Waarom houden katten zo van hokjes? Top 8 redenen

Solj rust in dubbele kartonnen dozen

Verwen je je kat met eindeloos speelgoed en bedden om er vervolgens achter te komen dat je kat de doos waarin het item is aangekomen leuker vindt dan het item zelf? Dan ben je niet de enige. Bijna alle katteneigenaren zijn bekend met de slogan: “Als het past, zit ik.” En je hebt waarschijnlijk gemerkt (en je afgevraagd waarom) katten echt van dozen houden.

Katten hebben een talent om te rusten of te slapen op onverwachte plaatsen en zichzelf in krappe plaatsen te persen, zoals zakken, containers, gootstenen, wasmanden en natuurlijk dozen. Er is gewoon iets aan de beperkte en comfortabele ruimte dat ze onweerstaanbaar vinden. Hoewel we misschien niet alle antwoorden hebben over waarom katten zichzelf graag in kleine ruimtes en kleine dozen verpakken, onderzoeken een paar interessante theorieën dit eigenzinnige kattenfenomeen.

Snel overzicht

01

Voor een kat is een kartonnen doos de perfecte plek om te loungen, warm te worden, te spelen, te verstoppen, enzovoort.

02

Er zijn een aantal redenen waarom dozen katten onschuldig plezier lijken te bieden.

03

Kartonnen dozen zijn een goedkope, gemakkelijke manier om uw kat een gezellige slaapplaats of een leuke schuilplaats te bieden.

Waarom houden katten zo van kartonnen dozen?

Hoewel katten om verschillende redenen van dozen houden, zijn veiligheid en beveiliging de belangrijkste motieven. Katten zijn zowel prooi als roofdier, en dozen stellen hen in staat om te jagen, zich te verstoppen en zich veilig te voelen in een afgesloten ruimte.

Laten we de top acht redenen verkennen waarom katten zich graag in kartonnen dozen nestelen:

1. Dozen bieden verstopmogelijkheden en veiligheid

Zich kunnen verstoppen is cruciaal voor katten. Zelfs de meest zelfverzekerde of extraverte katachtige heeft een plek in zijn huis nodig om zich terug te trekken en zich af en toe te verbergen. Dozen helpen katten zich veilig te voelen, stellen hen in staat om hun omgeving vanuit een veilige omgeving te beoordelen, geven hen een gevoel van controle over wat er met hen gebeurt en verbeteren hun gevoelens van vertrouwen.

Bovendien zijn katten niet goed in het oplossen van conflicten, vooral met hun eigen soort, dus een kartonnen doos biedt een veilige ruimte om zich terug te trekken als reactie op bedreigend gedrag van andere katten.

2. Karton is een geweldige isolator

Het blijkt dat katten niet alleen slim zijn, maar ze weten ook hoe ze het juiste product moeten kiezen om hun lichaamswarmte op peil te houden. De thermische eigenschap van golfkarton maakt het een goede isolator omdat het warmte vasthoudt. De afgesloten ruimte van een kartonnen doos biedt warmte, rust en troost van de buitenwereld.

3. Heerlijke gezellige slaapplekken

Serafina zonnebaden in een kartonnen doos

Serafina zonnebaden in een kartonnen doos

Kartonnen dozen zijn een favoriete slaapplaats voor veel katachtigen omdat ze warmte, bescherming en geruststellende druk bieden. Boxen zijn een geweldige plek voor ononderbroken slaap. Uit een recent onderzoek bleek dat de beste slaapvoorkeuren van oudere katten warme zonnige plekken zijn, bij de radiator, naast de open haard of op het bed van hun eigenaar. Hoewel kartonnen pakketten als laatste op de lijst stonden, raden experts aan om oudere katten grotere dozen met ondiepe ingangen te bieden voor gemakkelijke toegang om rekening te houden met het gebrek aan lichaamsflexibiliteit van de geriatrische kat.

4. Fantastische speelruimtes

Ongeacht de vorm of grootte van de doos, katten zijn nieuwsgierige wezens die graag spelen en nieuwe items verkennen. Karton heeft een onderscheidende textuur die ideaal is voor eindeloos plezier en krabben is een van de redenen waarom katten zo graag in dozen zitten als zij.

Het meest opvallende is dat het leuk is voor katten om te spelen door uitgesneden in- en uitstapgaten in dozen. Dozen kunnen ook ondersteboven worden gedraaid om afwisseling te bieden. Dit is geweldig voor katten, omdat ze roofdieren aanvallen die zichzelf liever verbergen voordat ze speelgoed, andere katten en mensen bespringen wanneer ze het het minst verwachten.

5. Stressverlichters

Volgens een onderzoek uit 2014 waren katten die in hun nieuwe omgeving verstopboxen kregen minder gestrest en pasten ze zich sneller aan de nieuwe omgeving aan dan katten zonder verbergdoos. Dit toont het opmerkelijke voordeel van de bescheiden kartonnen doos.

