Waarom kwebbelen katten tegen vogels? 5 mogelijke redenen

Katten zijn vocaal begaafd en kunnen tot 21 verschillende vocalisaties produceren.1 Maar één specifiek geluid blijft de meeste mensen verbijsteren: Chatteren.

Kletsen is een uniek geluid dat katten maken na het zien van prooien, zoals vogels terwijl ze uit het raam kijken. Het wordt gekenmerkt door snelle, ritmische kaakbewegingen afgewisseld door korte, hoge tjilpen en tweets.

Een kat zal met laserfocus naar zijn prooi staren tijdens het kletsen. Het kan dichterbij komen, maar meestal zit het stil in een gehurkte positie. Zijn ogen verwijden zich als de oren naar voren kantelen. Je kunt ook een kwispelen van de staart zien.

Kletsen is een typisch geluid dat alle katachtigen instinctief maken. Maar dierengedragsdeskundigen moeten nog uitzoeken waarom ze dit precies doen. Niettemin hebben onderzoekers een aantal interessante theorieën voorgesteld. Doe met ons mee terwijl we enkele van de populaire hieronder onderzoeken.

3 kat face divider

De 5 redenen waarom katten bij vogels kletsen

1. Opwinding uiten

Misschien kletsen katten om opwinding uit te drukken bij het zien van een prooi. Het vooruitzicht van een jacht kan een kat een adrenalinestoot laten ervaren als gevolg van overstimulatie. Dat kan resulteren in gebabbel, wat soms wordt gevolgd door staartzwaaien.

Deze theorie is misschien niet vergezocht. Mensen maken ook allerlei geluiden als ze overprikkeld worden door externe factoren. Ze schreeuwen, huilen, lachen of praten nerveus.

Kat in vogelhuisje
Image Credit: Kuttelvaserova Stuchelova, Shutterstock
thematische pauze

2. Een roofzuchtig instinct

Katteneigenaren vergeten soms dat hun schattige harige vrienden natuurlijke roofdieren zijn met een instinctief verlangen om op prooien te jagen. Sommige mensen geloven dat dit roofzuchtige instinct verbonden is met het kletsende geluid.

Volgens de theorie is de snelle vibratie van de kaak een onvrijwillig mechanisme dat de kat in staat stelt om een snelle dood te bereiken, iets dat ze niet konden repliceren met een vrijwillige actie.

Zodra ze de nek van de prooi tussen de tanden houden, trilt de kaak snel en breekt het ruggenmerg af, waardoor een snelle dood ontstaat.

thematische pauze

3. Frustratie uiten

Is het je opgevallen hoe een kat bijna altijd een kletsend geluid maakt bij het bekijken van een prooi door het raam? Sommige mensen geloven dat de kat frustratie kan uiten omdat hij het dier niet door het glas kan bereiken.

Aanvankelijke opwinding bij het genieten van een kill kan snel omslaan in frustratie. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom de kat irritatie kan ventileren als de prooi zo dichtbij is dat hij het bijna kan proeven.

katten kijken naar vogels
Afbeelding credit: Andrzej Puchta, Shutterstock
thematische pauze

4. Anderen vertellen

Sommige mensen geloven dat het kwebbelende geluid ook de manier van een kat kan zijn om andere katten te waarschuwen voor de prooi die hij heeft gevonden.

Volgens sommige eigenaren komen katten meestal aanrennen als je het kletsende geluid nabootst, waarschijnlijk in de verwachting wat voedsel te vinden. Er zou dus enige geloofwaardigheid aan deze theorie kunnen zijn.

thematische pauze

5. De prooi nabootsen

Een meer recente theorie stelt dat het kletsende geluid de poging van de kat zou kunnen zijn om het geluid van een vogel na te bootsen. Voorstanders van deze fascinerende theorie suggereren dat mimiek een jachtstrategie zou kunnen zijn, een poging om de prooi dichterbij te lokken door bekende geluiden te maken.

rode tabby kat die op een kleine vogel jaagt
Afbeelding credit: rihaij, Pixabay

kattenpootverdeler

Wanneer kletsen katten?

Katten kwebbelen meestal naar vogels door het raam. Maar dat is niet de enige keer dat ze dat geluid maken.

