Waarom houden katten van oorsmeer?

wit likt het oor van een zwarte kat

Katten hebben allerlei merkwaardige gewoonten, en het eten van oorsmeer is daar zeker een van. Maar het komt misschien vaker voor en is veel minder vreemd dan je denkt. Het kan volkomen normaal zijn dat katten zich aangetrokken voelen tot deze geurige, eiwitrijke substantie , maar een plotselinge interesse in oorafscheidingen kan het teken zijn van onderliggende problemen.

Snel overzicht

01

Oorsmeer bevat eiwitten, wat erg aantrekkelijk en lekker is voor je kat. De geur van oorsmeer kan ook aantrekkelijk zijn.

02

Verzorging is een belangrijk onderdeel van het instinctieve gedrag van uw kat en kan mentaal verrijkend voor hen zijn.

03

Zorg ervoor dat uw kat geen oorproducten likt of kleine voorwerpen eet, zoals oordoppen.

Waar komt oorsmeer vandaan en wat is het?

Je zult blij zijn te weten dat oorsmeer niet zo walgelijk is als we doen geloven. Wanneer het wordt opgesplitst in zijn kernbestanddelen, is het eigenlijk vrij onschadelijk – en zelfs voedzaam! Speciale klieren in de buitenste gehoorgang zijn van cruciaal belang bij het produceren van oorsmeer.

Cerumineuze klieren produceren een gemodificeerde vorm van zweet die eigenschappen heeft om bacteriële en schimmelinfecties te bestrijden, en talgklieren scheiden de olieachtige component af. Als oppervlaktehuidcellen (keratinocyten) afsterven in de diepere gehoorgang, worden ze afgestoten en bewegen ze langs en uit het oor. Dit mengsel van dode huidcellen, haar, vetzuren en een kleine hoeveelheid cholesterol creëert een eiwit- en energierijke traktatie, mocht je kat ervoor kiezen om te genieten!

Waarom houden katten van oorsmeer?

Er zijn een paar redenen waarom je kat enthousiast kan zijn over deze ongewone snack.

Ze houden van de smaak

Katten houden van vlees en alles met een vergelijkbaar gehalte aan voedingsstoffen is ook eerlijk spel. Vlees eten is echter niet alleen een voorkeur. De wilde voorouders van katten waren obligate carnivoren. Ze moesten vlees eten om aan hun voedingsbehoeften te voldoen en te overleven – en dit geldt nog steeds voor huiskatten vandaag. Domesticatie kan enkele spijsverteringsaanpassingen hebben teweeggebracht. Toch is het algemeen aanvaard dat een op vlees gebaseerd dieet boordevol eiwitten veel gezondheidsvoordelen heeft voor onze huiskatten.

Katten zijn niet alleen vleesliefhebbers, maar ze kunnen ook andere voedselbronnen met veel eiwitten en vetten detecteren. En dus is het gemakkelijk te begrijpen waarom uw kat oorsmeer als een verleidelijke en handige snack kan zien. Het lijkt erop dat je kat slimmer is dan je je realiseerde!

Oorsmeer ruikt ook lekker

kat die het oor van een andere kat ruikt

Katten gebruiken geur om andere katten, dieren en mensen te identificeren en met elkaar te communiceren.

Katten hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen. In feite is hun olfactorische (ruikende) systeem zo ontwikkeld dat wordt aangenomen dat ze 100 keer het aantal geurreceptoren in hun neus hebben dan mensen. Voor katten is geur de belangrijkste van hun zintuigen.

Het kan hen binden aan hun moeder en metgezellen, hen helpen voedsel en prooien te zoeken en hen waarschuwen voor gevaar in de buurt. Via dit zintuig kunnen ze nieuwe eiwitbronnen detecteren, waaronder oorsmeer, die sommige katten moeilijk kunnen weerstaan.

Hoewel hun reukvermogen ongelooflijk is, is smaak iets minder belangrijk. Katten hebben veel minder smaakreceptoren dan mensen en proeven daarom smaken niet op dezelfde manier als mensen. Interessant is dat hun gebrek aan smaakpapillen betekent dat huiskatten geen zoete smaken kunnen detecteren. Ze hebben echter een verhoogde gevoeligheid voor eiwitten – wanneer ze het consumeren, reageren hun hersenen positief. En dus, wanneer uw kat oorsmeer proeft, zullen hun hersenen aangename berichten ontvangen.

Het kan een verzorgingsgewoonte zijn

Verzorging is zo belangrijk voor katten. Als je kat ervoor kiest om je te verzorgen (zij het door je oren te likken!), Dan heb je veel geluk – je kat heeft je geaccepteerd, wil dicht bij je zijn en voelt zich niet bedreigd.

Allogrooming is wanneer katten andere leden van hun sociale groep of kattenkolonie verzorgen. Het verzorgen van de oren van anderen kan geruststelling en genegenheid bieden, en weerspiegelt hoe moederkatten hun kittens verzorgen. Maar het kan ook dominantie aantonen, waarbij een hoger staande kat het gezicht en hoofd van een ondergeschikte verzorgt. Verzorging is een vreedzame en veilige manier om hiërarchie weer te geven.

Dus als je kat de neiging heeft om je gezicht, nek en oren te likken, is dit waarschijnlijk gewoon een teken van genegenheid of een middel om met je te communiceren. Het feit dat er wat lekker oorsmeer is om van te genieten, is misschien wel een extra bonus!

