Kan een kat bedwantsen bij zich dragen? Kunnen ze ze in huis brengen?


Bedwantsen worden een van de grootste zorgen voor huishoudens in de VS, omdat veel mensen denken dat ze er immuun voor zijn; ze denken dat bedwantsen alleen voorkomen in de smerigste, meest vervallen appartementen.

Maar bedwantsen maken geen onderscheid. Ze kunnen overal zijn waar voedselbronnen – mensen en huisdieren – zich momenteel voeden, van de mooiste huizen tot de meest uitzonderlijke hotels. Dit betekent, ja, uw kat kan bedwantsen meenemen naar uw slaapkamer, woonkamer en zo ongeveer overal!

3 kat gezicht verdeler

Wat je moet weten over bedwantsen

Huisdieren kunnen bedwantsen in huis brengen; deze kleine insecten zijn hardnekkig en liften graag mee op een gastheer. Maar bedwantsen worden buitenshuis meestal niet in voldoende mate aangetroffen om een plaag in huis te veroorzaken. Hoewel het niet onmogelijk is om ze buiten te vinden – ze moeten toch ergens vandaan komen – is de kans groter dat uw huisdier een aantal indringers bij zich draagt als het onlangs een omgeving met een bedwantsenplaag heeft bezocht.

In tegenstelling tot luizen en vlooien, leven bedwantsen niet… op hun gastheren. Ze leven in de omgeving en voeden zich met hun voedselbronnen wanneer ze aanwezig en beschikbaar zijn, zoals in bed liggen. Omdat bedwantsen niet zoveel tijd doorbrengen in de vacht van uw huisdier als conventioneel ongedierte, is het onwaarschijnlijk dat u ze al luierend aantreft. Het zijn echter zeer effectieve lifters die een ritje naar uw huis kunnen maken in de vacht van uw huisdier als u ze meeneemt naar een locatie met een bedwantsenplaag.

Van bedwantsen afkomen is veel gemakkelijker dan ze per ongeluk in je huis te brengen. Het is veel gemakkelijker om bedwantsen te vermijden dan om ze kwijt te raken; zelfs de meeste conventionele insectenbommen en andere ongediertebestrijdingsmethoden verbleken als het aankomt op het verslaan van deze virulente plagen.

close up vlooien op kat
Image Credit: KanphotoSS, Shutterstock

Wat zijn de risico’s van bedwantsen voor huisdieren?

Het belangrijkste risico van bedwantsen voor uw huisdier zijn hun beten. Hoewel ze over het algemeen niet erger zijn dan een typische insectenbeet – en ze visueel bijna niet te onderscheiden zijn – loopt elke jeukende insectenbeet het risico geïnfecteerd te raken door het krabben.

Dit geldt vooral voor katten die niet dezelfde kennis hebben van bedwantsen en hun beten. Ze krabben omdat het goed voelt, en ze hebben niet de nodige geavanceerde kennis om dat niet te doen.

Katten en honden worden ook blootgesteld aan verschillende ziekteverwekkers die mensen zelden tegenkomen. Ze gaan vaak om met vieze dingen buiten of in de kattenbak. Zelfs in een schoon huis komt uw kat dagelijks in contact met ziekteverwekkers en ziektekiemen die ver van u vandaan blijven.

Realistisch gezien zullen bedwantsen meer overlast veroorzaken dan een significant gezondheidsrisico. Toch staan ze bovenaan de lijst van “overlastgevende plaagdieren” als het gaat om hoe vervelend bedwantsen zijn.

Kat met vlooien
Image Credit: Maja Marjanovic, Shutterstock

Ik denk dat mijn huis bedwantsen heeft! Wat moet ik doen?

Het eerste wat je moet doen als je denkt dat je bedwantsen hebt, is contact opnemen met een professionele ongediertebestrijdingsdienst. Zij zullen niet alleen in staat zijn om je ongedierteprobleem correct te diagnosticeren, maar ook om het zo effectief mogelijk te behandelen. Insectenbommen die je in een plaatselijke winkel koopt, zullen vrijwel zeker niet sterk genoeg zijn om een bedwantsenplaag te behandelen; je hebt een product van professionele kwaliteit nodig waarvoor een vergunning nodig is.

