Waarom houden katten van het “Pspsps” -geluid? (4 interessante redenen)

Katten hebben een verbazingwekkend gehoor, met de meeste in staat om frequenties te horen die wij mensen ons alleen maar kunnen voorstellen. Ze hebben 32 oorspieren waarmee ze hun oren 180 graden kunnen bewegen om geluiden precies te lokaliseren. En ze kunnen zelfs elk oor onafhankelijk bedienen om informatie te verzamelen om nauwkeurige geluidsbeelden te creëren. Maar zoals elke menselijke kat metgezel kan bevestigen, is het horen van katten verbluffend selectief.

Hoewel we uit studies weten dat katten hun namen herkennen, zal zelfs de meest gebonden en liefhebbende kat vaak de hele situatie negeren wanneer hij bij naam wordt genoemd. Maar veel menselijke kattengenoten hebben gemerkt dat hun huisdieren dol zijn op het “pspsps” -geluid, waardoor ze een betrouwbare manier hebben om de aandacht van hun maatje te krijgen. Lees verder voor vier interessante redenen waarom katten dol zijn op het “pspsps” -geluid.

3 katten gezichtsverdeler

De 4 redenen waarom katten van het “Pspsps” -geluid houden

1. Het spreekt een van hun sterkste zintuigen aan

Katten hebben geweldige oren en gebruiken ze voor veel meer dan mensen. Katten kunnen op dezelfde frequenties horen als mensen, maar hun bereik reikt hoger. Ze kunnen geluiden horen van bijna vier keer verder weg dan mensen. Ze hebben ook een fantastische toonhoogte en toondifferentiatie en kunnen geluiden binnen centimeters lokaliseren op afstanden tot 3 voet afstand.

Zelfs de vorm van die schattige buitenoren, of pinnae, geeft katten een voorsprong op de gehoorafdeling, omdat de kegelachtige vorm geluiden versterkt. Katten vertrouwen vaak op gehoor bij het lokaliseren van verre prooien, omdat ze geen geweldig zicht van dichtbij hebben. Het “pspsps”-geluid is uniek in een thuisomgeving en uw kat kan er snel op reageren, zelfs als hij half slaapt.

Kat met groene ogen in een woestijn
Afbeelding Credit: Ery Sawatzky, Shutterstock
thematische pauze

2. Het herinnert hen aan de natuur

Katten kunnen vooral geïnteresseerd zijn in het “pspsps” -geluid omdat het hen herinnert aan de scharrelende geluiden van muizen en andere kleine beestjes in het wild. Katten hebben krachtige jachtinstincten en worden vaak gestimuleerd door geluiden en bewegingen die hen aan een prooi herinneren.

Het “pspsps” -geluid kan het jachtinstinct van uw huisdier activeren, waardoor ze op zijn minst uw kant op kijken voordat ze besluiten u verder te negeren. Het kan ook gewoon interessant zijn voor katten omdat het natuurlijke geluiden weerspiegelt, zoals ritselende bladeren en zoemende insecten.

Deze natuurlijke geluiden kunnen vooral interessant zijn voor katten die meestal binnenshuis leven, waardoor ze worden gemotiveerd om op zijn minst een tweede blik te werpen om te bepalen of er iets is dat de moeite waard is om op te staan en uit te checken.

thematische pauze

3. Je kunt het gedrag positief versterken

De meeste katten leren vrij snel en zijn gewoontedieren. Het trainen van katten met behulp van positieve bekrachtiging met traktaties en veel liefde is meestal gemakkelijk. Misschien heb je je kat per ongeluk getraind om te reageren op het “pspsps” -geluid door simpelweg herhaaldelijk positief genoeg te reageren op de natuurlijke neigingen van je buddy.

Om ervoor te zorgen dat uw kat op dezelfde manier reageert wanneer zijn naam wordt geroepen, gebruikt u dezelfde positieve technieken. Roep de naam van je kat en geef hem traktaties en veel liefde als hij reageert. Begin met eenvoudige doelen, zoals je kat gewoon laten opkijken en jou en de traktatie erkennen wanneer je zijn naam zegt. Vergroot de afstand tussen u en uw huisdier in de loop van de tijd totdat ze in wezen naar u toe komen wanneer ze worden geroepen.

nijlvallei Egyptische zwerfband cat_Rodrigo Munoz Sanchez_shutterstock
Afbeelding Credit: Rodrigo Munoz Sanchez, Shutterstock
thematische pauze

4. Ze houden van het S-geluid

De S-, TS- en C-geluiden hebben bijzonder hoge tonen en katten kunnen hogere tonen horen dan mensen. Deze geluiden kunnen het dichtst zijn dat mensen kunnen komen bij het hoge gepiep van knaagdieren. Katten lijken op vrijwel dezelfde manier te reageren op geluiden zoals “pspsps” en “ksksksks”, wat suggereert dat ze expliciet kunnen worden getriggerd door iets in het ps / ks-geluid. Katten kunnen ook reageren op het geluid omdat het vaak abrupt is en zich onderscheidt van andere dagelijkse omgevingsgeluiden binnenshuis.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel katten vaak selectief horen met betrekking tot hun namen, kunnen velen het “pspsps” -geluid niet weerstaan. Sommige mensen vinden het een bijna gegarandeerde manier om de aandacht van hun kat te trekken. Velen suggereren dat katten zich aangetrokken voelen tot het “pspsps” -geluid omdat het lijkt op de geluiden die prooien in het wild maken, waardoor het voor katten vrijwel onmogelijk is om te negeren vanwege hun diepgewortelde jachtinstincten.

Het is echter ook mogelijk om uw kat te trainen om op zijn naam te reageren wanneer u hem roept. Je moet geduld hebben en traktaties en aanmoedigingen gevenveroudering om uw kat bezig te houden met training, maar uiteindelijk zal uw kat het onder de knie krijgen en komen wanneer u hem roept.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Lea Rae, Shutterstock