Pas op voor ooraandoeningen

Als je kat een plotselinge, nieuw ontdekte passie heeft ontwikkeld voor het verzorgen van de oren van zijn speelkameraadje, kan dit wijzen op een probleem met dat oor. Oorinfecties komen minder vaak voor bij katten dan bij honden vanwege het open karakter van de gehoorgangen, maar ze kunnen stil blijvenl voorkomen. Kittens kunnen gevoelig zijn voor oormijt, wat leidt tot een opeenhoping van donkere, kruimelige was.

Vaak, als oorziekten zoals otitis externa (gehoorgangontsteking) of infectie aanwezig zijn, zal het oor anders ruiken. Deze nieuwe geur kan uw kat naar het oor trekken en leiden tot overmatig likken. De andere kat kan ontvankelijker zijn dan normaal, omdat deze verzorging hen wat verlichting kan geven van pijn en jeuk.

Veel voorkomende symptomen van ooraandoeningen zijn:

  • Rode en ontstoken oren
  • Grappige geur
  • Hoofdschudden
  • Het hoofd is aan één kant naar beneden gekanteld
  • Wrijven over hun oor

Als uw kat deze tekenen vertoont, kunt u ze het beste laten controleren door uw dierenarts. De dierenarts kan de gehoorgangen zorgvuldig onderzoeken met een otoscoop. Als ze zich zorgen maken over het oor, kan een behandeling worden voorgeschreven. Het is essentieel dat je andere kat niet blijft proberen om dat oor zelf uit te wassen. Niet alleen zal het de oorontsteking verergeren, maar oorproducten kunnen kwijlen en misselijkheid veroorzaken als ze worden gelikt en ingenomen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat oorsmeer eet?

kat die met speelgoed speelt

Als een kat ongewenst gedrag vertoont, probeer dan altijd af te leiden en te vervangen door een meer geschikt gedrag in plaats van hem te straffen of te schreeuwen.

Wanneer je kat een sterke drang heeft naar instinctief gedrag, kan het moeilijk zijn om hem te stoppen. Probeer het likken om te leiden naar andere lonende activiteiten, zoals nieuw speelgoed of puzzelvoeders. Stinkende lekkernijen kunnen ook de truc doen. Sommige katten houden van getextureerde likmatten die hen verleiden om tijd door te brengen met het likken van ingeblikt kattenvoer uit alle scheuren en spleten.

Als je je kat hebt zien knabbelen aan Q-tips (watten oorreinigingsstaafjes), kan dit een beetje een zorg zijn. Katoenen oordopjes, oordopjes, oordopjes of iets dat ruikt naar heerlijk met eiwitten gevuld oorsmeer kunnen je kat aanspreken. Maar deze hapklare items kunnen een darmobstructie veroorzaken als ze worden gegeten. Het is het beste om de toegang tot deze objecten helemaal te stoppen door gebruikte Q-tips in een prullenbak met een deksel en oordopjes in een veilige behuizing te plaatsen.

Katten moeten ook worden verhinderd om aan de oren van een andere kat of een persoon te likken als ze een reinigingsmiddel of medicinale druppels hebben gebruikt, zodat ze geen van deze oplossing binnenkrijgen.

Conclusie

Zoals je kunt zien, is het eten van oorsmeer over het algemeen absoluut prima en volkomen normaal voor onze huiskatten. Er zijn echter omstandigheden waarin u iets waakzamer moet zijn en uw kat moet afleiden naar ander gedrag.

Wees altijd zachtaardig en geruststellend tegen je kat als hij iets doet dat schadelijk kan zijn en berisp hem nooit. Uiteindelijk, als ze genoeg afleiding krijgen, kunnen ze besluiten dat er andere, spannendere dingen te doen zijn dan hun tijd te besteden aan het likken van je oren!

Gerelateerde voorwaarden:

Veelgestelde vragen

Is menselijk oorsmeer goed voor katten?

Menselijk oorsmeer bevat eiwitten en vetzuren, dus het heeft wel enige voedingswaarde. Natuurlijk zal uw kat slechts kleine hoeveelheden consumeren, dus het is onwaarschijnlijk dat het een gunstig onderdeel van hun dieet is! Voor sommige katten kan de verbinding met anderen en de verzorging mentaal verrijkend en kalmerend zijn, wat hun kwaliteit van leven enorm ten goede komt.

Is het veilig voor katten om oorsmeer te eten?

Over het algemeen is het erg veilig voor katten om oorsmeer te eten en het zou uw kat geen problemen moeten bezorgen. Wees echter voorzichtig als ze een oor likken dat onlangs is gemedicineerd of schoongemaakt. Bovendien kan het eten van was van kleine voorwerpen riskant zijn. Q-tips en wasachtige oordoppen kunnen verstikking of een verstopping van de darmen veroorzaken als ze worden ingeslikt.

Is het goed dat mijn kat mij verzorgt?

Verzorgd worden door je kat kan een zeer hechtende ervaring zijn, hoewel het niet naar ieders zin is! Kattenspeeksel bevat bacteriën, dus je moet voorkomen dat ze je verzorgen als je open snijwonden of een pijnlijke huid hebt. Mensen met kattenallergieën moeten ook kattenspeeksel vermijden, omdat het vaak het eiwit in het speeksel van de kat is dat een immuunrespons veroorzaakt bij gevoelige mensen.

Bekijk bronnen

Verbrugghe, A., Hesta, M. (2017), Katten en koolhydraten: de carnivore fantasie? Diergeneeskunde 4(4), 55

Wright, T. (2015), Oorsmeer. British Medical Journal Klinisch bewijs. 0504