Waarom krabt mijn kat aan de zijkanten van de kattenbak?

Sommige katten zijn net toilet ninja’s, ze zorgen er altijd voor dat hun toiletzaken onopgemerkt blijven.

Maar als jouw katten op die van mij lijken, dan is hun kattenbaktijd meer een evenement. Ze moeten gewoon iedereen laten weten wat ze van plan zijn door hun uitwerpselen intens te bedekken en aan alle kanten van hun kattenbak te krabben!

Maar waarom krabben katten aan de zijkanten van de kattenbak? Als er niet genoeg kattenbakvulling is, kunnen sommige katten aan de zijkanten van hun kattenbak gaan krabben, terwijl ze worstelen om hun uitwerpselen te bedekken. Uw kat kan ook aan de wanden van de kattenbak krabben om vuil te verwijderen dat aan zijn poten kleeft.

Als dit geluid jou ook gek maakt, dan wil je misschien alle mogelijke redenen achter dit vreemde gedrag weten, en of je het kunt veranderen.

Laten we dan maar beginnen!

Waarom krabt mijn kat aan de zijkanten van de kattenbak?

Er zijn tal van redenen om van onze pluizige opperheren te houden en hun netheid is zeker een pluspunt voor een kattenliefhebbend gezin. Het geluid van een kat die zijn behoefte doet op het toilet is misschien niet het meest aangename, maar het is zeker een deel van hun schone en opgeruimde persoonlijkheid, maar wat gebeurt er als ze beginnen met het uitbreiden van hun graven en krabben naar de omliggende gebieden zoals de zijkanten van hun kattenbak?

Reden 1: Om hun uitwerpselen te bedekken

Het lijkt misschien een vreemd gedrag als je een nieuwe kattenouder bent, maar het horen dat je kat hun nest graaft voor en nadat ze klaar zijn met het gebruiken ervan is gezond en een manifestatie van hun natuurlijke instincten. Het is een ingebakken overlevingsmechanisme dat ze hebben ontwikkeld om roofdieren ervan te weerhouden hen op te sporen.

In het wild zou hun proces van het bedekken van hun uitwerpselen vrij gelijkaardig zijn, en als uw kat uw tuin als kattenbak zou gebruiken zouden ze niet beperkt worden door de zijkanten van hun kattenbak, in plaats daarvan zou uw katachtige metgezel vrij zijn om zo diep te graven als ze willen.

Het geluid van de klauwen van een binnenkat die aan de plastic kattenbak krabben is gewoon onvermijdelijk, of het nu de zijkanten of de bodem is. Grotere hoeveelheden kattenbakvulling kunnen voorkomen dat uw kat hard aan de bak zelf gaat zitten, maar dat hangt ook af van hoe grondig hij graaft.

Simpel gezegd, omdat kattenbakken niet oneindig zijn, zullen de meeste katten lawaai maken, en zullen ze waarschijnlijk onbedoeld aan de zijkanten krabben.

Reden 2: Om hun poten schoon te houden

Terwijl sommige katten willekeurig aan de zijkanten van de kattenbak krabben, zijn andere gebruiken deze ingenieuze methode als een manier om hun poten schoon te maken van de klonten kattenbakvulling die per ongeluk tussen hun tenen blijven steken. Voor sommige katten maakt het krabben aan de zijkanten deel uit van hun normale routine, maar voor anderen kan het gebeuren als ze in hun eigen rommel zijn gestapt, of als ze last hebben van diarree.

Eerlijk gezegd is dit op zichzelf al een goede techniek, maar door na gebruik aan de zijkanten van de kattenbak te krabben, kunnen ze ook hun rug strekken en het plastic gebruiken om hun klauwen te scherpen, zoals ze dat op een krabpaal zouden doen.

Per slot van rekening heeft de Human Society of the United States, zegt dat “krabben normaal, instinctief gedrag is en dat je het niet volledig wilt ontmoedigen. In plaats daarvan moet u ernaar streven dat uw kat aan acceptabele objecten gaat krabben, zoals een krabpaal.”

Dus, als je niet blij bent met dit gedrag, zou je kunnen proberen je kat te trainen en het krabben in de kattenbak om te buigen naar meer acceptabele objecten, zoals een kattenboom!