Een katachtige zal ook kletsen tegen konijnen, eekhoorns en eekhoorns die hij kan zien. Het kan ook het geluid maken bij het zien van een insect aan het plafond of ergens waar het niet kan komen.

Katten kunnen ook kletsen als er geen prooi te bekennen is. Het kan bijvoorbeeld het geluid richten op speelgoed dat prooien nabootst tijdens de speeltijd. Er zijn ook gevallen van katten die kletsen tijdens het achtervolgen van een laserstraal.

Is kletsen een reden tot zorg?

Kletsen is een normaal instinctief gedrag dat alle katten vertonen. Het zou dus geen reden tot zorg moeten zijn. In feite laat het zien dat je kat gelukkig en betrokken is en moet worden aangemoedigd.

Proberen om zo’n natuurlijk gedrag te verstoren of te stoppen, kan aanzienlijke nadelige effecten hebben. Ten eerste kan het afleiden van een kat in zo’n gefocuste toestand een agressieve reactie veroorzaken. Ook kan het ontzeggen van die uitlaatklep aan de kat leiden tot stress.

Als je bang bent dat het geklets te wijten is aan frustratie, probeer dan de situatie te verzachten door je kat te betrekken bij speelse activiteiten. U kunt Zorg ook voor interactief speelgoed dat hen vermaakt en stimuleert.

Bengaalse kat op hout
Afbeelding credit: Uschi Dugulin, Pixabay

Kunnen katten vogels eten?

Katten zijn natuurlijke roofdieren en kunnen met succes jagen op vogels en knaagdieren zoals ratten en eekhoorns. In feite was er een tijd dat mensen voornamelijk katten hielden omdat ze knaagdieren konden jagen en doden die de gewassen van boeren binnendrongen.

Katten geven echter de voorkeur aan het voer voor huisdieren dat we ze voeren. Ze jagen dus minder snel op prooien als je voldoende voeding geeft. Experts stellen voor om ze een eiwitrijk dieet te geven.

Hoe mijn kat te stoppen met het eten van vogels

Het voeren van uw kat hoeft niet noodzakelijkerwijs zijn verlangen om te jagen te doven. Dat komt omdat het minder over honger gaat en meer over de spanning van de achtervolging.

Daarom kunnen sommige huiskatten nog steeds op vogels jagen wanneer ze de kans krijgen. Buitenkatten doden elk jaar ongeveer 2,4 miljard vogels in het land. Die statistiek kan ervoor zorgen dat eigenaren die hun katten naar buiten laten gaan, zich zorgen maken.

U kunt voorkomen dat uw kat vogels eet door alternatieve wegen te bieden om zijn verlangen om te jagen te doven. Dat betekent dat je tijd vrijmaakt om je kat te betrekken bij speelse activiteiten. Je kunt ook interactief speelgoed kopen om de kat fysiek en mentaal te stimuleren wanneer je niet aanwezig bent.

Als uw kat tijd buitenshuis doorbrengt, overweeg dan om een halsband te kopen. De vogels kunnen het felgekleurde slabbetje al van ver zien en zullen wegvliegen voordat de kat in de buurt komt.

een kat die met speelgoed speelt
Image Credit: winni-design, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Dus, waarom kwebbelen katten naar vogels? Nou, misschien krijgen we nooit een definitief antwoord. Sommige theorieën klinken overtuigend, maar het is uiteindelijk allemaal giswerk.

Het belangrijkste om te onthouden is dat kletsen een normaal gedrag is en geen reden tot bezorgdheid. Het helpt je kat betrokken en gestimuleerd te houden.

Proberen om je kat te onderbreken of te berispen voor de daad is niet aan te raden. Je harige vriend die uitlaatklep ontzeggen kan stress en frustratie veroorzaken en gedrag zoals agressie veroorzaken.

Je kunt kletsen aanmoedigen door je katachtige vriend een geweldig uitzicht op het buitenleven te geven. Als alternatief kunt u andere fysieke en mentale stimulatie-activiteiten overwegen, zoals dagelijkse speelsessies en interactief speelgoed.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Alexas_Fotos, Pixabay