Is het waar dat alle katten sissen? Wat je niet wist!

Wanneer je in contact komt met een vreemde kat die je nog nooit hebt ontmoet, kan je eerste reactie zijn om deze nieuwe kat te aaien. Je hand uitsteken en hopen op een kopstoot of nuzzle is natuurlijk voor kattenliefhebbers. Helaas is dat niet altijd de reactie die we van katten krijgen.

Soms, wanneer je te maken hebt met het minder voorspelbare van de dierenwereld, zijn sissen wat uitbarst wanneer je jezelf voor het eerst voorstelt aan een nieuwe kat. Je kunt zelfs gesis horen wanneer twee katten elkaar ontmoeten of met elkaar vechten. Hoewel het geluid beangstigend kan zijn en het deel uitmaakt van de natuurlijke woordenschat van een kat, sissen alle katten? Het antwoord op die vraag is ja en nee. Hoewel sissen normaal is, betekent dat niet dat elke kat het gaat doen. Tenzij er een anatomisch probleem is met uw kat, moeten ze fysiek in staat zijn om een sissend geluid te maken.

In de meeste gevallen is een gesis van een kat een teken van angst, een defensieve actie. Begrijpen waarom een kat zou sissen, kan je helpen begrijpen waarom sommige katten dit gedrag niet vertonen en waarom sommige katten dagelijks sissen. Laten we wat meer te weten komen over de vocale vaardigheden van je katachtige vriend en waarom alle katten kunnen sissen, maar niet elke kat gebruikt dit geluid als onderdeel van hun vocabulaire.

cat + lijnverdeler

Wat is een Hiss?

Sissen is een veel voorkomend vocaal geluid dat door katachtigen wordt gemaakt. Het wordt vaak vergeleken met het gesis van een slang. Sommigen geloven zelfs dat katten dit geluid hebben geleerd door slangen in het wild na te bootsen. Wanneer een kat sist, gaat zijn mond open en komt er een plotselinge uitbarsting van lucht vrij die het sissende geluid maakt. Sommige katten doen zelfs een stil gesis waarbij ze door de bewegingen van het sissen gaan, maar niet echt de uitbarsting van lucht loslaten die nodig is om het geluid te maken.

Afhankelijk van de situatie kan een kat stil sissen en dan veranderen in het agressievere sissen dat het meest wordt gehoord en gepaard gaat met spugen of joggen. Visueel zie je de mond van een kat open met zijn tong gekruld als ze sissen. Veranderingen in lichaamstaal zoals afgeplatte oren, een gebogen rug en haar dat rechtop staat, worden vaak waargenomen wanneer katten sissen.

een tabby makreel kat sissen
Afbeelding Credit: strh, Pixabay

Waarom sissen katten?

De meeste mensen associëren sissen onmiddellijk met woede omdat het kan worden gevolgd door aanvallen, maar dit is niet het geval. Normaal gesproken laat het gesis van een kat zien dat er iets gebeurt dat de kat angstig maakt, het dier stress bezorgt of ongemak veroorzaakt. Dit geluid is de manier van je kat om ruimte te vragen en te zeggen dat hij vrij wil van de situatie.

Elke verandering die stress of angst kan bevorderen, kan dit gedrag uitnodigen. Hier is een blik op enkele van de meest voorkomende redenen waarom uw kat sist, zodat u de actie beter kunt begrijpen.


  • Als ze zich bang of bedreigd voelen

  • Bij een confrontatie met een ander dier

  • Zichzelf in een onbekende situatie bevinden

  • Een nieuw of onbekend dier ontmoeten

  • Hun kittens beschermen

  • Tijdens het ervaren of anticiperen op pijn

Is het normaal dat katten naar elkaar sissen?

Hoewel het misschien verrassend is om naar te kijken, zijn katten die naar elkaar sissen volkomen normaal. Je kunt merken dat dit gebeurt wanneer twee katten die goed bekend zijn, boos op elkaar worden. Je zult het ook zien als katten een onbekende kat of andere dieren spotten. Sissen maakt deel uit van hun dagelijks leven. Je kunt je katten de hele dag samen zien spelen en dan plotseling een sissende wedstrijduitbraak horen.

Dit betekent niet dat je katten plotseling vijanden zijn geworden. Het betekent gewoon dat een van de katten boos is geworden op de andere en zijn gevoelens kenbaar maakt. Je kunt zelfs getuige zijn van een swat of poging tot scratch wanneer hun gevoelens worden geuit. Dit is gewoon de manier waarop katten rollen.

boze kat sist naar elkaar
Afbeelding Credit: Gurkan Ergun, Shutterstock

Waarom sist mijn kat naar mij?

Helaas, ook al hou je misschien van je kat tot op het bot, je kunt hem nog steeds per ongeluk verdriet doen. Het kan je verrassen of zelfs je gevoelens kwetsen wanneer je kat plotseling naar je sist wanneer je hem probeert te aaien of te knuffelen, maar het is een normale uitdrukking als je kat zich ongemakkelijk voelt bij de situatie. Je kat zal niet altijd in de stemming zijn voor je genegenheid. En hoewel je misschien probeert je kat niet van streek te maken, kun je dat nog steeds. Besteed aandacht aan hun lichaamstaal en de situatie waarin ze zich bevinden en respecteer wat ze je vertellen – meestal om ze met rust te laten.

Het mee naar huis nemen van vreemde geuren op je kleding, nieuwe items voor thuis of zelfs je kat verrassen terwijl ze slapen, kan ervoor zorgen dat ze sissen. Het betekent dat ze je vragen om ze de tijd te geven om te wennen aan iets nieuws of om i te zijnn de stemming voor jou.

Wanneer sissen een probleem kan zijn

Zoals we al zeiden, kan sissen ook een teken zijn dat uw kat in gevaar is. Als je je kat aait en het gaat goed met hem, dan kan hij plotseling sissen als je een bepaalde plek aanraakt, pijn hebben. Je kunt ook merken dat wanneer je kat zich niet goed voelt, hij vaker kan sissen of je helemaal kan vermijden.

Als u dit soort gedrag plotseling ziet verschijnen, is een reis naar de dierenarts op zijn plaats. Uw kat kan een verwonding of ziekte hebben die pijn of ongemak veroorzaakt. Als u vreemd gedrag van uw kat ziet waarvan u de onderliggende oorzaak niet kunt vaststellen, is uw dierenarts de beste persoon om hulp te zoeken.

kat sist bij eigenaar
Afbeelding Credit: osobystist, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Zoals je kunt zien, is sissen een normaal onderdeel van het communicatierepertoire van een kat. Ja, alle katten sissen. Zelfs degenen die gelukkig en tevreden zijn met hun leven. Het is gewoon hun manier om te laten zien dat iets aan een situatie stressvol is of hen bang maakt. Als je kat gevoelig is voor sissen, deelt hij zijn grenzen met jou en de andere dieren om hem heen.

Als sissen echter nieuw is voor uw kat en er is niets in huis veranderd dat deze reactie kan veroorzaken, overweeg dan een reis naar de dierenarts. Het laatste wat je wilt is een kat die je probeert te vertellen dat hij pijn heeft of zich onder het weer voelt en je interpreteert zijn communicatie verkeerd.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Slava Dumchev, Shutterstock