Ragdoll verzorgen – 10 tips en trucs


Ragdoll katten werden ontwikkeld in het begin van de jaren 1960 in Californië en behoren tot de meest aanhankelijke en vriendelijke kattenrassen van vandaag. Hun halflangharige vacht is dik en klit niet vaak, maar toch kunnen deze katten baat hebben bij regelmatige verzorgingssessies. Hoewel Ragdolls, net als andere katten, hun eigen verzorging kunnen doen, zullen ze waarschijnlijk genieten van uw aandacht als u hun vacht borstelt.

Ondanks de lengte van hun vacht hebben Ragdolls niet veel verzorging nodig en verharen ze niet vaak, behalve in de lente en de herfst. Een wekelijkse kambeurt zou meer dan genoeg moeten zijn om dode haren en klitten te verwijderen. We hebben deze lijst met tips en trucs samengesteld om je te helpen het meeste uit je verzorgingssessies met je Ragdoll kat te halen.

kat gezicht verdeler 2

10 tips voor het verzorgen van Ragdoll katten

1. Begin vroeg

De Ragdoll kat is een rustig ras dat graag bij mensen is en geweldig is voor nieuwe katteneigenaren. Ze kunnen echter nog steeds nerveus zijn rond nieuwe dingen. Als ze niet vertrouwd zijn met de borstels die je gebruikt of met een verzorgingsroutine, zullen ze meer op hun hoede zijn als je ze benadert.

Hoe jonger je kat is als je hem begint te borstelen, hoe gemakkelijker het zal zijn. Hoewel je kitten misschien niet de dapperste is als het gaat om hun nieuwe routine, zullen ze zich sneller aanpassen dan oudere katten. Ragdolls zijn ook van nature langharig, en ze verzorgen is een verplichting die je hun hele leven moet blijven doen.

Oudere katten zullen meer tijd en geduld nodig hebben als je ze voor het eerst gaat verzorgen. Het is het beste als je de borstels aan ze voorstelt voordat je ze gaat gebruiken.

een vrouw met een ragdoll kitten in haar armen
Image Credit: Václav Závada, Pixabay
thematische onderbreking

2. Ontwikkel een Routine

Er is een dunne lijn tussen je kat te veel en te weinig verzorgen. Af en toe helpen, vooral bij langharige katten zoals de Ragdoll, kan helpen haarballen en verwarde knopen te verminderen. Maar meestal kan uw kat de verzorging zelf aan.

De verzorgingsroutine die u voor uw kat ontwikkelt, moet rekening houden met hoe goed uw kat zichzelf kan verzorgen, de tijd van het jaar, en hoe hun vacht eruit ziet. Oudere katten met gewrichtsproblemen zoals artritis kunnen meer hulp nodig hebben bij de verzorging en kunnen er haveloos uit gaan zien als u geen borstel pakt.

Wat de tijd van het jaar betreft, katten verharen hun wintervacht meestal in het voorjaar, en een regelmatige verzorgingssessie kan de meeste losse haren opvangen voordat ze op uw tapijt terechtkomen.

thematische onderbreking

3. Houd Sessies Leuk

Het maakt niet uit hoe oud je Ragdoll is of hoe lang je ze al verzorgt, het is belangrijk om hun verzorgingssessies leuk te houden. Door de routine positief te houden, zal je kat het associëren met goede dingen en gelukkiger zijn om te blijven zitten en te genieten van jouw aandacht.

De meeste Ragdolls tolereren veel dingen die hun baasjes willen dat ze doen, zoals verzorgingssessies of zelfs het dragen van kleding. U kunt voorkomen dat ze zich gaan vervelen of overprikkeld raken door langere verzorgingssessies op te splitsen in kortere. Misschien een pauze voor een traktatie of een snel spelletje met een bal.

vrouw kamt ragdoll kat
Image Credit: VeronArt16, Shutterstock
thematische onderbreking

4. Begin met de maag en de benen

Als het gaat om het verzorgen van uw kat, is het het gemakkelijkst om te beginnen met de moeilijkere gebieden – zoals de buik en de poten – voordat u verder gaat met gebieden die minder werk vereisen. Dit klinkt misschien vreemd als je een nieuwe katteneigenaar bent, vooral omdat het zo veel gemakkelijker is om met hun rug te beginnen.

Sommige katten houden echter niet van te veel aandacht en kunnen een woedeaanval krijgen als uw verzorgingssessie te lang duurt, of ze kunnen schrikken van de hond die de kamer binnenstormt voordat u klaar bent. Ragdolls mogen dan ontspannen zijn, ze kunnen nog steeds verlegen zijn bij harde geluiden of af en toe een humeurige bui hebben.

Door te beginnen met de lastige klitten, vermindert u de kans dat iets u afleidt om ze later aan te pakken. Uw kat zal dat waarderen.

thematische onderbreking

5. Gebruik verschillende borstels

Een effectieve verzorgingsset moet een verscheidenheid aan verschillende borstels bevatten om alle soorten klitten aan te pakken. Zachte borstels zijn goed voor het verspreiden van de natuurlijke oliën door de vacht van uw kat. De zachte haren helpen u om uw kat vertrouwd te maken met zijn nieuwe verzorgingsroutine zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over harde haren. Ze zijn ook gemakkelijker te gebruiken bij kittens.

