkeuriger om te stellen dat de meeste katten in de Verenigde Staten binnenshuis worden gehouden, wat het contact met gevaarlijke dieren en potentiële ziekteverwekkers vermindert, waardoor de algehele levensduur van katten toeneemt.

bombay kat zittend op gras buiten
Afbeelding Credit: Viktor Sergeevich, Shutterstock
thematische pauze

2. Katten hebben meer wapens

Een andere theorie stelt dat katten langer leven omdat ze meer wapens hebben dan honden, waardoor katten een evolutionair voordeel hebben als het gaat om het verdedigen van zichzelf en het vangen van prooien.

Maar de meeste huiskatten jagen niet meer op het avondeten! De meesten ontvangen meer dan genoeg voeding van het kattenvoer dat hun menselijke metgezellen bieden, zoals aangegeven door de epidemie van kattenobesitas. En grote aantallen katten gaan niet zonder toezicht naar buiten, waardoor ze in wezen niet in gevechten terechtkomen, dus er is geen echt voordeel in het hebben van superieure wapens.

Nogmaals, het antwoord zou betrekking kunnen hebben op het hoge aantal binnenkatten in de Verenigde Staten. Katten die geen onbewaakte toegang tot de buitenlucht hebben, hebben niet zoveel mogelijkheden om in de knoop te raken met andere dieren of om te communiceren met dieren die infectieziekten dragen. De levensduur van katten kan meer te maken hebben met het feit dat de meeste katteneigenaren hun huisdieren binnen houden.

kattengevecht
Afbeelding Credit: Gerhard G., Pixabay
thematische pauze

3. Katten zijn niet onderworpen aan zoveel fokkerij

Katten worden al ongeveer 8000 jaar gedomesticeerd. Maar honden verslaan katten in de domesticatierace met millennia. Er zijn aanwijzingen dat honden meer dan 30.000 jaar geleden werden gedomesticeerd. Mensen hebben eeuwen besteed aan het selectief fokken van honden op kleur, grootte, vachtlengte en fysieke en mentale eigenschappen.

Denk maar aan de afwisseling in de hondenwereld. Duitse Doggen zijn leden van dezelfde soort als speelgoedpoedels, wat de omvang van door de mens aangedreven eigenschapsselectieve fokkerij suggereert. En rashonden zijn vatbaar voor bepaalde genetische ziekten, waaronder hartaandoeningen en neurologische aandoeningen, die de onbedoelde gevolgen zijn van selectief fokken in de loop van de tijd.

Een dergelijke diversiteit bestaat niet onder huiselijke katachtigen. Ze zijn minder dan 200 jaar onderworpen aan selectief fokken, dus de fundamentele kenmerken van de soort zijn nog niet substantieel veranderd. Hoewel er verschillen zijn tussen kattenrassen met betrekking tot temperament en sommige fysieke kenmerken, is er weinig variatie in grootte en gewicht tussen huiskatten.

siamese kat liggend op groen gras miauwend
Afbeelding Credit: RLapa, Shutterstock
thematische pauze

4. Raszuivere huisdieren leven korter

Raszuivere huisdieren hebben de neiging om korter te leven, waarschijnlijk vanwege de gezondheidseffecten van selectief fokken. Raszuivere katten en honden hebben de neiging om meer gezondheidsproblemen te hebben dan hun gemengde broeders. Raszuivere katten lijden vaak aan genetische problemen zoals degeneratieve gewrichtsaandoeningen, neurologische problemen en pijnlijke spijsverteringsaandoeningen. Rashonden lopen vaak een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart-, spijsverterings- en skeletproblemen.

Rashonden leven vaak korter dan gemengde honden. Rashonden hebben een levensverwachting van ongeveer 10 jaar in vergelijking met het 14-jarig gemiddelde voor gemengde rassen. Similarly, raszuivere katten hebben de neiging om iets korter te leven dan gemengde katten. Raszuivere katten leven meestal ongeveer 12,5 jaar, terwijl gemengde katachtigen over het algemeen de 14 halen.

Hoewel raszuivere katachtigen steeds populairder worden, zijn de meeste huiskatten in de Verenigde Staten gemengd, waardoor de algehele levensduur van katten toeneemt. Aan de andere kant zijn de meeste honden in de Verenigde Staten raszuiver.

kat die in de buurt van de kerstboom ligt
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

5. Grotere honden leven korter

Kleinere honden hebben de neiging om oudere dieren te overleven. Volgens gegevens van de American Kennel Club (AKC) leven grote honden meestal ongeveer 13,38 jaar. Middelgrote honden leven iets langer: gemiddeld 13,86 jaar. En kleine honden hebben een relatief lange levensduur, waarbij de meeste ongeveer 14,95 jaar bereiken. De meest populaire rassen in de Verenigde Staten hebben de neiging om aan de grotere kant te zijn. Volgens de AKC waren de meest populaire soorten in 2021 Labrador retrievers, Franse bulldogs, golden retrievers en Duitse herders, die allemaal middelgrote tot middelgrote honden zijn.

