Waarom houden katten van karton? (5 interessante redenen)

Het is geen geheim dat katten een speciale affiniteit hebben met karton. De meeste katteneigenaren zijn verbijsterd over het feit dat ze honderden dollars kunnen uitgeven aan verschillende kattenspeeltjes en andere producten om hun kostbare metgezel te vermaken, maar zodra een kartonnen doos in beeld komt, kunnen ze zich minder zorgen maken over al dat mooie speelgoed en krabbers.

Dus, waarom vinden katten het zo leuk? Van het zoeken naar comfort tot het genieten van de textuur, of gewoon plezier hebben met spelen, er zijn verschillende redenen die deze speciale relatie tussen katten en karton kunnen helpen verklaren, en we zullen ze hier allemaal behandelen.

3 katten gezichtsverdeler

De 5 redenen waarom katten van karton houden

1. Het biedt een gevoel van veiligheid

Katten zijn misschien al geruime tijd gedomesticeerd, maar ze hebben nog steeds veel natuurlijke instincten die goed intact zijn. In het wild moeten katten waakzaam blijven om zichzelf te beschermen tegen predatie en een manier waarop ze dit doen, is door in kleine ruimtes te knijpen waardoor ze zich veilig voelen.

Dit gevoel van comfort dat wordt geboden door kleine, besloten ruimtes is slechts een van de vele redenen waarom katten zich aangetrokken voelen tot kartonnen dozen. Een studie wees zelfs uit dat wanneer een groep katten kartonnen schuilplaatsen voor dozen kreeg, ze zich sneller konden aanpassen aan veranderingen in hun omgeving dan de katten die niet met de dozen waren voorzien.1

Vanwege de veiligheid die kartonnen dozen kunnen bieden voor onze katachtige vrienden, wordt het zelfs aanbevolen om kartonnen dozen te verstrekken in situaties die hun stressniveaus kunnen veroorzaken, zoals verhuizen, renovatie van het huis, het meenemen van een nieuw huisdier of na een reis naar de dierenarts.

witte kat die op een karton ligt
Afbeelding Credit: Tranmautritam, Pexels
thematische pauze

2. Het is perfect voor bijten en krabben

Krabben en bijten zijn normaal, instinctief gedrag bij katten dat verschillende doelen dient. Katten zullen dit doen om emoties uit te drukken, hun klauwen te slijpen en dingen met hun geur te markeren met de geurklieren in hun poten.

Karton heeft toevallig de perfecte textuur om te krabben en bijten, omdat de textuur hen in staat stelt om in hun tanden en klauwen te zinken terwijl ze een bevredigend geluid uitzenden. Karton is zo populair onder katten dat veel kattenkrabbers die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn, ervan worden gemaakt.

thematische pauze

3. Ze genieten van de warmte

Katten staan bekend om het vinden van gezellige, warme plekken om te dutten. Dit is een ander instinct dat is doorgegeven vanuit hun wilde afkomst en waarom je je kat vaak zult vinden in zonnige delen van het huis, in de buurt van hitteregisters of opgerold in een comfortabel bed.

Het karton houdt warmte goed vast, dus het is zeer isolerend en stelt hen in staat om hun lichaamstemperatuur te regelen. Als je merkt dat je kat zichzelf in een nauwsluitende kartonnen doos propt, kan dat zijn omdat ze proberen warmte vast te houden en warm te blijven terwijl ze dutten.

kat in een kartonnen doos
Afbeelding Credit: Pixabay
thematische pauze

4. Het is leuk om mee te spelen

Katten kunnen gewoonte- en comfortdieren zijn, maar deze natuurlijk geboren roofdieren moeten nog steeds hun natuurlijke instincten oefenen door te spelen. Katten houden ervan om zich te verstoppen en hun prooi te besluipen voordat ze in een aanval springen. Alle kartonnen dozen die rondslingeren, bieden een uitstekende schuilplaats voor nietsvermoedende doelen.

Hoewel de prooi voor een binnenhuiskat vaak beperkt is tot zowel menselijke als harige familieleden, speelgoed of zelfs af en toe een ongelukkige muis, zorgt een kartonnen doos voor een geweldige plek om je te verstoppen en te wachten op hun volgende slachtoffer.

thematische pauze

5. Katten zijn van nature nieuwsgierig

Katten kunnen liefdevolle, aanhankelijke en vermakelijke metgezellen zijn, maar er is één ding waar ze heel bekend om staan : nieuwsgierigheid.  Je hebt waarschijnlijk de uitdrukking “nieuwsgierigheid heeft de kat gedood” gehoord, en de reden waarom dit gezegde is bedacht, is vanwege hoe ongelooflijk nieuwsgierig katten van nature zijn.

Gelukkig zal karton geen gevaar vormen, maar het zal hun nieuwsgierigheid zeker genoeg prikkelen om hen zich af te vragen waar dit materiaal over gaat. Als je kat zich aangetrokken voelt tot karton, is de kans groot dat ze er snel andere doeleinden voor zullen vinden, of het nu gaat om hun nieuwe comfortabele dutje, een geïmproviseerd speeltje of een spannende nieuwe krabpaal.

Kat in de Cardbox
Afbeelding Credit: JulieK2, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Of ze nu de dag wegslapen in een kartonnen doos of hun tanden en klauwen laten zinken in die ideale textuur zijn katten misschien niet in staat om hun liefde voor karton aan ons mensen te verwoorden, maar ze hebben zeker geen moeite om ons te laten zien hoeveel ze het leuk vinden door hun gedrag. Karton is geweldig om bij de hand te houden om je kat te vermaken, hoewel het de plaats kan innemen van al dat dure speelgoed en bedden die je bij de dierenwinkel hebt opgehaald.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Natallia Boroda, Shutterstock