Reden 3: Het is een speelse activiteit

Je kat een ravage horen aanrichten in de kattenbak kan als een verrassing komen, vooral als je hem net hebt schoongemaakt of de kattenbakvulling helemaal hebt vervangen! Tijdens hun kittenjaren rolden mijn katten speels rond in de verse kattenbakvulling, wat schattig en een beetje vies tegelijk was.

Het is een normaal genoeg gedrag voor kittens, per slot van rekening is de kattenbak een veilige ruimte en de plek die intens bedekt is met hun geur. Maar zelfs sommige volwassen katten zullen zich overgeven aan dit ondeugende gedrag van het krabben van de hele kattenbak inclusief de zijkanten als ze in een extra speelse bui zijn. Het is misschien niet de meest sierlijke gewoonte, maar sommige katten zijn gewoon natuurlijke gravers!

Kijk eens naar deze schattige pluizenbol die ronddartelt in zijn schone kattenbak!

Wat speelse tijd doorbrengen in de kattenbak kan een onschuldige gewoonte zijn, maar als uw kat er te veel tijd in doorbrengt dan kan hij of zij in nood zijn of pijn hebben. Colleen Wallace, D.V.M. en dierenarts in het Cozy Cat Veterinary Hospital in Raleigh, N.C. waarschuwt katteneigenaren dat als zij zien dat hun kat te veel tijd doorbrengt in de kattenbak, “dat het moment is voor huisdiereigenaren om op te letten”.

Reden 4: Om hun territorium te markeren

Een andere reden die de obsessie van je kat met het krabben aan de zijkanten van de kattenbak kan verklaren, is territoriummarkering. Dit kan typisch gedrag zijn van ongecastreerde/ongesteriliseerde katten of katten die hun huis en hun kattenbak delen met andere katten.

Je vraagt je misschien af hoe krabben hen zou helpen hun eigen toilet te claimen, maar katten gebruiken hun poten de hele tijd. Door je te kneden, door aan de bank te krabben, en door aan de zijkanten van de kattenbak te krabben, geeft uw kat zijn geur af via de geurklieren die zich op hun pootkussentjes bevinden. Geurmarkeren is de manier van katten om hun territorium op te eisen, een voorwerp, en zelfs jou, hun mens!

In een huishouden met meerdere katten, kan het zijn dat meer dan één kat de kattenbak markeert, maar het kan ook zijn dat ze deze techniek gebruiken om hun katmaatjes te laten weten dat het toilet bezet is.

Reden 5: Om te laten weten dat de kattenbak vies is

Ik denk dat we inmiddels allemaal wel weten dat katten het heerlijk vinden om schoon te zijn. Ik bedoel, ze spenderen uren aan het schoonmaken van hun vacht, ze zorgen er altijd voor om in slaap te vallen op gewassen wasgoed en ze zijn de eersten om de verse lakens op te eisen.

Het is dus volkomen logisch dat ze een schone kattenbak verkiezen boven een vuile!

Zelfs het wetenschappelijk tijdschrift is het hiermee eens en raadt aan om de kattenbakvulling elke dag minstens één keer te scheppen. Dus, als je vergeten bent om de kattenbak schoon te maken of ze vinden de staat ervan niet prettig omdat hun normen hoog zijn, zullen ze proberen om de vuile kattenbakvulling te vermijden en zullen uiteindelijk in plaats daarvan aan de zijkanten van de kattenbak krabben.

Wat te doen als je kat overmatig aan de zijkanten van de kattenbak krabt?

Zoals we inmiddels hebben vastgesteld, is het volkomen natuurlijk dat een kat zijn uitwerpselen bedekt, en tijdens dit proces zul je hem horen krabben aan de kattenbakvulling, en mogelijk ook aan de zijkanten van de kattenbak. Maar als u merkt dat uw kat dit gedrag overmatig vertoont, dan is het de moeite waard dit te onderzoeken en er iets aan te doen.

Kattenbak Etiquette

Om te begrijpen waarom het natuurlijke gedrag van uw kat, het bedekken van de uitwerpselen, is veranderd in een buitensporig gedrag, is het belangrijk om te beginnen met de basis. Eerst moeten we de behoeften van uw kat op het gebied van de kattenbak analyseren en de mogelijke problemen die uw kat kan hebben met de staat waarin zijn toilet verkeert.

