Waarom krabt mijn kat overmatig aan de kattenbak?

Ik ben er zeker van dat de meesten onder ons bekend zijn met het geluid van onze kat die overmatig aan de kattenbak krabt. Voor sommigen kan dit geluid zelfs frustratie opwekken, zoals een stuk krijt tegen het bord.

Het kan af en toe gebeuren, maar voor sommigen gaat dit geluid maar door en door totdat hun kat eindelijk besluit dat ze er klaar mee zijn.

Elke kat is anders, met hun eigenaardigheden en gewoonten, maar wat als dit gedrag niet gewoon een katachtige badkamer eigenaardigheid is?

Waarom krabt uw kat overmatig aan de kattenbak? Als onderdeel van hun instincten, zou uw kat hun territorium kunnen markeren. Het kan een teken van stress zijn of een gezondheidsprobleem van gastro-intestinale aard. De kattenbak is misschien te klein voor uw kat of de kattenbakvulling moet worden vervangen.

Wat de reden ook is waarom uw kat overmatig aan de kattenbak krabt, wij hebben het voor u geregeld.

Laten we eens duiken in de mogelijke redenen waarom katten overmatig aan de kattenbak schijnen te krabben.

Waarom krabt mijn kat aan de kattenbak?

Het is natuurlijk dat uw kat zijn behoefte doet, maar het kan ook alarmerend zijn als uw kat overmatig aan de kattenbak krabt. Dit gedrag kan verschillende oorzaken hebben, voor sommigen is het een onschuldige gewoonte, voor anderen kan het een eerste teken zijn van een onderliggend gezondheids- of mentaal probleem. Wat de reden ook is, het is belangrijk om vast te stellen wat de oorzaak is van dit dwangmatige gedrag en vervolgens te zoeken naar manieren om het op te lossen.

Gedragsverklaringen

Spelen

Misschien merkt u een vreemd geluid op uit de kattenbak, vlak nadat u hem hebt schoongemaakt, en realiseert u zich dat het uw kat is die er als een gek in rondrolt. Het kan een gewoonte geweest zijn toen ze nog een kleine haarbal waren of het kan zich voorgedaan hebben tijdens hun volwassen jaren. De vraag is waarom ze denken dat de kattenbak een speeltuin is?

De verklaring kan heel eenvoudig klinken. Dit zou meer een kittengedrag kunnen zijn en het zou gewoon kunnen betekenen dat uw kat het leuk vindt om te graven. Er in spelen en rondspringen zou hen ook kunnen herinneren aan buiten of hun natuurlijke instincten aanspreken. In het geval van kittens, zijn ze misschien nog in de fase waarin ze zich kunnen vermaken met het spelen met zowat alles

Een kitten zal dit gedrag meestal ontgroeien en je kunt dit aanmoedigen door je katje af te leiden met een speelsessie, langzaam hun aandacht weg te trekken van de kattenbak, en ze om te leiden naar een meer geschikte speeltijd. In het geval van een volwassen kat kan een consult bij de dierenarts de beste keuze zijn, en als je ooit niet zeker bent is het altijd het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en je dierenarts te raadplegen.

Volgens Colleen Wallace, D.V.M. en dierenarts in het Cozy Cat Veterinary Hospital in Raleigh, N.C. als je ziet dat je kat zijn tijd doorbrengt in de kattenbak, “is dat het moment voor huisdiereigenaren om op te letten.”

Communicatie met andere kat-maatjes

Het hebben van meer dan één kat zou je kunnen doen denken dat er wat overmatig gekrab aan de gang is. Maar als u denkt dat slechts één kat dit lawaai maakt, dan is de eerste stap het vinden van degene die verantwoordelijk is. Het kan zijn dat één of beide katachtigen aan de kattenbak krabben om de andere kat te laten weten dat ze de kattenbak hebben gebruikt of dat ze hem momenteel gebruiken.

