Skip to Content

Hoe vaak moet ik mijn kat borstelen? Alles wat u moet weten!


Als u een kattenouder bent, zult u bekend zijn met de heerlijke momenten die u doorbrengt met het borstelen van uw kat terwijl hij tevreden spint. Of, als uw kat minder coöperatief is, zult u niet onbekend zijn met verontwaardigde pootvegen en de gepikeerde blikken die u krijgt als u hem achtervolgt, borstel in de hand, in de hoop dat hij u het werk laat afmaken. Wat uw borstelgewoonten ook zijn, het is iets wat u minstens eenmaal per week moet doen voor uw kat – vaker als ze langharig zijn.

Lees verder om meer te weten te komen over hoe vaak borstelen wordt aanbevolen voor het haartype van uw kat en om enkele verzorgingstips op te pikken voor katten die een hekel hebben aan borstelen.

kat + scheidingslijn

Hoe vaak moet ik mijn kat borstelen? Haartypes

Bij het opstellen van een borstelschema is het belangrijkste om te bepalen hoe vaak borstelen nodig is voor uw kat, gebaseerd op het type haar dat ze hebben.

Langharige en halflangharige katten

Langharige en halflangharige kitties zijn gevoelig voor klitten en vervilting, dus het is het beste om ze dagelijks te borstelen om hun vacht zijdezacht en glad te houden. Het is een goed idee om een kleine verzorgingsset voor uw langharige kat mee te nemen, met daarin een kam met brede tanden, een kam met fijne tanden, een vlooienkam, een instrument om te ontharen en een borstel met draadtanden en likkers.

Kortharige katten

Eén of twee keer per week borstelen is voldoende voor kortharige katten, omdat ze niet zo snel klitten krijgen als langharige katten. Borstelen is echter nog steeds een goed idee, omdat het helpt losse haren kwijt te raken en het risico op haarballen vermindert – iets waar alle katten vatbaar voor zijn, zelfs kortharige. U kunt uw kortharige kat zelfs meer dan een of twee keer per week borstelen als u dat wilt, vooral als ze het leuk vinden!

mans hand kamt maine coon kat met haarborstel
Image Credit: Sergey Fatin, Shutterstock

Mijn kat haat borstelen — wat kan ik doen?

Wanneer uw kat sterk gekant is tegen borstelen, kan dat de zaken zeker lastig maken – en erg stressvol voor u! Sommige katten doen niets liever dan al die dode huid en haren eruit borstelen, terwijl andere er gewoon niet van houden. Bij bijzonder speelse of overprikkelde katten kunnen ze borstelen als een spelletje zien en proberen in de borstel te bijten of hem met hun pootjes te grijpen.

Er zijn een paar dingen die je kunt proberen om terughoudende katten te helpen op te warmen voor de ervaring en dartele katten in een borstelroutine te krijgen. Bekijk onze tips hieronder.

Doe het rustig aan

Als uw kat nerveus is voor nieuwe voorwerpen, daal dan niet zomaar op ze neer met een borstel – laat ze er geleidelijk aan kennis mee maken. Laat ze de borstel zien en er een tijdje aan snuffelen zodat ze gewend raken aan de aanwezigheid ervan en geef ze een paar zachte borstelstreken op plaatsen waar ze graag geaaid worden. Houd de eerste sessies kort en zoet.

Houd u aan een routine

Katten zijn gewoontedieren, dus het instellen van een borstelroutine kan uw kat helpen zich meer op zijn gemak te voelen bij het geborsteld worden. Borstel uw kat dagelijks zachtjes in korte spurten op hetzelfde tijdstip totdat ze eraan gewend beginnen te raken. Leg de borstel weg als de sessie voorbij is om ze te helpen het borstelen alleen met specifieke tijden te associëren.

borstelen van ragdoll kattenhaar
Image Credit: Chameleon Pictures, Shutterstock

Gebruik traktaties

Houd een pakje met de favoriete traktaties van uw kat in de buurt om ze mee te belonen voor, tijdens en na het borstelen. Net als bij het gebruik van de borstel op hun favoriete aaigebieden, kan dit uw kat helpen om het borstelen te associëren met iets positiefs.

Licki Mat

Probeer eens een likmat te gebruiken, bedekt met de favoriete traktatie of blikvoer van uw kat. De handeling van het likken en ruiken is ontspannend. Het kan genoeg zijn om uw kat voor een minuut of twee af te leiden terwijl u borstelt.

3 kat gezicht verdeler

Laatste gedachten

Korte samenvatting voordat we u laten gaan en aan de slag gaan met de vacht van uw kat – kortharige katten moeten ten minste eenmaal per week worden geborsteld, terwijl het beter is om halflang- en langharige katten dagelijks te borstelen om matten en knopen te voorkomen. Als uw kat niet zo coöperatief is, kunt u altijd proberen hem voorzichtig en geleidelijk aan het borstelen te introduceren en hem met traktaties aan te moedigen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock