Waarom is mijn kat zo ondeugend? Kattenwangedrag uitgelegd

Klik om verder te gaan:

Thematische pauze

Katten kunnen heel veel gedrag vertonen dat ons “ondeugend” lijkt zonder echt ondeugend te zijn. Vaak kan dit het gevolg zijn van de unieke persoonlijkheid van een kat, maar het kan ook gewoon een normaal kattengedrag zijn. Veel katten kunnen bijvoorbeeld dingen doen omdat ze speels zijn, zoals springen, krabben of slaan op voorwerpen. Dit kan worden geïnterpreteerd als ondeugend, maar de kat probeert eigenlijk gewoon te spelen.

Evenzo kunnen katten dingen doen uit verveling om zichzelf te vermaken. Vaak kan dit resulteren in ondeugend gedrag, zoals spelen met dingen die ze niet zouden moeten doen.

3 Gezichtsverdeler voor katten

Veelvoorkomend ondeugend kattengedrag

Katten staan bekend als redelijk charmante huisdieren. Er zijn echter nogal wat gedragingen die als ‘ondeugend’ kunnen worden beschouwd. Vaak zijn deze het resultaat van hun natuurlijke instincten en communicatie. Dit is echter meestal waar we het over hebben als we het hebben over ‘ondeugend’ gedrag.

1. Krabben aan meubels

Een van de meest beruchte kattengedragingen is krabben aan dingen die ze niet zouden moeten doen. Katten hebben een aangeboren behoefte om hun klauwen te slijpen en hun territorium af te bakenen, dus krabben is meer een nodig hebben dan alleen maar iets wat ze doen.

Wanneer ze hun klauwen in je favoriete bank of stoel graven, proberen ze niet destructief te zijn; ze volgen gewoon hun instinct.

Mannelijke domesetic kat krabmeubels met voorklauwen
Afbeelding tegoed: Melissa Sue, Shutterstock
Thematische pauze

2. Voorwerpen van oppervlakken slaan

We hebben allemaal de memes gezien. Katten hebben iets met het stoten van willekeurige voorwerpen van tafels. Hoewel het lijkt alsof je kat dit alleen maar doet om je te irriteren, is het waarschijnlijker dat ze gewoon nieuwsgierig en speels zijn.

Thematische pauze

3. Bijten of krabben

Katten zullen hun tanden en klauwen gebruiken tijdens het spelen. Bij voorkeur moet dit iets zijn dat uw kat op zeer jonge leeftijd wordt geleerd niet te doen. Sommige katten doen er echter gewoon langer over om de boodschap te begrijpen! Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen spelen en agressie, hoewel dit gemakkelijker gezegd dan gedaan kan zijn.

Thematische pauze

4. Urine markering

Urinemarkering, vooral buiten de kattenbak, kan een van de meest frustrerende gedragingen zijn voor kattenbezitters. Dit is echter vaak een territoriaal instinct. Katten gebruiken geurmarkering als een manier om hun territorium af te bakenen en te communiceren met andere katten. Stress, veranderingen in huis of de aanwezigheid van andere dieren kunnen dit gedrag uitlokken.

Terwijl mannen het stereotiep het meestal doen, kunnen vrouwen het ook.

kat markeren en miauwen
Afbeelding tegoed: dimitrisvetsikas1969, Pixabay
Thematische pauze

5. Nachtelijke Zoomies

Elke katteneigenaar is wel eens wakker geworden door zijn kat die op topsnelheid rondrent. Hoewel dit misschien een poging lijkt om je wakker te maken, is het belangrijk om te beseffen dat het niet normaal is dat katten de hele nacht slapen.

Daarom wordt dit gedrag vaak alleen gedaan om opgekropte energie te verbranden.

Garen bolverdeler

De 6 mogelijke redenen voor ondeugend kattengedrag

Er zijn veel redenen achter dit “ondeugende” gedrag. Als u deze redenen begrijpt, kunt u het waarom achterhalen, wat u kan helpen het probleem op te lossen.

1. Speelsheid en energie

Katten zijn van nature speelse wezens en ze hebben een overvloed aan energie om te verbranden. Wanneer ze zich bezighouden met acties zoals op je voeten springen of op voorwerpen slaan, proberen ze vaak gewoon plezier te hebben.

