Wat te doen met een zwerfkat die niet weggaat? tips & trucs

Als u een zwerfkat buiten uw huis heeft, moet u eerst de toestand van de kat beoordelen. Wat je moet doen met een gezonde kat is veel anders dan een kat die medische hulp nodig heeft. Geef de kat voedsel en water, althans voorlopig, terwijl je andere bronnen van hulp probeert te vinden.

Als je een kartonnen doos of een andere beschutte plek kunt opzetten, doe dat dan ook. Als het bijzonder warm of koud is, is dit nog belangrijker.

Ervan uitgaande dat de kat het toelaat, moet u controleren op identificatie. Vaak hebben vriendelijke katten die gewoon verdwaald zijn de neiging om van mensen te houden. Als de kat in slechte gezondheid verkeert of gewond is, of als u niet in staat bent om doorlopende zorg te bieden, neem dan contact op met uw plaatselijke dierenbescherming of een dierenasiel. Je kunt ook een humane val overwegen om de kat te vangen en naar je plaatselijke dierenasiel te vervoeren.

Lees verder voor een meer diepgaande gids over wat u moet doen.

3 Gezichtsverdeler voor katten

Toptips over wat te doen als een zwerfkat niet weggaat

1. Beoordeel de toestand van de kat

Zodra je een kat opmerkt die in je huis begint rond te hangen, benader hem dan voorzichtig en observeer hem. U wilt bepalen of de kat gewond of van streek is of anderszins hulp nodig heeft. Mank lopen, wonden, verwarde vacht, moeizame ademhaling en overmatig niezen zijn allemaal tekenen van problemen.

Je moet ook letten op de lichaamstaal van de kat. Als de kat bang is, kan het moeilijker zijn om voor hem te zorgen, omdat hij je misschien niet doelbewust benadert.

Thematische pauze

2. Zorg voor voedsel en water

Je moet de kat wat eten en drinken geven, want zwerfdieren kunnen vaak niet voor zichzelf zorgen. (Aan de andere kant jagen wilde katten op dieren in het wild en zijn ze vaak redelijk goed in overleven.)

Plaats het voer en water op een afgelegen plek waar de kat er bij kan zonder zich blootgesteld te voelen. Wees geduldig, want de kat zal in het begin waarschijnlijk op zijn hoede zijn. De kat kan u echter benaderen naarmate hij zich meer op zijn gemak voelt bij u.

zwerfkatten
Afbeelding tegoed: Lea Rae, Shutterstock
Thematische pauze

3. Creëer een veilige ruimte

Probeer een geïmproviseerde schuilplaats op te zetten van een kartonnen doos, plastic bak of speciale kattenopvang in de buitenlucht. Bekleed de binnenkant met stro of hooi (probeer dekens te vermijden, omdat deze de kat kouder kunnen maken als ze nat worden).

Plaats deze schuilplaats op een rustige plek, uit de buurt van druk voetverkeer. Het zal de kat de broodnodige beschutting bieden terwijl u de volgende stappen volgt.

Thematische pauze

4. Controle op identificatie

Als u dichtbij genoeg kunt komen, moet u controleren op identificatie. Als de kat gewoon verdwaald is, kunt u mogelijk de contactgegevens van de eigenaar vinden. Als u deze informatie vindt, neem dan contact op met de eigenaar.

Helaas is het niet praktisch om thuis te controleren op een microchip. Als u de kat echter naar het dierenasiel brengt, zullen ze waarschijnlijk voor u controleren.

Thematische pauze

5. Neem contact op met de dierenbescherming of het asiel

Als de kat van streek of gewond is en u niet in staat bent om zorg te verlenen, neem dan contact op met uw plaatselijke dierenbescherming of een nabijgelegen dierenasiel. Ze kunnen iemand sturen om de toestand van de kat te beoordelen en passende maatregelen te nemen. Meestal wordt de kat in het asiel geplaatst.

Als je de kat niet kunt houden, moet je de kat naar het asiel brengen. Als je de kat echter niet kunt vangen, kun je het dierenasiel bellen om dat voor je te komen doen.

Als alternatief kunt u de kat zelf vangen. Veel angstige katten zijn niet per se verwilderd, maar ze kunnen moeilijk te vangen zijn. Je moet een humane val gebruiken om je kat veilig te vangen. Vermijd natuurlijk het gebruik van vallen die de kat kunnen schaden. Zodra de kat is gevangen, kunt u deze naar uw plaatselijke dierenasiel of reddingsorganisatie vervoeren.

Vrouw fotografeert een zwerfkat met een smartphone
Afbeelding tegoed: Serhii Ivashchuk, Shutterstock
Thematische pauze

6. Plaats flyers en online aanbiedingen

Als je denkt dat de kat een verloren huisdier is, overweeg dan om flyers te maken of online te posten over de katachtige. Vaak kijken eigenaren van gezelschapsdieren naar groepen voor verloren en gevonden huisdieren op sociale media, evenals op communitypagina’s, voor informatie over hun kat. Ze hebben misschien zelfs informatie over hun kat gepost, die u misschien kunt identificeren.

Sociale media zijn een geweldige manier om de eigenaren van een verloren kat te lokaliseren, ervan uitgaande dat de kat een eigenaar heeft.

Thematische pauze

7. Buren raadplegen

Je moet ook met je buren praten over wat je moet doenhaar kennen ze de kat. Zelfs als het niet hun kat is, hebben ze hem misschien in de buurt gezien (wat bevestigt dat het een oude zwerfkat is) of kennen ze de eigenaar. Buren kunnen mogelijk ook informatie geven over reddingen in uw omgeving, vooral als ze zelf in een vergelijkbare situatie hebben gezeten.

Nijlvallei Egyptisch verdwaald cat_Rodrigo Munoz Sanchez_shutterstock
Afbeelding tegoed: Rodrigo Munoz Sanchez, Shutterstock
Thematische pauze

8. Overweeg langdurige zorg

Als de kat verwilderd is, kunt u overwegen om langdurige zorg te verlenen. Voor een verwilderde kat betekent dit het verstrekken van voedsel, water en een slaapplaats voor de kat. Vang-en-vrijlatingsprogramma’s zijn ook erg belangrijk om te voorkomen dat de kattenpopulatie verder groeit.

Er zijn veel reddingsgroepen voor wilde katten die begeleiding kunnen bieden. Kijk of er bij jou in de buurt zijn. Als de kat gedomesticeerd is, overweeg dan om zelf langdurige zorg voor de kat te bieden als je de mogelijkheid hebt.

Kattenpoot verdeler

Conclusie

Als er een zwerfkat in uw huis rondhangt, moet u zich eerst zorgen maken over de behoeften van de kat. Zorg ervoor dat de kat geen medische hulp nodig heeft en toegang heeft tot voedsel, water en onderdak. Als een kat vriendelijk is, is de kans groot dat het een verloren huisdier is. Maar zelfs verdwaalde huisdieren kunnen schichtig zijn, dus ga er niet vanuit dat een kat verwilderd is, alleen maar omdat hij niet meteen naar je toe komt.

U kunt dan contact opnemen met uw plaatselijke dierenasiel of dierenbescherming om de kat op te halen – als u hem niet wilt houden!

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: dimitrisvetsikas1969, Pixabay