Waarom is mijn kat plotseling stil? – 5 mogelijke redenen


Elke verandering in het gedrag van katten is potentieel problematisch. Meestal worden gedragsveranderingen in verband gebracht met ziekten en stress. Deze onderliggende oorzaken variëren van onschuldig tot ernstig. Bijvoorbeeld, veel katten ervaren veranderingen in vocalisaties als ze ziek zijn.

Bepalen of de aandoening ernstig of minder ernstig is, kan echter moeilijk zijn. Vaak moet je naar andere symptomen en de omgeving van je kat kijken om een oordeel te vellen.

Een kat kan om verschillende redenen plotseling stil worden. Hieronder hebben we enkele van de meest voorkomende redenen opgesomd om u te helpen bepalen welke waarschijnlijk achter de dichtgeknepen lippen van uw kat zit.

verdeler-kattenklauw1

De 5 redenen waarom uw kat plotseling stil is

1. Tevredenheid

houtskool bengaalse kat liggend op de vloer
Image Credit: Smile19, Shutterstock

Wanneer katten voor het eerst worden geadopteerd, kunnen ze miauwen veel. Vaak is dit een teken van stress. De kat weet niet zeker wat er aan de hand is of waar ze zijn. Katten kunnen zich zorgen maken over een heleboel dingen, zoals wanneer ze de volgende keer eten en of je weggaat. Daarom kunnen ze, om te voorkomen dat deze dingen gebeuren, meer aandacht en meer voedsel eisen.

Naarmate ze zich echter in een routine nestelen, zullen ze gaan bedenken dat voedsel en aandacht beschikbaar blijven. Na een paar weken worden de meeste katten rustiger en kunnen ze relaxter zijn dan in de eerste week.

Meestal is dit geen teken van een probleem. In plaats daarvan is het een teken van tevredenheid. Je kat heeft zich net gerealiseerd dat hij niet zoveel aandacht hoeft te vragen.

Bovendien maken kittens en puberkatten vaak groeiveranderingen door. In deze periode kunnen ze luidruchtig zijn, omdat ze lichamelijke veranderingen doormaken. Vaak komen ze echter na een paar dagen tot rust.

thematische pauze

2. Stress

Katten kunnen ook stil worden als ze gestrest zijn. Meestal, wanneer een kat gestrest is, zullen ze de aandacht niet op zich willen vestigen. In plaats daarvan willen ze zich verstoppen en uit het zicht blijven. Daarom kunnen ze stoppen met vocaliseren en zich een hele tijd verstoppen.

Als er iets nieuws heeft plaatsgevonden in de omgeving van uw kat, is dit waarschijnlijk het geval. Zelfs kleine veranderingen zoals het herschikken van meubels kunnen katten stress bezorgen. Meestal passen katten zich snel aan kleinere veranderingen aan en zijn ze binnen een paar dagen weer de oude.

Bij grotere veranderingen duurt het echter vaak langer voor ze zich aanpassen. Het introduceren van een nieuwe kat in huis kan uw huidige kat weken of zelfs maandenlang stress bezorgen. Er zijn enkele manieren om deze stress te beperken, zoals door het gebruik van feromonen. In sommige gevallen kan medicatie nodig zijn.

Vaak is tijd echter alles wat nodig is.

thematische onderbreking

3. Ziekten

tabby kat liggend op de vloer
Image Credit: Piqsels

In het wild worden katten voortdurend bedreigd door grotere roofdieren. Hoewel katten zelf roofdieren zijn, zijn er veel grotere roofdieren die op hen kunnen jagen. Daarom zijn katten bijzonder goed in het verbergen van hun ziekten. In het wild kan het tonen van tekenen van een ziekte hen een eerste doelwit maken voor andere roofdieren, waaronder andere katten.

Katten zijn extreem goed in het verbergen van hun symptomen. Vaak merken eigenaren niet eens dat hun kat ziek is voordat de kat erg ziek en heeft noodhulp nodig.

Als uw katachtige ziek is, kunnen ze beginnen met zich gereserveerd en rustig te gedragen. Ze zullen waarschijnlijk gestrest zijn en niet de aandacht op zich willen vestigen. Daarom zullen ze misschien stoppen met miauwen en meer tijd besteden aan stil zijn.

Vaak zijn er weinig symptomen die uw kat in dit stadium zal vertonen. Echter, elke vorm van apathie, veranderingen in eetlust, hijgen, of andere gedragsveranderingen kunnen een signaal zijn dat uw kat ziek is.

