Slapen kittens veel? Feiten & FAQ

Er gaat niets boven de engelachtige en onschuldige aanblik van een slapend kitten. Kittens van alle rassen brengen hun dagen door met leren, groeien, spelen, eten en snoozen, en ze zullen de rest van hun leven dezelfde activiteiten doen, zelfs als volwassenen. Kittens hebben veel energie nodig om goed te groeien naar hun volledige potentieel, en slaap is een integraal onderdeel van hun ontwikkeling.

Kittens hebben om vele redenen slaap nodig, waaronder cognitieve en fysieke ontwikkeling en groei, en om ervoor te zorgen dat ze hun energie aanvullen voor nog een dag spelen. Vanwege de enorme hoeveelheid leren en groeien die een kitten in zijn eerste paar maanden van zijn leven moet doen, Ze moeten een groot deel van hun dag slapen. De exacte tijdsduur dat een kitten per dag slaapt, varieert met zijn leeftijd, maar we zullen hieronder bespreken hoeveel kittens slapen en nog veel meer.

3 kat face divider

Hoeveel slapen kittens?

Kittens moeten enorm veel slapen, ongeacht hoe oud ze zijn, maar de tijdsduur verschilt van de leeftijd. Jongere kittens hebben meer slaap nodig omdat ze snel zonder energie komen te zitten. Neonatale (pasgeboren) kittens slapen dagelijks 18 tot 20 uur en breken alleen hun slaap om de melk van hun moeder te drinken.

Oudere kittens staan erom bekend het ene moment te slapen en het volgende moment rond het meubilair te klimmen, en dat komt omdat ze hun energie verzamelen terwijl ze slapen om het op manische (maar zeer doelgerichte) manieren te ontladen als ze wakker zijn.1 Er is veel energie nodig om te groeien en zich te ontwikkelen, dus kleine kittens moeten meer slapen dan oudere katten omdat ze er in zo’n korte tijd zoveel van verbruiken.

Van katten is bekend dat ze op elke leeftijd slaperige dieren zijn en zelfs volwassen katten slapen gemiddeld 12 tot 15 uur per dag. Oudere katten hebben ook meer kans om te slapen voor een vergelijkbare hoeveelheid tijd als kittens, maar dit is meestal te wijten aan cognitieve achteruitgang en ziekte of andere aandoeningen die betekenen dat ze minder energie hebben.

een pasgeboren kitten drinkt zijn moedermelk
Image Credit: Rembolle, Shutterstock

Is het normaal dat mijn kitten de hele dag slaapt?

Kittens moeten een groot deel van hun dag slapen; Het is niet ongebruikelijk om te denken dat uw kitten de hele dag slaapt! Als uw kitten erg jong is, bijvoorbeeld als u zijn moeder bezit en het is minder dan acht weken oud, dan is het noodzakelijkerwijs om de hele dag te slapen. Kittens van ongeveer 3 maanden oud hebben minder slaap nodig omdat ze overgaan van pasgeboren naar volwassen slaappatronen, maar ze slapen nog steeds ongeveer 18 uur per dag.

Veel slapen is normaal, maar uw kitten moet helder en alert zijn als hij wakker is. Kittens zijn nieuwsgierig en leren door hun wereld te verkennen, dus uw kitten moet bewegen, verkennen en over het algemeen actief zijn als hij niet slaapt. Als uw kitten lusteloos is als hij wakker is of helemaal niet wakker lijkt te worden, kan er iets mis zijn dat veterinaire aandacht nodig heeft.

Waarom slaapt mijn kitten meer dan normaal?

Ondanks dat uw kitten het grootste deel van de dag slaapt, moet hij nog steeds energiek en geïnteresseerd zijn in de wereld om hem heen als hij wakker is. Kittens mogen nooit lusteloos of moeilijk te wekken zijn, omdat ze ofwel slapen en hun energie opladen of wakker zijn en bewegen. Als uw kitten lusteloos is, is er iets mis en kan hij ziek zijn. De oorzaak van de lethargie van uw kitten kan een infectie, ziekte of zelfs parasieten (met name vlooien) zijn. Als het kitten jong is, kan plotselinge lethargie een teken zijn van het vervagende kittensyndroom.

kittens slapen
Afbeelding credit: Pixabay

Fading Kitten Syndroom

Als een kitten lusteloos wordt en niet meer reageert, kan het vervagende kittensyndroom de schuld zijn. Veel factoren kunnen het vervagende kittensyndroom veroorzaken,2 En het wordt meestal toegeschreven aan kittens die “niet gedijen” en sterven voordat ze van hun moeder spenen op 8 weken oud.

