Beste wateren voor katten: 7 ideale soorten voor hun gezondheid & FAQ

Hoewel het niet bekend is dat katten een kom water opeten zoals honden, is het nog steeds belangrijk dat ze gehydrateerd blijven, en het is ook cruciaal dat hun water schoon en gezond is. Er zijn een paar bronnen van water en verschillende manieren waarop het wordt behandeld, en het maakt een verschil voor de gezondheid van onze bontbaby’s, dus welk water is het beste? In dit artikel bespreken we de zeven beste wateren die je je kat veilig kunt geven om hem optimaal gehydrateerd te houden! Laten we eens kijken.

3 kat face divider

De 7 beste soorten water voor katten

1. Bronwater

Natuurlijk bronwater is een van de beste en meest natuurlijke waterbronnen voor uw kat. Het kan rechtstreeks uit een natuurlijke bron worden verzameld als je er toegang toe hebt, maar het is ook gebotteld 1. Het is vrij van schadelijke chemicaliën en is van nature verrijkt met mineralen.

Het komt uit grondwater en omdat het van nature naar het oppervlak van de grond stroomt, wordt het verzameld bij de opening van de bron. Het wordt als voorgezuiverd beschouwd omdat het door natuurlijke filters zoals klei, zandsteen en kalksteen is gereisd.

Zodra bronwater is verzameld, wordt het geanalyseerd om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de normen van het Environmental Protection Agency (EPA) en de Food and Drug Administration (FDA) voordat het wordt gebotteld en verkocht.

tabby kat zittend naast een kom water
Image Credit: Impact Fotografie, Shutterstock
thematische pauze

2. Gefilterd water

Gefilterd water is gefilterd nadat het thuis uit je kraan is gekomen. Het kan worden gezuiverd met behulp van een filterbevestiging op uw gootsteen of een kan met een ingebouwd filter. Gefilterd water is een van de goedkoopste, gemakkelijkste en handigste manieren om ervoor te zorgen dat uw kat schoon water krijgt. Filters verwijderen onzuiverheden en vuil om het water veilig en gezond te maken voor uw kat om te drinken.

thematische pauze

3. Mineraalwater

Mineraalwater bevat sporenhoeveelheden van bepaalde mineralen, zoals calcium en magnesium, die de smaak van het water en de gezondheid van uw kat kunnen verbeteren 2.

Sommige mineraalwaters zijn koolzuurhoudend, wat kan bijdragen aan hun verfrissende eigenschappen. Katten mogen echter alleen gewoon mineraalwater drinken zonder CO2.

Mineraalwater bevat mineralen en gassen zoals:

 • Magnesiumcarbonaat
 • Calciumcarbonaat
 • Natriumsulfaat
 • Kalium
 • Zwavelwaterstof
 • Kooldioxide
kat drinkwater uit fontein
Afbeelding credit: Daria Kulkova, Shutterstock
thematische pauze

5. Alkalisch water

Biologisch beschikbare mineralen en elektrolyten uit natuurlijk alkalisch water kunnen een betere gezondheid voor uw kat bevorderen, omdat alkalisch water gemakkelijker te absorberen is voor lichaamsweefsels 3. De pH van alkalisch water is acht of negen, wat hoger is dan gewoon water en zuren in het lichaam neutraliseert. De alkalische mineralen geven het water antioxiderende eigenschappen. Voordelen van alkalisch water zijn onder andere:

Voordelen van alkalisch water zijn onder andere:

 • Ondersteuning van het immuunsysteem
 • Darmreiniging
 • Resistentie tegen kanker
 • Ontgiftende eigenschappen
 • Hydratatie
thematische pauze

6. Omgekeerde osmose systeem water

Het omgekeerde osmosesysteem verwijdert tot 98% van de opgeloste vaste stoffen, waardoor het een van de gezondere soorten water is voor uw kat om te drinken 4. Het verwijdert schadelijke verontreinigingen, vieze geuren en smaken en vermindert natrium wanneer druk het water door een semipermeabel membraan dwingt. Het kan gemakkelijk thuis onder uw gootsteen worden geïnstalleerd en is milieuvriendelijker dan flessenwater.

