Waarom jeuken kattenkrabben? 4 veelvoorkomende redenen (antwoord op dierenarts)

Het is niet ongebruikelijk dat katteneigenaren van tijd tot tijd worden gekrabd, hetzij per ongeluk tijdens het spelen, hetzij als gevolg van een geïrriteerde swat. De meesten van ons weten hoe belangrijk het is om het gebied meteen schoon te maken om infectie te voorkomen.

Zelfs als ze goed worden schoongemaakt, voelen kattenkrabben vaak jeukend aan.

Dit kan zijn:


 • Een normale reactie op verstoring van de huidbarrière

 • Onderdeel van het genezingsproces

 • Een indicatie van infectie

 • Verergerd door een allergie voor katten

Dit artikel zal elk van deze in meer detail bespreken.

3 katten gezichtsverdeler

De 4 door dierenartsen goedgekeurde redenen waarom een kattenkrab kan jeuken

1. Verstoring van de huidbarrière

Alles wat de huid breekt, inclusief een kattenkrab, kan ervoor zorgen dat onze cellen ontstekingsmoleculen afgeven1. Deze moleculen activeren specifieke zenuwvezels, die een gevoel van jeuk produceren. Dit is een normaal proces, maar de mate van jeuk kan van persoon tot persoon verschillen. Mensen met reeds bestaande huidaandoeningen (bijv. Eczeem) kunnen intenser reageren dan mensen met een gezonde huid.

Hoe verleidelijk het ook is, het is belangrijk om niet te krabben op het gebied! Dit kan het jeukende gevoel zelfs verhogen door iets dat de “jeuk-kras” -cyclus wordt genoemd2.

Het bedekken van de wond met een verband kan nuttig zijn en uw arts kan mogelijk een actuele crème of zalf aanbevelen om enige verlichting te bieden.

thematische pauze

2. Normaal onderdeel van huidgenezing

Wanneer onze huid gewond is, vindt genezing plaats volgens de volgende route:


 • Elke bloeding wordt gestopt door gespecialiseerde cellen die bloedplaatjes worden genoemd; ze vormen stolsels, die drogen tot korstjes

 • Onder korstjes treedt een ontstekingsreactie op en komen witte bloedcellen om de wond schoon te maken door puin en bacteriën te “eten”

 • Nieuwe bloedvaten worden gecreëerd, cellen genaamd fibroblasten produceren collageen en de randen van de wond worden samengetrokken (contractie)

 • Het collageen wordt geremodelleerd en de korst valt af, waardoor een nieuwe huid of een litteken wordt onthuld (afhankelijk van de grootte van de wond)

Sommige van deze stadia produceren van nature een jeukend gevoel. We hebben bijvoorbeeld allemaal de jeuk ervaren die gepaard gaat met een korstje! Probeer echter de drang om te krabben te weerstaan, omdat dit de genezing kan vertragen en de kans op littekens kan vergroten.

krassen-vasthouden-bengalen-cat_AJR_photo_shutterstock
Credit: AJR_photo, Shutterstock
thematische pauze

3. Bacteriële infectie

De nagels van katten bevatten vaak bacteriën die wonden kunnen besmetten als gevolg van krasletsels.

Tekenen van een geïnfecteerde wond zijn onder meer:

 • Jeuk
 • Tederheid
 • Roodheid
 • Zwelling
 • Afscheiding (vooral als het geel, groen of vies ruikt)

Als u zich zorgen maakt dat een wond als gevolg van een kattenkrab geïnfecteerd kan zijn, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Sommige katten dragen een specifieke bacterie genaamd Bartonella henselae | wat in zeldzame gevallen kan leiden tot kattenkrabziekte3.

thematische pauze

4. Allergie voor katten

Allergieën voor huiskatten komen naar verluidt steeds vaker voor, vooral in de westerse wereld. Van deze allergieën wordt momenteel gedacht dat ze worden veroorzaakt door een specifiek eiwit (Fel d 1)4, dat voornamelijk wordt uitgescheiden uit:

 • Feline talgklieren (die talg, een vochtinbrengende crème voor de huid, afscheiden in haarzakjes)
 • Katachtige speekselklieren (die speeksel afscheiden)

Als u allergisch bent voor katten en toevallig door één wordt gekrabd, zult u zich waarschijnlijk jeuker voelen dan een persoon die niet allergisch is voor katten. Naast de standaard wondverzorging, vraag uw arts of een antihistaminicum medicatie kan ook nuttig zijn. Dit kan via de mond worden ingenomen of rechtstreeks op de wond worden aangebracht als een actuele crème of zalf.

3 katten gezichtsverdeler

Is er iets dat ik kan doen om mijn kattenallergie te helpen beheren?

Mensen die allergisch zijn voor katten en regelmatig met hen in contact komen (thuis en / of op het werk) kunnen hun arts raadplegen over strategieën om hun allergiesymptomen te helpen verminderen.

Deze kunnen zijn:


 • Handen en kleding wassen na interactie met katten

 • Je kat(en) niet in je slaapkamer laten slapen

 • Het nemen van antihistamine medicatie indien nodig

 • Geleidelijke desensibilisatie (bijv. allergie-injecties, orale immunotherapie)

Purina heeft een zeer uniek kattenvoer dat kan helpen het allergieveroorzakende potentieel van katten die het eten te verminderen, maar dit moet niet als een gegarandeerde oplossing worden beschouwd. Praat altijd met uw dierenarts voordat u het dieet van uw kat verandert.

Bepaalde rassen kunnen minder snel allergische reacties veroorzaken dan andere, maar er bestaat niet zoiets als een echt “hypoallergene” kat. Het immuunsysteem van elke persoon is uniek, dus het is een goed idee om tijd door te brengen met een kat die u overweegt in huis te halen (om ervoor te zorgen dat ze geen allergiesymptomen veroorzaken) voordat u een verbintenis aangaat.

wond van kattenbeten en krassen met bloed erop dat opdroogt
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen kattenkrabben?

Hier zijn enkele dingen die u kunt doen om uw risico op krabben door een kat te verminderen:


 • Knip de nagels van je kat regelmatig om ze kort te houden; raadpleeg deze gids voor tips over hoe je er een angstvrije ervaring van kunt maken

 • Moedig uw kitten of kat niet aan om met uw handen te spelen (vooral als u kinderen heeft); speelgedrag omleiden naar speelgoed

 • Vermijd het aaien van uw kat in gebieden waar ze gevoelig voor zijn (sommige katten vinden het bijvoorbeeld niet leuk dat hun buik wordt aangeraakt)

 • Als uw kat ziek of gewond is en naar een dierenkliniek moet worden vervoerd, pak hem dan voorzichtig op met dikke handschoenen, een handdoek of een deken in plaats van uw blote handen

Houd er rekening mee dat declameren NIET wordt aanbevolen!

kattenpootverdeler

Conclusie

Samenvattend is het gebruikelijk dat kattenkrabben jeuken. Dit is misschien niets om je zorgen over te maken, vooral als je allergisch bent voor katten, maar het kan ook een teken van infectie zijn.

Als u door een kat wordt gekrabd, was het gebied dan onmiddellijk en grondig met water en zeep. Controleer op tekenen van infectie (roodheid, zwelling, afscheiding) en zoek onmiddellijk medische hulp als u zich zorgen maakt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Anna Kraynova, Shutterstock