Hoe een kat te trainen om niet te bijten: 7 tips en trucs

Bijt je kat je constant? Je bent niet de enige. Dit gedrag is typisch voor zowel kittens als volwassen katten, hoewel ze het om verschillende redenen doen.

Volwassen kattenbeten zijn pijnlijk en potentieel gevaarlijk. Maar kitten nips en beten mogen ook niet worden getolereerd. Hoewel ze misschien schattig lijken, zullen ze niet pijnloos of onschadelijk zijn wanneer het kitten over een paar maanden volwassen wordt.

Maak je echter geen zorgen. Het is mogelijk om uw kat te trainen om niet te bijten, ongeacht de leeftijd.

Hieronder geven we zeven tips en trucs om dat te doen. Maar laten we eerst eens kijken naar enkele van de meest voorkomende redenen waarom katten bijten.

3 kat face divider

Waarom je kat je bijt

Katten bijten om verschillende redenen. Het begrijpen van de motivatie achter de beten is de eerste stap in het leren stoppen van dit gedrag.

Speel Agressie

Kittens leren vitale communicatie- en jachtvaardigheden door te spelen. Vanwege hun roofzuchtige instincten betrekken ze hun broers en zussen meestal in ruw spel, waarbij vaak klauwen en tanden betrokken zijn.

Het schijnvechten is een kans om de grenzen te testen en het helpt de kittens waardevolle sociale vaardigheden te leren. Een kitten kan bijvoorbeeld alleen weten dat beten pijn doen vanwege de reactie die ze krijgen van hun speelkameraadjes van hun broertjes of zusjes.

Aandacht zoeken

Een kat kan verschillende dingen doen om je aandacht te trekken als hij honger heeft, zich verveelt of hunkert naar genegenheid. Het kan miauwen, tegen je aan wrijven of je aanstaren. Maar het kan je ook bijten.

kattenbijtende eigenaar
Afbeelding credit: Anna Kraynova, Shutterstock

Dominantie claimen

Sommige katten willen dominantie in het huishouden laten gelden en dat aantonen door fysiek agressieve handelingen zoals bijten, krabben en zwaaien. Dat doen ze meestal met andere katten in huis, maar kunnen het bij jou wel doen.

Katten claimen meestal dominantie wanneer ze zich bedreigd voelen, en soms begeleiden ze het bijten met een gesis of grom.

Bijten kan ook een vorm van het uiten van opwinding zijn wanneer een kat wil dat je ergens mee stopt. Misschien heeft hij genoeg van het aaien en verzorgen. Na het geven van verschillende waarschuwingen, kan het de dreiging goedmaken door je te bijten.

Stress of pijn

Een kat die je bijt, kan ook een reactie zijn op stress of pijn. Het kan een manier zijn om ongemak te uiten wanneer andere visuele en verbale vormen van communicatie falen.

Een kat zal je ook bijten als bijten eerder andere vormen van ongemak heeft geholpen. Bijten heb je bijvoorbeeld gered van een onaangename reis naar de dierenarts, nagelknippen of badtijd. Dus het kan zijn geluk beproeven de volgende keer dat het zich ongemakkelijk voelt.

De 7 tips om een kat te trainen om je niet te bijten

Het trainen van een kat om een gedrag te stoppen kan tijd en geduld vereisen, vooral wanneer het gaat om een volwassen katachtige. Maar het is mogelijk als je het met zorg en doorzettingsvermogen doet.

Hier zijn zeven tips en trucs die je kunt proberen.

1. Ruk je hand niet weg

Wanneer een kat je bijt, is de instinctieve reactie om je hand weg te rukken. Maar dat is een slecht idee. Een kat zal instinctief harder bijten als je dat doet, net zoals het zou doen als een prooi onder zijn greep probeerde te ontsnappen.

In plaats van weg te trekken, probeer je de hand verder in de mond van de kat te duwen. Dat lijkt misschien contra-intuïtief, maar het kan het verschil betekenen tussen vrij krijgen en ondraaglijke pijn. De verhuizing zal de kat verrassen, waardoor hij loslaat.

een rode huiskat bijt in de hand van zijn eigenaar
Afbeelding credit: Irzhanova Asel, Shutterstock
thematische pauze

2. Niet meteen straffen

Je zou in de verleiding kunnen komen om de kat te disciplineren door hem na een beet te schoppen of te schreeuwen. Maar dat zal alleen maar olie op het vuur gooien. Je kat kan dat interpreteren als ruw spel en blijven terugkeren.

Bovendien kun je het overdrijven en de kat uiteindelijk bang maken. Dat kan stressgerelateerd gedrag veroorzaken, zoals agressie, terugtrekking of urineren buiten de kattenbak.

De beste reactie in deze situatie is om de scène enkele minuten te verlaten. Als je dat maar vaak genoeg doet, zal de kat leren dat bijten de speeltijd onderbreekt en stopt.

Mooie grijze kat die op de floor_OlhaTsiplyar_shutterstock ligt
Bron: OlhaTsiplyar, Shutterstock
thematische pauze

3. Stuur ze om met een speeltje

Gebruik nooit je handen of tenen als je met de kat speelt. Het verplaatsen van hen voor de kat om te achtervolgen zal het gedrag alleen maar versterken. De volgende keer kan het bespringen en bijten als je niet eens kijkt.