De huidige consumentenvoorkeuren voor middelgrote honden doen de levensduurschaal kantelen in de richting van katten. Voor een beetje perspectief, het meest populaire kleine ras, de teckel, staat vrij ver onderaan de populariteitslijst en komt op de 10e plaats. Het op een na populairste kleine ras is de dwergschnauzer – nummer 18 op de lijst met populairste rassen van de AKC in 2021.

gember Maine coon kat
Afbeelding Credit: Meriluxa, Shutterstock
thematische pauze

6. Binnenkatten leven langer dan buitenkatten

Binnenkatten leven langer dan katten zonder toezicht toegang tot het buitenleven. Binnenkatten leven meestal ergens tussen de 10-15 jaar, terwijl de meeste buitenkatten slechts 2-5 jaar overleven. En in de Verenigde Staten zijn de meeste katten alleen binnen of alleen buiten toegestaan onder toezicht, waardoor de algehele gemiddelde levensduur voor alle katten toeneemt.

Buitenkatten worden geconfronteerd met vele gevaren, waaronder een verhoogd risico om gewond te raken tijdens gevechten met andere katten en ontmoetingen met gevaarlijke dieren in het wild. Ze komen ook vaker in contact met parasieten zoals wormen en ernstige infectieziekten zoals hondsdolheid dan binnenkatten vanwege hun frequente contact met dieren zoals eekhoorns, stinkdieren en wasberen.

Buitenkatten zijn ook vaak slachtoffer van auto-ongelukken. Veel van deze ongelukken gebeuren dicht bij huis, waardoor veel dierenartsen afraden om katten zonder toezicht toegang tot de buitenlucht te geven.

gember Maine coon kat
Afbeelding Credit: Meriluxa, Shutterstock

3 kattenverdelerLaatste gedachten

Er bestaat geen wetenschappelijke consensus over waarom katten doorgaans langer leven dan honden. Maar katten leven meestal 25% langer dan hun hondenvrienden, wat waarschijnlijk te wijten is aan factoren zoals het hoge aantal binnenkatten en de huidige voorkeur voor grotere honden, omdat binnenkatten veel langer leven dan die zonder toezicht toegang hebben tot de buitenlucht en grotere honden een kortere levensduur hebben.

Het onderzoek is vrij duidelijk; je kat binnen houden is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om je maatje de beste kans te geven op een lang, gelukkig en gezond leven.

Bronnen

 • Hoe lang leven honden – hondenrassen en levensverwachting | PetMD
 • Hoe lang leven katten? | PetMD
 • Langlevende hondenrassen : Labradors, Poedels, Beagles en meer
 • Eigenaar waargenomen verschillen tussen gemengde en rashonden – PMC
 • Langlevende hondenrassen : Labradors, Poedels, Beagles en meer!
 • Levensduur en mortaliteit van katten die eerstelijns dierenartspraktijken in Engeland bezoeken
 • Hoewel rashonden het beste kunnen zijn in show, zijn ze het slechtst in gezondheid? – Wetenschappelijk Amerikaans
 • Kattenrassen: het verborgen probleem van erfelijke ziekten
 • Ongecontroleerde buitentoegang voor katten: een beoordeling van risico’s en voordelen – PMC.
 • Langlevende hondenrassen : Labradors, Poedels, Beagles en meer
 • Waarom leven kleine honden langer dan grote honden?.
 • Levensduur en mortaliteit van katten die eerstelijns dierenartspraktijken in Engeland bezoeken
 • Langlevende hondenrassen : Labradors, Poedels, Beagles en meer
 • Obesitas bij katten | PetMD
 • Waarom leven katten langer dan honden? Het geheim achter het fenomeen | Hepper
 • Het geheim achter waarom katten langer leven dan honden – NZ Herald
 • Waarom leven katten langer dan honden?
 • Studie onthult genetische ziekten van gemengde rashonden | Amerikaanse Veterinaire Medische Vereniging
 • De verveling van uw kat genezen in 3 eenvoudige stappen
 • Ongecontroleerde buitentoegang voor katten: een beoordeling van risico’s en voordelen – PMC.
 • BBC Aarde
 • Langlevende hondenrassen : Labradors, Poedels, Beagles en meer
 • Het geheim achter waarom katten langer leven dan honden – NZ Herald
 • Waarom leven katten langer dan honden
 • De rol van cladeconcurrentie in de diversificatie van Noord-Amerikaanse canids | PNAS
 • Hoewel rashonden het beste kunnen zijn in show, zijn ze het slechtst in gezondheid? – Wetenschappelijk Amerikaans
 • Kattenrassen: het verborgen probleem van erfelijke ziekten
 • Levensduur en mortaliteit van katten die eerstelijns dierenartspraktijken in Engeland bezoeken.
 • Gemengde of raszuivere puppy: wat is beter? | PetMD
 • Waarom leven kleine honden langer dan grote honden?.
 • Meest populaire hondenrassen – American Kennel Club
 • Binnen- versus buitenkatten: welke levensstijl is veiliger voor uw kat? – DodoWell – De Dodo
 • Binnenkatten vs buitenkatten | Victoria Stilwell positief
 • Binnenkatten vs. Buitenkatten – American Humane
 • Binnen of buiten? –PMC
 • De 50 populairste hondenrassen in Amerika
 • Eigenaar waargenomen verschillen tussen gemengde en rashonden – PMC
 • 5 Veel voorkomende genetische ziekten van honden
thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: jhenning, Pixabay