Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen? 8 Waarschijnlijke redenen

Katten zijn schattig als ze slapen, wat een goede zaak is omdat ze de hele dag en nacht zoveel tijd doorbrengen met snoozen. Ongetwijfeld heb je eigenzinnig gedrag bij je kat opgemerkt terwijl ze slapen, zoals het bedekken van hun gezicht met hun poten. Je kunt je afvragen of dit normaal gedrag is of dat het betekent dat er iets mis is. Of je nu te maken hebt met een kitten, een volwassene of een senior, er zijn een paar verschillende redenen waarom je kat zijn gezicht met zijn poten kan bedekken wanneer hij zich vestigt voor een lekker gezellig dutje, zoals om comfortabel te zijn en warm te blijven. Laten we een paar andere redenen bespreken.

3 kat face divider

De 8 waarschijnlijke redenen waarom katten hun gezicht bedekken als ze slapen

1. Ze blokkeren het licht

Soms is het gewoon te helder voor een kat om een goed dutje in te doen. Daarom zullen ze de dingen gezelliger maken door hun ogen met hun poten te bedekken om te proberen het licht te blokkeren. Dit is typisch gedrag voor katten die in een raam willen zonnebaden terwijl ze snoozen. Als ze hun poten niet gebruiken om het licht te blokkeren, kunnen ze hun staart gebruiken.

thematische pauze

2. Ze creëren een gevoel van veiligheid

Katten houden er niet van om zichzelf bloot te stellen terwijl ze slapen, omdat het in de natuur kan resulteren in een aanval door een roofdier. Zelfs wanneer ze in het comfort van hun eigen huis slapen, kunnen ze de behoefte voelen om extra veiligheid te creëren terwijl ze snoozen, al was het maar om de gemoedsrust te vergroten. Het bedekken van hun gezicht met hun poten kan hen een extra gevoel van veiligheid geven, omdat het hen het gevoel geeft dat ze verborgen zijn en niet zo gemakkelijk kunnen worden gezien.

de kat slaapt met het gezicht naar beneden
Afbeelding credit: Dolgikh Dmitry, Shutterstock
thematische pauze

3. Ze proberen zich op te warmen

Als het koud is terwijl je kat een dutje doet, kunnen ze hun poten gebruiken om hun gezicht te bedekken in een poging om op te warmen. Het bedekken van hun gezicht kan helpen hun neus warm te houden, wat hen op zijn beurt helpt hun lichaamswarmte vast te houden. Een kat die zichzelf warm probeert te houden, kan zijn lichaam ook strak om zijn hoofd en poten krullen.

thematische pauze

4. Ze willen niet afgeleid worden

Wanneer een kat extra moe is, zal hij doen wat hij kan om afleidingen te verwijderen die hem uit een rustgevende slaap zouden houden. Een manier voor hen om dit te doen is om hun gezicht te bedekken met hun poten. Door dit te doen, kunnen ze stimulatie blokkeren die hen onder normale omstandigheden wakker zou kunnen houden. Een geblokkeerd gezicht helpt het risico om te schrikken te minimaliseren en verhoogt de kans op optimaal comfort tijdens een dutje.

Slapende kat met poot op gezicht
Afbeelding credit: Elias Jara, Pexels
thematische pauze

5. Ze vinden het gewoon comfortabel

Sommige katten bedekken hun gezicht als ze slapen, gewoon voor het comfort ervan. Het is net als wanneer wij mensen onze armen om een kussen wikkelen of dekens tussen onze benen stoppen voor extra comfort tijdens een dutje. Niet alle katten vinden het bedekken van hun gezicht een comfortabele slaaphouding, maar degenen die dat wel doen, zullen hun gezicht waarschijnlijk vaak bedekken.

thematische pauze

6. Ze maken duidelijk dat ze niet gestoord willen worden

Soms kan een kat zijn gezicht bedekken terwijl hij slaapt als een teken dat hij niet wil dat menselijke of andere dierlijke metgezellen die in huis wonen hen storen. Ze willen gewoon vrede en ze hebben het gevoel dat als ze iedereen met hun poten blokkeren, hun boodschap luid en duidelijk zal worden gelezen. U zult weten dat dit de reden is voor het bedekte gezicht van uw kat als ze negatief reageren wanneer u probeert ze te aaien, op te pakken of met ze te praten terwijl ze slapen.

Slapende kat die haar ogen bedekt met de poot
Afbeelding credit: Anatoliy Tishin, Shutterstock
thematische pauze

7. Ze zijn uitgeput en kunnen niet langer wakker blijven

Katten houden ervan om zichzelf bijna net zo goed te verzorgen als ze genieten van verkennen en slapen. Als ze toevallig hun poten of gezicht schoonmaken als ze extra moe zijn, kunnen ze halverwege het proces in slaap vallen en uiteindelijk hun gezicht bedekken met hun poten. Het is gewoon de positie waarin ze zich bevinden als ze indommelen, dus dat blijven ze uit gemakzucht zo.

thematische pauze

8. Ze kunnen hun territorium markeren

Hoewel dit geen veel voorkomende reden is voor een kat om zijn gezicht te bedekken terwijl hij slaapt, is het nog steeds mogelijk. Katten houden ervan om hun territorium te markeren en doen dit door de ruimtes en dingen die ze willen “bezitten” te besproeien en door hun lichaam over deze dingen te wrijven. De geur van deEir lichaam komt op de objecten en ruimtes waar andere katten het kunnen ruiken en begrijpen dat het eigendom is vastgesteld. Je kat wrijft misschien met zijn hoofd over een kussen, deken of vloerkleed om territorium te markeren en valt dan in slaap tijdens het proces, waardoor het lijkt alsof ze hun gezicht bedekken terwijl ze snoozen.

kattenpootverdeler

Tot slot

Ongeacht de reden dat uw kat zijn gezicht bedekt terwijl hij slaapt, er is geen reden om zich zorgen te maken over zijn gezondheid of gedrag. Het bedekken van hun gezicht terwijl ze slapen is normaal gedrag voor de meeste katachtigen, zelfs als ze het maar af en toe doen. Dat gezegd hebbende, begrijpen waarom uw kat dit gedrag zou kunnen vertonen, kan u gemoedsrust en interessant inzicht bieden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Ivan Olianto, Shutterstock