Op welke leeftijd mag je pasgeboren kittens aanraken? Tips voor aanraken

De zorgen die je voelt als je kat zwanger is, zijn onmetelijk. Als huisdierouder kijk je constant naar de kleine moeder en probeer je ervoor te zorgen dat ze klaar is als de tijd daar is. Wanneer de bevalling begint, voel je je een trotse grootouder. Je kunt niet wachten om de nieuwe baby’s te ontmoeten en je bontbaby te vertellen over het geweldige werk dat ze heeft gedaan om ze op de wereld te zetten. Dan zie je de kittens. Het is niet anders dan het zien van een pasgeboren baby. Je wilt ze vasthouden, knuffelen en liefhebben op het moment dat je ze ziet.

Helaas is dat geen goed idee en zul je die drang moeten bestrijden. Dus, op welke leeftijd kun je pasgeboren kittens aanraken? Hoewel het moeilijk zal zijn, tenzij er een probleem is, U mag pasgeboren kittens niet aanraken totdat ze minstens 2 weken oud zijn. Laten we meer leren over pasgeboren kittens, waarom je ze niet moet vasthouden en hoe je kunt helpen om het de kittens en hun moeder gemakkelijker te maken.

3 kat face divider

Waarom u een pasgeboren kitten niet mag aanraken

De eerste 2 weken van het leven van een pasgeboren kitten zijn vrij belangrijk. Zoals de meeste kattenliefhebbers weten, worden kittens geboren met hun ogen dicht. De ontwikkelingssystemen van een kitten zijn op dit moment ook delicaat. Dit betekent dat ze voor alles afhankelijk zijn van hun moeder. Moeders voeden kittens om de 2 tot 3 uur, geven ze warmte, helpen ze met het gebruik van de badkamer en houden ze schoon. Helaas zijn moederkatten enigszins vatbaar om angstig te worden in deze tijd. Je zult merken dat ze hypergefocust zijn op hun kittens. Als er een dier of persoon in de buurt komt die ze niet vertrouwen, zullen ze alert zijn. Het is zelfs mogelijk als de kat zich niet op zijn gemak voelt bij de persoon of het dier in de buurt, dat hij zijn moederinstincten loslaat en reageert om zijn kittens te beschermen.

Met alle belangrijke groei en hechting die plaatsvindt tijdens de eerste 2 weken nadat een kitten is geboren, is het duidelijk waarom u moet voorkomen dat u ze aanraakt. Je kunt ook merken dat een moeder niet alleen heftig zal reageren wanneer iemand probeert te communiceren met een van haar kittens, maar het kan haar ook stress bezorgen. Zoals we allemaal weten, kan een gestreste kat op verschillende manieren reageren. Het laatste wat u wilt doen, is ervoor zorgen dat de moeder de zorg voor haar kittens opgeeft of zichzelf schade toebrengt dankzij een inbraak.

moederpoes met kittens
Afbeelding credit: Karen Hogan, Shutterstock

Wanneer is het veilig om met pasgeboren kittens om te gaan?

De meeste dierenartsen zijn van mening dat rond de 2 weken, wanneer de ogen beginnen te openen, de beste tijd is om met pasgeboren kittens om te gaan. Op dit punt hebben moederkatten een beetje een pauze nodig. Ze hebben al hun tijd besteed aan de kittens. Ze weet dat de kittens nu een beetje kunnen zien en wiebelen. Als u en de moederkat een sterke band hebben, kan ze zich veilig voelen, zodat u over haar kittens kunt waken terwijl ze haar benen strekt en een welverdiende adempauze neemt.

Je zult ook merken dat er momenten zijn waarop zelfs de experts vinden dat het goed is om in te stappen en pasgeboren kittens te behandelen voordat de 2 weken zijn bereikt. Hier zijn er een paar waarvan u op de hoogte moet zijn en in gedachten moet houden.

 • De moeder helpen als er een probleem is tijdens de geboorte
 • Een niet-ademend kitten helpen na de geboorte
 • Ingrijpen wanneer een kitten niet zal zogen
 • Het gewicht van kittens controleren om er zeker van te zijn dat ze goed groeien door minimaal contact te gebruiken
 • Ingrijpen om te helpen als u denkt dat een van de kittens lijdt aan een medisch noodgeval of niet goed aankomt
 • De moeder helpen als ze een medisch noodgeval heeft
 • Het verwijderen van de kittens als de moeder ze op de een of andere manier in gevaar brengt
 • Het nest verplaatsen als je denkt dat ze zich op een gevaarlijke locatie bevinden
slapende kat met kittens
Afbeelding credit: Sofia Kostova, Pixabay

Tips voor het aanraken van kittens wanneer dat nodig is

Wanneer u denkt dat het tijd is om de kittens te controleren, zijn er bepaalde protocollen die u moet volgen. Ongeacht de relatie tussen u en de moederkat, het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat ze haar kitten altijd kan zien. Door het kitten zo dicht mogelijk bij je te houden verminder je de stress die de nieuwe moeder zal ervaren. Hier zijn andere richtlijnen om het aanraken van kittens veiliger te maken.

 • Kittens zijn gevoelig voor bacteriën en infecties, dus zorg ervoor dat uw handen zijn gewassen
 • Plaats jezelf in de buurt van de moeder zodat ze het kitten kan zien
 • Houd het kitten rechtop met zijn buik naar beneden en ondersteund door uw hand
 • Probeer het kitten warm te houden terwijl u communiceert (gebruik indien nodig een waterfles)
 • Behandel kittens voorzichtig, maar maak de interactie zo kort mogelijk
 • Wanneer retuEen kitten naar zijn moeder brengen, de moeder huisdieren en aandacht bieden om de geur van het kitten op haar over te brengen
Schattige kleine tabby pasgeboren kitten slapen in vrouwenhanden
Afbeelding credit: Sergiy Bykhunenko, Shutterstock

Verweesde kittens

Helaas zijn er situaties waarin moederkatten de bevalling niet halen of je verlaten kittens in je omgeving vindt. Hoewel uw dierenarts u zal helpen beslissen wat er met de kittens moet gebeuren en of u voor ze kunt zorgen, is het verplaatsen van hen de eerste stap. Zoals we al hebben vermeld, kunnen kittens het gemakkelijk koud krijgen. Zorg voor een veilig transportmiddel waar u de kittens warm kunt houden terwijl u ze naar de dierenarts brengt. Zodra u de dierenarts bereikt, zullen zij u coachen over wat u de verweesde kittens moet voeren, hoe u ze zindelijk kunt maken en andere stappen die u moet volgen om ze zonder moeder groot te brengen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Zoals je kunt zien, zijn pasgeboren kittens erg kwetsbaar en moeten ze aan de zorg van hun moeders worden overgelaten. Hoewel u misschien wilt aanraken en communiceren, is het het beste om dit te vermijden totdat de kittens minstens 2 weken oud zijn en hun ogen openen. Natuurlijk zijn er omstandigheden waarin u geen andere keuze heeft dan de kittens vast te houden of aan te raken. Wanneer dit het geval is, houd dan altijd uw handen schoon, houd de kittens warm en blijf in de buurt van de moeder om stress voor haar of de kittens te voorkomen. Het duurt niet lang voordat de nieuwe kittens op en over zijn en je veel plezier, liefde en avontuur geven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Rembolle, Shutterstock