Meer nog, terwijl ze aan de kattenbak krabben, laten ze ook hun geur achter vanuit de geurklieren die zich op hun pootjes bevinden. Op deze manier laten ze de andere kat weten van hun bestaan. Het kan ook een teken zijn dat de ene kat de kattenbak opeist als hun territorium, tenminste totdat de andere kat komt en hetzelfde doet. Het toevoegen van een andere kattenbak kan deze concurrentie verminderen.

Zorg ervoor dat er geen andere tekenen zijn van een slechte gezondheid van je beide katten. Dan moet je misschien vaststellen welke kat dit geluid maakt en of het overmatig krabben aan de kattenbak iets is dat wordt veroorzaakt door een medisch of mentaal probleem.

Stress En Angst

Een andere reden waarom uw kat misschien overmatig aan de kattenbak krabt is stress en het is belangrijk om te begrijpen wat de bron daarvan is. Aangezien katten gewoontedieren zijn, kan elke verandering in hun omgeving hun angst en soms zelfs depressie triggeren. Katten zijn complexe wezens en een verscheidenheid aan kleine veranderingen kunnen een depressie of kattenbakangst aanwakkeren.

Het veranderen van kattenbak of kattenbakvulling kan ook een soortgelijke reactie veroorzaken. Misschien heb je je speeltijd routine veranderd en krijgt je katachtige metgezel niet genoeg aandacht. Dit zijn kleine veranderingen die je gemakkelijk zou kunnen opmerken en regelen, maar er kan iets ernstiger zijn dat hen onrustig maakt.

Als je verhuisd bent, kan het zijn dat je kat overmatig aan de kattenbak krabt als teken van zijn ongerustheid, en zich er zelfs in verstopt. Er kunnen ook andere tekenen zijn, zoals miauwen in een andere kamer, vooral ’s nachts, of zelfs het vermijden en zich verstoppen voor u. Volgens sommige studies kunnen zelfs gezonde katten zich ziek gedragen wanneer er veranderingen in hun omgeving optreden.

Het meebrengen van een ander huisdier kan deze reactie ook veroorzaken, niet alleen omdat ze gestrest zijn, maar ook omdat ze de kattenbak als hun eigen proberen te markeren. Probeer een andere kattenbak te kopen, zodat je kat niet het gevoel heeft dat hij moet vechten voor dit territorium. Dezelfde reactie kan worden veroorzaakt als er een nieuwe gezinslid is of als er een nieuwe partner in de ruimte is gekomen.

Je kat die overmatig aan de kattenbak krabt kan deel uitmaken van verschillende indicatoren, dus wees op de uitkijk voor andere symptomen. Verlies van eetlust, braken, diarree, haaruitval, gewichtsverlies, of juist gewichtstoename, kunnen bijkomende tekenen zijn. Een bezoek aan de dierenarts is noodzakelijk om vast te stellen of uw kat niet aan een aandoening lijdt.

Als er niets mis is met de gezondheid van uw kat, dan kan uw dierenarts u in plaats daarvan een gedragstherapeut aanbevelen. Deze kan u helpen uit te vinden wat de oorzaak is van de stress van uw kat en welke stappen nodig zijn om dat te veranderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat we als katteneigenaren moeten proberen om onze kittens de juiste omgeving te bieden om ze gelukkig te houden. Juiste voeding, voldoende waterbronnen, krabpalen, spelletjes, en knuffels zijn essentieel voor hun welzijn. Als je me niet gelooft, dan moet je maar eens luisteren naar de experts die dit idee echt ondersteunen.

Medische Verklaringen

Hoewel het overmatig krabben van de kattenbak een onschuldige gewoonte kan zijn, kan het ook een teken zijn van iets ernstigers. Daarom is het belangrijk om de toiletgang van uw kat in de gaten te houden. De consistentie, maar ook hoeveel en hoe vaak, moet in het oog worden gehouden, wanneer u hun kattenbak schoonmaakt, om eventuele gezondheidsproblemen of aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

Maagdarm problemen

Simpel gezegd zou het overmatig krabben te maken kunnen hebben met de poep van uw kat. Volgens de ASPCA varieert de poepfrequentie van een kat van kat tot kat, maar de algemene regel voor een kat is één of twee keer per dag. Als u merkt dat uw kat meer of minder poept, dan is het belangrijk om uw dierenarts te bezoeken en een paar tests te doen om de bron van het probleem te vinden.

