Krijgen katten brain freeze? Feiten & FAQ

Als je ooit te snel een milkshake hebt leeggezogen, ben je waarschijnlijk bekend met het ongemak van brain freeze. Een snelle zoekopdracht op internet onthult meerdere clips van katten die abrupt reageren op hun eerste smaak van ijs of bevroren lekkernijen. Als je je afvraagt of katten hersenbevriezing krijgen, Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk ja, maar we kunnen het niet zeker weten omdat ze het ons niet kunnen vertellen.

Blijf lezen om te leren waarom katten waarschijnlijk hersenbevriezing krijgen en een andere reden waarom ze zo dramatisch kunnen reageren op het eten van koud voedsel. We laten je ook weten of brain freeze gevaarlijk is voor katten en waarom het voeren van je kat geen goed idee is.

3 kat face divider

Wat is Brain Freeze?

Brain freeze is de algemene term voor een korte hoofdpijn veroorzaakt door het inademen, eten of drinken van iets heel kouds. De wetenschappelijke term voor brain freeze is sphenopalatine ganglion neuralgie.

Wanneer koud materiaal je mond of keel raakt, zetten de bloedvaten snel uit om op te warmen. Van deze plotselinge uitbreiding wordt gedacht dat het de pijnreactie veroorzaakt die we kennen als brain freeze.

Omdat katten en mensen dezelfde hersenanatomie delen, is het logisch dat ze vergelijkbare reacties zouden ervaren op het eten van koude dingen. Hierdoor kunnen we redelijkerwijs concluderen dat katten waarschijnlijk hersenbevriezing ervaren. Nogmaals, er is geen manier om dit officieel te bevestigen, omdat een kat je niet kan vertellen dat ze hoofdpijn hebben gekregen van het likken van je ijshoorntje.

Grijze Perzische kat likt ijs
Afbeelding credit: Chaiwat Hemakom, Shutterstock

Een andere mogelijke boosdoener

Het eten van iets kouds kan hersenbevriezing bij uw kat veroorzaken, maar tandpijn is een andere reden waarom ze vreemd kunnen reageren. Mensen met gaatjes en andere tandheelkundige problemen zijn bekend met de pijn van het eten van warme, koude of harde items. Veel katten lijden aan tandziekten omdat ze meestal niet dezelfde mondpreventieve zorg krijgen als honden. De tanden van een kat poetsen is niet eenvoudig!

In plaats van hersenbevriezing kunnen de tanden van uw kat pijn veroorzaken wanneer ze iets kouds eten. Laat uw dierenarts de tanden van uw kat controleren om te bepalen of ze een reiniging of andere behandeling nodig hebben.

dierenarts controleert kattentanden
Afbeelding credit: PRESSLAB, Shutterstock

Is brain freeze gevaarlijk voor katten?

Brain freeze is een tijdelijke pijn die niet gevaarlijk is voor mensen. Het is waarschijnlijk ook niet riskant voor katten, maar het is zeker niet prettig voor hen. Katten kunnen het concept van brain freeze immers niet begrijpen, ze weten gewoon dat iets wat ze eten hen pijn doet.

Terwijl het grappig kan zijn om te zien hoe je kat een gezicht maakt na het eten van ijs, onthoud dan dat het ongemakkelijk en waarschijnlijk verwarrend voor hen is. In extreme gevallen kan je kat een terughoudendheid ontwikkelen om te eten omdat hij bang is dat het pijn zal doen. Wanneer een kat zijn eetlust verliest, lopen ze het risico een potentieel dodelijke aandoening te ontwikkelen die hepatische lipidose wordt genoemd.1

Bovendien is ijs geen goed voedsel voor katten. Katten kunnen zuivelproducten niet verteren, dus deze zoete traktatie kan maagklachten veroorzaken. Sommige katten zijn gevoelig voor vetrijk voedsel zoals ijs en kunnen pancreatitis ontwikkelen als ze het regelmatig eten.

Amerikaanse korthaar kat die thuis eet
Afbeelding credit: Apicha Bas, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten kunnen waarschijnlijk hersenbevriezing krijgen, maar ze begrijpen niet wat ze ervaren. Aangezien hersenbevriezing hoogstwaarschijnlijk ongemakkelijk is voor katten, moet u voorkomen dat u deze reactie opzettelijk veroorzaakt. Stiekeme katten vinden het misschien leuk om je ijskom uit te likken, maar geef je kat dit dessert niet regelmatig. IJs is ongezond voor katten en het zuivel- en vetgehalte kan ernstige gezondheidsproblemen bij uw kat veroorzaken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: IceEye, Pixabay