Waarom is mijn kat zo loops? Dit is wat u moet weten

Als dit de eerste keer is dat je een niet-betaalde kat bezit, zal het je misschien verbazen hoe vaak ze loops worden. Hoeveel is normaal en wanneer moet je je zorgen maken? We zetten hier alles voor je op een rij. Hoewel sommige katten langer of korter loops worden, zijn twee veel voorkomende redenen wanneer het te vaak gebeurt ovariumcysten en eierstokkanker. Zodra u uw kat en zijn oestruscyclus leert kennen, heeft u een veel beter idee van wat u kunt verwachten en weet u wanneer u contact moet opnemen met uw dierenarts voor meer testen.

cat + lijnverdeler

De normale estrouscyclus van een kat

De oestruscyclus verwijst naar de hele warmtecyclus van de kat. Het exacte tijdsbestek van een vrouwelijke kat in oestrus hangt af van verschillende geografische en omgevingsfactoren. Volgens VCA Dierenziekenhuizen komen de meeste katten op het noordelijk halfrond in deze cyclus van januari tot laat in de herfst.

Elke “hitte” tijdens de cyclus kan 1 tot 21 dagen duren, hoewel de meeste katten het ongeveer 7 dagen ervaren. Als er in deze periode geen zwangerschap is, zal het vrouwtje de loopsheidscyclus tussen de 2 en 19 dagen verlaten, hoewel over het algemeen ongeveer een week.

De meeste katten worden 7 tot 10 dagen loops en zijn 7 tot 10 dagen niet loops, en deze cyclus zal zich herhalen van januari tot de late herfst. Meestal, als je kat zo vaak loops is, is dat gewoon omdat hun lichaam zo werkt!

kat in hittebuigingen in een fauteuil
Afbeelding Credit: iwciagr, Shutterstock

Wat betekent het als je kat vaker loops wordt?

Als je denkt dat je kat vaker loops wordt dan normaal, is het essentieel dat je erachter komt wat er aan de hand is. Hoewel sommige katten langer of korter loops worden, moeten ze nog steeds onder de bovengenoemde parameters vallen.

Als ze dat niet doen, is er een mogelijkheid dat er iets veel ernstiger aan de hand is dat de tekenen van een loopse kat nabootst. Twee veel voorkomende redenen zijn cysten in de eierstokken en eierstokkanker.

3 kattenverdeler

De 2 meest voorkomende redenen waarom uw kat vaker loops kan worden

1. Ovariumcysten

Ovariumcysten zijn een ernstige aandoening die niet-gesteriliseerde katten kan treffen. Symptomen van een cyste in de eierstokken kunnen het volgende omvatten:

  • Aanhoudende oestrus (langer dan 21 dagen)
  • Langdurige gedragsveranderingen zoals verhoogde vocalisatie

Als uw kat een van deze symptomen heeft, moet u ze zo snel mogelijk naar een dierenarts brengen om erachter te komen wat er aan de hand is en ze te behandelen.

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock
thematische pauze

2. Eierstokkanker

Zoals de meeste kankers treedt eierstokkanker op vanwege snelle en ongecontroleerde celgroei. Eierstokkanker begint in de eierstokken, maar kan zich snel verspreiden naar andere delen van het lichaam van de kat.

In de vroege stadia kan eierstokkanker weinig tot geen symptomen hebben, en vaak tegen de tijd dat de symptomen beginnen, is het moeilijk om een effectieve behandeling te vinden. Volgens de VCA zijn mogelijke symptomen van eierstokkanker:

  • Vulvaire uitbreiding
  • Vaginale afscheiding
  • Aanhoudende oestrus
  • Pyometra
  • Lethargie
  • Verlies van eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Haaruitval

Als uw kat een van deze symptomen heeft, moet u ze meteen naar de dierenarts brengen.

garen ball divider

Wanneer moet u uw kat naar een dierenarts brengen?

Niet-betaalde katten worden vaak loops en je hoeft ze niet altijd naar de dierenarts te haasten. Kom te weten wat normaal is voor uw kat en vergelijk het met de typische oestruscyclus voor katten.

Zodra u de typische cyclus van uw kat leert kennen, weet u wat niet normaal is voor uw kat en wat een potentieel probleem kan zijn.

Zoek naar abrupte verschuivingen en veranderingen in hun cyclus die niet logisch zijn. Als je het gevoel hebt dat er iets mis is, is dat er waarschijnlijk wel. In deze situaties is het het beste om op veilig te spelen en uw kat naar een dierenarts te brengen voor een juiste diagnose.

dierenarts die de toestand van de kat in de dierenkliniek controleert
Afbeelding Credit: didesign021, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

U kunt het risico dat uw kat een van de ovariële gezondheidsproblemen ontwikkelt drastisch verminderen door ze te steriliseren. Volgens de VCA elimineert het steriliseren van een kat de zorg van cysten en kankers volledig. Verder vermindert het steriliseren van een kat vóór hun eerste loopsheidscyclus ook hun risico op borstkanker aanzienlijk.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Faeröer, Shutterstock