De kwaliteit van de poep van je kat is ook belangrijk, dus als je de volgende keer schept, houd dan je ogen wijd open en geef ze een algemene inspectie. Gezonde uitwerpselen moeten donkerbruin zijn en niet te zacht of te hard. Als ze keihard of waterig zijn, of als er bloed in zit, kan dat ook een teken zijn van een onderliggend probleem.

Heeft uw kat iets ongewoons gegeten? Ontbreekt er een blad van je goed bewaakte plant? Heeft u hun dieet veranderd? Als uw kat naar buiten mag, kan hij iets schadelijks gegeten hebben. Dit alles, maar ook voedselallergieën of de consumptie van zuivelproducten, kunnen diarree veroorzaken.

De poepproblemen van uw kat kunnen ook zijn geworteld in meer ernstige aandoeningen zoals hyperthyreoïdie, colitis, inflammatoire darmziekte, of zelfs kanker, die veel leed kunnen veroorzaken. Als uw kat overmatig aan de kattenbak krabt, kan dat een manier zijn om aan te geven dat hij zich ongemakkelijk voelt. Als hun poep te stinkend of waterig is, doen ze misschien extra hun best om het te bedekken.

Bacteriën, parasieten zoals Giardia, en spoelwormen komen ook veel voor bij katten en het treft niet alleen buitenkatten. Deze parasieten kunnen van uw schoenen in uw huis worden overgebracht. Deze kunnen ook leiden tot diarree of constipatie, wat weer kan leiden tot overmatige pogingen om hun ontlasting te bedekken.

Er zijn een paar medische redenen die dit overmatige krabben van de kattenbak kunnen veroorzaken, maar zelfdiagnoses stellen is nooit het antwoord. Daarom moet u, als u veranderingen opmerkt in de ontlasting, het gedrag in de kattenbak en het welzijn van uw kat, een bezoek brengen aan uw plaatselijke dierenarts. Daar krijgt uw kat de behandeling die hij nodig heeft.

Urine problemen

Volgens enkele recente studies hebben katteneigenaren verzuimd te observeren wanneer en hoe vaak hun kat de kattenbak gebruikt. Maar overmatig krabben kan heel merkbaar zijn, en het is belangrijk om te proberen aandacht te besteden aan de zindelijkheidspatronen van uw kat en ervoor te zorgen dat u eventuele veranderingen bij het schoonmaken opmerkt.

De gemiddelde kat plast twee tot drie keer per dag, suggereert Chuck Miller, D.V.M. en eigenaar van Triangle Veterinarian Hospital in Durham, N.C. Het is belangrijk om waakzamer te worden zodra we merken dat hun uitstapjes naar de kattenbak meer of minder frequent worden dan dat. Miller raadt ook aan om veranderingen in de kleur of consistentie van de urine in de gaten te houden. Bloed is een teken dat het tijd is om uw dierenarts te bezoeken!

Uw kat die overmatig aan de kattenbak krabt, kan een teken zijn van een aandoening aan de urinewegen (FLUTD). Dit kan een verscheidenheid van aandoeningen zijn die de blaas en urinebuis van een kat aantasten. Volgens de American Veterinary Medical Association, “hoewel FLUTD op elke leeftijd kan voorkomen, wordt het meestal gezien bij katten van middelbare leeftijd met overgewicht die weinig beweging krijgen, een kattenbak binnenshuis gebruiken, weinig of geen toegang hebben tot buiten, of een droog dieet eten.”

Als je merkt dat je kat de kattenbak vaak gebruikt, maar als je hem schoonmaakt is er niet veel schoon te maken, dan kan dit ook een serieus probleem zijn. Of je merkt dat er een abnormale hoeveelheid urine is, wat ook kan wijzen op een of andere aandoening. Aangezien uw kat in beide gevallen de kattenbak vaker gebruikt, kan het lijken alsof ze overmatig aan de kattenbak krabt.

