Kan kattenkruid epileptische aanvallen bij katten veroorzaken? Alles wat u moet weten!

Kattenkruid (Nepeta cataria) is een klein bloeiend kruid verwant aan de muntfamilie, die ook bekend staat als kattenmunt. Kattenkruid is bekend bij katteneigenaren als een bron van entertainment voor zowel zichzelf als hun katten, en het wordt over het algemeen als veilig beschouwd en veroorzaakt geen aanvallen bij katten.

De effecten van Kattenkruid op het welzijn van een kat (zoals ontspanning en euforie) zijn goed gedocumenteerd. Kattenkruid is een goede bron van verrijking voor een kat en het kan op verschillende manieren worden gegeven, waaronder tincturen, gedroogde bladeren, vers uit de tuin of gedroogde bladeren die in speelgoed zijn genaaid.

Sommige katteneigenaren moeten echter hun gebruik van kattenkruid beperken of proberen het helemaal te vermijden. Katten die lijden aan aanvallen, zoals katten met epilepsie, moeten bijvoorbeeld kattenkruid vermijden, omdat onderzoek bij ratten die lijden aan epileptische aandoeningen heeft aangetoond dat kattenkruid een toename van aanvallen kan veroorzaken.

Zwangere katten moeten ook kattenkruid hebben dat beperkt is, omdat is aangetoond dat het milde baarmoederstimulerende effecten heeft en nepetalacton over de placenta gaat. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het de moeder of kittens schade berokkent, is het beter om het te vermijden voor het geval dat.

Kattenkruid wordt over het algemeen als zeer veilig beschouwd voor alle katten en er zijn geen gevallen bekend van kattenkruid dat epileptische aanvallen bij katten veroorzaakt, zelfs na inname van grote hoeveelheden.

cat + lijnverdeler

Is kattenkruid verslavend?

Kattenkruid is niet verslavend. De effecten van kattenkruidinname of inhalatie duren slechts ongeveer 15 minuten, en ondanks de effecten op het opioïde systeem in het lichaam van de kat, is er een olfactorische “cooldown” van ongeveer een uur nadat de effecten van het kattenkruid zijn uitgewerkt. Dat betekent dat de kat er niet opnieuw op kan reageren in het tijdsbestek van 1 uur.

Frequente blootstelling aan kattenkruid kan de effecten ervan in de loop van de tijd verminderen en er zijn geen aanwijzingen dat kattenkruid verslavend is.

kat ruikend kattenkruid
Afbeelding Credit: Kassel95, Pixabay

Kunnen katten een overdosis kattenkruid?

Katten kunnen geen overdosis kattenkruid nemen en het is niet gevaarlijk voor hen om grote hoeveelheden in te nemen, hoewel als ze te veel kattenkruid tegelijk eten, ze gastro-intestinale overstuur kunnen krijgen (zoals braken en diarree).

Katten die al onwel zijn of last hebben van ernstig braken / diarree na het eten van grote tantes kattenkruid, moeten mogelijk een dierenarts raadplegen voor ondersteunende behandeling, maar dit is zeer zeldzaam en volledig te vermijden als katten slechts een kleine hoeveelheid kattenkruid per keer krijgen.

kat met groene ogen in kattenkruid
Afbeelding credit: Georgia Evans, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Laatste gedachten

Kattenkruid is een veilige, zeer bestudeerde en gedocumenteerde plant waar uw kat van kan genieten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over bijwerkingen, behalve mogelijk milde diarree of braken als ze er zeer grote hoeveelheden van eten.

Bovendien zijn er geen gedocumenteerde gevallen van kattenkruid dat epileptische aanvallen bij katten veroorzaakt. Hoewel een kleine studie aantoonde dat ratten met epileptische aandoeningen vaker episodes ervoeren nadat ze waren blootgesteld aan kattenkruid, is het onwaarschijnlijk dat dit met uw kat gebeurt. Met veterinaire begeleiding moeten zelfs oudere katten veilig kunnen genieten van de vreugde die kattenkruid met zich meebrengt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: R. E. Beck, Pixabay