Speelsheid is een gezond en normaal gedrag bij katten, maar zonder de juiste uitlaatkleppen kan het soms leiden tot gedrag dat we storend kunnen vinden. Daarom is het belangrijk om uw kat de juiste uitlaatkleppen te geven, zodat hij niet ondeugend hoeft te zijn om wat energie kwijt te raken.

Thematische pauze

2. Verveling en gebrek aan stimulatie

Een kat die zich verveelt, zal vaak op zoek gaan naar manieren om zichzelf te vermaken. Vaak leidt dit ertoe dat ze dingen doen die ze niet zouden moeten doen. Als ze niet genoeg te doen hebben, kunnen ze hun toevlucht nemen tot het stoten van dingen van planken of het krabben aan het meubilair.

Het is belangrijk om je kat speelgoed en veel mentale stimulatie te geven om dit te voorkomen. Katten hebben veel beweging nodig en mentale stimulatie. Sommige katten zijn slimmer dan andere en hebben mogelijk meer mentale stimulatie nodig. Interactief speelgoed is in dit opzicht geweldig, omdat het kan helpen om uw kat bezig te houden, zelfs als u niet thuis bent.

Verveelde huiskat
Afbeelding tegoed: IceEye, Pixabay
Thematische pauze

3. Aandachtzoekend gedrag

Katten hunkeren naar aandacht van hun menselijke metgezellen. Als ze zich verwaarloosd voelen of alleen gelaten worden, kunnen ze hun toevlucht nemen tot gedrag waarvan ze weten dat het je aandacht zal trekken (wat misschien precies de dingen zijn die je niet wilt dat ze doen). Zelfs negatieve aandacht is aandacht, dus katten kunnen proberen je van streek te maken, alleen maar om aandacht aan ze te besteden.

Gelukkig is dit vrij eenvoudig op te lossen. Je hoeft alleen maar meer speeltijd en aandacht in je schema te introduceren.

Thematische pauze

4. Territoriale instincten

Katten zijn territoriale dieren en vertonen vaak gedrag zoals krabben en urinemarkering om hun territorium af te bakenen en te behouden. Hoewel dit frustrerend voor je kan zijn, is het een heel natuurlijk onderdeel van hun gedrag. Daarom moet je ze voorzien van speciale krabpalen (en ze leren ze te gebruiken), evenals een schone kattenbak.

Twee katten op een bank dichtbij het raam
Afbeelding tegoed: Magui RF, Shutterstock
Thematische pauze

5. Stress en angst

Stress en angst kunnen storend gedrag bij katten veroorzaken. Grote veranderingen in het leven of zelfs relatief kleine veranderingen kunnen allemaal stress veroorzaken, waardoor uw kat zich op ongebruikelijke manieren kan gedragen. Uw kat kan bijvoorbeeld proberen zijn “territorium” af te bakenen om deze stress te verlichten, wat waarschijnlijk niet is wat u wilt dat hij doet.

Katten kunnen ook op stress reageren door overmatig te vlooien. Dit kan huidirritatie en in ernstige gevallen zelfs infecties veroorzaken.

Thematische pauze

6. Onderliggende medische problemen

Soms kan wat ondeugend gedrag lijkt, een teken zijn van een onderliggend medisch probleem. Pijn of ongemak kan leiden tot gedragsveranderingen, zoals agressie of terughoudendheid om de kattenbak te gebruiken.

Als je kat zich ineens vreemd gaat gedragen, U moet uw dierenarts bezoeken voor een volledige controle. Hoewel dit niet altijd een teken van een ziekte is, zijn katten erg goed in het verbergen van hun symptomen.

Kattenpoot verdeler

Conclusie

Er zijn veel gedragingen die onze katten kunnen doen die we als ‘ondeugend’ zouden kunnen beschouwen. Dit gedrag heeft echter vaak een oorzaak die volkomen logisch is als je weet waar je op moet letten. Katten houden er bijvoorbeeld van om te krabben. Daarom moet u krabpalen leveren en uw kat leren ze te gebruiken!

Speelsheid is de oorzaak van veel “ondeugend” kattengedrag. Daarom raden we je aan om veel kattenspeelgoed en zelfs interactief speelgoed aan te schaffen.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Luis Echeverri Urrea, Shutterstock