Je kat kan ook last hebben van een nieraandoening, in welk geval je kat grotere hoeveelheden meer verdunde urine zal produceren. Samen met de frequente toiletbezoeken, kan je merken dat je kat grote hoeveelheden water drinkt. Op het moment dat u merkt dat er iets veranderd is, in de kattenbak routine, en uw kat overmatig krabt aan de kattenbak, dan moet u uw dierenarts bezoeken voor de juiste tests.

Als er een probleem is met de urine van uw kat, dan kan het zijn dat uw kat een urine-onderzoek moet ondergaan. Deze test rapporteert de fysische en chemische eigenschappen van de urine. Op deze manier kan uw dierenarts de gezondheid van de nieren en het urinewegstelsel beoordelen, maar ook eventuele andere problemen in andere organen aan het licht brengen.

Biologische Verklaringen

Instincten

Een kat die overmatig krabt in de kattenbak kan deel uitmaken van hun natuurlijke instincten. Je kat probeert misschien gewoon zijn behoefte zo goed mogelijk te verbergen. Zoals ze in het wild zouden doen, zodat roofdieren ze niet kunnen opsporen.

Sommige katten graven vooraf een gat in de kattenbak om plaats te maken voor hun poep. Of misschien is er niet genoeg verse kattenbakvulling en proberen ze de vuile delen te verplaatsen om plaats te maken.

Als uw katachtige metgezel een graver is en vervolgens een bedekker, dan is het niet meer dan normaal dat u denkt dat ze overmatig aan de kattenbak krabben. Er zijn natuurlijk katten die extra bezitterig zijn over hun kattenbak, dus ze zullen hard krabben en hun zonden achterlaten. Maak van dit gedrag een boodschap voor de volgende kat.

It’s Just Another Scratching Post

Je hebt vast wel eens je kat zijn rug zien buigen terwijl hij zijn klauwen in de krabpaal zette en soms tot onze teleurstelling in de hoek van de bank. In zekere zin kan het krabben aan de kattenbak ook deel uitmaken van hun klauwenslijptechniek.

Volgens de Human Society of the United States: “Krabben is normaal, instinctief gedrag en je wilt het niet volledig ontmoedigen. In plaats daarvan moet u ernaar streven dat uw kat aan aanvaardbare voorwerpen gaat krabben, zoals een krabpaal.” Tenzij je natuurlijk het geluid van krabben aan de kattenbak niet erg vindt.

Ten slotte kan het zijn dat je katje wat kattenbakdeeltjes aan zijn pootjes heeft vastgeplakt en dat hij of zij daar simpelweg van af probeert te komen door te krabben. Dit kan gebeuren als de kattenbak niet op tijd is schoongemaakt of als ze last hebben van diarree. In dat geval moet u op de gezondheid van uw kat letten en nagaan of hij door een professional moet worden onderzocht. Je kunt ze ook helpen schoon te worden met katvriendelijke doekjes of een bad.

Problemen met de kattenbak

Als je hebt vastgesteld dat je kat gezond is en er zijn geen grote veranderingen in zijn gedrag die zouden duiden op stress of depressie, dan kan het probleem te maken hebben met de kattenbak en/of de kattenbakvulling.

Kattenbak staat niet op een privé plek

Dit is iets waar ik me echt mee kan identificeren. Weet je, een van mijn katten is erg verlegen als het op zijn kattenbak tijd aankomt. Elke keer als ik in de badkamer kwam om iets te halen en hem daar zijn behoefte zag doen, miauwde hij of rende weg. Na een tijdje kwam hij terug en krabde hij overdreven aan de kattenbak. Het veranderde allemaal toen ik de kattenbak naar een rustigere plek verhuisde.

