Waarom knabbelt mijn kat aan mij? 7 mogelijke redenen

Katten zijn nieuwsgierige wezens die de neiging hebben om te doen wat ze willen – of we het nu leuk vinden of niet. Of het nu gaat om het verpesten van meubels, de hele nacht miauwen of in de vuilnisbak komen, elke kat lijkt minstens één gedrag te vertonen waar hun eigenaren niet dol op zijn. Sommige gedragingen zijn gewoon nieuwsgierig, zoals aan ons knabbelen. Als je kat aan je knabbelt, vraag je je waarschijnlijk af waarom ze dat misschien doen. Er zijn toevallig een paar redenen waarom ze dit gedrag kunnen vertonen.

3 kat face divider

De 7 mogelijke redenen waarom je kat aan je knabbelt

1. Ze tonen je genegenheid

Sommige katten besluiten hun genegenheid te tonen aan menselijke metgezellen door aan hen te knabbelen. Veel mensen verwijzen naar deze aanhankelijke hapjes als ‘liefdesbeten’. Knabbelen om genegenheid te tonen mag op geen enkele manier pijnlijk zijn en moet in plaats daarvan speels van aard aanvoelen. Deze knabbels kunnen soms zelfs kietelend zijn. Knabbelen is hoe katten zouden omgaan met andere katachtigen waarmee ze een band hebben, dus het is logisch dat ze de mensen in hun leven zouden knabbelen met wie ze zich dicht bij voelen.

thematische pauze

2. Het zijn kinderziektes

Een bijtend kitten kan niet anders dan zijn mond wikkelen om dingen die goed voelen om op te kauwen, en soms is dat de arm of vinger van een mens. Wanneer een kitten dat nog niet al zijn volwassen tanden heeft laten groeien, aan je knabbelt, is het een goede gok dat ze proberen verlichting te krijgen van de pijn en het ongemak dat ze voelen als die tanden groeien. Kinderziektes gebeuren meestal tussen de leeftijd van 3 en 7 maanden, dat is wanneer de melktanden uitvallen en de volwassen tanden beginnen binnen te komen.

Kat bijt de hand van de vrouw
Afbeelding credit: Luis Echeverri Urrea, Shutterstock
thematische pauze

3. Ze proberen stress te verlichten

Soms kunnen katten om de een of andere reden gestrest raken. Het kan zijn dat ze een grote levensverandering hebben meegemaakt, of ze kunnen te maken hebben met een gezondheidstoestand. Wat de reden ook is, een kat kan proberen zijn stress te verlichten door aan zijn menselijke metgezellen te knabbelen terwijl ze met hen omgaan. Het knabbelen kan zacht en zacht zijn, of het kan hard en agressief zijn, afhankelijk van het stressniveau waarmee wordt omgegaan.

thematische pauze

4. Ze willen met rust gelaten worden

Als je je kat begint te aaien of op een andere manier met hem omgaat, en ze beginnen aan je te knabbelen of lichtjes te bijten, is de kans groot dat ze willen dat je ze voorlopig met rust laat. Dit is hun manier om je netjes hun wensen te laten weten, maar als je die wensen niet respecteert, kunnen ze krachtiger worden met hun bijten en schade aan je huid veroorzaken.

kattenbijtende eigenaar
Afbeelding credit: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock
thematische pauze

Als je kat zich eenzaam en / of verwaarloosd voelt, kunnen ze besluiten om je aandacht te trekken door aan je armen, handen, benen of voeten te knabbelen – wat ze het gemakkelijkst hun mond kunnen krijgen. Ze kunnen ook andere soorten gedrag vertonen terwijl ze knabbelen, zoals lichtjes naar je zwaaien of miauwen. Een paar minuten besteden aan het aaien van je kat en misschien een spelletje spelen, moet ze de aandacht krijgen die ze nodig hebben, zodat ze niet meer aan je knabbelen.

thematische pauze

6. Ze verzorgen je

Katten knabbelen van nature aan zichzelf en hun baby’s voor verzorgingsdoeleinden. Het knabbelen helpt bij het wegwerken van dingen zoals vlooien en vuil. Of je nu vies bent of niet, je zult merken dat je kat aan je knabbelt om je te verzorgen. Het verzorgen van anderen is een vorm van binding voor katten, dus je moet het gedrag zien als een teken dat je kat zich met je verbonden voelt en die band wil versterken.

een rode huiskat bijt in de hand van zijn eigenaar
Afbeelding credit: Irzhanova Asel, Shutterstock
thematische pauze

7. Ze proberen gewoon te spelen

Wanneer een kat zich dartel voelt en niets beters te doen heeft, kunnen ze beginnen te knabbelen aan iemand in de buurt in de hoop dat ze in ruil daarvoor interactie zullen krijgen. Als je je ongemakkelijk voelt bij het knabbelen, leid dan de aandacht van je kat naar een speeltje en prijs hem voor het opnieuw focussen van zijn speelsheid.

kattenpootverdeler

Conclusie

Er zijn verschillende redenen waarom je kat aan je kan knabbelen, die allemaal kunnen worden gecorrigeerd als je het gedrag niet leuk vindt. Meestal proberen katten niemand pijn te doen als ze knabbelen. Als ze een mens pijn wilden doen, zouden ze hard bijten. Dus als het knabbelen niet veel pijn veroorzaakt, kun je ervan uitgaan dat de daad er niet een is van agressie.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Daria Bondina, Shutterstock