Hoe katten met elkaar om te gaan: 9 tips en trucs

Het krijgen van een nieuwe kat lijkt een geweldig idee. Je hebt een nieuwe harige vriend om van te houden en voor te zorgen, en je voormalige kat zal een nieuwe vriend vinden om mee te dutten en te spelen.

Iedereen wint, toch?

Nou, niet altijd. Soms kunnen de katten niet met elkaar opschieten. In plaats van te spelen, kunnen ze grommen, sissen, kruipen en elkaar bijten. Dat kan ontmoedigend zijn voor elke katteneigenaar. Maar het is normaal dat twee katten de eerste keer niet met elkaar overweg kunnen. Sommige vriendschappen hebben tijd nodig om op te bouwen.

Gelukkig kun je stappen ondernemen om je katten met elkaar te laten opschieten. Hieronder delen we negen tips en trucs die je kunt gebruiken om je katten met elkaar te laten opschieten. Maar laten we eerst eens kijken naar verschillende redenen waarom katten met elkaar vechten.

3 kat face divider

Waarom katten met elkaar vechten

Er zijn verschillende redenen waarom katten agressief gedrag vertonen tegenover andere katten. Ze omvatten het volgende:

Gebrek aan socialisatie

Een kat die alleen is opgegroeid zonder interactie met andere katachtigen, kan niet met anderen overweg. Isolatie maakt het voor hen onmogelijk om sociale vaardigheden te ontwikkelen en ze kunnen onverwacht reageren nadat ze voor het eerst aan andere katten zijn voorgesteld.

Hun territorium verdedigen

Katten zijn territoriale wezens en zullen hun territorium markeren door hun geur achter te laten op objecten en mensen. Daarom zullen ze het niet vriendelijk nemen wanneer andere katachtigen hun ruimte binnendringen.

katten in gras
Afbeelding credit: Astrid Gast, Shutterstock

Persoonlijkheidsverschillen

Helaas kunnen katten hun huisgenoten niet kiezen en mensen zijn meestal niet de beste matchmakers. Er is dus een kans dat twee katten met botsende persoonlijkheden in hetzelfde huishouden wonen.

Kittens beschermen

De moeder zal grommen, sissen, achtervolgen en proberen een katachtige indringer te krabben of te bijten. Gelukkig neemt deze moederlijke agressie meestal af wanneer de kittens het speenstadium bereiken.

verdeler-catclaw1

De 9 tips om je katten met elkaar te laten opschieten

Nu weet je enkele van de redenen waarom je katten misschien niet met elkaar overweg kunnen. Overweeg de volgende tips om een gezonde relatie tussen de katachtigen op te bouwen.

1. Introduceer ze geleidelijk

Veel conflicten tussen katten zijn het gevolg van verkeerde eerste indrukken. Die kun je voorkomen door een goede introductie. Hoewel het moeilijk is om aangeleerd gedrag te corrigeren, kunnen herintroducties ook werken voor katten die nooit met elkaar overweg kunnen.

De beste manier om de katten te introduceren of opnieuw te introduceren is geleidelijk, in fasen.

Houd de katten eerst enkele dagen of weken gescheiden door een deur. Op die manier kunnen ze elkaar horen en ruiken zonder fysiek met elkaar om te gaan.

Laat ze af en toe van plaats wisselen zodat ze elkaars geur kunnen onderzoeken. Als alternatief kunt u het beddengoed of de handdoeken verwisselen.

Probeer ze vervolgens te voeren of ermee te spelen terwijl ze allebei dicht bij de deur zijn. Het idee is dat ze de aanwezigheid van de andere kat associëren met positieve gevoelens. Als beide katten kalm lijken terwijl ze dicht bij elkaar zijn achter een gesloten deur, kun je de dingen een tandje hoger zetten door ze elkaar te laten zien zonder fysieke interactie toe te staan.

Tot slot, laat ze tijd samen doorbrengen zonder barrières. Natuurlijk moet je bij de eerste bijeenkomsten aanwezig zijn om de interactie te begeleiden. Herhaal dit totdat je ze zonder toezicht met rust kunt laten.

vrouw die nieuwe kat aan elkaar voorstelt
Afbeelding credit: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock
thematische pauze

2. Gebruik beloningen en traktaties

Positieve bekrachtiging is de beste manier om gedrag te corrigeren. Dat betekent dat u uw katten beloningen en traktaties aanbiedt wanneer ze rustig en vredig met elkaar omgaan. Als je dat maar vaak genoeg doet, zullen je katten de beloningen gaan associëren met kalm en ontspannen zijn rond elkaar.

Maar pas op dat je geen traktaties of beloningen aanbiedt als de katten agressief worden. Het kan het negatieve gedrag versterken, net zoals het het positieve doet.

thematische pauze

3. Aparte bronnen hebben

Sta niet toe dat de nieuwe kat in het huishouden dezelfde middelen gebruikt als de andere kat als ze territoriaal of agressief lijken. Om concurrentie te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat er voldoende middelen beschikbaar zijn door meerdere voerbakken, kattenbakken, bedden, speelgoed en krabpalen op verschillende plekken in het huishouden te hebben.

Zorg indien mogelijk voor elke kat in het huishouden voor één extra kat en zorg ervoor dat ze er gemakkelijk bij kunnen. Mogelijk moet u speciale regelingen treffen om conflicten te voorkomen als u meer dan twee katten heeft.

Ruimte is een andere potentiële oorzaak van conflicten. U kunt avoid dat door ervoor te zorgen dat er genoeg is om alle katten te huisvesten. Er moeten ook voldoende klim-, zit- en verstopplekken zijn voor het geval een kat wat tijd alleen nodig heeft.

