Waarom is mijn kat plotseling bang? 6 mogelijke redenen


Sommige katten zijn schichtig, vooral degenen die niet gesocialiseerd zijn met mensen. Maar soms verandert een sociale vlinder zonder waarschuwing in een verlegen kluizenaar. Deze gedragsverandering kan kattenouders verontrusten die hun vriendelijke en uitgaande kat nerveus en bang zien worden.

Blijf lezen om erachter te komen waarom uw kat zich bang kan gaan gedragen en wat u kunt doen om hem te helpen zich prettiger te voelen.

kat gezicht verdeler 2

Tekenen dat uw kat bang is

Sommige tekenen van angst bij katten zijn duidelijk, zoals springen wanneer je de kat probeert te aaien. Andere kunnen minder duidelijk zijn of overlappen met medische aandoeningen of andere emoties, waardoor huisdierouders niet zeker weten wat hun kat hen probeert te vertellen. Hier zijn enkele tekenen dat je kat zich bang voelt:

  • Verstoppen of bevriezen op één plek
  • Veel miauwen
  • Ongepaste eliminatie
  • Rusteloosheid, ijsberen of rennen
  • Verandering in eetlust (toename of afname)
  • Bevend
  • Uitdrijvend anaalkliervocht
  • Overmatige verzorging
  • verwijde pupillen
  • ongewone agressie

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat het probleem is dat je kat ergens bang voor is, kun je gaan uitzoeken waardoor hij geschrokken is.

kat verstopt zich onder het bed
Image Credit: ivSky, Shutterstock

De 6 redenen waarom je kat bang kan zijn

1. Leeftijdsgebonden Cognitieve Problemen

Katten ervaren net als mensen een achteruitgang in cognitieve functies naarmate ze ouder worden. Sommige symptomen van deze achteruitgang kunnen lijken op het gedrag van een bange katachtige. Katten met dementie kunnen ongelukjes hebben buiten de kattenbak, bewegen zonder doel, of lijken geagiteerd en bang.

thematische onderbreking

2. Ziekte of letsel

Katten zijn instinctief geneigd om ziektesymptomen voor hun baasjes te verbergen. Het verbergen van ziektesymptomen is gunstig voor wilde katten, die zo hun status kunnen verbergen voor opportunistische roofdieren die misschien proberen een maaltijd te maken van een gewonde kat.

Als uw kat zich niet goed voelt, kan hij ongebruikelijke agressie vertonen als u hem aanraakt of knuffelt, vooral als u tegen een plek aanrijdt die hem de laatste tijd pijn doet.

een kat verstopt zich onder een bank
Image Credit: Rawpixel.com, Shutterstock
thematische onderbreking

3. Misbruik

Katten kunnen ook een angstige reactie ontwikkelen als reactie op mishandeling. Katten die routinematig door mensen worden mishandeld, kunnen bang worden van alle mensen met wie ze omgaan. Als uw kat naar buiten mag, overweeg dan de mogelijkheid dat iemand in de buurt uw kat mishandelt, vooral als uw kat onverklaarbare verwondingen heeft of plotseling en ongewoon bang is voor menselijk contact.

thematische onderbreking

4. Post-Traumatische Stress Stoornis

Katten kunnen emotioneel zo beïnvloed worden door hun ervaringen dat ze een angstreactie kunnen ontwikkelen die lijkt op de diagnose “Post-Traumatische Stress Stoornis” van een mens. Bijvoorbeeld, als de vorige eigenaar van uw kat hem in de kast opsloot, kan uw kat bang worden voor donkere of afgesloten ruimtes.

kat ligt op de grond en verstopt zich achter het gordijn
Image Credit: Mantikorra, Shutterstock
thematische onderbreking

5. Veranderingen in omstandigheden

Katten zijn ook gevoelig voor veranderingen. Ze gaan niet goed om met veranderingen in omstandigheden, en sommige katten kunnen diep getroffen worden door zaken als verhuizing of nieuwe mensen die aan hen worden voorgesteld. Recente veranderingen in uw omstandigheden of leefsituatie kunnen een angstige reactie bij uw kat hebben uitgelokt, omdat hij probeert met de veranderingen om te gaan.

