Hoe clicker train je een kat in 4 eenvoudige stappen

De meeste mensen zullen zeggen dat katten ontrainbaar zijn, maar de realiteit is dat ze kunnen worden getraind als je de juiste aanpak kiest. Clickertraining kan zeer effectief zijn bij jonge katten en kittens, waardoor u de tools krijgt om basisgehoorzaamheid of zelfs geavanceerde trucs te leren.

Leer hoe je je kat kunt clickertrainen met een eenvoudige clicker, een handvol traktaties en veel oefening!

3 kat face divider

Voordat u begint: Koop benodigdheden om uw kat te trainen

Dit heb je nodig om je kat te clickertrainen:

  • Een clickertool of een clickertrainingsapp op je telefoon
  • Gezonde kattentraktaties
  • Veel geduld

Een clicker is een klein plastic doosje dat je in je hand houdt. Het heeft een metalen tong die je snel kunt indrukken om een klikkend geluid te maken. Sommige katten houden er niet van hoe luid clickers zijn, maar je kunt merken dat zachte clickers minder snel schrikken.

clicker voor katten en honden
Afbeelding tegoed: bmf-foto.de, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Stapsgewijze handleiding voor clickertraining van een kat

1. Introduceer de Clicker

De eerste stap met clickertraining is het opbouwen van een associatie tussen het geluid van de klik en het krijgen van een traktatie voor uw kat. De sleutel is om de traktatie onmiddellijk na het klikken af te leveren. Gebruik hoogwaardige lekkernijen zoals stukjes tonijn of gekookte kip in blokjes gesneden. Uiteindelijk kun je werken met reguliere traktaties.

Het vergt veel consistentie en herhaling om deze associatie op te bouwen, maar het werkt als je je eraan houdt. Je kat zal leren dat de klik betekent dat er een traktatie aankomt, en dat is wanneer je deze methode kunt gebruiken om basis gehoorzaamheid te trainen.

thematische pauze

2. Start gedragstraining

Laten we beginnen met een eenvoudig commando als ‘zitten’.

Benader je kat met de clicker in de ene hand en een traktatie in de andere. Houd de traktatie tegen de neus van je kat. Als het begint te snuiven, verplaats je de traktatie van zijn neus naar net tussen zijn oren. Als het volgt met zijn ogen en neus, zal het vanzelf zitten.

Op het moment dat de achterkant van je kat de vloer raakt, klik je en bied je een traktatie aan. Het is cruciaal dat je de juiste timing hebt om de associatie op te bouwen tussen zitten en een beloning krijgen. Oefen meerdere keren totdat het betrouwbaar wordt.

Vergelijkbare commando’s kunnen worden aangeleerd met dezelfde methoden, zoals het aanraken van doelen, blijven of ophalen.

calico kat staande up_Andriy Blokhin, Shutterstock
Afbeelding credit: Andriy Blokhin, Shutterstock
thematische pauze

3. Leer gepast gedrag aan

Naast het trainen van de basiscommando’s, kunt u clickertraining gebruiken om negatief gedrag te verminderen. De sleutel is niet om het slechte gedrag te bestraffen, maar om het om te leiden naar iets dat je wilt dat de kat doet.

Als u uw kat bijvoorbeeld wilt leren om niet aan uw bank te krabben, moet u niet alleen de bank onaangenaam maken om te krabben, maar ook de impuls verschuiven naar iets dat uw kat kan krabben, zoals een krabpaal.

Eenvoudige trucs werken om gedrag af te schrikken, zoals dubbelzijdig plakband op je bank. Als je kat vervolgens probeert te krabben, onderbreek hem dan. Wanneer je kat aan zijn krabpaal of mat krabt, gebruik dan een klik en traktatie als beloning.

thematische pauze

4. Doe niet te snel te veel

Een kat die niet reageert op training, begrijpt misschien gewoon niet wat je van hem vraagt. Proberen om te veel tegelijk te bereiken, vooral bij een oudere kat of een kat die een aantal negatieve associaties heeft, is een recept voor tegenslagen.

Maak de beloningen verleidelijk en gemakkelijk toegankelijk om op te bouwen naar complexer gedrag. In plaats van te proberen je kat bijvoorbeeld te laten zitten, werk je er naartoe met kleinere taken zoals je hand besnuffelen met de traktatie.

kitten training
Afbeelding credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Ongeacht de leeftijd of het ras van uw kat, u kunt hem trainen tot basiscommando’s en trucs met clickertraining. Het is ook een geweldige optie om ongewenst gedrag op een positieve manier te verminderen en eventuele angsten of stress die uw kat in het verleden had te verlichten met straf. Wat je doelen ook zijn, regelmatige trainingssessies en consistentie zijn de geheime formules voor succes.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Andriy Blokhin, Shutterstock