Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen?

Witte kat opgerold op een bank met poten die haar gezicht bedekken

We houden ervan om onze katten te zien slapen, maar heb je je ooit afgevraagd waarom ze hun gezicht bedekken? Het kan gemakkelijk zijn om aan te nemen dat je kat zijn gezicht bedekt terwijl hij slaapt, omdat het gewoon schattige en knuffelige wezens zijn.

Snel overzicht

01

Katten slapen ongeveer 16 uur per dag en doorlopen cycli van REM- en niet-REM-slaap. Ze dromen zelfs, net als wij.

02

Katten bedekken hun gezicht terwijl ze slapen, omdat het hen helpt zich veilig, geborgen en beschermd te voelen

03

Door hun gezicht te bedekken, kunnen katten een diepere, meer rustgevende slaap ingaan, waardoor ze energie kunnen besparen

Hoewel het buitengewoon hartverwarmend is om je kat zo te zien slapen, zijn er een aantal zeer verstandige en praktische redenen waarom ze hun gezicht graag bedekken terwijl ze slapen: om licht te blokkeren, voor bescherming en voor comfort. In dit artikel zullen we deze wetenschappelijke redenen achter dit gedrag onderzoeken en wat meer te weten komen over de wetenschap achter de slaap van uw kat.

Feiten over katten en slaap

Alle katteneigenaren weten dat onze huisdieren graag slapen. Katten brengen gemiddeld 16 uur per dag door met katten, dat is tweederde van hun leven slapend! Dit doen ze om energie te besparen. Wat je misschien niet weet, is dat katachtigen, net als mensen, REM (snelle oogbeweging) en niet-REM-fasen van de slaap ervaren.

Ook ervaren katten, net als mensen, atonia terwijl ze zich in de REM-fasen van de slaap bevinden – een vorm van verminderde spiertonus die tijdelijke verlamming veroorzaakt terwijl ze dromen. Dit is wanneer je misschien de snorharen, oren of staarttrekkingen van je kat ziet, of een paar vocalisaties hoort.

Deze REM /droomfase duurt meestal ongeveer 15 minuten voordat de niet-REM-slaap nog eens 15 minuten wordt aangegaan, wanneer de diepste rustperiode optreedt. Deze cycli herhalen zich de hele nacht, dus katten slapen eigenlijk veel beter dan wij!

Katten hebben drie oogleden – een bovenste, onderste en derde ooglid (nictitating membraan) waarvan de primaire functie is om zicht mogelijk te maken en tegelijkertijd de ogen te beschermen. Je hebt misschien gemerkt dat je kat slaapt, of half slaapt, met zijn ogen gedeeltelijk of volledig open – het derde ooglid helpt hem om een beetje rust te krijgen terwijl hij ook alert blijft.

Katten bedekken hun gezicht om te slapen op verschillende manieren, niet alleen met hun poten. Sommige katten drukken hun gezicht in je arm of lichaam, of ook in hun beddengoed. Het is als hun manier om ‘niet storen’ te zeggen als ze wat rust willen krijgen.

Kattenslaapcycli:

De Californische dierenarts Dr. Gary Richter heeft de slaapcyclus van een kat verdeeld in 4 fasen:

  1. “Loafing‘ – de slaaphoudingen van katten kunnen ons vertellen wat voor soort slaap ze van plan zijn te hebben. ‘Loafing’ is een typische, comfortabele slaaphouding waarbij katten slapen met hun poten onder hun borst, klaar om te springen. Dit is meestal wanneer ze een van hun vele kattendutjes van ongeveer 15-20 minuten gedurende de dag doen
  2. ‘De Zoomies’ – katten zijn crepusculaire wezens, dus zonsopgang en zonsondergang zijn hun meest actieve tijden van de dag. Dit is wanneer het instinct om te jagen begint, of gewoon een spel, of om door het huis te zoomen!
  3. Diepe slaap – meestal is dit de slaap die ’s nachts optreedt (na de pure uitputting veroorzaakt door de zoomies), wanneer katten zich opkrullen, hun gezicht bedekken en afdrijven in een diepe en rustgevende slaap
  4. ‘Ochtend Zoomies‘ – Na een goede nachtrust en een beetje ontbijt zijn katten klaar voor hun volgende ronde Zoomies voordat ze de hele dag weer een paar korte dutjes doen

Redenen waarom katten hun gezicht bedekken als ze slapen

kat die zijn gezicht bedekt

Een kat die met bedekt gezicht slaapt, bevindt zich vaak in een diepe, rustgevende slaap.