De kattenbak staat niet op een privé plek

Net als de meeste mensen kunnen katten nogal op zichzelf zijn wanneer ze de kattenbak gebruiken, het is immers een kwetsbaar moment voor ze en ze moeten zich veilig voelen om hun waakzaamheid te laten varen. Dat is waarom, is het belangrijk om ze een stressvrije toiletomgeving te bieden, wat kan worden bereikt door hun kattenbak in een kamer te zetten die zelden wordt gebruikt.

Ik bewaar de mijne in de badkamer, omdat het niet de drukste kamer is, en ik zorg ervoor dat ik mijn katten niet stoor wanneer ik ze de kattenbak hoor gebruiken. Ik wou dat ze dat ook voor mij deden!

Als je geen extra kamer over hebt en een gesloten kattenbak niet genoeg is om je kat zich veilig te laten voelen, overweeg dan de Eco Flex stijlvolle houten kattenbak verberger die u kunt controleren op Amazon.

Niet alleen is het een geweldig uitziend meubelstuk, maar het biedt multifunctioneel gebruik, wat perfect is voor kleine appartementen waar opslag extra belangrijk is en het belangrijkste is dat het een gevoel van veiligheid kan bieden voor een verlegen katje, en de nodige isolatie zodat ze het toilet in alle rust kunnen gebruiken zonder overmatig en nerveus zijdelings krabben! Hij is ook duurzaam genoeg dat hij zelfs onze lijst van de beste kattenbakken voor buiten heeft gehaald!

De Kattenbak Is Te Klein

Het kiezen van de juiste kattenbak voor uw dierbare vertrouwd zal ook afhangen van hun grootte, leeftijd, en hun gezondheid.

Hoewel wetenschappers het er misschien over eens zijn dat er geen groot verschil is tussen een overdekte en een onoverdekte kattenbak, is de grootte zeker een belangrijke factor om te overwegen. Kittens zullen waarschijnlijk een open kattenbak nodig hebben die gemakkelijk toegankelijk is, iets wat een oudere kat ook kan waarderen, terwijl grote katten zoals een Maine Coon of een Noorse Boskat meer ruimte nodig zullen hebben. Een gesloten kattenbak kan voor sommige katten ook beperkend aanvoelen.

Als u vindt dat uw kat zijn behoefte buiten of als u uw katachtige metgezel buitensporig ziet krabben aan de zijkanten of de vloer rond de kattenbak, dan is er gewoon niet genoeg ruimte voor hen.

Houd rekening met de voorkeuren van uw kat voor kattenbakvulling

Hoeveel strooisel er nodig is in een kattenbak, hangt af van de instructies van het merk, het soort strooisel, bijvoorbeeld klei, kristal, of houtkorrelstrooisel, en de grootte van de kattenbak. Meestal is het zo dat hoe minder strooisel je gebruikt, hoe luider de zijkanten van een kattenbak toegankelijker zijn en het krabgeluid luider is. Te veel strooisel daarentegen zou het geluid kunnen verminderen, maar het zou buiten verspreid kunnen worden.

Het is ook belangrijk om de voorkeur van uw kat in overweging te nemen. Geparfumeerde kattenbakvulling lijkt misschien de perfecte keuze voor u, maar niet voor uw kat. Dus, door overmatig krabben aan de zijkanten van de kattenbak kan je slimme kat je vertellen dat de lavendel of zomerbries geur niet werkt voor hem of haar!

De kattenbakvulling moet ook grondig worden schoongemaakt en regelmatig worden vervangen. De aanhoudende geur van oude of vuile kattenbakvulling, vooral als u meer dan één kat heeft, kan leiden tot een staking, waarbij sommige katten zullen stoppen met het gebruik ervan en hun behoefte gaan doen op ongewenste plaatsen.