Katten kunnen ook strijden om je aandacht. Zorg er dus voor dat je ze gelijk behandelt. Als de een op schoot mag zitten, moet de ander dat ook doen. Als de een niet op bed mag, mag de ander ook niet.

Het kan verleidelijk zijn om de nieuwe kat met genegenheid te overladen om hem zich welkom te laten voelen. Maar dat kan de andere kat mogelijk jaloers maken, waardoor hij uithaalt door agressief te zijn.

kat voeren
Afbeelding credit: Dora Zett, Shuterstock
thematische pauze

4. Stop ze met vechten

Laat de katten nooit vechten, omdat krabben en bijten tot verwondingen kan leiden. Breek ze op wanneer ze agressief gedrag vertonen door ze af te leiden met harde geluiden of plotselinge bewegingen. Je kunt ook een spuitfles of waterpistool gebruiken om ze te spuiten.

Water stuurt ze binnen enkele seconden in verschillende richtingen. En soms kan de aanblik van het pistool of de fles voldoende zijn als je ze eerder hebt gebruikt.

Het is raadzaam om ze niet op te pakken terwijl je in die agressieve toestand bent. De katten kunnen hun agressiviteit gemakkelijk op u richten door te bijten of te krabben. Het is dus beter om ze eerst te laten kalmeren.

thematische pauze

5. Identificeer de oorzaak van conflicten

Zoals hierboven vermeld, kunnen katten om verschillende redenen niet met elkaar overweg kunnen. Specifiek weten waarom de katten zich agressief tegenover elkaar gedragen, is de eerste stap in het voorkomen van toekomstige conflicten. Dat kun je doen door zorgvuldig te observeren.

Sommige oorzaken, zoals moederlijke en territoriale agressie, kunnen snel worden opgelost of voorkomen door specifieke veranderingen door te voeren. Maar anderen, zoals persoonlijkheidsverschillen en gebrek aan socialisatie, kunnen meer tijd en moeite kosten.

oranje katten met krabpaal
Afbeelding credit: MarinaTr, Shutterstock
thematische pauze

6. Overweeg sterilisatie en castratie

Gesteriliseerde en gecastreerde katten vertonen minder snel agressief gedrag dan intacte katachtigen. Daarom kan het steriliseren en castreren van uw huisdieren het voor hen gemakkelijker maken om met elkaar om te gaan.

Intacte mannetjes zullen vechten met andere mannetjes voor territoriale dominantie en vrouwtjes. Castratie is de enige manier om deze venijnige gevechten te verminderen.

Vrouwen willen ook dominantie laten gelden over hun tegenhangers in het huishouden. Bovendien worden ze agressief wanneer ze zwanger zijn of borstvoeding geven en zullen ze andere vrouwelijke en mannelijke katten aanvallen terwijl ze proberen hun nest te beschermen tegen schade.

Gesteriliseerde katten zijn rustiger en gemakkelijker om mee om te gaan. Het elimineren van hun vermogen om zwanger te worden voorkomt ook toekomstige agressiviteit van de moeder.

thematische pauze

7. Gebruik feromoonproducten

Het gebruik van feromonen om het introductieproces te ondersteunen, kan helpen, omdat stress de katten kan belemmeren om met elkaar om te gaan. Feromoonproducten bootsen de natuurlijke geur van een kat na en kunnen helpen de spanning te verspreiden terwijl u de katachtigen leert kennen.

Studies tonen aan dat feromoonproducten werken bij het verminderen van stress en angst bij huisdieren. En er zijn geen bijwerkingen bekend.

kat krijgt een kattensnoepje of kattenvoer met de hand
Afbeelding credit: Jakub Zak, Shutterstock
thematische pauze

8. Heb geduld

Sommige katten kunnen het meteen raken als je geluk hebt. Maar veel kattenrelaties beginnen niet op die manier. Voor de meeste katten kan het maken van nieuwe vrienden acht tot 12 maanden duren. Daarom is het oefenen van geduld cruciaal.

Het lange wachten kan frustrerend zijn. Maar het zal de moeite waard zijn zodra de katten vriendelijk worden of leren elkaar te vermijden.

Je kunt in de verleiding komen om tegen de katten te schreeuwen of ze te straffen. Maar het bestraffen van belabberd gedrag zal de katachtigen alleen maar stress bezorgen en hun vijandigheid jegens elkaar vergroten.

thematische pauze

9. Bezoek een dierenarts

Soms is agressief gedrag een teken dat je kat ziek kan zijn, vooral als de gedragsverandering plotseling optreedt zonder een logische verklaring.

Jij kent je kat het beste. Daarom is het raadzaam om de kat naar de dierenarts te brengen als u vermoedt dat het agressieve gedrag het gevolg is van een medisch probleem. Als je het niet zeker weet, kijk dan uit voor andere ongewone symptomen, zoals gebrek aan eetlust.

Een rode langharige tabbykat wordt gecontroleerd door een dierenarts
Afbeelding credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Niet-verwante katten met elkaar laten opschieten is geen sinecure. Maar het is niet onmogelijk als je de juiste strategie hanteert. Overweeg de tips die we hierboven hebben geschetst.

Het belangrijkste is dat het vereistes geduld omdat het trainen van katten om met elkaar om te gaan tijd kan kosten. Soms kan het dagen duren als je geluk hebt. Maar je kunt gedwongen worden om er maanden aan te werken zonder positieve resultaten te behalen.

Zelfs dan lijken sommige katten niet met elkaar overweg te kunnen. In dergelijke gevallen zou het nuttig zijn om professionele begeleiding te zoeken bij een gecertificeerde dierengedragsdeskundige.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: JumpStory