Een gevoel van veiligheid en comfort

Wilde katten zijn zowel roofdieren als prooien – ze jagen op vogels, muizen en andere kleine zoogdieren, maar ze worden bejaagd door grotere dieren zoals coyotes, wolven en luipaarden.  Slaaptactieken zijn essentieel voor hun overleving – een slapende kat is een kwetsbare kat. Dus hebben ze manieren ontwikkeld om veilig en beschermd te blijven terwijl ze de rust krijgen die ze nodig hebben.

Katten bedekken graag hun gezicht als ze slapen om zich veiliger te voelen – dit wordt vaak ’tenting’ genoemd. Kies bij het kiezen van het bed van je kat iets zachts met hoge zijkanten of een kussen dat ze misschien willen gebruiken om hun gezicht te bedekken.

Katten vertrouwen ook op hun snorharen om hen te helpen navigeren en jagen, dus de snorharen zijn erg gevoelig. Door ze met hun poten te bedekken terwijl ze slapen, kunnen ze ontspannen en zich veilig voelen. Er wordt ook gedacht dat het katten kan helpen om hun lichaam te regulerenmperature door de toppen van hun neus warm te houden en te voorkomen dat ze hun lichaamswarmte verliezen.

Om licht en omgevingsstimulatie te blokkeren

Wij mensen gebruiken verduisteringsgordijnen en doen het licht uit als we willen slapen. Katten bedekken graag hun ogen om de zonnestralen en andere lichtbronnen te blokkeren. Dit helpt hen om in een diepe slaap te rusten en verstoring van hun omgeving te voorkomen.

Een comfortabele positie voor een diepe slaap

Comfort is de sleutel tot een goede nachtrust, en we slapen allemaal beter als we in een geroosterde, gezellige en comfortabele positie zijn met alle kussens en dekens die we nodig hebben. Hetzelfde geldt voor katten, ze slapen beter wanneer ze zich het meest op hun gemak voelen. Katten leven een actief leven, dus energie besparen en voldoende rust krijgen is erg belangrijk.

Meestal slapen katten in de ‘lordose-positie’ – met hun achterpoten achter hen en hun voorpoten onder hun borst. Katten drijven gemakkelijk in slaap in deze positie. Het bedekken van het gezicht met hun poten helpt hen om de cyclus van diepe slaap te verlengen, meer rust te krijgen en meer energie te besparen.

Conclusie

Grijs gestreepte kat slaapt met haar snuit bedekt door een poot

Katten zijn kwetsbaar als ze slapen, dus krullen ze zich vaak in een veilige en beschermde positie.

Zoals we hebben geleerd, zijn er verschillende redenen waarom katten hun gezicht graag bedekken als ze slapen, of dat nu hun poten is of zich ergens onder verstoppen. Het geeft katten een gevoel van warmte en veiligheid, want wanneer ze hun gezicht verbergen, zijn ze verborgen en beschermd tegen roofdieren.

Katten zijn zeer privé-wezens, vooral als ze slapen. Dus de volgende keer dat je merkt dat je kat zijn gezicht verbergt of schattig opkrult met zijn poten over zijn ogen, weet je dat ze gewoon genieten van een diepe en rustgevende snooze!

Gerelateerde voorwaarden:

Veelgestelde vragen

Waarom bedekken katten hun gezicht met je arm?

Katten zullen vaak kopstoten om feromonen uit hun geurklieren uit te wisselen en als een teken van sociale binding, territoriummarkering en vertrouwen. Als je kat zijn gezicht in je arm drukt, kan het zijn dat hij erop vertrouwt dat je hem beschermt terwijl hij slaapt.

Waarom bedekt mijn kat zijn ogen terwijl hij slaapt?

De slaaphoudingen van de kat vertellen ons wat voor soort slaap ze van plan zijn te hebben. Katten bedekken hun ogen om hen te helpen afdrijven in een diepe en rustgevende slaap. In deze positie voelen ze zich veilig en geborgen en kunnen ze helpen om storend licht te blokkeren.

Wat is kattenkop persen?

De kop van de kat stoot met elkaar en met hun menselijke familie om hun geur op je achter te laten. Het is een teken van vertrouwen en een vorm van sociale binding. Maar het drukken van hun hoofd op muren of meubels kan een abnormaal gedrag zijn dat wordt veroorzaakt door een medisch probleem, dus praat altijd met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gedrag van uw kat.

Bekijk bronnen