Er zijn veel alternatieve en milieuvriendelijke opties als het gaat om strooisel, en u kunt zelfs kiezen hoe dik of fijn de korrels moeten zijn. De meeste merken ontwerpen allerlei soorten kattenbakvulling die allemaal geschikt zijn voor de eclectische behoeften van uw kat, sommige zijn perfect voor een huishouden met meerdere katten, of voor langharige rassen, en in sommige gevallen kunt u zelfs proberen verschillende kattenbakvullingen te mengen, zolang ze maar compatibel zijn en uw kat blij is met de combinatie!

Dit is het resultaat van een multi-katten huishouden

Er zijn studies die het idee ondersteunen dat een goede en positieve kattenbakomgeving het welzijn van een kat verbetert. En dat is logisch, want zou jij niet een schoon toilet verkiezen boven een vies toilet? Deze positieve omgeving van de kattenbak is zelfs nog belangrijker wanneer er meer dan één kat in huis woont, anders kunt u regelmatig kattenbakkrabben verwachten, vanwege stress of gewoon omdat uw kat de kattenbak als zijn territorium markeert.

De RSPCA beveelt het volgende aan er één kattenbak per kat moet zijn, en in sommige gevallen kan een extra kattenbak zelfs nog gunstiger zijn. Een enkele gedeelde kattenbak tussen twee katten kan simpelweg een antagonistische houding veroorzaken en op zijn beurt overmatig krabben, en als u dergelijk gedrag opmerkt terwijl u over voldoende kattenbakken beschikt, overweeg dan om ze gescheiden te houden.

Met uw kat naar de dierenarts

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat de kattenbak voldoet aan de normen van je kat, dan is de volgende stap om te zoeken naar andere aanwijzingen of tekenen van ongemak die het overmatig krabben van je kat kunnen hebben veroorzaakt.

Als het een nieuw aangeleerd gedrag is, dan wil je misschien zo snel mogelijk een dierenarts laten komen. Vooral als je kat moeite heeft om de kattenbak te gebruiken of als hun uitwerpselen er “ongezond” uitzien.

Maagdarm problemen

Problematisch toiletgedrag, zoals het overmatig krabben aan de zijkanten van de kattenbak, kan te maken hebben met de staat van de poep van je kat. Gezonde uitwerpselen moeten donkerbruin zijn en niet te zacht of te hard. Als ze keihard of waterig zijn, of als er bloed in zit, kan het ook een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Deze reactie kan veroorzaakt worden door een nieuw dieet, en als ze naar buiten mogen dan hebben ze misschien een giftige plant of bedorven voedsel gegeten. Bacteriën, parasieten zoals Giardia, en spoelwormen komen ook veel voor bij katten, en al deze, evenals voedselallergieën of de consumptie van zuivelproducten, kunnen resulteren in diarree, of constipatie, wat meestal gevolgd wordt door intense pogingen van de kat om zijn uitwerpselen te bedekken.

Als je je realiseert dat je kat aan de zijkanten van de kattenbak krabt, kan dat een teken van ongemak zijn, of misschien doet hij erg zijn best om poep te bedekken die te stinkend of waterig is. Door je kat mee te nemen naar de dierenarts kun je ook ernstiger poepgerelateerde aandoeningen uitsluiten, zoals hyperthyreoïdie, colitis, inflammatoire darmziekte, of zelfs kanker, die veel leed en complicaties op de lange termijn kunnen veroorzaken.

Urine problemen

Terwijl de ontlasting van uw kat gemakkelijk te observeren is, vereist hun urine ook aandacht. Chuck Miller, D.V.M. en eigenaar van Triangle Veterinarian Hospital in Durham, N.C. raadt aan om veranderingen in de kleur of consistentie van de urine in de gaten te houden, en dat bloed een teken is dat je met je kat naar de dierenarts moet.

Overmatig krabben in de kattenbak, of het nu de zijkanten zijn of niet, kan een reactie zijn op een aandoening van de urinewegen (FLUTD). Volgens de American Veterinary Medical Association, “hoewel FLUTD op elke leeftijd kan voorkomen, wordt het meestal gezien bij katten van middelbare leeftijd met overgewicht die weinig beweging krijgen, een kattenbak binnenshuis gebruiken, weinig of geen toegang hebben tot buiten, of een droog dieet eten.”