Bovendien zijn “hide and perch” -dozen bijzonder bevredigend in schuilplaatsen en dierenklinieken; Een kartonnen doos die op zijn kant is geplaatst, biedt gemakkelijke toegankelijkheid, terwijl de zitplek aan de bovenkant van een doos katten in staat stelt om van de grond te komen, zich veiliger te voelen en minder stress te ervaren.

6. Sensorische verrijking

Sensorische stimulatie is uiterst waardevol en plezierig voor katten. Katten die worden blootgesteld aan nieuwe geuren zijn veel verkennender en speelser. Zelfgemaakte zintuiglijke dozen gevuld met voorwerpen die van buiten zijn gefoerageerd, zoals gedroogde bladeren, twijgen, veren, kattenkruid, zilvervin, sOpgeknapt papier, speelgoed of traktaties moedigen het spelen aan en bieden zintuiglijke verrijking.

Een andere eigenzinnige reden waarom katten van dozen houden, is dat ze het soms leuk vinden om het karton in kleine stukjes te versnipperen. Dit komt door de textuur van het karton. De meest voorkomende redenen voor bijten of knagen op verpakkingsdozen zijn te wijten aan verveling, pica, roofzuchtige uitlaat en tandjes bij kittens.

7. Afgelegen broedgebieden

Simba zit in een kartonnen doos

Simba zit in een kartonnen doos

Ten slotte nestelen koninginnen graag in kartonnen dozen met wollen dekens, omdat dozen een belangrijke rol spelen bij het behoud van warmte, het bieden van privacy en het verminderen van prenatale / postnatale stress, wat de gezondheid, ontwikkeling en het welzijn van haar nakomelingen negatief kan beïnvloeden.

Samenvatting

Als katteneigenaren is het onze verantwoordelijkheid om onze katten een bevredigende, ontspannen omgeving te bieden, inclusief comfortabele slaapplaatsen. Omdat kartonnen dozen goedkope besloten ruimtes zijn die warmte behouden en zowel hinderlagen als verstopmogelijkheden bieden, zijn ze een geweldige aanvulling op een stressvrij, gelukkig kattenhuis.

Lees ook: De 10 beste kauwspeeltjes voor katten

Veelgestelde vragen

Waarom houden katten van dozen boven bedden?

Katten houden van het verkennen van nieuwe items, dus wanneer de kartonnen doos met het nieuwe bed op de grond wordt gegooid, kan de kat in de doos springen voordat hij het bed daadwerkelijk probeert. Andere katten houden misschien niet van de textuur, geur of vorm van het bed en draaien hun neus op ten gunste van de doos waarin het is binnengekomen.

Omdat elke kat unieke voorkeuren heeft, maakt u het bed aantrekkelijk door het op de juiste locatie te plaatsen, het te laten ruiken als thuis met vertrouwd speelgoed en dekens en de kat te verleiden met lekkernijen en lof. Als al het andere faalt, plaats dan het nieuwe bed van je kat in zijn favoriete doos.

Waarom houden katten van vierkanten?

Elke katteneigenaar weet hoe graag katten in dozen zitten, nu heeft een citizen science-onderzoek aangetoond dat katachtigen graag op vierkanten zitten die een vergelijkbaar silhouet hebben als een echte doos, wat aantoont dat katten een vals gevoel van veiligheid kunnen hebben door illusoire contouren.

Waarom houdt mijn kat niet van speelgoed?

Elke kat heeft een individuele smaak. Sommigen vinden het leuk om met alle soorten speelgoed te spelen, terwijl anderen een hekel hebben aan speelgoed en worden gemotiveerd door verschillende speelstijlen. Als uw kat niet het speelgoedtype is, betrek hem dan in plaats daarvan bij andere activiteiten zoals clickertraining, vogels kijken en het bouwen van kattenkastelen.

Waarom houden katten van te kleine doosjes?

Hoewel katten om verschillende redenen van kleine dozen en tassen houden, zijn veiligheid en beveiliging de belangrijkste motieven. Katten zijn zowel prooien als roofdieren, en dozen stellen hen in staat om te jagen, zich te verstoppen en zich veilig te voelen in een afgesloten ruimte.

Waarom zitten katten in dozen?

Katten houden ervan om op onverwachte plaatsen te zitten, te rusten of te slapen en zichzelf in krappe plaatsen zoals kleine dozen te persen. Er is gewoon iets aan de beperkte en comfortabele ruimte dat ze onweerstaanbaar vinden. Dit kan zijn omdat de doos nieuw en nieuw is, omdat de afgesloten plaats hen helpt zich zeker te voelen, of het is gewoon een gezellige plek om te snoozen.

Bekijk bronnen

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Oxfordshire: CAB Internationaal. Geraadpleegd op 03 april 2022

Zorg, I. C. (2020, 01 september). Module 5 Het creëren van een katvriendelijk huis. International Cat Care Advanced Feline Behaviour voor dierenartsprofessionals. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 10 april 2022

Halls, V. (2018, 30 juli). Gedragsaspecten van de zorg voor een oudere kat. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 07 april 2022

Sarah L H Ellis, I. R. (2013). AAFP en ISFM Feline Environmental Needs Guidelines. Journal of Feline Medicine and Surgery, 219-230. Geraadpleegd op 05 april 2022