6 Meest voorkomende oogproblemen bij katten (antwoorden op dierenartsen)

Oogproblemen bij katten komen niet zo vaak voor, maar dat betekent niet dat ze niet kunnen voorkomen. Vaak zijn de soorten problemen die worden gezien behoorlijk leeftijdsafhankelijk.

Jonge katten kunnen bijvoorbeeld specifieke ziekten krijgen, zoals infecties en “kattengriep”, die de ogen beïnvloeden en vaak viraal of bacterieel van aard zijn, vanwege hun zich ontwikkelende immuunsysteem. Aan de andere kant kunnen oudere katten oogzweren ontwikkelen, evenals bepaalde soorten kanker. Oude kattenproblemen, zoals hoge bloeddruk, kunnen ook van invloed zijn op de ogen, wat zeer zeldzaam is bij jongere katten.

Hoe dan ook, problemen met kattenogen zijn bijna altijd urgent, zo niet noodsituaties , dus weten waar u op moet letten, kan nuttig zijn om te bepalen of uw kat een oogprobleem heeft. Lees verder om meer te weten te komen over enkele van de meest voorkomende oogproblemen bij katten, hoe ze te identificeren en wat eraan te doen. Met een beetje kennis kunt u uw kat helpen snel en veilig te herstellen van eventuele oogproblemen die zich kunnen voordoen.

3 katten gezichtsverdeler

De 6 veel voorkomende oogproblemen bij katten

Zoals vermeld, kunnen veel voorkomende oogproblemen bij katten variëren, afhankelijk van de leeftijd van de kat. Laten we dus de zes meest voorkomende oogproblemen bij katten opsplitsen op basis van het specifieke probleem, typische tekenen en behandelingsopties.

1. Ooginfecties

Kat met ooginfectie
Afbeelding Credit: KAY4YK, Shutterstock

Ooginfecties kunnen bacterieel of viraal van aard zijn. Infecties worden het meest gezien bij jonge kittens, vanwege hun zich ontwikkelende immuunsysteem, wat kan gaan om loop- of huilende ogen, groene of gele oogafscheiding of loensen. Soms maakt een ooginfectie deel uit van een grotere infectie van de bovenste luchtwegen, die veel mensen gewoon de “kattengriep” noemen.

Ooginfecties kunnen besmettelijk zijn voor andere katten in huis, dus het kan een overweging zijn om uw dierenarts te vragen of getroffen katten moeten worden geïsoleerd van andere katten die goed (of honden) in huis zijn. Het goede nieuws is dat ooginfecties over het algemeen zeer gevoelig zijn voor behandeling, waarbij vaak (maar niet altijd) antibiotica nodig zijn.

thematische pauze

2. Uveitis

Kat met uveïtis ooginfectie
Afbeelding Credit: M. Sam, Shutterstock

Ontsteking van het oog zonder duidelijke infectie wordt uveïtis genoemd. Dit kan zowel bij jonge als bij oude katten voorkomen, maar het komt vaak vaker voor bij katten met onderliggende immunosuppressie, zoals die veroorzaakt door het kattenleukemievirus of het feline immunodeficiëntievirus.

De ontsteking kan kleurveranderingen aan het oog of de iris veroorzaken, de oogleden er hangend uitzien of het derde ooglid omhoog gaan. Het kan ook afzettingen achterlaten op het oppervlak van het oog waardoor het er hobbelig uitziet. Vaak wordt de ontsteking behandeld met ontstekingsremmende medicijnen – soms in de vorm van oogdruppels en soms als een oraal medicijn.

thematische pauze

3. Hoornvlieszweren

Kat met hoornvlieszweren
Afbeelding Credit: Bddee, Shutterstock

Zweren komen meestal voor tijdens een virale infectie, met name van kattenherpes of feline calici-virus, hoewel de eerste vaker de boosdoener is. Zweren kunnen worden gezien bij zowel jonge als oude katten, omdat het virus soms sluimerend kan gaan in de weefsels rond het oog en op latere leeftijd kan oplaaien.

Per definitie is een zweer een defect of verlies van een deel van de oppervlakkige cellaag van het oog. Hierdoor kunnen andere infecties optreden, of de integriteit van het oog zelf in gevaar komen als het defect diep genoeg is. Zweren presenteren zich vaak met loensen of waterige oogafscheiding. Wanneer ze groot genoeg zijn, zijn zweren soms met het blote oog te zien.