Uw dierenarts kan kijken naar de symptomen van uw kat, hun gedrag in de kattenbak, en testen uitvoeren om te zien of ze last hebben van een aandoening aan de urinewegen, een nieraandoening, of een ander mogelijk probleem!

Stress en Angst

Als het toiletkrabben van je kat niet wordt veroorzaakt door een fysiek gezondheidsprobleem, kan het een mentaal copingmechanisme zijn tegen stressvolle situaties. De meeste huiskatten zijn niet avontuurlijk en in plaats daarvan genieten ze van een voorspelbare routine, omdat grote of kleine veranderingen angst en zelfs depressie kunnen opwekken. Zulke veranderingen kunnen zijn het gebrek aan aandacht van hun eigenaar, een verandering in hun dieet, of de adoptie van een ander huisdier.

Een kat die hersteld is van een urinaire of gastro-intestinale aandoening en fysieke pijn heeft ervaren tijdens hun kattenbakbezoeken kan dit associëren met pijn, en overmatig krabben kan hun manier zijn om het proces minder stressvol te maken. Senior katten met artritis of katten met mobiliteitsproblemen zullen hoogstwaarschijnlijk ongemak ervaren tijdens het gebruik van de kattenbak, wat ook kan leiden tot buitensporig gedrag zoals het krabben aan de zijkanten van de kattenbak.

Potjestraining vanaf krabben

Als uw kat aan de wanden van de kattenbak krabt, kan dit betekenen dat hij niet goed zindelijk is. Hoewel de meeste katten hun uitwerpselen begraven, doen sommige katten dat niet, of ze bedekken alles niet goed. U kunt zich dit realiseren wanneer u de kattenbakvulling schoonmaakt en ontdekt dat hun poep niet bedekt is, wat betekent dat uw kat waarschijnlijk aan alles heeft gekrabd behalve aan de kattenbakvulling.

Dit gebrek aan begrip kan een schattige gril zijn als ze een kitten zijn, maar naarmate ze ouder worden is het voor sommigen een ongewenste gewoonte geworden. Als je het niet erg vindt dat je kat aan de zijkanten van de kattenbak krabt, of dat hij onprofessioneel is met het bedekken van zijn uitwerpselen, dan kun je hem gewoon zijn gang laten gaan. Als u ze daarentegen wilt leren hoe ze hun uitwerpselen op de juiste manier moeten bedekken, en vervolgens het krabben aan de zijkanten wilt verminderen, dan is de beste manier om dit te doen door positieve bekrachtiging te gebruiken.

Volgens het Journal of Veterinary Behavior is de methode van “positieve bekrachtigingstraining met katten een nuttig hulpmiddel voor het verbeteren van de band tussen mens en dier, het behandelen van gedragsproblemen, en het aanleren van nieuwe taken.”

Tijdens de trainingsperiode, en in het algemeen, is het van cruciaal belang dat je niet tegen je kat schreeuwt, hem straft of met water besproeit om hem “een lesje te leren”. Negativiteit werkt nooit bij katten, in plaats daarvan zal het jullie band verbreken, en ze afschrikken. Katten spreken onze taal niet, maar ze kunnen wel onze lichaamstaal en toon lezen, dus wees geduldig, gebruik traktaties, uw zachte stem en een speeltje om ze weg te trekken van de kattenbak als ze aan de zijkanten beginnen te krabben.

Kattenbak ongelukjes zijn gebonden aan gebeuren, maar we kunnen altijd de controle over de situatie te nemen door vriendelijk en liefdevol te zijn voor onze katten vooral wanneer ze worstelen om het afleren van een oude gewoonte.

Afsluitende gedachten

Wederom is er een kattenmysterie ontrafeld! Wie had kunnen denken dat dit gedrag in de kattenbak zoveel dingen zou onthullen over onze katten, hun gewoontes en soms hun strubbelingen. Hopelijk helpt deze informatie ons om waakzamer te zijn over wat er zich achter de kattenbakdeur afspeelt, en om de toiletkrab-activiteiten van onze katten wat meer te accepteren.

Hoe zit het met jou, krabt jouw kat ook aan de zijkanten van de kattenbak? Laat het ons weten als een van de bovenstaande redenen bekend klinkt of dat er een speciale reden achter het ongewone kattenbakgedrag van jouw kat zit!