Jonge kittens zijn kwetsbaar en vertrouwen voor alles op hun moeder.

Ze kunnen hun temperatuur of bloedsuikerspiegel niet controleren en zijn vatbaar voor onderkoeling en hypoglykemie. Een klein kitten dat een maaltijd mist of het te koud krijgt, kan zo lusteloos worden dat het niet kan bewegen of wakker worden, wat betekent dat het zonder hulp zal sterven. Het vervagende kittensyndroom kan ook worden veroorzaakt door fysieke factoren zoals misvormingen, een laag geboortegewicht of slecht moederschap door de koningin.

Redenen voor een lethargisch kitten

Zoals we hebben besproken, slapen kittens veel, maar mogen ze nooit lusteloos zijn. Uw kitten moet volledig wakker zijn nadat hij heeft geslapen; Als je merkt dat ze nog steeds moe of ongeïnteresseerd lijken nadat ze hebben geslapen, moet je ze naar de dierenarts brengen voor een onderzoekop. Veel voorkomende oorzaken van lethargie bij kittens zijn:3

  • Infecties
  • Bloedarmoede
  • Hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel)
  • Dehydratie
  • Vergiftiging
  • Slechte voeding

Bloedarmoede is een belangrijk punt om te bespreken, omdat oudere kittens lethargisch kunnen worden en zelfs kunnen sterven als ze niet genoeg bloed of rode bloedcellen hebben om ze te ondersteunen. Bloedarmoede is een gebrek aan rode bloedcellen; Bij kittens wordt het vaak veroorzaakt door overmatige aantallen vlooien. Vlooienbloedarmoede wordt veroorzaakt door een grote vlooienplaag die te veel bloed van het kitten neemt, waardoor gewichtsverlies, lethargie, bleek tandvlees en uiteindelijk doden wordt veroorzaakt. Als u vlooien op uw kitten opmerkt, is het essentieel om ze naar uw dierenarts te brengen voor een leeftijdsgeschikte vlooienbehandeling, omdat kittens niet veel bloed over hebben!

wit kitten dat voedsel eet van een wit bord
Afbeelding credit: Inga Gedrovicha, Shutterstock

Hoe kan ik mijn kitten helpen beter te slapen?

Kittens kunnen bijna overal in slaap vallen, ook op vensterbanken, in schoenen en zelfs in hun voerbak! Je kunt echter een patroon zien ontstaan naarmate ze ouder worden. Katten slapen in korte uitbarstingen die meestal ongeveer 30 minuten duren, maar kittens slapen langer en kunnen ’s nachts vol energie wakker worden. Kittens die de adolescentie ingaan, zullen waarschijnlijk proberen met u te spelen of uw aandacht te krijgen tijdens de nacht, wat frustrerend kan zijn voor eigenaren.

Door uw kitten een aangewezen slaapplaats te geven vanaf het moment dat u hem thuisbrengt, kan hij begrijpen waar het gepast is om te slapen. Donkere, warme, rustige ruimtes zijn hiervoor het beste, omdat uw kitten van nature zal ontspannen en zich op zijn gemak zal voelen. Uw kitten betrekken bij verrijkend en opwindend spel voordat u naar bed gaat, kan ook helpen om hem te vermoeien (als hij wakker is), wat betekent dat hij minder snel midden in de nacht wil spelen.

Ten slotte, als u ’s nachts wakker wordt gemaakt door uw kitten, probeer dan niet met hem te communiceren. Controleer of ze in orde zijn en alles hebben wat ze nodig hebben, ga dan weer slapen. Als je met ze omgaat, zullen ze leren dat wakker worden hen aandacht geeft; Als je ze negeert, zullen ze het waarschijnlijk na een paar pogingen opgeven.

kittens in tapijt
Afbeelding credit: Tom Pingel, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Kittens slapen het grootste deel van de dag, vanaf het moment dat ze voor het eerst worden geboren, wanneer ze meer dan 20 uur kunnen slapen, tot ongeveer 3 maanden oud, wanneer het vermindert tot ongeveer 18 uur. Slapen is van vitaal belang voor kittens, omdat ze in korte tijd een buitengewone hoeveelheid groei moeten doen, wat veel energie kost om het van brandstof te voorzien. Het is dus onwaarschijnlijk dat een kitten te veel slaapt, maar kittens moeten bewust en alert zijn als ze wakker zijn. Als uw kitten lusteloos en slaperig is na een dutje, breng hem dan naar de dierenarts voor een controle.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Nieuw Afrika, Shutterstock