Teken op katten: identificatie en behandeling

Teken zijn meer dan alleen irriterend voor katten; ze kunnen gevaarlijk zijn.

Teken zijn vervelende parasieten die vaak worden aangetroffen in lange bladgrassen en schaduwrijke bosgebieden. Ze zijn te vinden in veel buitenruimtes en kunnen katten, mensen en andere huisdieren beïnvloeden.

Naast het feit dat ze irriterend ongedierte zijn, kunnen teken ook erg gevaarlijk zijn, omdat ze door teken overgedragen ziekten verspreiden die onze katten (en ons) ziek kunnen maken.

Bepaalde door teken overgedragen ziekten zoals de ziekte van Lyme kunnen zich zelfs verspreiden van een geïnfecteerde kat naar mensen, dus extra voorzichtig moet worden omgegaan als het gaat om teken. In dit artikel zullen we bespreken hoe u teken kunt identificeren en wat u kunt doen om ze in dit artikel te behandelen.

Wat zijn teken en wat doen ze?

jeukende kat

Teken kunnen een probleem zijn voor buitenkatten.

Teken zijn parasieten die deel uitmaken van de spinachtige familie, waaronder spinnen en schorpioenen. Er zijn wereldwijd meer dan 800 soorten teken, dus zoals je je kunt voorstellen, zien ze er allemaal een beetje anders uit dan elkaar.

Het enige dat alle teken gemeen hebben, is dat ze acht poten hebben en geen antennes. Onrijpe teken (larven genoemd) hebben zes poten. Teken hebben vier stadia in hun levenscyclus: ei, larve, nimf en volwassene.

Teken kruipen (in tegenstelling tot springen of vliegen) op dieren en mensen en hechten zich vast wanneer ze bijten. Ze voeden zich vervolgens enkele dagen met het bloed van de gastheer voordat ze afvallen. Het is tijdens deze voedingstijd dat teken ziekten kunnen verspreiden in de bloedbaan van de gastheer.

Lees ook: Kattenvlooien: identificatie, levenscyclus en behandeling

Door teken overgedragen ziekten

Teken verwijderen

Teken moeten voorzichtig en zo snel mogelijk worden verwijderd, zodra ze zijn gespot.

Hoewel er wereldwijd 800 soorten teken zijn, zijn er maar een paar van belang voor katten en mensen. Deze omvatten teken zoals de hertenteek, de bruine hondenteek, de Amerikaanse hondenteek, de eenzame sterteek, de Rocky Mountain-houtteek, de Gulf Coast-teek en de westelijke zwartpootteek. Deze teken kunnen ziekten verspreiden naar onze katten zoals de ziekte van Lyme, hemobartonellose, cytauxzoonose en tularemie. De laatste twee ziekten hebben een zeer slechte prognose en blijken vaak fataal.

De ziekte van Lyme treft katten zelden, omdat ze vrij resistent zijn tegen de infectie. De ziekte van Lyme kan zich echter via teken naar mensen verspreiden en het kan slopende ziekten veroorzaken. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention omvatten de symptomen:

Door teken overgedragen ziekten kunnen zich in slechts 24 uur verspreiden in een voedende teek en de kans neemt toe naarmate ze langer voeden. Dit betekent dat we actie moeten ondernemen zodra we een teek op onze kat zien en deze snel moeten laten verwijderen.

Lees ook: 8 beste vlooienbehandelingen voor katten – Knock-out vlooien met deze veilige behandelingen

Hoe katten teken oppikken

Teken wonen vaak in hoge grassen en schaduwrijke buitenruimtes.

Teken komen vaak voor bij katten die naar buiten gaan, omdat teken worden gevonden in gebieden met lang gras en bos. Ze zijn het meest actief tijdens de zomer- en herfstmaanden.

Teken blijven vaak op bladeren en lange grassprieten en wachten tot een dier of mens voorbij borstelt. Ze kruipen dan op de gastheer en hechten zich vast door op de huid te bijten. Dit wordt questing genoemd. Dit kan gemakkelijk gebeuren als uw kat aan het jagen is of door lang gras loopt!

Lees ook: Moet ik mijn kat buiten laten?

Hoe teken op uw kat te identificeren

teek op een blad

Wanneer een teek wordt opgezwollen van het voeden, worden ze opgeblazen en bleek.

In tegenstelling tot insecten hebben teken acht poten en geen antennes. Er zijn over het algemeen twee soorten teken: harde teken en zachte teken. Harde teken worden meestal gevonden bij katten en zijn plat en rond wanneer ze niet worden gevoed.

Teken worden gezwollen na het voeden. Ze lijken vaak op een klein knobbeltje of bultje op de huid van je kat, dus onderzoek deze zorgvuldig om te controleren of het een teek is voordat je het probeert te verwijderen.

Wat te doen als u een teek op uw kat ziet

Onderzoek kat

Draag altijd handschoenen wanneer u uw kat op teken onderzoekt.

Als je een teek op je kat ziet, is het belangrijk om het serieus te nemen en snel te handelen. De teek moet zo snel mogelijk worden verwijderd om door teken overgedragen ziekten te voorkomen. U moet handschoenen dragen als u het gebied met de teek (en) inspecteert.