Laat de ongediertebestrijdingsdienst weten dat je huisdieren hebt en vertel hen wat voor soort huisdieren je hebt; verschillende producten zijn veilig voor andere dieren. Vraag persoonlijk dat ze de veiligste bestrijdingsmiddelen voor je gezin en huisdieren gebruiken.

In november 2012 heeft de CDC een advies uitgebracht over gezondheidskwesties in verband met het misbruik van pesticiden bij het bestrijden van bedwantsen. Als u van plan bent een pesticide in uw huis te gebruiken, zorg er dan voor dat u alle instructies op het etiket leest en opvolgt. Controleer of het etiket vermeldt dat het bestrijdingsmiddel kan worden gebruikt tegen bedwantsen – anders werkt de behandeling niet – en of het door de EPA is goedgekeurd door te zoeken naar het registratienummer van de EPA. Zorg er verder voor dat het bestrijdingsmiddel geschikt en veilig is voor gebruik binnenshuis.

Zodra je hebt bevestigd dat een ongediertebestrijdingsdienst je huis komt behandelen, moet je uitzoeken wat je gaat doen met je huisdier en hun spullen. Waarschijnlijk hoef je hun beddengoed niet weg te gooien zoals je dat van jezelf zou doen. Bedwantsen vinden beddengoed van huisdieren niet zo gastvrij als menselijk beddengoed en ze geven de voorkeur aan menselijk bloed., dus zullen ze eerder naar plaatsen gaan waar ze het kunnen krijgen.

Was het beddengoed van uw huisdier op de heetste temperatuurinstellingen (minstens 120° in de was en medium of hoge instellingen op de droger.) Wees voorzichtig dat u de bedwantsen niet verspreidt op het beddengoed van uw huisdier wanneer u het beddengoed naar de wasserij brengt en sorteert.

Als de materialen niet gewassen kunnen worden maar wel in de droger kunnen. Droog ze op middelhoog tot hoog vuur gedurende 10-20 minuten. Dit zal helpen de bedwantsen te doden die van het bed van uw kat hun thuis hebben gemaakt.

Als beddengoed of kleding scheuren of gaten heeft, haal ze dan weg. Doe het beddengoed in een afsluitbare plastic zak, verzegel die en markeer het met iets dat aangeeft dat het besmet is met bedwantsen, zoals het schrijven van “INFESTED WITH BED BUGS” op de zak. Gooi het dan weg. Door het in een plastic zak te doen, voorkomt u dat andere mensen in aanraking komen met bedwantsen.

Vlooien en Teken
Image Credit: Vera Larina, Shutterstock

Zijn middelen tegen vlooien en teken effectief tegen bedwantsen?

Hoewel vlooien- en tekenpreventieve middelen enige bescherming kunnen bieden tegen bedwantsen, zijn er maar weinig middelen die geschikt zijn voor gebruik tegen dit ongedierte. Omdat dit ongedierte het lichaam van het huisdier niet aantast, is er geen reden om een preventief bestrijdingsmiddel in te zetten.

Om de plaag te behandelen, mag u alleen producten gebruiken die voor een specifieke plaag zijn beoordeeld. Een dierenarts moet met bedwantsen besmette katten behandelen om de plaag uit te roeien.3 katten gezicht verdeler

Laatste gedachten

Hoewel onze huisdieren niet immuun zijn voor bedwantsen, lopen ze een veel kleiner risico dan wij, omdat bedwantsen zich bij voorkeur voeden met menselijke gastheren. Toch moet je waakzaam zijn om je huis en familie te beschermen tegen bedwantsen; ze zijn zo moeilijk weg te krijgen als je ze eenmaal hebt! Het beste medicijn is preventie!

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: lev.studio, Shutterstock