Zweren worden beschouwd als behoorlijk pijnlijk voor katten en behandeling moet worden gezocht als er een wordt vermoed. Medicijnen worden vaak voorgeschreven, waaronder antibiotica, antivirale middelen en zalven die het oppervlak van het oog nat maken en de genezing van het oculaire oppervlak bevorderen.

thematische pauze

4. Hypertensieve retinopathie

Kat met ooginfectie
Afbeelding Credit: Al.geba, Shutterstock

Over het algemeen alleen gezien bij oudere katten met hoge bloeddruk, is dit oogprobleem het gevolg van langdurige perioden van verhoogde bloeddruk, wat leidt tot bloedingen in de achterkant van het oog, loslating van de retinale lagen en veranderingen in het gezichtsvermogen, inclusief permanente blindheid, indien onbehandeld. De meeste hiervan zijn thuis niet gemakkelijk te zien, dus routinematige bloeddrukcontrole bij oudere katten wordt aanbevolen.

Hypertensieve retinopathie is behandelbaar, maar het vereist onmiddellijke interventie om de beste kans op behandelingssucces te hebben. De behandeling is gericht op het beheersen van de bloeddruk, in plaats van medicijnen waarbij de e direct betrokken isu.

thematische pauze

5. Melanose of melanomen

Kat met melanose ooginfectie
Afbeelding Credit: Barbarajo, Shutterstock

Melanine is een pigment in cellen dat kleurveranderingen veroorzaakt. Naarmate katten ouder worden, kan de hoeveelheid melanine in hun iris toenemen in een normaal verouderingsproces dat melanose wordt genoemd. Dit kan eruit zien als sproeten in het oog.

In zeldzame gevallen kan dit proces zich echter ontwikkelen tot een kankerachtige vorm, een oculair melanoom genoemd. In sommige gevallen kan het moeilijk zijn om het verschil tussen melanoom en melanoom te bepalen. Subtiele veranderingen van een melanoom kunnen lijken op vervorming van het oog of de pupil, uitpuiling van de iris of een verandering in intraoculaire druk.

Vaak omvat de behandeling van melarose eenvoudigweg het thuis controleren, terwijl een melanoom verwijdering van het aangetaste oog kan vereisen.

thematische pauze

6. Andere kankers

Kitten met ooginfectie Kristi
Afbeelding Credit: Blokhin, Shutterstock

Andere kankers kunnen ook van invloed zijn op het oog, waaronder traumatische oculaire sarcomen en fibrosarcomen. Deze soorten kanker hebben de neiging om op te treden als gezwellen in of rond het oog en veroorzaken vaak vervorming van de oogbol of weefsels rond de oogbol. Behandeling, indien mogelijk, kan verwijdering van het aangetaste oog vereisen.

divider-catclaw1Diagnostiek

Hoe worden oogproblemen gediagnosticeerd? Veel problemen kunnen worden gediagnosticeerd via een lichamelijk onderzoek. Soms zal uw dierenarts ook een netvliesonderzoek doen met een oogheelkundige lens en licht, om naar de retinale lagen te kijken.

Als een zweer wordt vermoed, kan het oppervlak van het oog worden gekleurd met een kleurstof om te controleren op verlies van de oppervlaktecellen dat wijst op een zweer.

Als bepaalde virussen van bacteriën worden vermoed, kunnen swabs worden genomen om te onderzoeken onder de microscoop, cultuur of op te sturen voor PCR-testen.

Sommige problemen vereisen mogelijk gespecialiseerde tests om een diagnose te stellen, waaronder spleetlampen die het mogelijk maken om de pupil en iris van dichtbij te inspecteren, of handheld “pennen” die de druk in het oog controleren.

Algemene tekenen van oogproblemen

Over het algemeen worden oogproblemen bij katten aangegeven door een van de volgende:


  • Heldere of gekleurde afscheiding

  • Scheel

  • Roodheid van het oog of het omliggende weefsel

  • Asymmetrische pupillen van het ene oog naar het andere

  • Uitpuiling van het oog

  • Verandering in grootte van het ene oog ten opzichte van het andere

  • Verhoogd derde ooglid

  • Zwelling van het weefsel rond het oog

  • Kleurverandering aan het oogoppervlak of interieur

  • Hangende oogleden

kattenpootverdeler

Conclusie

Als u zich zorgen maakt over de ogen van uw kat, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts. Als ze niet open zijn, neem dan contact op met een lokale dierenarts die u vaak ook begeleiding kan bieden – omdat oogproblemen over het algemeen niet moeten wachten!

Als er zich zorgen voordoen, kunnen foto’s en video’s van het concern zeer nuttig zijn. Dit kan u en uw kat zelfs behoeden voor een bezoek aan de dierenkliniek, als het iets is dat normaal is of dat thuis kan worden gecontroleerd.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Natalia Kokhanova, Shutterstock