Als u niet denkt dat uw kat een van de andere problemen op deze lijst ervaart, is een reis naar de dierenarts waarschijnlijk op zijn plaats. Zelfs als u denkt dat het gebrek aan vocalisatie door iets anders wordt veroorzaakt, wilt u misschien toch contact opnemen met uw dierenarts.

thematische onderbreking

4. Emotionele ontregeling

Als uw kat van streek is, miauwt hij misschien niet. Net als mensen kunnen katten zich niet erg sociaal voelen als ze verdrietig of gestrest zijn. Vaak gebeurt dit wanneer katten een of andere verandering meemaken, zoals een verhuizing of het verlies van een metgezel. Emotionele ontsteltenis en stress lijken veel op elkaar.

Als uw kat echter van streek is (maar niet gestrest), dan vertoont hij misschien geen andere stresssymptomen. De verandering is misschien niet zo abrupt als bij een zeer gestreste kat.

Soms kunnen katten alleen stoppen met miauwen en misschien wat meer slapen – maar geen andere tekenen van stress vertonen. Hoewel dit typisch nog steeds “stress” is, zullen katteneigenaren het eerder identificeren als verdriet of depressie.

Net als bij stress is het enige wat u in deze situatie vaak kunt doen, wachten. Katten passen zich vaak na een paar dagen of weken aan een nieuwe situatie aan. Als uw kat na een paar maanden vreemd gedrag blijft vertonen, kunt u misschien beter met uw dierenarts gaan praten.

thematische onderbreking

5. Verwondingen

Puntig patroon kat
Image Credit: alex-meier, Unsplash

Sommige verwondingen kunnen ervoor zorgen dat je kat niet meer miauwt. Maar omdat katten zo goed zijn in het verbergen van hun ongemak, weet je misschien om te beginnen nooit dat ze gewond zijn.

Daarom kan het enige teken dat ze gewond zijn hun verminderde vocalisatie zijn. Gewoonlijk hebben verwondingen die het miauwen beïnvloeden betrekking op de keel of het strottenhoofd. Net zoals iemand met streptokokken niet veel wil praten, zal een kat met keelpijn ook niet veel miauwen.

Verwondingen zoals laryngeale verlamming kunnen de stemdoos aantasten en verlamming veroorzaken. Gelukkig is deze aandoening niet pijnlijk, maar het betekent wel dat uw kat niet kan miauwen. Tumoren en gezwellen kunnen ook problemen veroorzaken met miauwen, omdat ze kunnen verhinderen dat de stemdoos goed werkt.

Er zijn veel verwondingen die volkomen ongevaarlijk zijn. Ze kunnen het miauwen van uw kat veranderen, maar ze vereisen niet altijd veterinaire aandacht.

Dat gezegd hebbende, sommige zijn ernstig. Bijvoorbeeld, als uw kat iets eet wat niet de bedoeling is en zijn keel beschadigt, is veterinaire aandacht aan te bevelen. Niet alleen kunnen deze verwondingen geïnfecteerd raken en allerlei problemen veroorzaken, maar het vreemde voorwerp kan ook het spijsverteringskanaal beschadigen.

Wanneer uw kat gewond raakt, is een bezoek aan de dierenarts de beste optie. Het is onmogelijk om thuis met zekerheid te weten wat de verwonding is. Daarom moet u de dierenarts bezoeken om er zeker van te zijn dat het niet iets ernstigs is.

cat + line divider

Conclusie

Er zijn vele redenen waarom een kat kan stoppen met miauwen. Ziektes en verwondingen kunnen er toe leiden dat uw kat niet meer kan miauwen. Daarom, als uw kat plotseling stopt met miauwen, moet u waarschijnlijk contact opnemen met een dierenarts – tenzij u een andere duidelijke oorzaak kunt vinden.

Niet alle verwondingen of ziekten die het miauwen beïnvloeden zijn ernstig. Sommige zijn dat echter wel en vereisen veterinaire aandacht.

Met dat gezegd, stress kan ook overmatige stilte veroorzaken. Sommige katten miauwen echter meer als ze gestrest zijn, vooral als ze naar een nieuw huis verhuizen. In dit geval kan het zijn dat uw kat niet meer zoveel miauwt als bij aankomst. Dit is echter normaal en geen reden tot bezorgdheid.

Vaak is in deze gevallen alleen tijd nodig om de situatie te verhelpen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Pklaschka, Pixabay