U kunt de teek zelf verwijderen als u zich zelfverzekerd genoeg voelt om dit correct te doen. Als u niet zeker bent of er niet zeker van bent om de teek zelf te verwijderen, neem dan contact op met uw plaatselijke dierenkliniek en zij zullen de teek voor u verwijderen.

Lees ook: Revolutie voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

Hoe een teek veilig van een kat te verwijderen

Teken verwijderen

Het verwijderen van teken is eenvoudig, maar moet correct en veilig gebeuren.

Het verwijderen van een teek is een eenvoudige procedure en kan thuis worden gedaan. U moet enkele eenvoudige stappen volgen om dit veilig te doen. Om een teek te verwijderen, heb je een tekenverwijderingstool of pincet, handschoenen en een kom met alcohol nodig om de teek in te doen zodra je hem hebt verwijderd.

Het is belangrijk om alle teek te verwijderen en er niets van achter te laten in de huid van de kat. Als een deel van de teek ingebed raakt in de huid, kan dit ontstekingen, roodheid en infectie veroorzaken, waarvoor mogelijk een behandeling van uw dierenarts nodig is.

Om de teek met een pincet te verwijderen, pak je hem zo dicht mogelijk bij de huid van de kat en trek je de teek stevig naar boven. Als u een tekenverwijderingstool gebruikt, haakt u het gereedschap onder de teek en draait u het omhoog totdat de teek loskomt.

Lees ook: Huidknobbels bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Tekenen dat uw kat ziek is van een door teken overgedragen ziekte

Zieke kat

Houd na het verwijderen van een teek uw kat nauwlettend in de gaten voor symptomen van een door teken overgedragen ziekte.

Als uw kat een teek heeft en hij al enkele dagen (of, zoals in sommige gevallen, minder dan 24 uur) voedt, is het mogelijk dat uw kat een door teken overgedragen ziekte kan oplopen. Veel voorkomende tekenen van door teken overgedragen ziekten bij katten zijn:

Katten die een van de bovenstaande symptomen vertonen, moeten zo snel mogelijk door een dierenarts worden gezien. Als u onlangs teken bij uw kat hebt gezien, moet u dit uw dierenarts laten weten. Als u de teek hebt verwijderd, kunt u deze naar hen brengen in een container gevuld met alcohol.

Dit kan uw dierenarts helpen om de teek te identificeren en of deze verantwoordelijk is voor het ziek maken van uw kat. Uw dierenarts kan bepaalde antibiotica voorschrijven, zoals doxycycline en tetracycline, die nuttig kunnen zijn in sommige gevallen van door teken overgedragen ziekten.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Teken op uw kat voorkomen

Tekenpreventie

Spot-ons zijn een effectieve en direct beschikbare vorm van tekenpreventie voor katten.

Gezien hoe gevaarlijk teken kunnen zijn, is het het beste om te proberen te voorkomen dat ze je kat in de eerste plaats bijten. Katten die toegang hebben tot het buitenleven moeten regelmatig, up-to-date tekenpreventie hebben. Dit komt meestal in de vorm van een spot-on, een vloeibaar insecticide dat op de achterkant van de nek van uw kat gaat en kan worden gekocht bij uw dierenarts.

Spot-ons kosten meestal tussen de $ 10-30, afhankelijk van hoe lang ze duren. Breng nooit hondenteekpreventieproducten aan op uw kat. Het kan ernstige reacties bij katten veroorzaken.

Zorg ervoor dat u de vacht van uw kat regelmatig controleert, zodat u teken in een vroeg stadium kunt detecteren en verwijderen. Dit is vooral belangrijk voor langharige katten of katten met een donkere vacht, omdat teken zich gemakkelijker kunnen verbergen in dit soort jassen.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Conclusie

Wees er speciaal op om te zoeken naar teken die zich verbergen in een lange en donkere vacht.

Teken zijn een veel voorkomend probleem bij buitenkatten, vooral in de zomer en herfst. Teken hechten zich aan katten en kunnen ervoor zorgen dat uw kat ziek wordt door door teken overgedragen ziekten. Een van deze, de ziekte van Lyme, kan ziekte bij de mens veroorzaken, waardoor het een zoönotische ziekte wordt.

Het is essentieel om teken snel te verwijderen zodra je ze ziet. Dit kan thuis of bij de dierenarts. Tekenpreventie is gemakkelijk verkrijgbaar bij dierenklinieken en moet worden gebruikt voor katten die naar buiten gaan. Voorkomen is de beste remedie!

Lees ook: 10 gevaarlijkste ziekten bij katten

Veelgestelde vragen

Wat te doen als u teken op uw kat vindt?

Als u teken bij uw kat vindt, moeten deze zo snel mogelijk worden verwijderd. U kunt ze thuis verwijderen met een tekenverwijderingstool of een pincet. Als u niet zeker weet hoe u dit moet doen, kunt u een afspraak maken met uw dierenarts en zij kunnen dit voor u doen.

Zijn teken schadelijk voor katten?

Ja! Teken kunnen veel schadelijke ziekten verspreiden naar katten, dus het is belangrijk om ze snel te verwijderen en tekenpreventie voor uw kat te gebruiken.

Moet je teken van katten verwijderen?

Teken moeten worden verwijderd zodra ze worden opgemerkt bij katten. U kunt ze zelf thuis verwijderen of uw kat naar uw dierenarts brengen als u dat liever hebt. Je mag nooit een teek op je kat achterlaten.