Fysiek spel en mentale stimulatie zijn essentieel. Dus, als de cBij het gebruik van je hand om te spelen, overweeg dan om wat speelgoed te kopen.

Zorg ervoor dat je meerdere interactieve exemplaren krijgt (minstens vier) zodat je kat zich niet verveelt. Je kunt ze gebruiken om de aandacht van de kat af te leiden wanneer het voor je hand gaat.

Leuke Perzische kat die speeltje speelt
Afbeelding credit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock
thematische pauze

4. Beloon goed gedrag

Een van de meest effectieve manieren om het gedrag van een kat te veranderen of te beïnvloeden, is door middel van positieve bekrachtiging, waarbij je goed gedrag aanmoedigt door beloningen en traktaties aan te bieden.

Je kunt deze techniek gebruiken bij het trainen van je harige vriend om te stoppen met bijten. Wanneer de kat bijvoorbeeld voor het speeltje gaat in plaats van voor je hand, kun je het gedrag aanmoedigen door het te knuffelen, zachtjes te praten of een traktatie aan te bieden.

Je kunt ook traktaties en lof aanbieden wanneer je kat zijn zachte poot gebruikt om je aandacht te trekken in plaats van te bijten.

calico kat met traktaties
Afbeelding credit: Andriy Blokhin, Shutterstock
thematische pauze

5. Houd uw kat kalm en ontspannen

Een van de redenen waarom katten gestrest of gefrustreerd raken, is verandering. Kitties houden van het vertrouwde en zullen handelen (soms door bijten) wanneer er veranderingen zijn in de routine of omgeving.

Je kunt de situatie verhelpen door dingen consistent te houden, inclusief de tijd voor maaltijden, dutjes doen en spelen. Breng alleen wijzigingen aan als dat nodig is. Houd anders het schema voorspelbaar om ervoor te zorgen dat uw kat kalm en zelfverzekerd blijft.

Een kat kan zich gestrest voelen zonder voldoende voedsel, spel of slaap. Dus, voer het een gezond en uitgebalanceerd dieet en maak overdag tijd vrij voor mentaal stimulerend spel. Zorg er ook voor dat het dutje-schema niet wordt onderbroken.

katteneigenaar die haar kat voedt
Afbeelding credit: Milles Studio, Shutterstock
thematische pauze

6. Wees consistent

Alle bovenstaande tips en trucs werken niet tenzij je consistent bent. Als je van plan bent om de scène te verlaten elke keer dat de kat voor je hand gaat, moet je dat elke keer doen.

Andere leden van het huishouden moeten ook aan boord zijn, omdat de training niet werkt als je niet allemaal hetzelfde doet. Als iemand anders reageert, kan de kat in de war raken.

Bezoekers kunnen de zaken ingewikkelder maken. Het is dus beter om het hen ook te laten weten.

witte kat met de eigenaar
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock
thematische pauze

7. Bezoek een dierenarts

Je kat kan snel zijn geduld verliezen als hij ziek of gewond is. Dat kan het uitlokken om agressief te handelen door te krabben, grommen of bijten.

Raadpleeg een dierenarts als u vermoedt dat de plotselinge gedragsverandering van uw kat het gevolg kan zijn van een onderliggende medische aandoening. De agressie kan pijngerelateerd zijn en het is moeilijk te zeggen omdat katten goed zijn in het verbergen van pijn.

Als uw kat gestrest is, kan de dierenarts ook wellnesshulpmiddelen en supplementen aanbevelen om de kat kalm en ontspannen te houden.

kat en dierenarts
Image Credit: Stock-Asso, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Hoe een kattenbeet te behandelen

Kattenbeten zijn gevaarlijk voor mensen en andere huisdieren. Omdat de lekke banden klein zijn, sluiten ze meestal snel af en vangen ze de bacteriën binnenin. Een van de meest voorkomende bacteriën is Pastuerella multocida, die aanwezig is in 70% tot 90% van de katten.

Als uw kat u bijt, moet u snel handelen door het volgende te doen:

  • Druk op de wond om de bacteriën weg te spoelen
  • Was de wond met water en zeep
  • Droog en kleed de wond aan
  • Bezoek een arts
  • Controleer de wond op infectie

De arts zal u beoordelen om te bepalen of u aanvullende behandeling nodig heeft. Ze kunnen de wond opnieuw wassen, hechten en antibiotica voorschrijven.

Als u vermoedt dat een infectie zich verspreidt, bezoek dan onmiddellijk de arts voor behandeling. Tekenen van infectie zijn onder meer:

  • Zwelling
  • Pijn
  • Roodheid
  • Lekt
  • Koorts
kattenbeet vlekken
Afbeelding credit: LS92, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Kattenbeten kunnen pijnlijk en potentieel gevaarlijk zijn. Gelukkig is het mogelijk om je kat te trainen om het gedrag te stoppen. Het is echter geen wandeling in het park. Het vergt veel tijd en geduld.

Bovendien zal het niet werken tenzij je het consequent doet. Dat betekent dat iedereen in het huishouden, inclusief bezoekers, mee moet zijn met het plan. Vergeet niet dat beloningen beter werken dan straffen. Je hebt dus een betere kans van slagen als je positieve versterkingstechnieken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: dashtik, Shutterstock