thematische onderbreking

6. Angst

Er zijn vele soorten angst bij katten. Hoewel het stereotype van katten is dat ze afstandelijke eenlingen zijn, is verlatingsangst eigenlijk een van de meest voorkomende vormen van angst bij katten. Sommige katten worden angstig als hun baasje niet thuis is, en drastische veranderingen in uw schema, zoals het starten van een nieuwe baan, zal uw kat gestrest achterlaten.

kat verstopt zich_PollyDot, Pixabay
Image Credit: PollyDot, Pixabay

3 kattengezicht verdeler

Manieren waarop u uw kat kunt helpen zich rustiger te voelen

Het goede nieuws is dat dit gedrag vaak tijdelijk is. Veel omstandigheden die een gedragsverandering bij katten kunnen veroorzaken zijn dingen waar de kat uiteindelijk aan gewend zal raken, en het angstige gedrag zou moeten verdwijnen.

Hier zijn een paar dingen die u kunt doen om uw kat te helpen hun gevoelens beter te verwerken.

1. Geef uw kat een veilige plek

Angstige katten hebben een ruimte voor zichzelf nodig waar ze veilig kunnen decompresseren als ze overweldigd zijn. Als uw kat een plekje in een kamer heeft opgeëist, kunt u hem daar het beste laten en het hem zo comfortabel mogelijk maken.

Verplaats het voedsel, het water en de kattenbakvulling van je kat zo dicht mogelijk bij hun toevluchtsoord, terwijl je genoeg afstand laat tussen de veilige plek en de kattenbak, zodat ze niet het gevoel hebben dat ze in hun woonkamer poepen.

Ragamuffin kat verstoppen
Image Credit: Ryo Nagashima, Shutterstock
thematische onderbreking

2. Troost uw kat

Als uw kat het prettig vindt om geaaid en geknuffeld te worden, doe dat dan om hem wat geruststelling te bieden als u ziet dat hij zich bang gedraagt. Echter, als uw kat zich verwijdert of u afwijst, dwing hem dan niet tot interactie met u.

thematische onderbreking

3. Speel zachte muziek of laat de tv aan als je niet thuis bent.

Het achtergrondgeluid kan rustgevend zijn voor katten en hen helpen zich comfortabel genoeg te voelen om te ontspannen, zelfs wanneer je niet thuis bent om hen fysiek te troosten. De lucht bezig houden is een geweldige manier om katten met verlatingsangst te helpen. Het achtergrondgeluid van de TV of muziek kan hen het gevoel geven dat er iemand bij hen thuis is.

Kat kijkt aandachtig naar de TV
Image Credit: SnacksInTheBackpack, Pexels
thematische onderbreking

4. Overweeg een feromoon verstuiver

Feromoonverspreiders stralen een feromoon uit dat katten produceren om een gebied te markeren als veilig voor andere katten in hun kolonie. U kunt een verstuiver krijgen die olie met dit feromoon gebruikt om uw kat een signaal te geven dat hij veilig is in zijn taal.

Bedrijven, zoals Feliway, produceren ook halsbanden doordrenkt met dit feromoon die uw kat kan dragen als een aardingsarmband. Deze kunnen uw kat helpen te wennen aan de omgeving, vooral als u onlangs bent verhuisd of andere belangrijke veranderingen in uw omstandigheden of leefsituatie hebt ondergaan.

3 kat verdeler

Laatste gedachten

Het kan moeilijk zijn om onze katten plotseling te zien lijden en eng om hun gedrag plotseling te veranderen. Gelukkig kan een angstige kat geholpen worden. Er is niet eens een reis naar de dierenarts voor nodig! Veel angstige katten kunnen thuis behandeld worden zonder medische interventie!

Als uw kat echter voortdurend angstig gedrag vertoont, moet u hem laten evalueren door een dierenarts om lichamelijke of geestelijke kwalen uit te sluiten. Indien nodig kan uw dierenarts angstmedicatie voorschrijven om uw kat te kalmeren en u en uw kat een betere levenskwaliteit te bieden.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Chendongshan, Shutterstock