Katten kunnen nogal op zichzelf zijn als het op hun toiletmomenten aankomt. Dat is logisch, want dat is een van de momenten waarop ze zich moeten ontspannen en niet op hun hoede hoeven te zijn. Zorg er dus voor dat uw kat zich veilig voelt als hij de kattenbak gebruikt om stress te voorkomen. Een gesloten kattenbak kan ook een gevoel van privacy geven in het geval je geen vrije kamer hebt.

Kattenbak te klein

De grootte van de kattenbak is zeker belangrijk! Kittens hebben misschien een kattenbak nodig die open en gemakkelijk toegankelijk is, terwijl grotere katten misschien meer ruimte nodig hebben om in een comfortabele positie te komen. Vooral gesloten kattenbakken kunnen lastig zijn. Als je kat er niet goed in past, kunnen er ongewenste ongelukjes gebeuren.

Sommige katten geven de voorkeur aan een gesloten kattenbak zonder klepje, en sommige zullen zich alleen prettig voelen in een open kattenbak. Als je merkt dat je kat zijn behoefte doet buiten de kattenbak of als je ziet dat hij overmatig krabt aan de wanden of de vloer rond de kattenbak, kan het zijn dat hij er gewoon niet goed in past of dat hij niet weet hoe hij de kattenbak moet gebruiken.

Hoewel wetenschappers het er misschien over eens zijn dat er geen groot verschil is tussen een overdekte en onoverdekte kattenbak, kunnen katten toch een voorkeur hebben. Misschien moet u zelfs een paar kattenbakken uitproberen voordat u de perfecte voor uw kat vindt, maar het zal de moeite waard zijn!

Niet genoeg kattenbakvulling

Uw kat kan zelfs een voorkeur hebben voor de hoeveelheid kattenbakvulling die hij nodig heeft. Hoe minder strooisel, hoe luider het krabgeluid, terwijl te veel strooisel misschien wel helemaal buiten de kattenbak belandt.

Probeer een evenwicht te vinden in de hoeveelheid kattenbakvulling per grootte van de kattenbak en u zult misschien merken dat uw kat die overmatig aan de kattenbak krabt, allang verleden tijd is.

Vieze of geurende kattenbakvulling

Volgens dit wetenschappelijk tijdschrift houden katten van en geven ze de voorkeur aan schone kattenbakken en wie zou dat niet doen? Ze raden zelfs aan om de kattenbak elke dag één keer te verschonen, wat ik redelijk vind. Ik heb twee katten, dus ik heb er een gewoonte van gemaakt om hun kattenbak ’s morgens en voor het slapen gaan te scheppen. Mijn ervaring is dat de kattenbakvulling ook langer schoon blijft en minder stinkt.

Hoewel geparfumeerde kattenbakvulling ervoor kan zorgen dat het toilet van uw kat fris blijft ruiken, is er een mogelijkheid dat uw kat het niet lekker vindt. Overmatig krabben in de kattenbak kan een teken zijn dat de kwaliteit of de geur van de kattenbakvulling hem niet aanstaat. Sommige katten stoppen zelfs met het gebruik ervan en gaan hun behoefte doen op ongewenste plaatsen in huis.

Hoewel overdekte kattenbakken meer privacy kunnen bieden, kunnen ze voor uw kat stinkender overkomen. Het is immers een afgesloten ruimte, maar het heeft ook te maken met de kwaliteit van het plastic en hoe vaak je de kattenbak in zijn geheel schoonmaakt. Sommige kattenouders geven hun katten liever voer dat de geur van hun poep vermindert, maar voordat u die overstap maakt, moet u er zeker van zijn dat er geen gezondheidsprobleem achter zit.

Resultaat van een huishouden met meerdere katten

Er zijn studies die het idee ondersteunen dat een goede en positieve kattenbakomgeving het welzijn van een kat verbetert. Zoals eerder vermeld, kan het hebben van meer dan één kat in huis leiden tot vaker krabben in de kattenbak, vanwege stress of gewoon omdat uw kat de kattenbak als zijn territorium markeert.

De RSPCA raadt aan dat er één kattenbak per kat moet zijn, en in sommige gevallen kan een extra kattenbak zelfs nog gunstiger zijn. Een kattenbak die door twee katten wordt gedeeld kan simpelweg leiden tot een vijandige houding en overmatig krabben.