U kunt siliconen of rubberen borstels gebruiken om verder in de vacht van uw Ragdoll te komen. Deze borstels zijn nog steeds zacht genoeg voor kittens en katten met een gevoelige huid, maar hebben misschien niet de kracht om moeilijke vachten te ontwarren.

Pinborstels en kammen zijn de hardste borstels die er zijn. Ze zijn geweldig in het ontwarren van klitten, maar kunnen ruw zijn tegen een gevoelige huid als uw kat niet gewend is aan het gevoel. Werk omhoog vanaf de zachtere borstels, en wees voorzichtig.

borstelen van ragdoll kattenhaar
Image Credit: Chameleon Pictures, Shutterstock
thematische onderbreking

6. Gebruik verzorgingshandschoenen

Als u uw Ragdoll op jonge leeftijd begint te verzorgen, zou het geen probleem moeten zijn om borstels en kammen te gebruiken. Sommige katten kunnen echter op hun hoede zijn voor het gereedschap, vooral als het oudere herders zijn en de borstels associëren met slechte ervaringen.

Let op de reactie van uw kat op de hulpmiddelen die u gebruikt om hen te verzorgen. Als ze de borstels en kammen niet prettig vinden, kunt u in plaats daarvan verzorgingshandschoenen gebruiken. Dit zijn eenvoudige siliconen of rubberen handschoenen die u draagt terwijl u uw kat aait en die losse haren bijna net zo goed opvangen als een borstel zou doen.

thematische onderbreking

7. Doe een Wellness Check

Borstelsessies zijn een goede gelegenheid om uw kat te controleren op eventuele gezondheidsproblemen. Als u hun vacht verzorgt, vergeet dan niet hun huid te controleren op geïrriteerde, rode plekken of tekenen van vlooien.

Aan de staat van de vacht kunt u ook zien hoe goed uw kat zich zelf verzorgt. Kale plekken of een onverzorgde vacht kunnen tekenen zijn van over- of onderverzorging, ongedierte zoals teken of vlooien, een onevenwichtig dieet, of onderliggende gezondheidsproblemen.

Huidproblemen zijn vaak het eerste teken van veel problemen, dus als u ze in een vroeg stadium ontdekt, kunt u uw kat gezond houden.

jonge vrouw met ragdoll kat op bank
Image Credit: rock-the-stock, Shutterstock
thematische onderbreking

8. Gebruik positieve versterking

Het belangrijkste om te onthouden bij het verzorgen van een kat is om ze te belonen als ze stil zitten. Ragdolls luieren misschien graag de hele dag op je schoot, maar ze zullen een traktatie voor hun goede gedrag toch op prijs stellen. Een traktatie na een lange trimbeurt kan de bijzonder moeilijke klitten die u tijdens het werk bent tegengekomen, goedmaken.

Positieve bekrachtiging helpt je kat ook om verzorging te associëren met goede dingen, en ze zullen de borstels of zelfs de nagelknipper eerder tolereren de volgende keer dat je ze tevoorschijn haalt.

thematische onderbreking

9. Bevorder een dieet van goede kwaliteit

Regelmatige verzorging is ideaal om de vacht van je kat gezond te houden, maar het is niet de enige manier om je Ragdoll er goed uit te laten zien en zich goed te laten voelen. Hun dieet speelt een grote rol in hun algehele gezondheid en uiterlijk. Zorg ervoor dat hun voeding van hoge kwaliteit en samengesteld is voor katten en voldoet aan hun voedingsvereisten.

Vergeet niet de maaltijdgrootte en het aantal snacks dat je uitdeelt aan te passen, afhankelijk van hoe actief je Ragdoll is. Het is een over het algemeen lui ras dat bij overvoeding vatbaar kan zijn voor overgewicht, wat hun vermogen om zich te verzorgen in de weg kan staan.

een ragdoll kat die droogvoer eet
Image Credit: Snowice_81, Shutterstock
thematische onderbreking

10. Luister naar je kat

Hoe tolerant en ontspannen ze ook zijn, Ragdolls zijn nog steeds individuen. Er zijn verschillende redenen waarom ze hun vacht niet geborsteld willen hebben, ook al genieten ze van uw aandacht. Bijzonder hardnekkige klitten kunnen bijvoorbeeld leiden tot onaangenaam trekken aan de vacht. Uw Ragdoll waardeert de helpende hand misschien niet als die pijn doet, zelfs als u zich niet realiseert dat de vacht zo erg in de knoop zit en het niet uw bedoeling was de huid te irriteren.

Als je Ragdoll om welke reden dan ook overgroomt, kan hun huid te gevoelig zijn voor een pinnenborstel. Het kan een anders plezierige verzorgingssessie ongemakkelijk maken voor uw katachtige.

Let op de lichaamstaal van je Ragdoll om er zeker van te zijn dat hij van de aandacht geniet en niet op zoek is naar een kans om te vluchten.

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Als een van de grootste katten die er zijn, is de Ragdoll een zachtaardige reus die zich graag koestert in de aandacht van zijn favoriete mensen. Door hun hoge tolerantie voor van alles en nog wat zijn ze een van de gemakkelijkste katten om voor te zorgen.

Ze hebben ook niet veel verzorgingseisen, dus minstens één keer per week hun vacht borstelen of kammen is een perfecte manier om de band tussen u en uw kat te helpen versterken. Door deze tips te volgen, hopen we dat u het meeste uit uw volgende verzorgingssessie kunt halen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Carolyn R, Shutterstock