Waar dromen katten van? Interessante feiten en slaapgewoonten

Katten hebben een superkracht: ze zien er schattig uit, wat ze ook doen, maar ze zijn vooral schattig als ze snel in slaap in een bal worden opgerold. Dus, wat gebeurt er echt in die donzige hoofden terwijl de kittens een dutje doen? Waar dromen katachtigen van? Nou, the sky is the limit! Het kunnen hun favoriete traktaties, speelgoed, mede-bontballen of menselijke ouders zijn.

Vaak gaan de dromen over dingen die recent of in het verleden zijn gebeurd. Sommige kattendromen zijn ontspannend, terwijl andere spannend of eng kunnen zijn. Maar hoe weet je wanneer de viervoetige knop wegdommelt in het Dreamland? Moet je je zorgen maken als de kat begint te trillen? Hoe houd je het comfortabel? Tijd om erachter te komen!

3 kat face divider

Hebben katten dromen?

Wist je dat elk zoogdier dat op de planeet leeft, dromen heeft in zijn slaap? Dat klopt, en katten zijn geen uitzondering op die regel 1. Wanneer de katachtige indommelt, gebruiken de hersenen die tijd om alles wat de harige knop heeft meegemaakt terwijl hij wakker was, te organiseren, te onthouden en te begrijpen. Dus, terwijl het lichaam rust, verwerkt de geest de gegevens van die dag om het te begrijpen.

In wezen is een droom een stroom van visioenen, sensaties en gedachten bij elkaar. Volgens MIT hebben dieren geavanceerde dromen, waarin hun hersenen “onderhoudswerk” doen en diavoorstellingen maken die ze kunnen zien 2. Dus ja, katten hebben dromen. En dankzij de ontdekkingen van Michel Jouvet uit de late jaren 50 weten we dat de kat in de REM-fase zal moeten zijn om dromen te hebben. Laten we het daar nu over hebben 3.

kat die in broodhouding slaapt
Afbeelding Credit: StockSnap, Pixabay

Verschillende slaapfasen uitgelegd

Als we de slaapcycli van een kat doorbreken, krijgen we twee fasen: REM en NREM. Er is ook een overgangsperiode tussen deze twee fasen. De hersenen doen al het zware werk (het verwerken en organiseren van herinneringen) tijdens NREM en laten de kat alleen de “clips” ervaren wanneer REM in werking treedt. NREM maakt 70-80% van de slaperige tijd bij mensen uit, terwijl REM slechts 20-30% uitmaakt 4.

Wat katten betreft, ze krijgen 3-8 uur REM-slaap per dag. Dit zijn natuurlijk de gemiddelde cijfers. Katten doen vaak korte dutjes die altijd beginnen als NREM’s, maar niet noodzakelijkerwijs overgaan in REM-fasen. Oudere katten hebben echter kortere REM-sessies (omdat hun hersenen lang niet zoveel informatie hoeven te verwerken).

Dus, waar dromen katachtigen van?

Helaas begrijpen we kattentong nog niet, dus we kunnen onze bontbaby’s niet vragen hoe hun dromen eruit zien. Tegelijkertijd beweren de meeste artsen, wetenschappers en onderzoekers die gespecialiseerd zijn in katten dat de dromen van een kat als huisdier erg lijken op wat wij, mensen, ervaren. Zoals gezegd verwerken hun hersenen de gebeurtenissen die overdag plaatsvonden.

Daarom, als de kat zijn wakkere uren doorbracht met knuffelen met jou, spelen met een medekat of kauwen op heerlijke lekkernijen, is dat waarschijnlijk waar hij later over zal dromen. Het kunnen de kleinste dingen zijn waar je niet eens op hebt gelet, zoals nieuwe geuren, afbeeldingen of geluiden. Maar zien katten dromen in kleur? Hoogstwaarschijnlijk is het antwoord ja, hoewel het kleurenbereik smaller is in vergelijking met wat we kunnen zien.

een kat die slaapt met één oog half open
Afbeelding Credit: mariya_m, Pixabay

Veel voorkomende tekenen van een dromende kat: een snelle blik

Snelle oogbewegingen onder de oogleden: dat is de meest voorkomende “bijwerking” van REM. En dat is volkomen logisch, want dit acroniem staat voor rapid eye movement (NREM betekent op zijn beurt niet-snelle oogbeweging). Dus als de ogen van het huisdier als een gek bewegen, is dat een duidelijke indicatie dat het druk is met dromen. Heb je ook ooit gemerkt dat je harige toppen trillen in zijn slaap?

Dat is een ander teken dat de kat afdrijft naar REM. Maak je dus geen zorgen als je de bal van bont betrapt op karatebewegingen in zijn slaap of het bewegen van zijn snorharen, want dat is 100% normaal gedrag voor de REM-fase. Snurken, trillende oogleden, willekeurig bewegende voeten en andere vreemde lichaamsbewegingen worden allemaal veroorzaakt door de serotonineniveaus in het lichaam van de kat die naar beneden gaan. Oh, en soms maken kitties schattige geluiden als ze dromen.

Hebben katten slechte dromen?

In het leven hebben we goede en slechte dagen, en we dromen ook van gelukkige dingen en verdrietige of enge dingen. Katten zijn op dezelfde manier: ze hebben hun deel van opbeurende en verontrustende dromen. Katachtigen zijn meestal bang voor grote, agressieve roofdieren, harde geluiden en vreemde dingen. Als je bijvoorbeeld onlangs bent verhuisd of als de buren net een hond hebben gekregen, heeft dat een grote impact op de kat.

Dus dat is waarschijnlijk waar het over zal dromen. Het is belangrijk om te vermelden dat de geest van de kat altijd consistent is met de dromen. Door stukjes informatie uit de tijd van de katachtige knop samen te voegen, creëert het een groter beeld dat gemakkelijk te begrijpen is. Daarentegen hebben we vaak chaotische dromen die weinig zin hebben en bijna niets met de werkelijkheid te maken hebben.

3 kat face divider

Hoeveel slaap hebben katten nodig?

Gemiddeld hebben katachtigen 12-16 uur schoonheidsslaap per dag nodig. Ja, vergeleken met hoeveel de gemiddelde mens in bed doorbrengt (wat ongeveer 7-8 uur is), is dat nogal wat. Dat gezegd hebbende, katten zijn van nature roofdieren (ja, zelfs huisdieren) en doen veel meer rennen, klimmen en jagen in 24 uur dan wij. Bovendien is elke kat anders. Gewonde, zieke, depressieve en verveelde huisdieren hebben de neiging om meer te slapen.

Kittens snoozen tot 20 uur; Volwassenen krijgen voldoende rust in 12 uur, of zelfs minder. Wat oudere katten betreft, brengen ze meestal hun tijd door op de bank met het nemen van catnaps om wat broodnodige kracht te verzamelen. Een snelle opmerking: katten zijn crepusculaire beesten en zorgen voor belangrijke katachtige zaken als het buiten donker is (bij zonsopgang en zonsondergang). Dat betekent dat je huisdier actief blijft terwijl je 40 knipogen vangt!

Een tabby kat die op een kussen slaapt
Afbeelding credit: KatinkavomWolfenmond, Pixabay

Kun je invloed hebben op waar de kat van droomt?

Ja, in sommige opzichten kunnen we de dromen van onze geliefde harige metgezellen “vormgeven”. Zoals gezegd dromen de meeste katten over dingen die ze overdag doen. Dus als je het met respect behandelt, het huisdier genegenheid toont en het goed gevoed houdt, is dat waar de hersenen later doorheen zullen navigeren. Het veilig en stressvrij houden van de kat is een andere belangrijke factor.

Als de kat ergens last van heeft, zal dat een blijvend effect hebben op zijn humeur en dromen. Daarom is het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat het donzige familielid gezond, ontspannen en gelukkig is. Frequente dierenartsbezoeken zullen helpen om potentiële fysieke en mentale aandoeningen in een vroeg stadium op te vangen en effectiever te behandelen. Mis dus geen enkele afspraak!

Comfort staat gelijk aan minder stress en meer positieve gedachten in het hoofd van de kat: dat is precies waar we hier voor gaan. Nu is het geen geheim dat katten vrijwel overal kunnen slapen, wat betekent dat het een geweldig idee is om meer dan één bed in huis te hebben. Ook zijn katachtigen grote fans van slapen op verhoogde plekken. Ten eerste houden ze ze veilig; Ten tweede dienen planken, kastbladen en ladders als uitstekende uitkijkpunten.

Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat de kat die plekken gemakkelijk kan bereiken. Ga terug naar de bedden, leg ze weg van de ramen en warmtebronnen. Katten houden ervan om warm te blijven, maar ze hebben geen zin in overdreven hete temperaturen. Een zacht, gezellig bed dat aanvoelt als een schuilplaats is een geweldige keuze. Doe ten slotte je best om de kat niet lastig te vallen terwijl hij probeert te slapen en houd de kommen, bedden en kattenbak gescheiden.

Kat slapen
Image Credit: bones64, Pixabay

Moet je een kat midden in een droom wakker maken?

Nee, dit is een heel slecht idee. Als de viervoeter een droom heeft, zal zijn geest volledig in beslag worden genomen. Dus als je het wakker maakt, zal het enige wat je gaat doen het arme ding laten schrikken. Meer dan dat, het huisdier zal gedesoriënteerd en een beetje bang zijn en het zal je niet zien als de liefdevolle, zorgzame ouder die je bent. Verwacht in plaats daarvan dat de kleine onruststoker zijn vuisten naar je gooit.

Net als honden, mensen of andere zoogdieren, zal een kat, wanneer hij in zijn slaap wordt gestoord, het moeilijk hebben om te beseffen dat de droom voorbij is en dat je geen bedreiging bent. Dus, nogmaals, wees niet verbaasd als de schattige harige kampioen naar je toe springt met zijn klauwen en tanden, en overal krassen en bijtsporen achterlaat!

kattenpootverdeler

Conclusie

Net als mensen dromen katten over verschillende dingen als ze in slaap vallen. Het is echter niet te zeggen wat je harige vriend op dit moment ervaart. Het kan een smakelijke maaltijd zijn, een knuffel, een intense achtervolging of iets anders. Ook dromen katten meestal als ze in de REM-fase komen: dat is nog iets wat we gemeen hebben.

Katten slapen tot 20 uur per dag, en natuurlijk wordt een deel van die tijd doorgebracht in het Dreamland. En als je leert hoe je de tekenen kunt herkennen, kun je zien of het huisdier “films kijkt” terwijl ze slapen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Xseon, Shutterstock