Je kunt zien wat er gebeurt als beide katten besluiten dat ze dezelfde kattenbak moeten gebruiken!

Manieren om om te gaan met uw kat die de kattenbak overmatig krabt

Bij het doornemen van alle mogelijke redenen waarom uw kat overmatig aan de kattenbak krabt, is het duidelijk dat er tal van redenen kunnen zijn. De eerste stap om met dit gedrag om te gaan is het herkennen van de oorzaak van het probleem en of het überhaupt een probleem is.

Ik denk dat de eerste stap zou zijn om te zoeken naar andere aanwijzingen of tekenen van onrust. Als het een nieuw aangeleerd gedrag is, dan wil je misschien zo snel mogelijk een dierenarts laten komen. Zeker als je kat moeite heeft met het gebruik van de kattenbak of dat hun zaakje er minder “gezond” uitziet dan normaal.

Katten kunnen erg geheimzinnig doen over hun gezondheid en pijn. Zelfs hun spinnen, dat wij associëren met tevredenheid, kan veroorzaakt worden door pijn. Het is onze verantwoordelijkheid om snel te handelen, zelfs voordat we ongezonde tekenen zien.

Als u en uw dierenarts er zeker van zijn dat er geen gezondheids- of gedragsproblemen ten grondslag liggen aan dit buitensporige gedrag, dan is misschien uw kattenbak of kattenbakvulling het probleem. In dat geval, zorg ervoor dat het schoon is en dat het een geschikte omgeving is voor uw kat. Als je een oudere kat hebt of een kat met artritis, dan heb je misschien een speciale kattenbak nodig zoals de KittyGoHere op Amazon. We hebben ook een lijst gemaakt van 8 geweldige kattenbakken voor elke speciale behoefte die uw kat kan hebben!

Ten slotte, als het gewoon een gril of een gewoonte van uw katachtige metgezel is, dan kunt u hen naar hartelust laten krabben of positieve bekrachtiging gebruiken om het te stoppen. Zoals vermeld in een Journal of Veterinary Behavior, “Positieve bekrachtigingstraining met katten is een nuttig hulpmiddel voor het verbeteren van de band tussen mens en dier, het behandelen van gedragsproblemen, en het aanleren van nieuwe taken.”

In plaats van te schreeuwen, wees vriendelijk en zacht voor je bontbal. Je kunt ze bij hun naam roepen om hun aandacht te krijgen of een speeltje gebruiken om ze van hun kattenbak weg te trekken. Houd je lichaam ontspannen, aai ze als ze het goed doen, en geef ze een langzame knipoog om ze te laten weten dat je niet boos bent.

Je kat die overmatig aan de kattenbak krabt kan zich ook op verschillende manieren manifesteren. Ze kunnen aan de vloer en de zijkanten van de kattenbak krabben. Ze kunnen de kattenbakvulling naar buiten schoppen als ze graven. Er kunnen ook steeds terugkerende ongelukjes gebeuren, die weer met stress te maken kunnen hebben. Dus, zorg ervoor dat uw kat gelukkig en gezond is, de rest kan gemakkelijk worden opgelost met een beetje oefening en liefde.

Afsluitende gedachten

We hebben eindelijk het einde van dit kattenbak konijnenhol bereikt! Ik denk dat geen enkele katteneigenaar er meer van opkijkt als een antwoord op een simpele vraag, zoals een kat die overmatig krabt aan de kattenbak, uiteindelijk zo complex blijkt te zijn.

Elk aspect van het leven van een kat is uniek en ingewikkeld en dat is waarom we van ze houden en alles over ze willen weten. Het is zeker belangrijk om de zaken van onze kat te kennen, vooral wanneer het ruikt naar problemen.

Dus, heb je gemerkt dat je kat overmatig aan de kattenbak krabt? Laat het ons weten als uw kat het doet om een van de bovenstaande redenen en hoe heeft u het aangepakt?