Waarom is de vacht van mijn Ragdoll-kat donker geworden nadat hij was geschoren?

Ragdoll katten staan bekend om hun lange, donzige vacht. Ze hebben meestal een dikke en luxe vacht die gemakkelijk te verzorgen is. Soms kunnen eigenaren ervoor kiezen om hun kat te scheren om te voorkomen dat de vacht mat wordt of als de vacht te mat is om uit te borstelen. Scheren kan een geweldige manier zijn om de vacht van je kat te onderhouden; het kan er echter voor zorgen dat het haar van kleur verandert, wat alarmerend kan zijn voor katteneigenaren. Hier is wat meer informatie over waarom de vacht van uw kat mogelijk donkerder is geworden nadat hij is geschoren!

Er zijn bepaalde kattenrassen, Ragdolls is er een van, waarvan de vacht van kleur zal veranderen nadat ze zijn geschoren. Dit komt omdat de haarkleur van de kat afhankelijk is van de temperatuur van de huid waaruit de follikel zich ontwikkelt. Vandaar dat kleurpuntrassen de neiging hebben om donkere punten aan hun uiteinden te hebben (gezicht, voeten, einde van de staart) omdat die delen van het lichaam koeler zijn, tenzij er verdere genetische modifiers zoals bicolour in het spel zijn. Omdat de huid koel zal zijn geweest nadat het is geschoren wanneer het haar teruggroeit, is het gebruikelijk om op te merken dat het een andere kleur heeft dan het ooit deed. Omdat ze zich hiervan bewust zijn, kunnen veel dierenartsen ervoor kiezen om chirurgische ingrepen uit te voeren, zoals sterilisatie, vanaf de onderbuikzijde, waar de donkere vacht niet zo opvallend zal zijn.

Ragdolls Katten

Ragdoll Cat voordat hij geschoren wordt.

Ragdoll Cat Donkerder na geschoren te zijn

Ragdoll Cat Donkerder Na geschoren te zijn.
Afbeelding Credit: Facebook

Ragdoll kittens worden volledig wit geboren omdat ze in een constante warme omgeving in de baarmoeder van hun moeder zijn gehouden.   Op het moment dat de kittens worden blootgesteld aan de lagere omgevingstemperatuur beginnen ze te kleuren. En aangezien hun ledematen de neiging hebben om kouder te zijn, zullen ze het snelst kleuren. Sommige Ragdoll-eigenaren hebben de neiging om te merken dat de vacht van hun Ragdoll in de zomermaanden lichter wordt.

Gids voor het fokken van Ragdoll-katten

De kleurverandering is meestal niet permanent, maar het kan een jaar of twee duren om te verdwijnen en terug te groeien naar zijn normale kleur met seizoensgebonden verharing.

Hebben Ragdolls kapsels nodig?

Het antwoord is nee. Veel mensen geloven dat het geven van hun Ragdoll-kat een leeuwensnit hen zal helpen koel te blijven tijdens de warmere maanden, maar dat is een misvatting. De vacht van een kat is er om de lichaamstemperatuur te helpen reguleren, en daarom kan het verwijderen van de vacht ervoor zorgen dat ze oververhit raken. De vacht van een kat is ontworpen om de warme of koude lucht vast te houden en te voorkomen dat deze de huid bereikt en ze warm of koud maakt. Een kat is ook gevoelig voor zonnebrand zonder zijn vacht om de huid te beschermen.

Lees meer over het onderhouden van de vacht van je Ragdoll Cat

Ontdek meer over Ragdoll Cats