Het is een van de beste wateren die u aan uw kat kunt geven, omdat het proces eventuele verontreinigingen filtert zonder andere chemicaliën aan het water toe te voegen.

Bengaalse kat die water in de kom speelt
Image Credit: kalyanby, Shutterstock
thematische pauze

7. Leidingwater

Kraanwater is de eenvoudigste oplossing en het kan over het algemeen een vertrouwde bron van water zijn, omdat het wordt gereguleerd en gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het veilig is voor menselijke consumptie. U moet er echter wel voor zorgen dat uw kraanwater van de beste kwaliteit is voor uw kat. Als je het niet drinkt, moet je kat het niet drinken.

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen

Kunnen katten koolzuurhoudend water drinken?

Koolzuurhoudend of koolzuurhoudend water is ongeschikt voor katten omdat het maagklachten kan veroorzaken. Hoge koolzuurgehaltes kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel, wat riskant kan zijn voor uw kat. Uw kat kan ook braken of diarree ervaren, dus het is het beste om koolzuurhoudend water uit zijn kom te houden.

Is vitamine of slim water goed voor katten?

Katten kunnen een beetje vitaminewater hebben, omdat het bronwater is met toegevoegde elektrolyten. Elektrolyten kunnen nuttig zijn als uw kat diarree heeft bestreden en helpt ze te hydrateren. Vitaminewater is echter niet essentieel voor de gezondheid van uw kat, dus ze moeten het niet de hele tijd drinken.

kat drinkt uit kraan
Image Credit: Voorbeeldsterren, Shutterstock

Is “vuil water” veilig voor katten?

Het is niet ongewoon om je kat te zien drinken uit een plas, het bad, een potplant, de vijver en het toilet! Dit komt vaak omdat ze ontevreden zijn over de vorm van hun kom, het water in de kom of de positie van de kom. Als het water niet circuleert, stagneert het en heeft het een grote kans op bacteriën en verontreinigingen die uw kat kunnen schaden. Sommige plassen kunnen schadelijke stoffen bevatten waarvan u zich niet bewust bent, dus u moet proberen uw kat uit de buurt van stilstaande waterbronnen te houden.

Vijvers en meren bevatten vaak algen die giftig kunnen zijn voor uw kat en zwembadwater bevat chloor, dat uw huisdier kan uitdrogen. De toiletpot kan besmet zijn met schoonmaakmiddelen, wat leidt tot gezondheidsproblemen als uw kat het vaak drinkt.

Hoeveel water moet mijn kat drinken?

De waterbehoefte van uw kat is afhankelijk van zijn leeftijd, grootte, activiteitsniveau en klimaat. Over het algemeen moeten katten 4 gram drinken voor elke 5 pond lichaamsgewicht. Daarom heeft een kat van 10 pond dagelijks 1 kopje water nodig. Het belangrijkste is dat het water van je kat schoon is. Het beste is om ervoor te zorgen dat uw kat dagelijks toegang heeft tot schoon, vers water door het water meerdere keren te verversen of een kattenwaterfontein te kopen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Als het gaat om de hydratatie van uw kat, is de waterkwaliteit erg belangrijk voor hun gezondheid. Uw huisdier moet schoon, vers water hebben dat vrij is van chemicaliën en verontreinigingen.  Bronwater en gefilterd water zijn de betere opties en u kunt eenvoudig een filter aan uw kraan toevoegen voor de gemakkelijkste en handigste waterbron. Het kopen van flessenwater kan erg verspillend en duur zijn. Je moet er ook voor zorgen dat je de beste manier vindt om je kat water te geven, of het nu met meerdere kommen of een waterfontein is. Dit zorgt ervoor dat uw kat geen toiletwater verkiest boven de waterbak.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: BeautifulPicture, Shutterstock